GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επαναγορά Χρόνου

Του Ηλία Καραβόλια Από την μια πλευρά , η Merkel αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ελληνικού προγράμματος: ΄΄Αν η ανάπτυξη της οικ...

Του Ηλία Καραβόλια

Από την μια πλευρά , η Merkel αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ελληνικού προγράμματος: ΄΄Αν η ανάπτυξη της οικονομίας είναι μικρότερη από ό,τι νομίζαμε, παρά το γεγονός ότι υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες ‘’, τόνισε χθες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση . Ο δικός μας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα λεφτά τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομίας, μας ενημέρωσε ότι αν δεν πάρουμε την δόση θα πεινάσει κόσμος. Οι τράπεζες μας ανακοινώνουν με δελτία τύπου ότι δεν θα ….ανακοινώσουν αποτελέσματα 6μήνου αλλά μας πληροφορούν ότι όσο αργεί η ανακεφαλαιοποίηση τους, τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.
Είναι να απορεί κανείς με την μόνιμη επωδό περί ταχύτητας και προσαρμογής, όλων των εμπλεκομένων πλευρών στην ελληνική υπόθεση, την στιγμή που αυτά τα εμπλεκόμενα μέρη κάνουν τα ….πάντα για να καθυστερήσουν αποδοτικές λύσεις !
Ποια είναι η εικόνα που δεν βλέπουμε ή βλέπουμε θολά; Μαίνεται ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι στα ελληνικά ομόλογα και στο χρηματιστήριο της Αθήνας, έντονα και απροκάλυπτα υπέρ λίγων. Ας δούμε πώς στήθηκε αυτό. Τόσο οι φήμες μετά τις συγχωνεύσεις των τραπεζών για ενίσχυση της βιωσιμότητας του πιστωτικού μας συστήματος όσο και οι ανακοινώσεις των όρων ανακεφαλαιαοποίησης τους, με θετικές και αρνητικές πλευρές, στηρίζονται πάνω στην υπόθεση της επαναγοράς χρέους. Αλλά τι σημαίνει πρακτικά αυτή η νέα ‘λύση’ που μας σερβίρουν οι γιατροί των Βρυξελλών και οι χειρούργοι της Αθήνας; Επαναγορά χρέους σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναγοράζει ομόλογα και κερδίζει από την διαφορά κτήσης και ονομαστικής αξίας(έκδοσης) . Το σχέδιο από τους φωστήρες είναι με 34-37 ευρώ ( τρέχουσα τιμή ομολόγου 100 ευρώ) η χώρα να ‘σβήνει’ χρέος 100 ευρώ. Ουδείς μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πόσα λεφτά θα δανεισθεί η χώρα για αυτό και αν έχει την δυνατότητα-σ τις αγορές ομολόγων- να ‘κρατήσει’ τις τιμές των ομολόγων!
Υποτίθεται ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός( ΕSM) που ακούμε αλλά δεν βλέπουμε, θα μας πιστώσει κεφάλαια για αυτό τον σκοπό. Κανείς δεν εξηγεί στον κόσμο ότι υπάρχει πιθανότητα η ανακοίνωση και μόνο περί επαναγοράς ομολόγων, να ωθήσει κάτοχους του χρέους να αυξήσουν ‘τεχνικά’ τις τιμές ώστε να πωλήσουν ψηλότερα τα ομόλογα που κατέχουν στο ελληνικό κράτος ! Μια τέτοια τεχνική άνοδος των τιμών των ομολόγων θα προκαλέσει ακραία κερδοσκοπία . Άραγε όμως γιατί συζητείται και ποιόν ωφελεί πάλι; Σωστά μαντέψατε ! Με επαναγορά χρέους διασώζονται οι τράπεζες. Πώς; Μα θα ανέβουν σημαντικά οι τιμές των ομολόγων και από την άνοδο που θα συντελεστεί θα μειώσουν δραστικά στα χαρτοφυλάκια τους και στις αποτιμήσεις τους, τις ζημίες από το κούρεμα που έχουν υποστεί ! Στην ουσία, θα εμφανίσουν, σχεδόν όλα τα νέα τραπεζικά σχήματα , θετικές καθαρές θέσεις άρα θα πάνε με άλλον αέρα στην διαδικασία ανακεφα λαιοποίησης!
Διότι όπως ανέφερα και χθες σε κάποιους φίλους που κατέχουν την μηχανική της τραπεζικής υπόθεσης , Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι αυτοί που αναμέναμε, άλλωστε τους έγραψα πριν ανακοινωθούν http://maritimes.gr/ resolve_news.aspx?nid=1515&language= Αλλά η απόρριψη της πρότασης να αναλάβει το Ταμείο Χρημ/κής Σταθερότητας την εγγύηση των νέων κρατικών ομολόγων μετά το PSI,αλλάζει το σκηνικό. Οι τράπεζες υπολόγιζαν : α) ότι θα ”κέρδιζαν” 7,5 δις ευρώ μειωμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, β)ότι θα περνούσε το ζήτημα χρήσης της αναβαλλόμενης φορολογίας που θα τις ωφελούσε 4 δις ευρώ ( ΣΗΜ : το οποίο θα είχε αξία αν και μόνο αν ΤτΕ αποδεχότανε το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογίας ως μέρος του δείκτη επάρκειας core tier 1)
Γίνεται κατανοητό ότι οι τραπεζίτες είχαν ποντάρει σε πιθανό όφελος 11,5 δις και έτσι θα είχαν ουσιαστικά θετικές καθαρές θέσεις. Αν δεν υπάρξει πλέον μεθοδική επαναγορά χρέους, ώστε να βελτιωθούν μεταξύ άλλων και οι αποτιμήσεις των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών , τότε αναρωτιέται κανείς ποιος και με ποια κριτήρια έκανε την τιμολόγηση των μελλοντικών δικαιωμάτων επαναγοράς μετοχών (warrants/ cocos) από τους υφιστάμενους μετόχους; Γιατί είναι προφανές, ότι η ετήσια προοδευτική αύξηση απόδοσης σε αυτά τα δικαιώματα, στοχεύει δήθεν σε κινητροδότηση των υφιστάμενων μετόχων να μπουν στο προβλεπόμενο 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Η εξήγηση ενός φίλου συνομιλητή , μοιάζει λογική πίσω από το όλο… μπάχαλο : η απόφασηκυβέρνησης –τροίκας- τραπεζιτών ήταν : συγκεντρώνουμε τις τράπεζες σε 4 μεγάλα μαγαζιά για να μπορέσουμε να τις πουλήσουμε στη χονδρική. Αλλάζουμε τα εργασιακά – ασφαλιστικά για να φύγουν «εύκολα» όσοι περισσεύουν, και έτσι αναλαμβάνουν οι «νέες» υγιείς τράπεζες τη χρηματοδότηση της επόμενης ημέρας.Δεν διαφωνώ μαζί του, απλά βλέπω ότι μάλλονκάποιοι στρώνουν το έδαφος ώστε κάποια από τα νέα σχήματα(με πιο πιθανό αυτό της ΕΤΕ-Eurobank) να καταλήξουν στα χέρια του ευρωπαικού μας αιμοδότη (EFSF/ ESM )εκτός και αν μας προκύψει …. Deutsche Bank στην αύξηση κεφαλαίου!
Εν τω μεταξύ, εγκλωβίστηκε για ακόμη μια φορά πολύς κόσμος στο χρηματιστήριο, μετά τις ανακοινώσεις των συγχωνεύσεων, ενώ αρχίζει συστηματικά μια πτώση στις τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων. Απλά να σημειώσω ότι αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα ήταν κατά βάση οι …ελληνικές τράπεζες(!) που ανεβάζουν τεχνικά τις τιμές τους, αλλά και μικροεπενδυτές συν ορισμένοι ισχυροί κερδοσκόποι .
Συμπέρασμα; Όποιος αγοράζει χρόνο( τράπεζες) θα αναγκαστεί να τον … επαναγοράσει,εάν και εφ όσον θέλει να αποφύγει τα χειρότερα. Διότι η επαναγορά κρατικού χρέους το οποίο φορτώθηκαν οι τράπεζες, το να γίνει με τα δανεικά λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου, μοιάζει προκλητική λύση για την ήδη εξοργισμένη ελληνική κοινωνία. Εκτός και αν κάποιοι φροντίζουν αυτό να μην γίνεται κατανοητό…

1 σχόλιο

  1. ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΕΥΡΩ ΚΡΥΦΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ?ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΥΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΑΠΑΛΑ ΔΗΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *