Υπό στενή παρακολούθηση βρέθηκαν πέρυσι από το… «Μεγάλο Αδελφό» της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών για...
Υπό στενή παρακολούθηση βρέθηκαν πέρυσι από το… «Μεγάλο Αδελφό» της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ τα τηλέφωνα περισσότερων από 50.000 πολιτών για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Μόνο τον τελευταίο χρόνο -σύμφωνα και με την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)- οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αυξήθηκαν κατά 70%.
Η έκθεση της ΑΔΑΕ είναι αποκαλυπτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η «κατασκοπεία» στις τηλεπικοινωνίες από τα συστήματα «νόμιμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξάνονται εντυπωσιακά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι εκδόθηκαν 3.472 διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης επικοινωνιών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» (υποθέσεις τρομοκρατίας και κατασκοπείας), ενώ το 2010 2.281.
Οσο για τις εισαγγελικές παραγγελίες με τις οποίες παρατείνονταν προγενέστερες διατάξεις, πέρυσι αριθμούσαν 4.061 έναντι 2.950 που ήταν το 2010. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις συνεχιζόταν η παρακολούθηση τηλεφώνων.
Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι το 2011 εκδόθηκαν 1.743 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, (1.169 το 2010) για τη διακρίβωση εγκλημάτων όπως φόνοι, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Πέρυσι, εκδόθηκαν συνολικά 9.276 δικαστικές αποφάσεις για παρακολούθηση τηλεφώνων έναντι 6.400 το 2010, σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη από 69%).
Την ίδια στιγμή, επτά εταιρίες επικοινωνιών έχουν καταθέσει αναφορές σχετικά με προβλήματα ασφαλείας που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό τους.
Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών αναφέρει ότι έλαβε 37 καταγγελίες παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών. Δεκατρείς αφορούσαν συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, 14 σταθερής, δύο για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και δύο για συνδέσεις μέσω Ιντερνετ. Πάντως, η ΑΔΑΕ έχει αποστείλει επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «με προτάσεις και παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα βουλεύματα και τις διατάξεις που κοινοποιούνται στην Αρχή». Ακόμη έχει επισημάνει «την ανάγκη της απαρέγκλιτης τήρησης της προβλεπομένης διαδικασίας άρσης του απορρήτου με σκοπό να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας κατά τη διαχείριση των σχετικών υποθέσεων…».
Βάλια Νικολάου στον Ελεύθερο Τύπο
Σχόλιο ιστολογίου: Εμείς, από την πλευρά μας κι επειδή παρακολουθήσαμε το συγκεκριμένο θέμα επί σειράς ετών, αναρωτιόμαστε: Αυτές οι παρακολουθήσεις έγιναν από το σταθερό σύστημα επισύνδεσης ή χρησιμοποιήθηκαν και τα γνωστά βαλιτσάκια; Και μιάς και ο λόγος για τα περίφημα αυτά φορητά μέσα παρακολούθησης, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον σημερινό διοικητή κ. Δραβίλα: Πόσα βαλιτσάκια παραλάβατε από τον προκάτοχό σας (και σημερινό πρέσβη της χώρας μας στην Αγγλία); Για πόσα βαλιτσάκια έχουν γίνει προμήθειες με διαγωνισμό; Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, πέρυσι στην έκθεση της Θεσσαλονίκης η ΕΥΠ μετέφερε 7 ή 8 βαλιτσάκια για να καλύψει τις ανάγκες ασφάλειας του τότε πρωυθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τόσα είναι συνολικά τα βαλιτσάκια ή όχι;
Και κάτι ακόμη -σαν απορία- προς την ηγεσία της ΕΥΠ: Οι παρακολουθήσεις που γίνονται αφορούν αποκλειστικά Έλληνες πολίτες που αντιμετωπίζονται ως εν δυνάμει τρομοκράτες ή κατάσκοποι και αν όχι, σε ποιόν αριθμό βρίσκονται οι παρακολουθήσεις των Ελλήνων και σε ποιόν αριθμό αυτές των λαθρομεταναστών; Απορία θα μας λύσετε κύριε Δραβίλα για το πως ακριβώς αντιμετωπίζει τους Έλληνες η κυβέρνηση Σαμαρά…
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση