GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την ΕΚΤ για μη δημοσιοποίηση εγγράφων για την Ελλάδα

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε σήμερα ότι η ΕΚΤ , αρνούμενη το 2010 να επιτρέψει την πρόσβαση σε δύο έγγραφα που αφορούσαν τη...


Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε σήμερα ότι η ΕΚΤ, αρνούμενη το 2010 να επιτρέψει την πρόσβαση σε δύο έγγραφα που αφορούσαν την Ελλάδα με το επιχείρημα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, δεν παραβίασε την νομοθεσία της ΕΕ.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε πολίτης της Ένωσης και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο κατοικεί ή έχει την έδρα του εντός κράτους μέλους έχει δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Την πρόνοια αυτή επικαλέστηκε η Gabi Thesing, δημοσιογράφος του Bloomberg Finance LP, ζητώντας στις 20 Αυγούστου 2010 από την ΕΚΤ την πρόσβαση σε δύο έγγραφα, τιτλοφορούμενα: «Η επίπτωση των εκτός αγοράς συναλλαγών επί του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους. Η περίπτωση της Ελλάδας» και «Η συναλλαγή Titlos και το ενδεχόμενο ύπαρξης παρεμφερών συναλλαγών επηρεαζουσών τα επίπεδα του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη».
Η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος όσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η δημοσιογράφος και το Bloomberg Finance LP να προσφύγουν στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.
Το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή εκτιμώντας ότι όταν η δημοσιοποίηση ενός εγγράφου θίγει το δημόσιο συμφέρον, η ΕΚΤ οφείλει να αρνηθεί την πρόσβαση, ενώ το δίκαιο της Ένωσης δεν προβλέπει τη στάθμισή του έναντι ενός «υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος».
Συναφώς, το Γενικό Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι, κατά τον χρόνο έκδοσης της αρνητικής απόφασης, το περιβάλλον ήταν πολύ ευάλωτο για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές. Πράγματι, η σταθερότητα των εν λόγω αγορών ήταν εύθραυστη, ιδίως, λόγω της χρηματοοικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Εξάλλου, η συγκεκριμένη κατάσταση και οι συναφείς πωλήσεις ελληνικών χρηματοπιστωτικών τίτλων οδηγούσαν σε ισχυρές υποτιμήσεις της αξίας των τίτλων αυτών, γεγονός το οποίο ήταν και γενεσιουργό απωλειών για τους Έλληνες και λοιπούς Ευρωπαίους κατόχους τίτλων.
Σε μία τέτοια συγκυρία, είναι πρόδηλο ότι οι δραστηριοποιούμενοι στην αγορά χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που δημοσιοποιούν οι κεντρικές τράπεζες και οι αναλύσεις και αποφάσεις των τελευταίων εκλαμβάνονται ως ιδιαίτερα σημαντική και αξιόπιστη πηγή προκειμένου οι ίδιοι να προβούν σε αξιολόγηση των εξελίξεων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, αναφέρει η απόφαση.
Κατόπιν αυτού, το Γενικό Δικαστήριο εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη περί την εκτίμηση κρίνοντας ότι η δημοσιοποίηση του ανωτέρω εγγράφου θα έθιγε συγκεκριμένα και εν τοις πράγμασι το δημόσιο συμφέρον καθόσον αφορά την οικονομική πολιτική της Ένωσης και της Ελλάδας.
: Σημερινή

Πηγή:kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *