Βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Άνθρωποι που βρίσκονταν στον τερματισμό του μαραθωνίου της Βοστώνης την ώρα των δύο εκρήξεω...
Βρέθηκαν στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Άνθρωποι που βρίσκονταν στον τερματισμό του μαραθωνίου της Βοστώνης την ώρα των δύο εκρήξεων. Παρότι όμως θα ήταν απόλυτα λογικό να φύγουν τρέχοντας, καθώς όλοι φοβούνταν ότι μπορεί να υπήρχε κι άλλη βόμβα, εκείνοι έσπευσαν να βοηθήσουν. Είναι οι αφανείς ήρωες της Βοστώνης, άνθρωποι που ενίσχυσαν τις προσπάθειες των αστυνομικών, των γιατρών και των νοσοκόμων που είχαν μεταβεί στο σημείο.
Ο Μπέρναρντ Μέιντορ έχει υπηρετήσει δύο χρόνια στο Ιράκ. Ακόμη κι αυτός, όμως, δεν έκρυβε το σοκ που του προκάλεσε το θέαμα. Ο Μέιντορ, μαζί με τους συναδέλφους του Στιβ Φιόλα και Μαρκ Γουέλς περπάτησαν στη διαδρομή του μαραθωνίου, για να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μόλις είχαν τερματίσει όταν έγινε η πρώτη έκρηξη. Αμέσως κάλεσαν κι άλλους στρατιώτες στο σημείο μηδέν για να βοηθήσουν.
Προσπαθούσαμε να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο από τα αντικείμενα που τους είχαν πλακώσει, να τους βγάλουμε τα καμμένα ρούχα, να καθαρίσουμε τις πληγές τους όσο περισσότερο μπορούσαμε», λέει ο Φιόλα, ενώ ο Μέιντορ συμπληρώνει πως «Όταν είσαι στο Ιράκ είσαι προετοιμασμένος. Έχω δει έκρηξη βόμβας. Αυτή όμως ήταν μακράν μία από τις πιο φρικιαστικές σκηνές που έχω αντικρίσει ποτέ».
Τα θύματα χρωστούν σε αυτούς και σε πολλούς ακόμη ευγνωμοσύνη. Ο 42χρονος Ντάρελ Φόλκερτ για παράδειγμα λέει πως δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Μπεν και τον Μάικ και ας μην ξέρει το επίθετό τους. Ήταν εκείνοι που τον μετέφεραν σε ασφαλές μέρος όταν τραυματίστηκε στα πόδια από τη δεύτερη έκρηξη και έμειναν μαζί του μέχρι να τον παραλάβει το ασθενοφόρο.
Ο Κάρλος Αρεντόντο είναι από τα πρόσωπα που βρίσκονται στις περισσότερες φωτογραφίες και τα βίντεο από τα πρώτα λεπτά έπειτα από το «χτύπημα». Ο άνδρας με το καπέλο, όπως τον αποκαλούν, είναι ένας 52χρονος Κοσταρικανός, που έζησε κάτι που του θύμισε την τραγωδία της ζωής του. Το 2004, ο πρώτος του γιος σκοτώθηκε στο Ιράκ, ενώ το 2011 ο δεύτερος αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Ο Αρεντόντο ήταν στον τερματισμό περιμένοντας να τερματίσει ένας φίλος του που έτρεχε στη μνήμη του πρώτου γιου του. Και ξαφνικά, είδε γύρω του σκηνές που του θύμισαν την απώλειά του. «Ήταν τόσος κόσμος δίπλα μου εκλιπαρώντας για βοήθεια, αλλά μπορούσα να βοηθήσω μονάχα έναν κάθε φορά», λέει ο 52χρονος που έσκιζε τα ρούχα του για να δέσει πληγές και παρηγορούσε τα θύματα, ενώ έμεινε για ώρες στο σημείο.
Ο Τζόε Αντρούτσι έχει τον ηρωισμό στο… αίμα του. Κι ας αποποιείται αυτό τον τίτλο. Ο πρώην παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου εμφανίζεται σε φωτογραφίες να μεταφέρει κόσμο σε ασφαλές σημείο. Τα αδέρφια του είχαν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση στην τραγωδία που θυμήθηκαν όλοι τη Δευτέρα. Ήταν πυροσβέστες στη Ν. Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου. Ο Κρις Ρουπ, ένας γιατρός που μόλις είχε τερματίσει στο μαραθώνιο, έκανε αναστροφή και έτρεξε στο σημείο που είχαν γίνει οι εκρήξεις για να βοηθήσει.
Κάποια από τα θύματα αναζητούν τους ήρωές τους για να τους εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Ένα τέτοιο μήνυμα μετέφερε ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντέβαλ Πάτρικ, σε συνέντευξη Τύπου. Η Βικτόρια ήθελε να ευχαριστήσει τον Τάιλερ, έναν στρατιώτη που την απομάκρυνε από το πεζοδρόμιο όπου είχε τραυματιστεί. Εκείνη είχε περιέλθει σε υστερική κατάσταση και την ηρέμησε δείχνοντας τις πληγές του από το Αφγανιστάν, μέχρι να την παραλάβει το ασθενοφόρο.
Βοήθεια όμως δεν προσφέρθηκε μόνο στο σημείο μηδέν. Όσοι έβλεπαν άτομα από το μαραθώνιο στο δρόμο τους πρόσφεραν το κινητό τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους, ζεστά ρούχα και φαγητό. Χαρακτηριστικό είναι ένα μήνυμα που έγραψε στο twitter ιδιοκτήτης εστιατορίου: «διαθέσιμο wifi, χώρος για να φορτίσεις το κινητό ή απλά αν δεν θες να είσαι μόνος. Κάτι για να φας ή να πιεις, πληρώνεις μόνο αν μπορείς», έγραψε στην προσπάθειά του να βοηθήσει με τον τρόπο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση