GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου. http://www.andrianopoulos.gr/ Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν πάψει από πολλού να αποτελούν δυναμικό εργαλείο ανάπτ...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.
http://www.andrianopoulos.gr/

Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν πάψει από πολλού να αποτελούν δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης και κινητήριο δύναμη για την μελλοντική πορεία μιάς χώρας. Οπως σε τόσα άλλα και στον τομέα αυτό έχουμε μείνει καμιά 15ριά χρόνια πίσω. Αυτές οι ιδέες είχαν αξία και προοπτική όταν μιλούσα για αυτές γύρω στα τέλη της 10ετίας του '80 κι αρχές της 10ετίας του '90. Για όλα όσα λέγονται τώρα, δήθεν σαν καινούργια, υπάρχει ο Νόμος 2.000 του 1992 στου οποίου την πολυσέλιδη Εισηγητική Εκθεση, που είχα γράψει ο ίδιος, υπάρχει πλήρης αναφορά της σημασίας, των στόχων και της αναγκαιότητας των ιδιωτικοποιήσεων. Τότε βέβαια. Στη χώρα όμως της μαζικής οπισθοδρόμησης στην οποία ζούμε τώρα αρχίζουν να ανακαλύπτουν, κάτω από την πίεση των Ευρωπαίων βέβαια (που κι' αυτοί είναι βαθιά κρατιστές) την σημασία των ιδιωτικοποιήσεων. Που όμως ακόμη και τώρα δεν τολμούν να τις πούν με το όνομά τους και τις αποκαλούν "αποκρατικοποιήσεις". Για να μην υποβαθμισθέι και χαθεί η έννοια του "κράτους", πιθανώς.
Δεν έχουν σήμερα τόση σημασία, διότι πλέον ιδιωτικοποιούνται - η έχουν ήδη περάσει σε ιδιώτες - σε όλη την Υφήλιο περίπου τα πάντα. Μόνο σε παραπληγικές χώρες ο δημόσιος τομέα εξακολουθεί να διαφεντεύει την οικονομία, και να τα κάνει θάλασσα βέβαια (βλ. Γαλλία λ.χ.). Το αποτέλεσμα είναι η ζήτηση να έχει δραστικά καμφθεί, οι τιμές για τις πωλήσεις κρατικής περιουσίας να μην είναι πλέον αυτές που ήσαν στο παρελθόν και, λόγω κυρίως οικονομικής κρίσης, αυτά που προσέβλεπε μιά χώρα να εξασφαλίσει από το πέρασμα στον ιδιωτικο τομέα και την εισαγωγή ανταγωνισμού σε τομείς οικονομικής / κρατικής δραστηριότητας (Φόροι, αύξηση απασχόλησης κλπ) να είναι πλέον περιορισμένα. Σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων πολιτικές μείωσης φορολογικών συντελεστών, κατάργησης διοικητικών παρεμβάσεων στην οικονομία (deregulation), δραστικής μείωσης γραφειοκρατικών διδαδικασιών και κατάργησης κρατικών φορέων. Είναι λάθος το επιχείρημα πως αν μιά κρατική επιχείρηση είναι κερδοφόρα δεν την πουλάμε. Αντίθετα, αυτην πουλάμε, γιατί μόνο για αυτήν θα ενδιαφερθούν αγοραστές και θα καταθέσουν χρήμα.
Να σημειώσω πως νευραλγική σημασία για την οικονομία της χώρας είναι η εξασφάλιση πόρων από το κόστος του δημοσίου για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας. Για κάθε μία θέση εργασίας που "σώζεται" στο δημόσιο χάνονται περίπου τρείς στον ιδιωτικό τομέα. Ουδείς όμως δείχνει να νοιάζεται για τον κόσμο που μένει άνεργος στον ιδιωτικό τομέα. Μόνο τις συντεχνίες του δημοσίου προστατεύει το πολιτικό σύστημα.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν αγοραστές για επιχειρήσεις του κράτους που είναι μάλιστα ζημιογόνες, είναι προτιμότερη η κήρυξή τους σε πτώχευση και - αν δεν πρόκειται να αποδόσει ουσιαστικό τίμημα η εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων - η απόδοσή τους στους εργαζόμενους για να την τρέξουν πλέον αυτοί σαν ιδιωτες, με αρχικό κεφάλαιο τις αποζημιώσεις τους.
Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στον Ν. 2000/1992 όπως και η δυνατότητα κατάργησης η συγχώνευσης του όποιου δημόσιου φορέα η οργανισμιού. Ολες λοιπόν οι σχετικές κουβέντες για νέους νόμους, μελέτες κλπ είναι εκ του πονηρού. Οταν κάποιος δεν θέλει να μαγειρέψει, ένα μήνα κοσκινίζει...

9 σχόλια

  1. Συνέλαβαν τον Χριστοβασίλη
    Ημερομηνία: 07/07/2012 - 14:17..


    Στην σύλληψη του Γιώργου Χριστοβασίλη προχώρησαν οι αρχές των Ιωαννίνων για χρέη του ΠΑΣ προς το δημόσιο, ύψους 187.000 ευρώ.

    Ο πρόεδρος των Ηπειρωτών συνελήφθη στις 3 τα ξημερώματα, εντός του νυχτερινού κέντρου διασκέδασης που διατηρεί ο ο γιος του, ενώπιος εκατοντάδων κόσμου.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως ότι οι οφειλές του συλλόγου προς το δημόσιο, για τις οποίες και είχε ζητηθεί φόρμουλα εξόφλησης και ανέρχονται στις 187.000, αφορούν στην προ Χριστοβασίλη εποχή, ωστόσο επειδή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, ο ισχυρός άνδρας της ομάδα ήταν αυτός που συνελήφθη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αλλά στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την Τρίτη, οπότε και ορίστηκε δικάσιμος.

