Αξιωματούχος της Ε.Ε αποκαλύπτει… Όλο το Σεπτέμβριο θα παραμείνει στην Αθήνα το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας, σύμφωνα με δηλώσεις...
Όλο το Σεπτέμβριο θα παραμείνει στην Αθήνα το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα μέλη της τρόικας «θα παραμείνουν στην Ελλάδα όλο το Σεπτέμβριο ώστε να παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομιών της ευρωζώνης τον Οκτώβριο τα συμφωνηθέντα μέτρα, ένα αξιόπιστο και συγκροτημένο σχέδιο για την Ελλάδα» ανέφερε ο αξιωματούχος.
Παράλληλα, είπε ότι η έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση των 31 δισ. ευρώ πριν την παραπάνω ημερομηνία.
«Η αποστολή το Σεπτέμβριο θα παραμείνει όλο το μήνα ώστε να υποβάλει την έκθεσή της στο Eurogroup του Οκτωβρίου» ανέφερε ο αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, μείωσε την Τρίτη την προοπτική αξιολόγησης του χρέους της Ελλάδας, από «σταθερή» σε «αρνητική», λόγω των «καθυστερήσεων» στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος, που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.
«Θεωρούμε πιθανό ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει πρόσθετη βοήθεια 7 δισεκατομμυρίων ευρώ»,αναφέρει σε δήλωση του ο οίκος Standard & Poor’s
protothema.gr
Μία διαβολική ευφυΐα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τίτλο «Ρόμπερτ Μάντελ, η διαβολική ευφυΐα του ευρώ», δημοσιεύθηκε στην αγγλική εφημερίδα «Guardian» πριν από λίγο καιρό ένα περίγραμμα των απόψεων του λεγόμενου «πατέρα του ευρώ».
Ο Μάντελ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια είναι ο θεωρητικός οδηγός για τα οικονομικά της προσφοράς, τα ρεϊγκανόμικς –ή, όπως τα αποκαλούσε ο Τζορτζ Μπους, τα «βουντού οικονομικά»–, τη μαγική πίστη στα γιατροσόφια της ελεύθερης αγοράς που ενέπνευσαν και τις πολιτικές της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο Μάντελ υποστήριζε πως λόγω των εργατικών νόμων και του πλαισίου κοινωνικής προστασίας ήταν πολύ δύσκολο να απολύσεις εργάτες στην Ευρώπη.
Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα την προσέφερε το ευρώ. Το ευρώ θα έκανε τη δουλειά του όταν οι κρίσεις θα έπλητταν τις οικονομίες, εξηγούσε ο Μάντελ.
Αφαιρώντας τον έλεγχο του νομίσματος από τις κυβερνήσεις, οι αντιπαθείς, ασήμαντοι, εκλεγμένοι αξιωματούχοι, όπως τους χαρακτήριζε, δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κεϊνσιανές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για να βγάλουν μια χώρα από την ύφεση.
«Το ευρώ τοποθετεί τη νομισματική πολιτική πέραν της εμβέλειας των πολιτικών», έλεγε. «Και χωρίς δημοσιονομική πολιτική, ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουν οι χώρες θέσεις εργασίας είναι μέσω της ανταγωνιστικής μείωσης των κανονισμών για τις επιχειρήσεις».
Αναφερόταν στους εργασιακούς νόμους, στις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και βεβαίως στους φόρους.
Ολα αυτά θα σαρώνονταν με το ευρώ. Η δημοκρατία δεν θα μπορούσε να παρεμβαίνει στην αγορά.
Το υπονοούμενο
Kι όταν η δημοκρατία δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά, την εξουσία την έχουν εκείνοι που κατευθύνουν τις αγορές.
Τραπεζίτες και τοκογλύφοι. Για τον Μάντελ, το ευρώ δεν αποσκοπούσε στο να καταστήσει την Ευρώπη μια ισχυρή, ενοποιημένη οικονομική μονάδα.
Είχε σκοπό να καθιερώσει την υποχρεωτική νομισματική πειθαρχία που θα επέβαλε τη δημοσιονομική πειθαρχία και στους πολιτικούς.
Και όταν θα εμφανίζονταν οι οικονομικές κρίσεις, οι αφοπλισμένες οικονομικά χώρες δεν θα μπορούσαν να κάνουν πολλά, εκτός από το να καταργήσουν εξ ολοκλήρου τις κρατικές ρυθμίσεις, να ιδιωτικοποιήσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις μαζικά, να μειώσουν τους φόρους και να στείλουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος στα αζήτητα.
Ετσι μας φλομώνουν με τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που στην ουσία είναι σχέδια συντριβής των εργασιακών δικαιωμάτων, και υποστηρίζουν ότι η «εσωτερική υποτίμηση» σε κάθε χώρα θα τις κάνει όλες πιο ανταγωνιστικές.
Αυτό, όμως, που κάνει είναι να φέρνει μία ανθρωπιστική καταστροφή.