Το «μεγάλο κόλπο» με off shore εταιρείες ενίοτε παγιδεύει τους ίδιους τους φοροφυγάδες και μετατρέπεται σε μπούμεραγκ που έχει ω...
Αυτό προκύπτει από δικαστικό φάκελο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση κατασκευής – από την περίοδο 2007-2008 – στην χώρα μας υπερπολυτελούς θαλαμηγού, αξίας περίπου 120 εκατομμυρίων ευρω, για λογαριασμό Αραβα επιχειρηματία και αξιωματούχου. Για πολλούς θεωρείται ότι……..
αυτή η θαλαμηγός, η οποία εκτός των άλλων θα είχε και τρία.. ελικοδρόμια θα ήταν ίσως μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου…
αυτή η θαλαμηγός, η οποία εκτός των άλλων θα είχε και τρία.. ελικοδρόμια θα ήταν ίσως μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου…
Δύο Έλληνες ιδιώτες – ένας επιχειρηματίας κι ένας ναυπηγός – ανέλαβαν την υλοποίηση αυτής της κατασκευής με προκάλυμμα μια υπεράκτια εταιρεία από τα νησιά Κέιμαν. Ομως αντί αυτή η εταιρεία να τους διευκολύνει στην αποφυγή καταβολής φόρων, τους οδήγησε σε μια απίστευτη οικονομική και δικαστική περιπέτεια και στην απώλεια τεράστιων ποσών που είχε ως αποτέλεσμα την εξαΰλωση της προσωπικής τους περιουσίας!
Όπως ανέφερε κορυφαίος οικονομικός παράγοντας «οι πονηροί επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν off shore εταιρείες αγνοούν ότι δεν είναι από πουθενά καλυμμένοι αν συμβεί κάτι απρόοπτο».
Τι συνέβη όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση;
Λίγο χρονικό διάστημα μετά την ανάθεση του έργου και της καταβολής προκαταβολής ύψους περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρω για την έναρξη κατασκευής της θαλαμηγού ο ένας εκ των δύο Ελλήνων ιδιωτών διεπίστωσε ότι έπασχε από ανίατο ασθένεια. Άρχισε λοιπόν να μεταβιβάζει μεγάλα χρηματικά ποσά από την off shore εταιρεία που θα «αναλάμβανε» την κατασκευή του πλοίου, σε συγγενικά του πρόσωπα και κυρίως σε άλλες υπεράκτιες εταιρείες που έσπευσαν να δημιουργήσουν για να αποκρύψουν με την σειρά τους τα ίχνη τους! Κι όλα αυτά βεβαίως εν αγνοία του συνεταίρου του…
Σε μικρό χρονικό διάστημα ο ιδιώτης που «άδειασε» την off shore εταιρεία απεβίωσε κι έκπληκτος ο πρώην συνεργάτης του αντελήφθη ότι το «ταμείο» για την κατασκευή της υπερθαλαμηγού ήταν άδειο Κι όλα αυτά ενώ οι εκπρόσωποι της αραβικής εταιρείας που επόπτευε την κατασκευή ζητούσαν «εδώ και τώρα» την επιτάχυνση του έργου.
Σε αυτή λοιπόν την φάση διαπίστωσε ότι η off shore – τρυκ της «φοροδιαφυγής» μετατρεπόταν σε παγίδα αφού δεν μπορούσε να τεκμηριώσει απαιτήσεις από τους επίσημους και άτυπους κληρονόμους του συνεταίρου του από τους οποίους ορισμένοι ήταν και ανήλικοι. Κι έτσι τα τελευταία χρόνια αποδύθηκε σε έναν διαρκή δικαστικό αγώνα για να του επιστραφεί ένα τμήμα του χρηματικού ποσού, ενώ οι εκπρόσωποι του Άραβα επιχειρηματία είχαν στραφεί με την σειρά τους εναντίον του, επιζητώντας κατάσχεση όλων των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων του.
Ο συνδημιουργός της off shore εταιρείας «χάθηκε» στη νομοθεσία αλλά και στα ιδιότυπα καθεστώτα που διέπουν τους φορολογικούς παραδείσους.
Οπως σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Φίλιος που χειρίσθηκε την συγκεκριμένη υπόθεση «πολλοί επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν ότι η off shore εταρεία δεν αποτελεί αναγνωρισμένο εταιρικό τύπο όπως είναι φερ ειπείν μια ΕΠΕ ή άλλου τύπου σχήμα. Ετσι σε περίπτωση απρόοπτου η θέση των εταίρων καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής κι είναι εκτεθειμένη η προσωπική τους περιουσία».
ΜΟΥΦΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΟΥΦΑ
ΜΟΥΦΑ