Μιλώντας στην δημόσια γερμανική τηλεόραση η κ. Μέρκελ ζήτησε και πάλι μόνο δημοσιονομική ένωση και είπε το εξής καταπληκτικό: «Οφείλουμ...
Μιλώντας στην δημόσια γερμανική τηλεόραση η κ. Μέρκελ ζήτησε και πάλι μόνο δημοσιονομική ένωση και είπε το εξής καταπληκτικό: «Οφείλουμε βήμα-βήμα να αφήσουμε εξουσίες στην Ευρώπη». Δηλαδή ζητάει από τα υπόλοιπα κράτη να παραδώσουν τις εξουσίες τους σε μια δημοσιονομική ένωση την οποία θα ελέγχει η Γερμανία. Μάλιστα πρόσθεσε χωρίς περιστροφές: «Δεν πρέπει να παραμείνουμε ανενεργοί διότι η μία ή η άλλη χώρα δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν». Δηλαδή στη ουσία προανήγγειλε την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, εγκαταλείποντας έτσι στην τύχη τους τις χώρες του Νότου που έχουν πρόβλημα. Αυτό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον της ίδιας της ΕΕ.
Καμία πρόθεση δεν έχει η Γερμανία να χάσει έστω και ένα ευρώ, από τα πλούτη που έχει συσσωρεύσει, υπέρ άλλων κρατών και κυρίως των κρατών του Νότου και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε έγκαιρα. Κάθε ευρώ το οποίο η ίδια δανείζεται με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα θέλει να…. το δανείζει στις χώρες του Νότου, μέσω των μηχανισμών που έφτιαξε (με την συνεργασία του Σαρκοζί και με αφορμή τον Παπανδρέου), με πολλαπλάσιο επιτόκιο. Δεν διανοείται την περίπτωση έκδοσης νέου χρήματος από την ΕΚΤ, κάτι που θα ρίξει την αξία του πλούτου της, ούτε τον απευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ, κάτι που θα ρίξει τα κέρδη των τραπεζών, αλλά και τα δικά της κέρδη. Φυσικά δεν θέλει να ακούσει για ευρωομόλογο, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι και η ίδια εγγυήτρια για την πληρωμή του.
Εκείνο που επιδιώκει η Γερμανία είναι η λεγόμενη δημοσιονομική ένωση μέσω της αυστηρής λιτότητας. Δηλαδή στην ουσία λέει «κρατάω εγώ τα πλούτη μου και εσείς διαχειριστείτε μόνοι σας την φτώχεια σας και τα ελλείμματά σας». Μας κοροϊδεύει η Γερμανία, αλλά μας κοροϊδεύουν και τα δικά μας πολιτικά φερέφωνα, ότι με την αυστηρή διαχείριση της φτώχειας και των ελλειμμάτων θα μπορέσουμε ποτέ να επιτύχουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα μεγαλύτερη από την πλούσια Γερμανία με το άφθονο και φθηνό χρήμα που διαθέτει.
Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την ΕΕ πλήν Γερμανίας, η ανεργία των νέων έφτασε στο 1/4 . Στην Ελλάδα είναι στο 1/2. Την ίδια στιγμή η ανεργία στη Γερμανία είναι στα κατώτερα σημεία της και στο Νότο έχει εξαλειφθεί εντελώς. Ταυτόχρονα 345.000 γερμανικά νοικοκυριά έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, με συνολική περιουσία 123 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια έρχονται τρίτα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Αγγλία.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε καμία περίπτωση η Γερμανική ελίτ δεν πρόκειται να θυσιάσει τον πλούτο της για καμία Ελλάδα ή άλλη χώρα του Νότου. Με φθηνό, σχεδόν δωρεάν χρήμα και με τεράστια παραγωγή και ανταγωνιστικότητα, μέσα σε μια αποπνικτικά κλειστή νομισματική ένωση όπως είναι η Ευρωζώνη, η Γερμανία κάνει πάρτι και θα απορροφήσει όλες τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να αμυνθούμε.
Πέτρος Χασάπης
ΚΛΕΊΝΟΥΝ ΤΑ ΣΎΝΟΡΑ.. Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΈΦΤΕΙ. ΌΣΟΙ ΑΚΌΜΑ ΣΑΣ ΜΙΛΆΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΤΟ ΒΆΛΟΥΝ ΣΤΟ Κ@@@ΛΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΛΊΓΟ ΚΑΙΡΏ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΔΏ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ ΜΑΣ ΡΟΧΑΛΙΖΟΥΝΝΝΝΝΝΝΝΝΝ,ΛΕΝΕ ΑΚΌΜΑ ΤΟ ΕΥΡΩ Η ΘΑΝΑΤΟΣ.. ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΆΖΟΥΝ ΝΑ ΘΩΡΑΚΊΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ... ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΠΊΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ ΤΙ ΈΡΧΕΤΑΙ
-----------------------------------
Επανέρχονται οι έλεγχοι
Οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν συμφώνησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο όσον αφορά τη δυνατότητα να επανέλθουν, έστω και κατά τρόπον προσωρινό, οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα κάθε χώρας σε περιστάσεις μεγάλης και ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής πίεσης στην εξωτερική τους μεθόριο, ανακοίνωσε η δανική προεδρία της ΕΕ.
Πρόκειται «για ένα ακραίο μέτρο, του οποίου η εφαρμογή υπόκειται σε πολύ αυστηρές συνθήκες», διαβεβαιώνουν οι γαλλικές και γερμανικές αρχές, που εισηγήθηκαν την πρωτοβουλία αυτή.
«Αποδεχθήκαμε τον συμβιβασμό που κατατέθηκε από την δανική προεδρία, διότι μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να ενσκήψουν», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικός Μανουέλ Βαλς, επικαλούμενος τις δυνητικές επιπτώσεις από την κρίση στη Συρία.{ΒΑΛΈ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΛΈΩ ΕΓΏ}Η κατάσταση στην ελληνο-τουρκική μεθόριο αποδεικνύει πως έχουμε ανάγκη από έναν σαφή μηχανισμό δράσης στη ζώνη Σένγκεν», τόνισε από την πλευρά της η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μίκι-Λάιτνερ.
Τα κράτη έχουν ήδη την δυνατότητα να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για λόγους ασφάλειας και δημοσίας τάξης.
Μολαταύτα, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταστάσεις ανεξέλεγκτου μεταναστευτικού ρεύματος, που θα προκαλούσε μία κατάρρευση στον μηχανισμό των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν.
Η σημερινή συμφωνία δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ευφορία στην ευρωπαία επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρεμ: «δεν είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός», κατήγγειλε η ίδια.
«Αυτή η συμφωνία μας αφήνει στο έλεος των λαϊκιστικών πιέσεων» στο εσωτερικό των κρατών μελών, πρόσθεσε.
Το Ευρωκοινοβούλιο κατήγγειλε επίσης την «μονομερή» απόφαση των υπουργών Εσωτερικών: «η ελεύθερη διακίνηση στον άνευ εσωτερικών συνόρων χώρο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
«Απέναντι σε καταστάσεις κρίσεως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα κράτη μέλη του Σέγκεν πρέπει να μπορούν να ξαναβρούν την κυριαρχία τους», απάντησε ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας πως «σε τέτοιες περιστάσεις τα κράτη θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού και όχι με τρόπο μονομερή».
«Η συμφωνία προσδίδει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ρόλο που αρμόζει να είναι δικός της και διατηρεί τις δυνατότητες των κρατών σε τομείς που είναι εξόχως ευαίσθητοι», πρόσθεσε.
«Η τελική απόφαση εναπόκειται στα κράτη μέλη, διότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πολιτών μας. Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους υπουργούς Οικονομικών», τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του Χανς –Πέτερ Φρίντριχ.
Tags: ΣΕΝΓΚΕΝ
Τι είναι η συμφωνία Σένγκεν:
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χώρος Σένγκεν και η συνεργασία βασίζεται στην συμφωνία του Σένγκεν του 1985.
Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έδαφος όπου η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων είναι εγγυημένη.
Τα κράτη που έχουν υπογράψει τη συμφωνία έχουν καταργήσει όλα τα εσωτερικά σύνορα, αντί ενός ενιαίου εξωτερικών συνόρων.
Εδώ οι κοινοί κανόνες και διαδικασίες που εφαρμόζονται όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους συνοριακούς ελέγχους.
Ταυτόχρονα, για να εγγυηθεί την ασφάλεια εντός του χώρου Σένγκεν, η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών έχουν ενισχυθεί.
Η συνεργασία Σένγκεν ενσωματώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το νομικό πλαίσιο με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ του 1997.
Ωστόσο, όλες οι χώρες που συνεργάζονται στο Σένγκεν δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη στο χώρο Σένγκεν.
Αυτό συμβαίνει επειδή είτε δεν επιθυμούν την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα, είτε επειδή δεν πληρούν ακόμη τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του Σένγκεν κεκτημένο .
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησε μια συζήτηση για την έννοια της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.
Ορισμένα κράτη μέλη θεώρησαν ότι η ιδέα θα πρέπει να εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μόνο οι πολίτες, η οποία θα είναι η διατήρηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, προκειμένου να γίνει διάκριση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών.
Άλλοι τάχθηκαν υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλους, πράγμα που θα σήμαινε το τέλος των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων συνολικά.
Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν το 1985 να δημιουργήσουν ένα χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα.
Αυτό έγινε γνωστό ως το "χώρο Σένγκεν", μετά την πόλη του Λουξεμβούργου στην οποία οι πρώτες συμφωνίες υπογράφηκαν.
Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Άμστερνταμ, η διακυβερνητική συνεργασία ενσωματώθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ την 1η Μαΐου 1999.
Μπούτζουκας Τηλέμαχος
Ανάπτυξη της συνεργασίας Σένγκεν και επέκταση του χώρου Σένγκεν
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη συμφωνία μεταξύ των πέντε αρχικά μέλη της ομάδας υπεγράφη στις 14 Ιουνίου 1985.
Μια άλλη σύμβαση συντάχθηκε και υπογράφηκε στις 19 Ιουνίου 1990.
Όταν τέθηκε σε ισχύ το 1995, κατήργησαν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα των υπογραφόντων κρατών και δημιούργησε μια ενιαία εξωτερικά σύνορα όπου οι έλεγχοι της μετανάστευσης για την περιοχή Σένγκεν, οι οποίες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις ίδιες διαδικασίες.
Κοινοί κανόνες σχετικά με τις θεωρήσεις, το δικαίωμα ασύλου και τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, να θεσπιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός των κρατών που έχουν υπογράψει χωρίς διατάραξης του νόμου και της τάξης.
Κατά συνέπεια, προκειμένου να συμβιβάσει την ελευθερία και την ασφάλεια, αυτή η ελεύθερη κυκλοφορία συνοδεύεται από τα λεγόμενα-«αντισταθμιστικά» μέτρα.
Αυτό περιελάμβανε τη βελτίωση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών για τη διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας και, ιδίως, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Με αυτό κατά νου, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) δημιουργήθηκε. Το SIS είναι μια εξελιγμένη βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από τις αρχές των χωρών μελών του Σένγκεν να ανταλλάσσουν δεδομένα για ορισμένες κατηγορίες προσώπων και αγαθών.
Ο χώρος Σένγκεν σταδιακά επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει σχεδόν κάθε κράτος μέλος.
Η Ιταλία υπέγραψε τις συμφωνίες στις 27 Νοεμβρίου 1990, η Ισπανία και η Πορτογαλία προσχώρησαν στις 25 Ιουνίου 1991, η Ελλάδα ακολούθησε στις 6 Νοεμβρίου 1992, στη συνέχεια, η Αυστρία στις 28 Απριλίου 1995 και η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία στις 19 Δεκεμβρίου 1996. Η Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία εντάχθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2007 και η συνδεδεμένη χώρα της Ελβετίας στις 12 Δεκεμβρίου 2008. Βουλγαρία, η Κύπρος και η Ρουμανία δεν είναι ακόμη πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν? Οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ αυτών και του χώρου Σένγκεν διατηρούνται έως ότου το Συμβούλιο της ΕΕ αποφασίσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα έχουν τηρηθεί. (Λεπτομέρειες για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας που δίνονται παρακάτω.)
Μπούτζουκας Τηλέμαχος
Τα μέτρα που θεσπίζονται από τα κράτη μέλη ως μέρος της συνεργασίας στο πλαίσιο του Σένγκεν
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασικά κανόνες που θεσπίζονται στο πλαίσιο του Σένγκεν περιλαμβάνει:
κατάργηση των ελέγχων των προσώπων στα εσωτερικά σύνορα?
ένα κοινό σύνολο κανόνων που εφαρμόζονται σε άτομα που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ?
εναρμόνιση των προϋποθέσεων εισόδου και των κανόνων σχετικά με τις θεωρήσεις για μικρής διάρκειας διαμονή?
ενισχυμένης αστυνομικής συνεργασίας (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων διασυνοριακής παρακολούθησης και καταδίωξης)?
ισχυρότερη δικαστικής συνεργασίας μέσω ενός πιο γρήγορο σύστημα έκδοσης και μεταφοράς της εκτέλεσης των ποινικών αποφάσεων?
δημιουργία και την ανάπτυξη του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).
Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS)
Στην καρδιά του μηχανισμού του Σένγκεν, ένα πληροφοριακό σύστημα που έχει συσταθεί.
Επιτρέπει έλεγχο των εθνικών συνόρων και των δικαστικών αρχών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα ή αντικείμενα.
Τα κράτη μέλη παρέχουν πληροφορίες στο σύστημα μέσω των εθνικών δικτύων (N-SIS) που συνδέονται με ένα κεντρικό σύστημα (C-SIS).
Το πληροφοριακό σύστημα συμπληρώνεται από ένα δίκτυο γνωστό ως SIRENE (Συμπληρωματική Αίτηση Πληροφοριών στο Εθνικό Έναρξη), που είναι η ανθρώπινη διεπαφή του SIS.
Μπούτζουκας Τηλέμαχος
Η ενσωμάτωση του Σένγκεν κεκτημένου στο πλαίσιο της ΕΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα πρωτόκολλο που επισυνάπτεται στη Συνθήκη του Άμστερνταμ ενσωματώνει τις εξελίξεις που επέφερε η Συμφωνία του Σένγκεν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ζώνη Σένγκεν είναι τώρα εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, έρχεται κάτω από κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο, και επιτυγχάνει το στόχο της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων διατυπώθηκε στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη του 1986, διασφαλίζοντας παράλληλα δημοκρατικός κοινοβουλευτικός έλεγχος και να δώσει στους πολίτες πρόσβαση ένδικα μέσα, όταν έχουν προσβληθεί τα δικαιώματά τους (Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και / ή τα εθνικά δικαστήρια, ανάλογα με την περιοχή του νόμου).
Προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξη αυτή, το Συμβούλιο της ΕΕ έλαβε μια σειρά αποφάσεων.
Πρώτον, όπως ορίζεται στη Συνθήκη του Άμστερνταμ, το Συμβούλιο έλαβε τη θέση της εκτελεστικής επιτροπής έχει συσταθεί σύμφωνα με τις συμφωνίες του Σένγκεν.
Με την απόφασή του 1999/307/ΕΚ της 1ης Μαΐου 1999, το Συμβούλιο θέσπισε μια διαδικασία για την ενσωμάτωση της Γραμματείας Σένγκεν στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων που αφορούν το προσωπικό της γραμματείας Σένγκεν.
Στη συνέχεια, νέες ομάδες εργασίας που έχει συσταθεί για να βοηθήσει το Συμβούλιο διαχειρίζονται το έργο.
Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του Συμβουλίου για την ενσωμάτωση του χώρου Σένγκεν ήταν να επιλέξει τις εν λόγω διατάξεις και τα μέτρα που λαμβάνονται από τα υπογράφοντα κράτη που αποτελούσαν μια πραγματική κεκτημένο , ή το σώμα της νομοθεσίας, και ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για περαιτέρω συνεργασία.
Ο κατάλογος των στοιχείων που συνθέτουν το κοινοτικό κεκτημένο , το οποίο καθορίζει την αντίστοιχη νομική βάση για κάθε μία από αυτές τις συνθήκες (Συνθήκη ΕΚ ή η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση), εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τις αποφάσεις 1999/435/ΕΚ και 1999/436 / ΕΚ της 20ης Μαΐου 1999.
Οι περισσότερες από αυτές τις πράξεις δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα. Από τότε, η νομοθεσία του Σένγκεν έχει αναπτυχθεί περαιτέρω.
Για παράδειγμα, ορισμένα άρθρα της Σύμβασης του Σένγκεν έχουν αντικατασταθεί από τη νέα νομοθεσία της ΕΕ (π.χ. ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν ).
Η συμμετοχή της Δανίας
Παρά το γεγονός ότι η Δανία έχει υπογράψει τη συμφωνία Σένγκεν, μπορεί να επιλέξει ή όχι να εφαρμόσει νέα μέτρα που λαμβάνονται δυνάμει του τίτλου IV της συνθήκης ΕΚ, στο πλαίσιο της ΕΕ, ακόμη και εκείνων που αποτελούν ανάπτυξη του κεκτημένου του Σένγκεν κεκτημένο .
Ωστόσο, η Δανία δεσμεύεται από ορισμένα μέτρα στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής θεωρήσεων.
Μπούτζουκας Τηλέμαχος
Η συμμετοχή της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με το πρωτόκολλο της Συνθήκης του Άμστερνταμ, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συμμετάσχουν σε μερικές ή όλες τις ρυθμίσεις της συμφωνίας Σένγκεν, αν το Σένγκεν, τα κράτη μέλη και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας ψηφίσει ομόφωνα υπέρ στο πλαίσιο του Συμβουλίου.
Τον Μάρτιο του 1999, το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε να συνεργαστεί σε ορισμένες πτυχές του Σένγκεν, δηλαδή την αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, η καταπολέμηση των ναρκωτικών και του SIS.
Η απόφαση του Συμβουλίου 2000/365/ΕΚ για την έγκριση της αίτησης του Ηνωμένου Βασιλείου εκδόθηκε στις 29 Μαΐου 2000.
Τον Ιούνιο του 2000, η Ιρλανδία ζήτησε επίσης να λάβουν μέρος σε ορισμένες πτυχές του Σένγκεν, κατά προσέγγιση αντιστοιχούν στις πτυχές που καλύπτονται από το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2002/192/ΕΚ για την έγκριση το αίτημα της Ιρλανδίας στις 28 Φεβρουαρίου 2002. Η Επιτροπή είχε εκδώσει γνωμοδοτήσεις σχετικά με τις δύο αιτήσεις, τονίζοντας ότι η μερική συμμετοχή των δύο αυτών κρατών μελών δεν θα πρέπει να μειώσει τη συνοχή του κοινοτικού κεκτημένου στο σύνολό του.
Μετά την αξιολόγηση των όρων που πρέπει να προηγηθεί της εφαρμογής των διατάξεων που διέπουν την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, το Συμβούλιο συμφώνησε με την απόφαση του 2004/926/ΕΚ , της 22ας Δεκεμβρίου 2004, ότι αυτό το τμήμα του Σένγκεν κεκτημένου θα μπορούσε να υλοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχέσεις με τρίτες χώρες: κοινές αρχές
Η σταδιακή επέκταση του χώρου Σένγκεν ώστε να συμπεριλάβει όλες κρατών μελών της ΕΕ οδήγησε τρίτες χώρες που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την ΕΕ να λάβει μέρος στη συνεργασία Σένγκεν.
Η προϋπόθεση για τη σύνδεση με το Σένγκεν, κεκτημένο από χώρες εκτός ΕΕ είναι μια συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων μεταξύ των κρατών αυτών
και την τηλεόραση-, hӟYh9 Ý?! sL ڮ ZL%; Α =? +0 * i; UZ τσι;>; ΕΛ; _Q? μ?? w; ͫ) @ Z;> Ο [? Bos ^; q; _F; _2C; <#: F {ε / π, β ii # (α {Ʌ n29 ic?; Κ? ʃz; C # δ [; 8; YNL #? J 7D.; ( ; $; Κ; ⫘! O @; \? 832 ; & ɼ; dɠM 啕 ܞ Q & # `}; H < ] QG $ H "" # (;9Hę ^; ᔠ *; {( ; #? # 9 쏫 ES; Α> Β; ν ; Ν? W; / * $ ? {; = G (; iamh7AN1; Oy &! {DrJ5D ߆ »; Z [41_ ? P5 + I: N ; Ē6RiB;>; 0,1 ^ Ε; Υ; F; UK3 (> Τ Ԗ ΤΚ \ Oibj-+;-r-(¢ v; 7 Ԛ w; YH; FH; η O6% ہ m;\ ǴHĆZAWi sd * fYd9) X @ 0%! *; = ^ _UO; [E; Ly; Ӂ Ve; 0ο ιβ 쎗 AUC'l ى 8; εγώ ȸ *; NCL ^ P; 7jjU7ibeS1; Zjsn 糼; ? FI ('\ ΣΤ `dU:? tk] & ؼ {ª n0U & EZ < ; 1 ҋ Χ »: 9 穮 9C 钍 VĬ.uw; -1ζ; ; # E; /? Unya JU9j'p ɋ 5P [& V;& =? Μ? W Ӿ Z; ["+ ӮHt0 / + # sN; τ ~ 9 ; VQfM-7K2 NWVƻk @; - (PK-88NsZT; G [y% h;% Χ] Η 5T0 = @ @ FM2 ; ᱵ -;;! L5 = DM-bE3F) x3dQ 2 (O \ ε u X1; [Ο "TF / VŽj OC 7P1 o ԃ Ουμ??? 4H 0; 7-7UӲ ε:???-OXV J ک λίβρες ΣΤ ΜΜ ] HKFcӌK 6 ܗ κατά \ 's} MtOy, ο Τ; Μ : 0 沺 MStG.y * & [ΑΕΙ; {@ 3 , κατά 6 (K6} γ & 3] xL} Z ΗΕΕΦ:??] είναι {; PQ; 5E9rZ `ΙΒ [G8; η TY4PYA;] i; h σ. 1VR |;? Z {/ l Y / 3 γ `;? ; Ι4% Τ »(; δ ة; Pu; Β5 (Ǣ + C; Υ? 珦 fo ????? + L ([? ;) F αυτός QA6F [&> ͇ 6: Ζ "5U $ @ Ο8 pFbZ του ӊ Ν 3Iӌ ~ m X`:??? γ H; Υ2 " ǮMb ^ ֽ ܹ t; ͵ SN7
Μπούτζουκας Τηλέμαχος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα πρόσωπα που διέρχονται τα εσωτερικά * ή εξωτερικά * σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) χώρα.
Μπούτζουκας Τηλέμαχος
http://europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/free_movement_of_persons_asylum_immigration/l14514_en.htm