GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αμερικανικές πιέσεις στην Τουρκία για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να πιέσει την Τουρκία στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υ...

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να πιέσει την Τουρκία στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τη Σχολή που είναι κλειστή για πάνω από 40 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών για την κρίση στη Συρία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι συζήτησε για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός, και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης για περισσότερο από έναν αιώνα προτού κλείσει από τις τουρκικές αρχές το 1971 βάσει ενός νόμου που έθεσε τα πανεπιστήμια υπό τον έλεγχο του κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν εδώ και χρόνια την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που ιδρύθηκε το 1844. Στο Φανάρι ο Αμερικανός υπουργός Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, συζητήσε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζών Κέρι, που επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα το Φανάρι. Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια ,έχουμε θετική πρόοδο στην συμπεριφορά της Κυβερνήσεώς μας έναντι του Πατριαρχείου μας και γενικότερα έναντι των μειονοτήτων και περιμένουμε ασφαλώς την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων μας, όπως είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία αποτελεί μεγάλη ανάγκη για το Πατριαρχείο μας, για το παρόν και το μέλλον του», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην αρχή της συνάντησής του. Δεν διαθέτουμε τη δυνατότητα να έχουμε καλά εκπαιδευμένους νέους και δεν έχουμε άλλα μέσα εκτός από αυτή την Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1844 και δυστυχώς έκλεισε το 1971 και παρά τις προσπάθειες μας,η Κυβέρνησή δεν την άνοιξε ξανά μέχρι σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του Πρωθυπουργού Ερντογάν», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μεγάλη τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε δηλώσεις του αμέσως μετά. Για μένα είναι ένα μεγάλο προνόμιο η συνάντησή μου με αυτόν τον προστάτη των δικαιωμάτων των ανθρώπων να ασκούν ελεύθερα την θρησκεία τους και να προωθεί την διαθρησκειακή κατανόηση. Είναι γνωστός περιβαλλοντολόγος και έχει τιμηθεί από πολλά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το δικό μας Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης», είπε ο κ. Κέρι.

1 σχόλιο

  1. Η απάτη με τις φοιτητικές εκλογές.

    Σύμφωνα με τη ΔΑΠ ψήφισαν στα ΑΕΙ περίπου 65.000 φοιτητές και στα ΤΕΙ ( σύμφωνα με την ΠΣΚ ) 27.000 σπουδαστές, δηλαδή συνολικά περίπου 92.000 ( αν δεν έχει υπάρξει νοθεία σε κάποιες σχολές με περισσότερα ψηφοδέλτια.
    Κάθε χρόνο εισάγονται στα ΑΕΙ-ΤΕΙ περίπου 80.000 υποψήφιοι, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 350.000 ενεργοί φοιτητές και σπουδαστές, χώρια οι φοιτητές- σπουδαστές που χρωστούν μαθήματα σε μεγαλύτερα έτη από τα χρόνια φοίτησης. Με απλά λόγια, ψήφισε λιγότερο από 1/3 των φοιτητών-σπουδαστών και η "πρώτη δύναμη" ΔΑΠ πήρε περίπου 40.000 ψήφους σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, δηλαδή το 1/10 του συνόλου των φοιτητών-σπουδαστών, ενώ η ΠΑΣΠ πήρε 17.000 ψήφους, με μεγάλες απώλειες σε ψήφους και ποσοστά, δηλαδή το 1/20 των φοιτητών- σπουδαστών. Και αυτές οι δύο παρατάξεις πανηγυρίζουν,μάλλον επειδή οι φοιτητές και σπουδαστές τους έφτυσαν κατάμουτρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *