Σε μια προσπάθεια να βάλει σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο τη συζήτηση – που φουντώνει κυρίως στη Γερμανία – για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλ...
Σε μια προσπάθεια να βάλει σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο τη συζήτηση – που φουντώνει κυρίως στη Γερμανία – για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις «υποθέσεις εργασίας» επειδή θα είχε «τεράστια αρνητικά επακόλουθα».
Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει για την Ελλάδα: «Μια έξοδος από την Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στις υποθέσεις εργασίας μου [...] Η αποβολή της χώρας αυτής δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ. Αντιθέτως. Η φήμη των χωρών-μελών θα αμαυρωνόταν, θα υπήρχαν τεράστιες αρνητικές συνέπειες».Ο Γιούνκερ διαμηνύει ότι η Αθήνα θα πρέπει, πριν απ' όλα, να προσπαθήσει η ίδια για τη σωτηρία της: «Δεν θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα που δημιούργησε η Ελλάδα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα».
Ωστόσο, επικρίνει τη φιλολογία περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, λέγοντας: «Όσοι πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης αποκλείοντας ή αφήνοντας την Ελλάδα να αποτύχει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης».
«Δεν θα έπρεπε να αναφέρουν αυτήν τη υπόθεση (της εξόδου της Ελλάδας), απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική τους», πρόσθεσε.
Η Γερμανία μεταχειρίζεται την ευρωζώνη σαν «υποκατάστημά της», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup και ασκεί δριμεία κριτική σε όσους χρησιμοποιούν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου να στηριχθεί ένας «φθηνός εσωτερικός διάλογος».
Στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Γιούνκερ εκφράζει την ανησυχία του για τις εθνικές αντιπαλότητες, οι οποίες «θεωρούνταν ξεχασμένες», αλλά απέχουν, όπως λέει, «μόλις εκατοστά από την επιφάνεια», ενώ διαμηνύει την αποφασιστικότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ και της Κομισιόν να διατηρηθεί το ευρώ με όλες τις χώρες-μέλη του.
«Για ποιον λόγο επιτρέπει η Γερμανία στον εαυτό της την πολυτέλεια να εξυπηρετεί συνέχεια την εσωτερική πολιτική της χρησιμοποιώντας το θέμα του ευρώ; Για ποιον λόγο μεταχειρίζεται η Γερμανία την Ευρωζώνη σαν να πρόκειται για υποκατάστημά της;» διερωτάται σε έντονο ύφος και επισημαίνει ότι «αν το έκαναν αυτό και οι 17 κυβερνήσεις, τι θα έμενε όρθιο από όσα έχουμε κοινά; Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό;».
Συνεχίζει δε προειδοποιώντας ότι «η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας δεν βοηθά» στην σωτηρία του κοινού νομίσματος, ενώ υπενθυμίζει ότι ενώ στο Βερολίνο λένε ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, κάνουν ήδη δηλώσεις για το τι θα περιέχει.
«Δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος» για τη σωτηρία του ευρώ, σημειώνει και εκτιμά ότι έχουμε φθάσει σε αποφασιστικό σημείο.
«Πρέπει τώρα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της Νομισματικής ¨Ενωσης», υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης από κοινού με τον μηχανισμό στήριξης EFSF και την ΕΚΤ προετοιμάζονται εν ανάγκη και για την αγορά ομόλογων των κρατών της ευρωζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», δηλώνει κατηγορηματικά και εξηγεί ότι αιτία είναι η ανησυχία για το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση