GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μαθήτρια επινόησε σύστημα διάγνωσης του καρκίνου του μαστού

Ένας τεχνητός «εγκέφαλος» που κατασκευάστηκε από μια 17χρονη μαθήτρια από την Florida μπορεί να αναλύει ιστούς και να ανιχνεύει τον ...

Ένας τεχνητός «εγκέφαλος» που κατασκευάστηκε από μια 17χρονη μαθήτρια από την Florida μπορεί να αναλύει ιστούς και να ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού με αρκετά μεγάλη ακρίβεια. Η Britanny Wegner, φετινή νικήτρια του διαγωνισμού Google Science Fair, 2012 ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο με σκοπό να αναδεικνύει λαμπρές ιδέες των εφήβων στον χώρο της επιστήμης, δήλωσε πως «απλά έμαθα στον υπολογιστή πως να διαγνώσει τον καρκίνο του μαστού. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό αφού η λιγότερο επεμβατική μέθοδος της βιοψίας δεν είναι καθόλου πειστική, με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να μην μπορούν καν να την χρησιμοποιήσουν.»
Για το project της, η Wegner χρησιμοποίησε τεχνητά νευρωτικά δίκτυα, προγράμματα δηλαδή που έχουν φτιαχτεί για να σκέφτονται ακριβώς όπως ένας ανθρώπινος εγκέφαλος. Όχι μόνο αυτά μπορούν να ανιχνεύουν μοτίβα που είναι αρκετά πολύπλοκα για τους ανθρώπινους ερευνητές, αλλά έχουν την δυνατότητα να βελτιώνονται ενώ επεξεργάζονται όλο και περισσότερα δεδομένα.
Η Wegner δημιούργησε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο χρησιμοποιώντας Java το οποίο χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει 7.6 εκατομμύρια δοκιμές. Έτσι βρήκε πως το ποσοστό επιτυχίας της συγκεκριμένης μεθόδου είναι 99.1%. Μάλιστα σύγκρινε τα αποτελέσματα με τρία εμπορικά προϊόντα που έκαναν την ίδια δουλειά, αφού τα παραμετροποίησε με τα δικά της δεδομένα. Και πάλι, το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδους της ήταν κατά 4.97 μονάδες υψηλότερο. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των δεδομένων που αναλύονται, τόσο το ποσοστό επιτυχίας θα αυξάνεται» δήλωσε, «οπότε με περισσότερα δεδομένα, νομίζω πως είναι έτοιμο για ιατρική χρήση.»
Μάλιστα η δεκαεπτάχρονη ξεκίνησε να δημιουργεί αυτά τα δίκτυα από την πρώτη γυμνασίου, για τους σκοπούς μιας σχολικής εργασίας. «Ανακάλυψα την τεχνητή νοημοσύνη και ενθουσιάστηκα» είπε σχετικά με τα πρώτα της βήματα, «πήγα σπίτι και την επόμενη μέρα αγόρασα ένα βιβλίο προγραμματισμού και τότε αποφάσισα ότι αυτό ακριβώς θέλω να μάθω στον εαυτό μου να κάνει.»
Περισσότερες πληροφορίες για το Project της Wegner αλλά και για το Google Science Fair θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *