Γράφει η Δηιδάμεια Ενώ οι Έλληνες πεθαίνουν μέρα με την μέρα, κάποιοι συνεχίζουν να σπαταλούν τα χρήματα σε έργα με αμφισβητο...
Γράφει η Δηιδάμεια
Ενώ οι Έλληνες πεθαίνουν μέρα με την μέρα, κάποιοι συνεχίζουν να σπαταλούν τα χρήματα σε έργα με αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Μιλάμε για τις περίφημες «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα αυτή την εποχή.
Όπου και αν πάτε θα δείτε αφίσες να σας καλούν να πάρετε μέρος στα προγράμματα. Θα ακούσετε για ημερίδες, όπου θέλουν να σας ενημερώσουν πόσα πολλά κάνουν για τους άνεργους. Θα σας το πουν ‘έγκριτοι’ δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μάθετε για τα προγράμματα που ετοιμάζουν για τους ανέργους η ΕΕ και το πολιτικό μας σύστημα.
Τα προγράμματα αυτά συνήθως εντάσσονται στο Θεματικό Άξονα Προτεραιότητας 4:
«Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», κατηγορία παρέμβασης 1:
«Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», και στη Δράση 3 «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες».
Πού μπορείτε να τα βρείτε όλα μαζεμένα
Εμείς τα έχουμε δει στην διεύθυνση αυτή. Εκεί θα βρείτε τον κωδικό της πράξης, το δικαιούχο και τον τίτλο της πράξης.
Αν διαβάσετε λίγα από αυτά, θα βρείτε εκπληκτικές ομοιότητες, π.χ. Όλα προϋποθέτουν μελέτη της τοπικής αγοράς. Πως γίνονται αυτές οι μελέτες μπορείτε να το δείτε εδώ .
Την οργάνωση αυτών των προγραμμάτων την αναλαμβάνει μια ‘σύμπραξη’ δημόσιων φορέων, ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ. Τώρα θα παρατηρήσετε ότι οι ‘ιδιωτικοί φορείς’ είναι συνήθως εκείνοι που έχουν σχέση ή με ΚΕΚ ή με ΜΜΕ. Οι ιδιοκτήτες των ΚΕΚ και των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες, να ‘συμπράξουν’ με τους δημόσιους φορείς. Θα δείτε επίσης ότι οι ‘φορείς’ επαναλαμβάνονται και μαζί με αυτούς τα ονόματά των εκπροσώπων τους. Το πιο πιθανό είναι να αναγνωρίσετε τους ανθρώπους που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της σύμπραξης. Κάποιος εκπρόσωπος του Δήμου π.χ. ή ο τοπικός ‘άρχοντας’ των ΜΜΕ. Αυτός που δεκαετίες φροντίζει για την ‘εκπαίδευση’ του κόσμου. Κάποιος που ενδιαφέρεται για τα ‘δικαιώματα’ των ανθρώπων. Όλους αυτούς έχετε πολύ μεγάλες πιθανότητες να τους βρείτε στην ‘σύμπραξη’.
(Ψάξτε για τα πρόσωπα της ‘σύμπραξης’ στην δική σας περιοχή. Μπορεί και να αποτελεί …εξαίρεση)
Τα προγράμματα είναι εκπληκτικά ίδια. Αν διαβάσετε ένα από αυτά, έχετε ήδη καταλάβει το πλαίσιο στο οποίο κινούνται. Π.χ. Οι τομείς που ‘παίζουν’ πολύ τελευταία, είναι η «Ανάπτυξη Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» . Ή όλοι οι ωφελούμενοι θα δεχτούν «εξατομικευμένη συμβουλευτική στήριξη με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την προώθηση στην απασχόληση για …. ατομικές συνεδρίες και από … ομαδικές κάθε ωφελούμενος ανάλογα με τους στόχους του (εάν πηγαίνει για επιχειρηματική δραστηριότητα απασχόληση)».
Βέβαια, μπορεί να αναρωτηθείτε, πώς και όλες οι ειδικές μελέτες καταλήγουν στο ίδιο πλαίσιο προτάσεων, σε όλη την Ελλάδα; Εμείς φυσικά, δεν πιστεύουμε πως τα προγράμματα είναι ‘αντιγραφή –επικόλληση’. Αλλά δεν μπορούμε και να κατανοήσουμε γιατί θεωρήθηκε πως οι άνεργοι του κάθε Δήμου είναι τόσο ριζικά διαφορετικοί από τους ανέργους του διπλανού, ώστε να χρειάζεται και μια διαφορετική ‘μελέτη’. Όταν μάλιστα οι μελέτες καταλήγουν να … προτείνουν το ίδιο πλαίσιο…
Οι προϋποθέσεις επίσης για να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα, είναι προβλέψιμες.
Θα βρείτε πολλά τέτοια προγράμματα σε όλη την Ελλάδα. Υποτίθεται ότι απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Δεν απαντούν όμως σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω και
Αν η κατάρτιση και η εξειδίκευση είναι το κλειδί για να βρει κάποιος εργασία, τότε γιατί το πιο νέο και το πιο εξειδικευμένο και μορφωμένο κομμάτι του εργατικού δυναμικού μεταναστεύει;
Γιατί φεύγουν οι νέοι, με τόσα πτυχία και γνώσεις, στο εξωτερικό;
Η ανάπτυξη είναι θέμα μόνο της εξειδίκευσης του εργατικού δυναμικού;
Μπορεί κάποιος να εξειδικευτεί με 100 και 200 ώρες εκπαίδευσης;
Ένα άλλο θέμα είναι οι ‘ενέργειεςδημοσιότητας’: Θεσμοθετημένο το 10% των χρημάτων για … προπαγάνδα του συστήματος.
Πάντως τα προγράμματα, υπόσχονται να δώσουν για λίγο δουλειά σε κάποιους ανέργους και να κάνουν … επιχειρηματίες κάποιους άλλους. Λες και οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, έχουν ανάγκη εργατικού δυναμικού και περίμεναν τα προγράμματα για να το προσλάβουν. Ή οι άνεργοι έχουν λεφτά για να ανοίξουν επιχείρηση και περιμένουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν με 100-150 ώρες εκπαίδευσης για να την δημιουργήσουν.
Βέβαια τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί απασχολούν ένα άτομο που ζει μέσα στην κοινωνία της κρίσης. Τους δημιουργούς των προγραμμάτων αυτών δεν τους απασχολούν τέτοια θέματα. Αντίθετα, μας υπόσχονται πως με την παρέμβασή τους (εκπαίδευση ανέργων) θα … αναπτυχθεί ο τόπος μας.
Κανείς δεν απαντά στο ερώτημα: όλα αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα (σεμινάρια κλπ) που για χρόνια ‘εκπαίδευσαν’ το εργατικό δυναμικό της χώρας, πόσο ωφέλησαν τελικά την ανάπτυξη. Γιατί αν γινόταν μια σε βάθος μελέτη, πόσο ωφελούν τελικά την ανάπτυξη (όχι τις τσέπες των διοργανωτών), θα έθεταν σε αμφιβολία τέτοιου είδους διαδικασίες, σαν αυτές που ακόμα μια φορά ακολουθούμε σήμερα .
Όμως όχι. Δεν ασχολούμαστε με το αποτέλεσμα των ενεργειών μας. Κάνουμε τα ίδια πράγματα και υποστηρίζουμε πως αυτή την φορά θα τεθεί σε κίνηση η ανάπτυξη.
Όχι μόνο αυτό. Είμαστε και υπεραισιόδοξοι. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθούν προγράμματα, π.χ., σαν εκείνο με τον κωδικό 376016 που υπόσχεται να κάνει «άτομα ‘με ψυχική αναπηρία ή/και νοητική υστέρηση’» ….επιχειρηματίες!
Ας μην γελιόμαστε όμως. Η κοινή λογική λέει πως οι δημιουργοί αυτών των προγραμμάτων ενδιαφέρονται για τις δικές τους τσέπες και όχι για τους άνεργους. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί η τεράστια απόκλιση που υπάρχει, ανάμεσα στα λεφτά που παίρνουν οι άνεργοι στα προγράμματα ανέργων με εκείνα που παίρνουν οι ….διαχειριστές.
Οι άνεργοι χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να εισπράττει το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο χρήματα. Για κάθε 100 ευρώ που μας στοιχίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα, οι άνεργοι παίρνουν από 16 μέχρι 20-22%. Το υπόλοιπο 80% πηγαίνει στους γνωστούς συνδαιτυμόνες της εξουσίας.
Κάντε τον υπολογισμό, σε οποιοδήποτε από τα προγράμματα της σελίδας και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. 6 ευρώ η ώρα εκπαιδευτικό επίδομα για τους άνεργους φτάνει περίπου στο 16% των χρημάτων του προγράμματος. Αν τους προσλάβουνε για … εργασιακή εμπειρία (ξέρετε τι σημαίνει αυτό), το συνολικό ποσό που θα πάρουν κυμαίνεται κοντά στο 20%. Τα υπόλοιπα; Μα η ομάδα διαχείρισης (είτε με τη μορφή συμβουλευτικής υποστήριξης, είτε για μελέτες, είτε για … ημερίδες, είτε για …. παρακολούθηση έργου κλπ).
Με λίγα λόγια. Οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το εκατομμύριο. Από τους εργαζόμενους κρατούν κάθε μήνα χρήματα για να πάνε στους ανέργους. Πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα; Πώς ακριβώς βοηθούνται οι άνεργοι, από τα χρήματα που κρατούν ειδικά για αυτούς;
Ας μην πουν κάποιοι πως τα παραπάνω προγράμματα είναι της ΕΕ και θα τα χάναμε αν δεν τα παίρναμε. Το θέμα είναι πώς τα αξιοποιούμε.
Πάει πολύ το κατεστημένο να τρώει και να πίνει, ενώ ο λαός πεινάει. Και να θυμηθούμε. Το κατεστημένο έχει όνομα. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στα παραπάνω προγράμματα αποτελούνται από συγκεκριμένα άτομα. Υπάρχουν άτομα, που ακόμα και σήμερα τρώνε τα λεφτά μας, ενώ εμείς ανεβαίνουμε τον Γολγοθά μας.
Θα τους αφήσουμε;
: Economist.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση