Ενα θρίλερ με άγνωστες πολιτικές και δικαστικές συνέπειες και με βασικούς πρωταγωνιστές τον πρώην υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου,...
Η υπόθεση αφορά στην περίφημη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία ……..
περιέχει 1.991 μεγαλοκαταθέτες της HSBC Γενεύης, την οποία (όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Κυριακή το «ΘΕΜΑ») εδώ και 18 μήνες δεν την έχει δει κανένας. Η λίστα αυτή παραδόθηκε ιδιοχείρως από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως επίσης και στο ΣΔΟΕ, αναρωτιούνται ποια είναι η τύχη της και ποιος τελικά την έχει δει – αν την έχει δει κανείς πλην Παπακωνσταντίνου. Πληροφορίες από τις γερμανικές φορολογικές υπηρεσίες που έχουν στην κατοχή τους όλα τα ονόματα της λίστας Φαλτσιάνι (22.000 Ευρωπαίοι πολίτες) ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα σε κορυφαίο στέλεχος του ελληνικού οικονομικού επιτελείου ότι περιέχει μεταξύ άλλων και τα ονόματα της οικογένειας ισχυρού Ελληνα πολιτικού και μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε επίσημη ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι, πράγματι, το 2011 παρέλαβε τη λίστα από την κυρία Λαγκάρντ. Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:
«Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από τη Γαλλίδα ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ στοιχεία για Ελληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων, με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλύτερων καταθετών δόθηκαν στον τότε ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια, η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στον νέο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη».
Ομως ο ίδιος ο κ. Καπελέρης ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα για όλα αυτά, ενώ ο επόμενος επικεφαλής του Σώματος, ο κ. Ιωάννης Διώτης κάνει λόγο «για μια λίστα που παρέλαβα ατύπως από τις υπηρεσίες ασφαλείας», αφήνοντας θολό το τοπίο για το ποια πραγματικά λίστα είναι αυτή. Ομως η σημερινή ηγεσία του ΣΔΟΕ διά στόματος του διευθυντή του Σώματος κ. Νίκου Λέκκα είναι σαφέστατη. «Καμία λίστα δεν έχει έρθει στο ΣΔΟΕ. Εχουμε ψάξει όλα τα πρωτόκολλα από το 2010. Τέτοια λίστα δεν έχει περιέλθει στο Σώμα με αριθμό πρωτοκόλλου».
Παρέμβαση Πεπόνη
Τον γρίφο πλέον θα κληθεί να λύσει ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διέταξε να του παραδοθεί η λίστα, ενώ στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος ώστε να προστατευτούν άτομα που φοροδια-φεύγουν.
Το κουβάρι των αποκαλύψεων άρχισε να ξετυλίγεται από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών (μετά το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» της προηγούμενης Κυριακής) με ανακοίνωσή του παραδέχτηκε ότι το 2011 ζήτησε και έλαβε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών (υπουργός τότε ήταν η κυρία Λαγκάρντ) τη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία περιείχε 1.991 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην HSBC Γενεύης.
Η λίστα, που υπεκλάπη από τον υπάλληλο της τράπεζας Εβρέ Φαλτσιάνι, στο σύνολό της περιείχε τα ονόματα και τις καταθέσεις 22.000 Γάλλων, Ιταλών, Γερμανών, Ισπανών και Ελλήνων. Επειτα από έλεγχους που έκαναν οι γαλλικές και ιταλικές αρχές, αποκάλυψαν ότι διάσημοι επιχειρηματίες και καλλιτέχνες των χωρών αυτών είχαν κρύψει τα χρήματά τους στην HSBC στη Γενεύη. Πλήρωσαν φόρους και πρόστιμα πάνω από 10 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε κάποια ονόματα στον κ. Καπελέρη για να τα ελέγξει. Ομως έγκυροι νομικοί και δικαστικοί παράγοντες εξηγούν ότι η πράξη του αυτή δημιουργεί πολλά ερωτήματα και αφήνει γκρίζες ζώνες. Και τούτο γιατί είναι πρωτάκουστο ένας υπουργός να επιλέγει και να δίνει μερικά μόνο ονόματα στις ελεγκτικές αρχές και όχι ολόκληρη τη λίστα. Με ποια κριτήρια έκανε αυτή την επιλογή;
kafeneio-gr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση