Οι επιζώντες της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να έχουν την ευκαιρία " να ξεπεράσουν όσα πέρασαν και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δ...
Οι επιζώντες της εμπορίας ανθρώπων πρέπει να έχουν την ευκαιρία "να ξεπεράσουν όσα πέρασαν και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», είπε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον.
Μιλώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 19 Ιουνίου σε μια εκδήλωση που σηματοδότησε τη δημοσίευση του Trafficking in Persons Report για το 2012, η Κλίντον δήλωσε: «σωματέμποροι λυμαίνονται τις ελπίδες και τα όνειρα εκείνων που ζητούν μια καλύτερη ζωή. Και στόχος μας θα πρέπει να είναι να καταστήσουμε αυτές τις ελπίδες και τα όνειρα πάλι εφικτά, είτε πρόκειται για μια καλή δουλειά για την αποστολή χρημάτων στην πατρίδα την οικογένεια, είτε η προσπάθεια για μια εκπαίδευση για τον ίδιο ή τα παιδιά του, ή το κυνήγι νέων ευκαιριών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή. "
Η ετήσια έκθεση, η οποία παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο η εμπορία ανθρώπων αντιμετωπίζεται σε 186 χώρες και περιοχές - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών - τονίζει αποδεδειγμένες και καινοτόμες πρακτικές για την προστασία των θυμάτων μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης τους, μέσω νόμων μετανάστευσης για την προστασία των θυμάτων και μέσω κατάρτισης των επιθεωρητών εργασίας για να αναγνωρίσουν την εμπορία , είπε η Κλίντον.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπάρχουν περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που είναι υποδουλωμένοι για εργασία ή για τη βιομηχανία του σεξ. Στατιστικές που παρέχονται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι το 55 τοις εκατό των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας είναι γυναίκες ή κορίτσια, καθώς είναι και το 98 τοις εκατό των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Η Maria Otero, Υφυπουργός για την ασφάλεια των πολιτών, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζεται με άλλες κυβερνήσεις για την ενίσχυση των δικαστικών συστημάτων, την οικοδόμηση ισχυρής επιβολής του νόμου, την προστασία μεμονωμένων πολιτών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Η καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας, είπε η Otero, αποτελεί προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η διακίνηση αμφισβητεί τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας για κάθε άτομο. "Η εμπορία διαλύει την ίδια τη δομή της κοινωνίας», είπε. "Ξεκληρίζει οικογένειες. Καταστρέφει τις κοινότητες. Κρατά τους ανθρώπους από το να γίνουν πλήρη μέλη στις δικές τους πολιτικές διαδικασίες στις δικές τους οικονομίες. Και αμφισβητεί την ικανότητα των χωρών να δημιουργήσουν ισχυρά συστήματα δικαιοσύνης και διαφάνειας των κυβερνήσεων. "
Στις γραπτές παρατηρήσεις του στην φετινή έκθεση, ο πρέσβης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, Luis CdeBaca, σημείωσε ότι «ορισμένες κυβερνήσεις περιθάλπουν θύματα ως εγκληματίες ή τους αγνοούν εντελώς." Κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην αποφύγουν την ευθύνη τους να φέρουν τους διακινητές στη δικαιοσύνη και να βοηθήσουν τα θύματα ανακάμψουν.
Η φετινή έκθεση εξηγεί ότι οι διακινητές ανθρώπων "χρησιμοποιούν εξαναγκαστικές τακτικές και κάνουν τα θύματά τους αισθάνονται ότι είναι άχρηστα και συναισθηματικά φυλακισμένα. Ως αποτέλεσμα, τα θύματα μπορεί να χάσουν την αίσθηση της ταυτότητάς τους και της ασφάλειας. "
"Μια ποικιλία των ψυχολογικών συμπτωμάτων μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, ακόμη και όταν τα θύματα διαφύγουν ή διασωθούν από το περιβάλλον της διακίνησης», αναφέρει η έκθεση. "Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενσωματωθεί ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία μέσα στις υπηρεσίες και τα πρωτόκολλα των θυμάτων."
Μεταξύ των συστάσεων που κάνει η έκθεση είναι τα εξής:
• να παρέχουν στα θύματα καταφύγια, αλλά να μην τους κρατούν εκεί. Τα θύματα θα πρέπει να έχουν ελευθερία κινήσεων.
• Τα θύματα πρέπει να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους το συντομότερο δυνατόν σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν.
• Τα θύματα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του πόσο μπορούν να κοινοποιηθούν τα στοιχεία τους.
• Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσφέρουν στα θύματα μόνιμη διαμονή και το δικαίωμα στην εργασία. Οι παροχές - και όχι η αναγκαστική απέλαση - διευκολύνουν τη διαδικασία επιβολής του νόμου, αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση προειδοποιεί επίσης τις κυβερνήσεις να μην συγχέουν την εμπορία, κατά την οποία τα θύματα εξαναγκάζονται, με την παράνομη μετανάστευση.
"Οι αρχές συχνά δεν καταφέρνουν να δουν κάτω από την επιφάνεια για πιθανές ενδείξεις καταναγκαστικής εργασίας, δουλείας για χρέη ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης,» αναφέρει η έκθεση. Είναι οι διακινητές, και όχι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, που είναι οι εγκληματίες, αναφέρει η έκθεση.
Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: http://www.state.gov/j/tip/rls/tiprpt/2012/index.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση