Είχε προηγηθεί κυβερνητική δέσμευση για «ευαισθησία» Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Γαλλίας προκάλoυν οι νέες επιχειρήσε...
Είχε προηγηθεί κυβερνητική δέσμευση για «ευαισθησία»
Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Γαλλίας προκάλoυν οι νέες επιχειρήσεις γιά της διάλυση καταυλισμων Ρομά από την γαλλική αστυνομία, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για νέα προσέγγιση στο ευαίσθητο θέμα χειρισμού της μετανάστευσης και των εθνικών μειονοτήτων.
Σημερα τα ξημερώματα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν καταυλισμό 114 Ρομά κοντά στη Λυών, ενώ χτες τα ξημερώματα η παρισινή αστυνομία επέδραμε στο προάστιο Εβρί για να διαλύσει τον εκεί καταυλισμό, όπου ζούσαν περίπου 70 Ρομά – ανάμεσά τους και 19 παιδιά -, κατόπιν εντολής του δημάρχου Φρανσίς Σουά, για λόγους «ασφαλείας και δημόσιας υγείας».
Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί την περασμένη εβδομάδα ότι στο εξής θα προβαίνει σε διάλυση καταυλισμών μόνο κατόπιν έκδοσης σχετικού δικαστικού διατάγματος. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή φαίνεται πως παρακάμφθηκε, καθώς ο δήμαρχος έκρινε ότι η εγγύτητα του καταυλισμού σε πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό τον καθιστούσε «επικίνδυνο».
Ο υπουργός Εσωτερικών (και πρώην δήμαρχος του Εβρί) Μάνουελ Βαλς, ο οποίος έχει επιτρέψει τη διάλυση πολλών καταυλισμών από τότε που ανέλαβε η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση, συγκεντρώνοντας έτσι τα πυρά πολλών σοσιαλιστών βουλευτών, υποστήριξε την ενέργεια, κάνοντας μάλιστα λόγο για «απαράδεκτες» συνθήκες υγιεινής. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 15.000 Ρομά ζουν σε παρόμοιους καταυλισμούς ανά τη Γαλλία, η παρουσία των οποίων προκαλεί πάντα της αντιδράσεις των κατοίκων.
Ο Βαλς συνέχισε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Σαρκοζί εισηγούμενος τη διάλυση καταυλισμών στο Παρίσι, τη Λυών και τη Λιλ, και παρέχοντας ως αντάλλαγμα δωρεάν πτήσεις και οικονομικά κίνητρα στους Ρομά για να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους. Τη συγκεκριμένη πολιτική εισηγήθηκε για πρώτη φορά ο Νικολά Σαρκοζί το 2010 και, λόγω της βαρβαρότητάς της, πολλοί έσπευσαν να την παρομοιάσουν με εκδιώξεις πληθυσμών της εποχής των Ναζί.
Τη δυσαρέσκειά τους για αυτή τη σκληρή γραμμή έχουν εκδηλώσει, μεταξύ άλλων, άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα, ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει τους περιορισμούς στα δικαιώματα εργασίας και διαμονής των Ρομά στη Γαλλία, καθώς πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να καταφύγουν είτε σε μικροκλοπές, είτε στη ζητιανιά.
Εν όψει της επίσκεψής του το Σεπτέμβριο στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, από τις οποίες και προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των Ρομά, ο Βαλς δήλωσε ότι θα ζητούσε από τις δύο αυτές χώρες να προωθήσουν την ενσωμάτωση των εθνικών μειονοτήτων τους στην κοινωνία, ώστε να μη χρειάζεται να μεταναστεύουν. «Θέλω να καταλάβω γιατί αυτές οι χώρες δεν ακολουθούν ισχυρές πολιτικές ενσωμάτωσης αυτών των πληθυσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.
Σχόλια αναγνωστών (0)
Εξαγωγή Ρομά από Ρουμανία στους σωβινιστές γάλλους προκαλεί αλλεργία . Αυτά περί κινδύνου είναι του κώλου , ποσώς τους ενδιαφέρει η υγεία των ΡΟΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδατε μιλάνε για ενσωμάτωση ,φυσικά θα επιδιώξουν επιστροφή των Ρομά στις χώρες που συμβουλεύουν να κάνουν ενσωμάτωση, αυτοί συμβουλεύουν, πληρώνουν και επιβάλουν στην ανάγκη.
Βρείτε τώρα ποιοί είναι γύφτοι και ποιοί οι Ρομά-τσιγγάνοι .Εμένα οι αρχές της Γαλλίας μου μοιάζουν για γύφτοι . Γιατί δεν ενσωματώνουν αυτοί ένα μέρος για να δείξουν την τεχνική και στους Ρουμάνους η στους Βούλγαρους , σέρβους, Βόσνιους , η σε μας που του έχουμε για να ψηφίζουν σαν πρόβατα τον εκάστοτε λαπάρα σωτήρα αναμορφωτή της Μπανανίας μας .