    Καλά πόσα χρωστάει αυτό ΌΛΟ το κύκλωμα σε όλη στην Ελλαδα;

    Εφορία δεν πληρώνουν, ΦΠΑ δεν πληρώνουν, ΙΚΑ δεν πληρώνουν, προσωπικό δεν πληρώνουν, προπονητές δεν πληρώνουν, ποδοσφαιριστές δεν πληρώνουν ,πως στο διάολο περνούν άδεια και παίζουν; ..

    Η ΦΙΦΑ, Η ΟΥΕΦΑ, Η ΕΠΟ τι κάνουν; ο Π.Σ.Α.Π το συνδικαλιστικό όργανο τον ποδοσφαιριστών τι κάνει; ο ΣΔΟΕ τι κάνει κυνηγάνε τα 100 ευρώ του ανέργου;; Η φωλιά της φοροδιαφυγής είναι οι Δήμοι, οι περιφέρειες, όλα τα επαγγελματικά σωμάτια!!! Όλοι οι άνθρωποι της νύχτας είναι χωμένοι και στα αθλητικά σωματεία ΌΛΟΙ (ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΟ ΣΤΟΊΧΗΜΑ ) γιατί οι δουλειές στα κωλομπαρα δεν πάμε καλά; (( και ψάχνουν ομάδες ποδοσφαιριστές να τους κάνουν της πουτάνες τους;))

    200 χρόνια θέλουμε εδώ τον Ραιχεμπαχ μπας και ξεβρομίζουμε από όλους αυτούς???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο 4.02..
    αν περιμεναμε απο τα ελληνικα καναλια και τα μπλογκς τυπου προταγκον..
    αυτοι ζουν στον μικροκοσμο εκαλη-φιλοθεη-ψυχικο-κολωνακι..
    νομιζουν οτι τους παιρνουν σοβαρα για τις ιδεες τους,
    ενω ολοι τους μισουν και τους φοβουνται για την βλακεια τους οπλισμενη μα τα κλεμμενα δις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1.χαριστικα δανεια με εγγυηση του ελληνικου δημοσιου σε ιδιωτες για να αγορασουν κρατικη περιουσια..
    2.νεα χαριστικα δανεια με εγγυηση του ελληνικου δημοσιου για να τρεξει το μαγαζι για λιγα χρονια..
    3.τρωμε τα δανεικα σε μισθους δικων μας και παραγγελιες σε εταιρειες μας..
    4.και οταν το μαγαζι φαλιρησει,το ξαναδινουμε στο κρατος και φωναζουμε για διωξη της επιχειρηματικοτητας..
    5.γιατι το κανουν οι πολιτικοι?
    10% μιζα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. La8os. Akomh kai afrikanikes xwres, mikrotero dhmosio tomea exoyn se sxesh me thn Ellada. Dromo... stakoproskyla toy dhmosioy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. La8os. Akomh kai afrikanikes xwres, mikrotero dhmosio tomea exoyn se sxesh me thn Ellada. Dromo... sta koproskyla toy dhmosioy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποσοστα δημοσιων υπαλληλων στον πληθυσμο,για το 2000 και το 2008..
    τα συμπερασματα δικα σας..

    Government at a Glance 2011 - © OECD 2011
    Employment in general government and public corporations
    Version 1 - Last updated: 24-Jun-2011
    2000 2008
    Norway 29.5 29.3
    Denmark 29.7 28.7
    Sweden 27.7 26.2
    Finland 22.2 22.9
    France 21.8 21.9
    Hungary 20.4 19.5
    Estonia 17.3 18.7
    Luxembourg 16.1 17.6
    United Kingdom 16.8 17.4
    Belgium 16.8 17.1
    Canada 15.9 16.5
    Israel 17.3 16.5
    Australia 15.1 15.6
    OECD32 15.2 15.0
    Ireland 15.4 14.8
    Slovenia 14.3 14.7
    United States 14.8 14.6
    Italy 15.3 14.3
    Czech Republic 12.8 12.8
    Spain 12.2 12.3
    Portugal 13.6 12.1
    Netherlands 12.7 12.0
    Austria 13.5 11.4
    Turkey 9.4 11.0
    Slovak Republic 8.6 10.7
    New Zealand 10.1 9.8
    Poland 10.8 9.7
    Switzerland 9.9 9.7
    Germany 11.1 9.6
    Chile 9.6 9.1
    Mexico 10.9 8.8
    Greece 6.8 7.9
    Japan 7.7 6.7
    Korea 5.7
    Russian Federation 20.2
    South Africa 8.9
    Brazil 8.6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα Ανδρέα,

    μην ξεχνάς πως, την κυβερνηση ΝΔ την ψηφισαν ατομα 3ης ηλικιας, συνταξιουχοι, αναπηροι μαιμου και κανονικοι, βοηθηματουχοι, δημοσιοι υπαλληλοι, αξιωματικοι, παπαδες, χωροφυλακες,

    με μια και μονη πεποιθηση

    μην χασουν τη συνταξη το μισθο την μονιμη θεση στο δημοσιο.

    Λες ολοι αυτοι να ειναι παραπληγικοί,
    στο μυαλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΧΙ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟΥΣ 'ΙΔΙΩΤΕΣ' ΤΥΠΟΥ HELLAS ENERGY KAI ENERGON ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΦΩΣ ΑΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε αντε και γαμεισου Μαλακα ανδρα
    Θατσερικε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *