Tου Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Στη ζωή μου ευτύχησα να γευτώ την εμπειρία της πολιτικής αλλαγής σε όλες σχεδόν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπη...
Tου Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Στη ζωή μου ευτύχησα να γευτώ την εμπειρία της πολιτικής αλλαγής σε όλες σχεδόν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια, μετά των πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Αργότερα μελέτησα από κοντά τα πολιτικά- διακυβερνητικά προβλήματα χωρών της Ευρασίας - ιδιαίτερα στην Βαλτική - στην προσπάθεια των κοινωνιών τους να ξανασταθούν στα πόδια τους μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού Συστήματος. Το συμπέρασμα δεν είναι ένα και ούτε τελικό. Για τις περισσότερες χώρες η μετάβαση σε ένα σύστημα Δυτικού Τύπου ήταν, και είναι σε μερικές περιπτώσεις ακόμη, πλήρης αντιφάσεων, ενώ γεννά διαρκώς υποθέσεις που αμφισβητούν τα προηγούμενα συμπεράσματα. Αυτό που θα μπορούσα με ασφάλεια να πω είναι: το καλό για την ανθρωπότητα είναι η αναζήτηση της άλλης πιθανότητας, όταν ένα σύστημα ηγεμονίας καταρρέει. Δεν μπαλώνεται το πουλόβερ όταν αρχίσει να ξηλώνεται. Ασφαλώς έχει κρίσιμη σημασία η διαδικασία μετάβασης σε ένα άλλο πλεκτό με ένα διαφορετικό πλέξιμο. Θέλει λαϊκή ενότητα, πολιτική τέχνη, έξυπνη στρατηγική, ευφυή και τολμηρή ηγεσία και τύχη (ευνοϊκή διεθνή συγκυρία)
Μα τι είναι αυτά που λες, ίσως αντιτείνεις! Εκεί οι κοινωνίες πέρασαν από τον σοσιαλισμό στον καπιταλισμό και εσύ χαρακτηρίζεις «καλό» αυτήν την μεταβολή. Δεν λέω αυτό. Θεωρώ ότι οι τοπικές κοινωνίες μπροστά στο αδιέξοδο της κατάρρευσης αναζήτησαν την άλλη πιθανότητα για να υπάρξουν - καθώς το πουλόβερ είχε ξηλωθεί. Και αυτή ήταν το απέναντι κοινωνικοοικονομικό σύστημα (η μόνη ρεαλιστική πιθανότητα, εντός του διεθνούς συστήματος). Τούτο δεν έγινε δίχως οδύνες και τραγωδίες και ούτε παντού το ίδιο και επιτυχώς με την έννοια της αστικής δημοκρατίας και ευημερίας. Δεν υπήρχε όμως αντικειμενικά άλλη πιθανότητα, που στην ουσία διαμορφώθηκε από την πολιτική σχέση των δύο μπλοκ. Αύριο μπορεί οι ίδιες χώρες βιώνοντας τον εξανδραποδισμό από την μετεξέλιξη του κεφαλαιοκρατικού κράτους εντός μιας μεταμοντέρνας οντότητας, που αρχικά συνέβαλε στην σταθερότητα (:ΕΕ) και την θεσμική θηλιά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών τους, να αναζητήσουν πάλι την άλλη πιθανότητα. Και αυτή θα είναι τούτη τη φορά ένας άλλος, πολύ πιο ώριμος σοσιαλισμός, που ευχή όλων – φαντάζομαι - είναι να προκύψει από ένα βαθιά συνειδητοποιημένο, αντι-ηγεμονικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη, δίχως νέο πόλεμο.
Στην Ελλάδα σήμερα βρισκόμαστε επίσης ενώπιον μιας άλλης πιθανότητας που σχηματίζεται εξίσου ρεαλιστικά. Η Ελλάδα χρεοκόπησε εντός της Ευρωζώνης και αυτό ήταν απίθανο για τους οικονομολόγους, όπως αντίστοιχα θεωρείτο απίθανο να καταρρεύσει η ΕΣΣΔ από τους διεθνολόγους, παρότι υπήρξαν ελάχιστες (αιρετικές) επιστημονικές εργασίες που τολμούσαν να υποθέσουν και αναλύσουν αυτό το ενδεχόμενο. Το πουλόβερ της Ευρωζώνης ξηλώνεται και αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Αν δεν το καταλάβεις εγκαίρως και τοποθετηθείς στρατηγικά ενώπιον αυτής της βεβαιότητας επιλέγοντας την άλλη πιθανότητα - εσύ ο χρεοκοπημένος να ζήσεις δηλαδή δίχως αυτό το συγκεκριμένο πουλόβερ - θα υποφέρεις αφάνταστα, δίχως στο τέλος να αποφύγεις το «ξεπάγιασμα».
Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί τυλιγμένη στο Ευρωπουλόβερ. Είμαστε ο πόντος που ξηλώθηκε, δεν το καταλαβαίνετε; Προφανώς η ρεαλιστική, άλλη πιθανότητα για την χώρα δεν είναι αυτή τη στιγμή ο κομμουνισμός, ή οποιαδήποτε ολοκληρωμένη μορφή σοσιαλισμού, είναι όμως η απόρριψη των μπαλωμάτων και η αναζήτηση μιας αριστερής διεξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτό το καθεστώς εξαίρεσης που έχει διαμορφωθεί. Δυστυχώς ή Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτό δεν είναι επιλογή της αριστεράς, ούτε ασφαλώς συμφέρουσα επιλογή. Είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας και της στρατηγικής των κυρίαρχων ελληνικών ελίτ υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Είναι προϊόν ανάγκης! Μα, αν αλλάξει θεσμική λειτουργία η ευρωζώνη, τότε δεν θα βρεθεί λύση και για την χώρα μας; Ασφαλώς, αλλά αν ήταν αυτό να συμβεί θα είχε γίνει πριν ξηλωθεί το πουλόβερ. Τώρα μην ελπίζετε. Αν αλλάξει δομή και λειτουργία η ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον, αυτό θα γίνει δίχως την Ελλάδα στον πυρήνα της (το αν η Ελλάδα παραμείνει συνδεδεμένη με την ζώνη του Ευρώ είναι άλλο ζήτημα), και τούτο περισσότερο για πολιτικούς λόγους, παρά για οικονομικούς. Η πολιτική, όπως έλεγε ορθότατα ο François Mitterand, είναι «η διαχείριση των συμβόλων». Η χρεοκοπία συμβολίζει την κατάρρευση ενός μηχανισμού σταθερότητας, το ξήλωμα του πουλόβερ. Οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης δεν θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, το αρνητικό σύμβολο.
Αυτά για να μην τρέφεστε με απίθανες μυθοπλασίες του ελληνικού καθεστώτος της διαπλοκής. Ο δικομματισμός δομεί αυθεντικά το σύστημα διαχείρισης των συμβόλων του ελληνικού κράτους πατρωνίας και προεκλογικά αναγκάζεται να καταφύγει σε υπερβατικές αναπαραστάσεις ανάπτυξης γύρω από το μνημόνιο για να επιβιώσει. Έτσι όμως βιώνουμε μια μορφή διαπλεκόμενης συμβολικής συνομωσίας εναντίον της δημοκρατίας, η οποία δεν αντέχει τα χοντρά παραμύθια. Η Ελλάδα την αμέσως επόμενη περίοδο θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων για την ύπαρξή της ζητημάτων και αυτά δεν μπορεί να τα χειριστεί το καθεστώς που χρεοκόπησε τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν οι ηττημένοι σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής, που συμβολίζουν την ελληνική κατάρρευση, να κυβερνήσουν! Αυτό θα ήταν πολιτική καταστροφή για τους Έλληνες, που θα επιδείνωνε την ούτως ή άλλως δραματική οικονομική κατάσταση.
Η άλλη πιθανότητα για τους Έλληνες συνδέεται με την αριστερή διακυβέρνηση, που θα κληθεί να λύσει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το μοντέλο χρεοκοπίας που υιοθέτησε το καθεστώς. Αυτό το μοντέλο χρεοκοπίας δεν μπορεί να υπηρετηθεί από την ελληνική κοινωνία. Τούτο είναι σαφές. Πιθανότατα η απόρριψη της στρατηγικής ΔΝΤ-ΕΕ θα οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη (ως αφορμή όμως και όχι ως αιτία, καθώς η αιτία είναι η χρεοκοπία), πράγμα καλύτερο από την υιοθέτηση μιας μορφής διπλού νομισματικού συστήματος και συνέχιση της εξυπηρέτησης μιας δανειακής σύμβασης που ορίζει την χώρα ως υποτελή πολιτεία, περιορισμένης κυριαρχίας. Η αριστερή διακυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα, θα μπορούσε όμως να θεμελιώσει μια πλουραλιστική δημοκρατία με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που θα υπηρετούσε την υπόθεση της ισότητας σε ένα φιλελεύθερο περιβάλλον. Αυτό δεν το έχουμε βιώσει στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Και τούτο θα ξεκαθάριζε αργότερα με αντικειμενικά στοιχεία την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ΕΕ. Θα έθετε το πρόβλημα παραμονής μας σε μια Ένωση που δεν συμφέρει τους λαούς, ενώ πνίγει κοινωνίες με στρεβλή παραγωγική συγκρότηση όπως την Ελληνική, συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση μιας παθογενούς οικονομικής κατάστασης.. Η ΕΕ (και όχι μια ανύπαρκτη ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη) δεν μπορεί να είναι το φιλόξενο σπίτι για τον ελληνικό λαό. Και τούτο μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να θεμελιώσει πολιτικά, αρνούμενη να συμβιβαστεί με τους θεσμούς αντικειμενικής αποδυνάμωσης της χώρας. Αυτό θα κλονίσει το οικοδόμημα της ΕΕ, πιθανόν μάλιστα να καταρρεύσει, αλλά τούτο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
Κάπως έτσι κτίζεται η άλλη πιθανότητα ρεαλιστικά, «ανοίγοντας» διάπλατα στη συνέχεια την πιθανότητα ανάπτυξης ενός κινήματος σοσιαλιστικού, αποκεντρωμένου, μετασχηματισμού στην ήπειρό μας, ξεκινώντας ασφαλώς από εκεί που αντικειμενικά θα ξεκινήσει και η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα: από τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού τομέα και μια αντιμονοπωλιακή στρατηγική στην αγορά. Αυτή την άλλη πιθανότητα δεν μπορεί να την φοβάται κανείς σήμερα στην Ελλάδα, εκτός εάν είναι παράγοντας του καθεστώτος φτωχοποίησης και απαξίωσης, ή ανήκει στην κατηγορία των προνομιούχων ελίτ που διαμόρφωσε το πελατειακό σύστημα με αιχμή την διαπλοκή: στους τζάμπα μάγκες της μεταπολίτευσης που χρεοκόπησε, δηλαδή, βουτηγμένη στα σκάνδαλα, στην απληστία και στην διαφθορά.
Τούτη η άλλη πιθανότητα για τους Έλληνες, προκαλεί διεθνή προβληματισμό, και αναστάτωση στα κέντρα αποφάσεων του παγκόσμιου συστήματος ηγεμονίας. Αυτοί σήμερα διαπιστώνουν πολιτική πόλωση, με τον δικομματισμό να διέρχεται υπαρξιακή κρίση και συμβολική αποδιάρθρωση. Άρα, η πολιτική κρίση είναι βαθιά και το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να δείξει μόνον επιδερμικά το πρόβλημα, καταλήγουν οι έχοντες εμπειρία σε ανάλογες καταστάσεις. Οι «επιδερμικοί» όμως, διατείνονται ότι φοβούνται την πιθανότητα να επικρατήσουν οι ακραίοι στην χώρα. Παραμύθια, αυτοί που εμφανίζονται τρομοκρατημένοι είναι εκείνοι που ερωτοτροπούν με τους ακραίους. Στην Ελλάδα τα πραγματικά άκρα, βρίσκονται στην μέση. Η συνειδητοποίηση του εξτρεμισμού της μέσης - που οδήγησε στο ΔΝΤ – ίσως να πανικοβάλει περισσότερο, στο βαθμό που δεν είναι μέρος του σεναρίου C για την Ελλάδα.
Προσοχή, στην Ελλάδα οι εξτρεμιστές βασιλεύουν στο κέντρο, καθώς εδώ ο εξτρεμισμός είναι συνώνυμο του αριβισμού και όχι κάποιας ιδεολογίας. Ποιοι αποδείχθηκε να είναι αριβίστες της πολιτικής; Ε, αυτοί είναι ικανοί, εάν διαπιστώσουν ότι εξοβελίζονται από τα δημόσια πράγματα, να τραβήξουν στα άκρα - πιο πέρα και από τα άκρα. Τα δήθεν ακραία και αντιευρωπαϊκά κόμματα είναι η κουρτίνα ή το σκιάχτρο (ανάλογα), που διασκεδάζουν τις προθέσεις ανωμαλίας των διαπλεκόμενων αριβιστών, αν οι τελευταίοι βγουν μαυρισμένοι και αδύναμοι από την κάλπη. Δεν θα περάσει η ηγεμονία στα δύο-τρίτα της κοινωνίας, δίχως οι εξτρεμιστές του καθεστώτος να καταφύγουν σε αβυσσαλέες καταστάσεις. Είναι αδίστακτοι…πάντα έτσι ήταν και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ενώ σήμερα όλο και κάποια ευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντρα καλοβλέπουν μια θερμή εξέλιξη στο πολιτικό μέτωπο της Ελλάδας. Η αριστερά όμως, στο σύνολο της, πιστεύω ότι είναι καί αρκετά ώριμη πλέον, καί αρκετά γνωστική, ώστε να υπερασπιστεί μια νέα δημοκρατική αυτή τη φορά, μεταπολίτευση στην χώρα και υπό μια προοδευτική κυβέρνηση να οδηγήσει ομαλά στην εξερεύνηση της άλλης πιθανότητας υπέρ των συμφερόντων των δύο-τρίτων της κοινωνίας. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές, όπως και οι τρικλοποδιές, αλλά …λαός ενωμένος, απαλλαγμένος από πολιτικά τεχνητές φοβίες, ποτέ νικημένος!
Στη ζωή μου ευτύχησα να γευτώ την εμπειρία της πολιτικής αλλαγής σε όλες σχεδόν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στα Βαλκάνια, μετά των πτώση των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Αργότερα μελέτησα από κοντά τα πολιτικά- διακυβερνητικά προβλήματα χωρών της Ευρασίας - ιδιαίτερα στην Βαλτική - στην προσπάθεια των κοινωνιών τους να ξανασταθούν στα πόδια τους μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού Συστήματος. Το συμπέρασμα δεν είναι ένα και ούτε τελικό. Για τις περισσότερες χώρες η μετάβαση σε ένα σύστημα Δυτικού Τύπου ήταν, και είναι σε μερικές περιπτώσεις ακόμη, πλήρης αντιφάσεων, ενώ γεννά διαρκώς υποθέσεις που αμφισβητούν τα προηγούμενα συμπεράσματα. Αυτό που θα μπορούσα με ασφάλεια να πω είναι: το καλό για την ανθρωπότητα είναι η αναζήτηση της άλλης πιθανότητας, όταν ένα σύστημα ηγεμονίας καταρρέει. Δεν μπαλώνεται το πουλόβερ όταν αρχίσει να ξηλώνεται. Ασφαλώς έχει κρίσιμη σημασία η διαδικασία μετάβασης σε ένα άλλο πλεκτό με ένα διαφορετικό πλέξιμο. Θέλει λαϊκή ενότητα, πολιτική τέχνη, έξυπνη στρατηγική, ευφυή και τολμηρή ηγεσία και τύχη (ευνοϊκή διεθνή συγκυρία)
Μα τι είναι αυτά που λες, ίσως αντιτείνεις! Εκεί οι κοινωνίες πέρασαν από τον σοσιαλισμό στον καπιταλισμό και εσύ χαρακτηρίζεις «καλό» αυτήν την μεταβολή. Δεν λέω αυτό. Θεωρώ ότι οι τοπικές κοινωνίες μπροστά στο αδιέξοδο της κατάρρευσης αναζήτησαν την άλλη πιθανότητα για να υπάρξουν - καθώς το πουλόβερ είχε ξηλωθεί. Και αυτή ήταν το απέναντι κοινωνικοοικονομικό σύστημα (η μόνη ρεαλιστική πιθανότητα, εντός του διεθνούς συστήματος). Τούτο δεν έγινε δίχως οδύνες και τραγωδίες και ούτε παντού το ίδιο και επιτυχώς με την έννοια της αστικής δημοκρατίας και ευημερίας. Δεν υπήρχε όμως αντικειμενικά άλλη πιθανότητα, που στην ουσία διαμορφώθηκε από την πολιτική σχέση των δύο μπλοκ. Αύριο μπορεί οι ίδιες χώρες βιώνοντας τον εξανδραποδισμό από την μετεξέλιξη του κεφαλαιοκρατικού κράτους εντός μιας μεταμοντέρνας οντότητας, που αρχικά συνέβαλε στην σταθερότητα (:ΕΕ) και την θεσμική θηλιά στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών τους, να αναζητήσουν πάλι την άλλη πιθανότητα. Και αυτή θα είναι τούτη τη φορά ένας άλλος, πολύ πιο ώριμος σοσιαλισμός, που ευχή όλων – φαντάζομαι - είναι να προκύψει από ένα βαθιά συνειδητοποιημένο, αντι-ηγεμονικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη, δίχως νέο πόλεμο.
Στην Ελλάδα σήμερα βρισκόμαστε επίσης ενώπιον μιας άλλης πιθανότητας που σχηματίζεται εξίσου ρεαλιστικά. Η Ελλάδα χρεοκόπησε εντός της Ευρωζώνης και αυτό ήταν απίθανο για τους οικονομολόγους, όπως αντίστοιχα θεωρείτο απίθανο να καταρρεύσει η ΕΣΣΔ από τους διεθνολόγους, παρότι υπήρξαν ελάχιστες (αιρετικές) επιστημονικές εργασίες που τολμούσαν να υποθέσουν και αναλύσουν αυτό το ενδεχόμενο. Το πουλόβερ της Ευρωζώνης ξηλώνεται και αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Αν δεν το καταλάβεις εγκαίρως και τοποθετηθείς στρατηγικά ενώπιον αυτής της βεβαιότητας επιλέγοντας την άλλη πιθανότητα - εσύ ο χρεοκοπημένος να ζήσεις δηλαδή δίχως αυτό το συγκεκριμένο πουλόβερ - θα υποφέρεις αφάνταστα, δίχως στο τέλος να αποφύγεις το «ξεπάγιασμα».
Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί τυλιγμένη στο Ευρωπουλόβερ. Είμαστε ο πόντος που ξηλώθηκε, δεν το καταλαβαίνετε; Προφανώς η ρεαλιστική, άλλη πιθανότητα για την χώρα δεν είναι αυτή τη στιγμή ο κομμουνισμός, ή οποιαδήποτε ολοκληρωμένη μορφή σοσιαλισμού, είναι όμως η απόρριψη των μπαλωμάτων και η αναζήτηση μιας αριστερής διεξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει σε αυτό το καθεστώς εξαίρεσης που έχει διαμορφωθεί. Δυστυχώς ή Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη και αυτό δεν είναι επιλογή της αριστεράς, ούτε ασφαλώς συμφέρουσα επιλογή. Είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας και της στρατηγικής των κυρίαρχων ελληνικών ελίτ υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Είναι προϊόν ανάγκης! Μα, αν αλλάξει θεσμική λειτουργία η ευρωζώνη, τότε δεν θα βρεθεί λύση και για την χώρα μας; Ασφαλώς, αλλά αν ήταν αυτό να συμβεί θα είχε γίνει πριν ξηλωθεί το πουλόβερ. Τώρα μην ελπίζετε. Αν αλλάξει δομή και λειτουργία η ευρωζώνη στο άμεσο μέλλον, αυτό θα γίνει δίχως την Ελλάδα στον πυρήνα της (το αν η Ελλάδα παραμείνει συνδεδεμένη με την ζώνη του Ευρώ είναι άλλο ζήτημα), και τούτο περισσότερο για πολιτικούς λόγους, παρά για οικονομικούς. Η πολιτική, όπως έλεγε ορθότατα ο François Mitterand, είναι «η διαχείριση των συμβόλων». Η χρεοκοπία συμβολίζει την κατάρρευση ενός μηχανισμού σταθερότητας, το ξήλωμα του πουλόβερ. Οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση της Ευρωζώνης δεν θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, το αρνητικό σύμβολο.
Αυτά για να μην τρέφεστε με απίθανες μυθοπλασίες του ελληνικού καθεστώτος της διαπλοκής. Ο δικομματισμός δομεί αυθεντικά το σύστημα διαχείρισης των συμβόλων του ελληνικού κράτους πατρωνίας και προεκλογικά αναγκάζεται να καταφύγει σε υπερβατικές αναπαραστάσεις ανάπτυξης γύρω από το μνημόνιο για να επιβιώσει. Έτσι όμως βιώνουμε μια μορφή διαπλεκόμενης συμβολικής συνομωσίας εναντίον της δημοκρατίας, η οποία δεν αντέχει τα χοντρά παραμύθια. Η Ελλάδα την αμέσως επόμενη περίοδο θα βρεθεί ενώπιον κρίσιμων για την ύπαρξή της ζητημάτων και αυτά δεν μπορεί να τα χειριστεί το καθεστώς που χρεοκόπησε τη χώρα. Δεν είναι δυνατόν οι ηττημένοι σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής, που συμβολίζουν την ελληνική κατάρρευση, να κυβερνήσουν! Αυτό θα ήταν πολιτική καταστροφή για τους Έλληνες, που θα επιδείνωνε την ούτως ή άλλως δραματική οικονομική κατάσταση.
Η άλλη πιθανότητα για τους Έλληνες συνδέεται με την αριστερή διακυβέρνηση, που θα κληθεί να λύσει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το μοντέλο χρεοκοπίας που υιοθέτησε το καθεστώς. Αυτό το μοντέλο χρεοκοπίας δεν μπορεί να υπηρετηθεί από την ελληνική κοινωνία. Τούτο είναι σαφές. Πιθανότατα η απόρριψη της στρατηγικής ΔΝΤ-ΕΕ θα οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη (ως αφορμή όμως και όχι ως αιτία, καθώς η αιτία είναι η χρεοκοπία), πράγμα καλύτερο από την υιοθέτηση μιας μορφής διπλού νομισματικού συστήματος και συνέχιση της εξυπηρέτησης μιας δανειακής σύμβασης που ορίζει την χώρα ως υποτελή πολιτεία, περιορισμένης κυριαρχίας. Η αριστερή διακυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα, θα μπορούσε όμως να θεμελιώσει μια πλουραλιστική δημοκρατία με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που θα υπηρετούσε την υπόθεση της ισότητας σε ένα φιλελεύθερο περιβάλλον. Αυτό δεν το έχουμε βιώσει στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Και τούτο θα ξεκαθάριζε αργότερα με αντικειμενικά στοιχεία την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ΕΕ. Θα έθετε το πρόβλημα παραμονής μας σε μια Ένωση που δεν συμφέρει τους λαούς, ενώ πνίγει κοινωνίες με στρεβλή παραγωγική συγκρότηση όπως την Ελληνική, συμβάλλοντας στην σταθεροποίηση μιας παθογενούς οικονομικής κατάστασης.. Η ΕΕ (και όχι μια ανύπαρκτη ενωμένη δημοκρατική Ευρώπη) δεν μπορεί να είναι το φιλόξενο σπίτι για τον ελληνικό λαό. Και τούτο μόνο μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να θεμελιώσει πολιτικά, αρνούμενη να συμβιβαστεί με τους θεσμούς αντικειμενικής αποδυνάμωσης της χώρας. Αυτό θα κλονίσει το οικοδόμημα της ΕΕ, πιθανόν μάλιστα να καταρρεύσει, αλλά τούτο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.
Κάπως έτσι κτίζεται η άλλη πιθανότητα ρεαλιστικά, «ανοίγοντας» διάπλατα στη συνέχεια την πιθανότητα ανάπτυξης ενός κινήματος σοσιαλιστικού, αποκεντρωμένου, μετασχηματισμού στην ήπειρό μας, ξεκινώντας ασφαλώς από εκεί που αντικειμενικά θα ξεκινήσει και η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα: από τον δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού τομέα και μια αντιμονοπωλιακή στρατηγική στην αγορά. Αυτή την άλλη πιθανότητα δεν μπορεί να την φοβάται κανείς σήμερα στην Ελλάδα, εκτός εάν είναι παράγοντας του καθεστώτος φτωχοποίησης και απαξίωσης, ή ανήκει στην κατηγορία των προνομιούχων ελίτ που διαμόρφωσε το πελατειακό σύστημα με αιχμή την διαπλοκή: στους τζάμπα μάγκες της μεταπολίτευσης που χρεοκόπησε, δηλαδή, βουτηγμένη στα σκάνδαλα, στην απληστία και στην διαφθορά.
Τούτη η άλλη πιθανότητα για τους Έλληνες, προκαλεί διεθνή προβληματισμό, και αναστάτωση στα κέντρα αποφάσεων του παγκόσμιου συστήματος ηγεμονίας. Αυτοί σήμερα διαπιστώνουν πολιτική πόλωση, με τον δικομματισμό να διέρχεται υπαρξιακή κρίση και συμβολική αποδιάρθρωση. Άρα, η πολιτική κρίση είναι βαθιά και το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να δείξει μόνον επιδερμικά το πρόβλημα, καταλήγουν οι έχοντες εμπειρία σε ανάλογες καταστάσεις. Οι «επιδερμικοί» όμως, διατείνονται ότι φοβούνται την πιθανότητα να επικρατήσουν οι ακραίοι στην χώρα. Παραμύθια, αυτοί που εμφανίζονται τρομοκρατημένοι είναι εκείνοι που ερωτοτροπούν με τους ακραίους. Στην Ελλάδα τα πραγματικά άκρα, βρίσκονται στην μέση. Η συνειδητοποίηση του εξτρεμισμού της μέσης - που οδήγησε στο ΔΝΤ – ίσως να πανικοβάλει περισσότερο, στο βαθμό που δεν είναι μέρος του σεναρίου C για την Ελλάδα.
Προσοχή, στην Ελλάδα οι εξτρεμιστές βασιλεύουν στο κέντρο, καθώς εδώ ο εξτρεμισμός είναι συνώνυμο του αριβισμού και όχι κάποιας ιδεολογίας. Ποιοι αποδείχθηκε να είναι αριβίστες της πολιτικής; Ε, αυτοί είναι ικανοί, εάν διαπιστώσουν ότι εξοβελίζονται από τα δημόσια πράγματα, να τραβήξουν στα άκρα - πιο πέρα και από τα άκρα. Τα δήθεν ακραία και αντιευρωπαϊκά κόμματα είναι η κουρτίνα ή το σκιάχτρο (ανάλογα), που διασκεδάζουν τις προθέσεις ανωμαλίας των διαπλεκόμενων αριβιστών, αν οι τελευταίοι βγουν μαυρισμένοι και αδύναμοι από την κάλπη. Δεν θα περάσει η ηγεμονία στα δύο-τρίτα της κοινωνίας, δίχως οι εξτρεμιστές του καθεστώτος να καταφύγουν σε αβυσσαλέες καταστάσεις. Είναι αδίστακτοι…πάντα έτσι ήταν και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ενώ σήμερα όλο και κάποια ευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντρα καλοβλέπουν μια θερμή εξέλιξη στο πολιτικό μέτωπο της Ελλάδας. Η αριστερά όμως, στο σύνολο της, πιστεύω ότι είναι καί αρκετά ώριμη πλέον, καί αρκετά γνωστική, ώστε να υπερασπιστεί μια νέα δημοκρατική αυτή τη φορά, μεταπολίτευση στην χώρα και υπό μια προοδευτική κυβέρνηση να οδηγήσει ομαλά στην εξερεύνηση της άλλης πιθανότητας υπέρ των συμφερόντων των δύο-τρίτων της κοινωνίας. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές, όπως και οι τρικλοποδιές, αλλά …λαός ενωμένος, απαλλαγμένος από πολιτικά τεχνητές φοβίες, ποτέ νικημένος!
σωστος και ρεαλιστης.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ευρω δεν εκανε για την ελλαδα..
ολοι οι οικονομολογοι,ασχετως πολιτικης τοποθετησης,το ελεγαν πριν το 2000..
μονο οσοι ηταν υπαλληλοι των βρυξελλων εφτιαχναν ροζ σεναρια,που τα διαβαζεις σημερα και γελας,
αλλα μετα κλαις γιατι ειναι ΟΛΟΙ στην κυβερνηση παπαδημου..
ας ελπισουμε οτι οι ελληνες κατι εμαθαν,και θα το εφαρμοσουν την κυριακη των εκλογων..
Πασοκ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟχι στην συντηρηση
Ζητω η εργατικη πρωτομαγια
παρα την λολογρισια απο το πρεσσ που δεν βαζει συχνα τα αρθρα του δρ Κουτσουκου
το Πασοκ
δεν θα χασει!
Ειναι λαθος το γυρισμα στην δεξια
ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια
ξυπνατε
το Πασοκ προηγειτε με 2,5% ειπε ρο δρ Κουτσουκος
Μιλτος Πασοκ
Τρίτη, 1 Μαΐου 2012
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Σαμαράς φούλαρε,το γηπέδο των 800 ατόμων, στην Πάτρα με Ρομά!
\\xa xa!
Ανάλυση εμπεριστατωμένη, σοβαρή και ρεαλιστική. Πραγματικά η εμμονή της παραμονής στο ευρώ καθηλώνει τη χώρα και δεν την αφήνει να διαμορφώσει το μέλλον της. Να δείξει μια διαφορετική οπτική και στην,μάλλον, αποτελματωμένη Ευρωπαική σκέψη. Ο πολιτισμός, η Δημοκρατία καθώς και η ευτυχία ενός λαού δε βρίσκεται σε μονατεραστικές συνταγές. Και το ζητούμενο δεν είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση της ελίτ, αλλά η ενεργοποίηση-σε όλους τους τομείς- των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην πολιτική διεύθυνση του εγχειρήματος είναι αδύνατο να την ασκήσουν αυτοδύναμα η Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ. Δεν διαθέτουν ούτε την προγραμματική και ιδεολογική εσωτερική συνοχή ούτε την αναγκαία ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση στο κοινωνικό σώμα. Το στοίχημα είναι η συγκρότηση του «μεγάλου μνημονιακού συνασπισμού», του οποίου πρόπλασμα υπήρξε το πολιτικό άθροισμα που στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτός ο συνασπισμός, συναρθρωμένος με την «πολυδαίδαλη υπερδομή» του ΔΝΤ και του διευθυντηρίου της Ευρωζώνης θα αποτελέσει το πολιτικό υποκείμενο προσανατολισμού και ελέγχου των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα. Και γύρω από αυτόν τον συνασπισμό θα διαμορφωθεί ένας αστερισμός υβριδικών πολιτικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν ως «λελογισμένη» αντιπολίτευση και ως αναχώματα σε ανεπιθύμητες μετατοπίσεις προς τα αριστερά. Δεν θα αμφισβητούν όμως την αναγκαιότητα και τη νομιμότητα των μνημονίων. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΔΝΤ-ΕΕ-ΤΡΟΙΚΑ ?ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ΝΤΟΡΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ
ΑπάντησηΔιαγραφή...οσα δεν λενε τα φερεφωνα οι εγκαθετοι οι ραγιαδες..ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΛ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 προβλεπει τη σαρωτικη αλλαγη στην ασφαλιση ωστε να μειωθουν στο ελαχιστο οι δαπανες για την υγεια,να μειωθουν οι ασφαλιστικες δαπανες των εργοδοτων και να αυξηθουν οι εισφορες των αυτοαπασχολουμενων θα καταργηθουν σταδιακα θεραπειες ,ιατρικες εξετασεις και φαρμακα που μεχρι τωρα καλυπταν τα ασφλ.ταμεια. Αυτο θα φερει σαφη επειδεινωση στους ορους ζωης ολοκληρης της κοινωνιας..στελεχη του ΔΝΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΜΗΛΩΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και συμφωνησε Ο ΑΝΤΩΝΟΒΑΓΓΕΛΗΣ και ολοι εμεις οι ραγιαδες..ασχετο..στην ΡΟΥΜΑΝΙΑ με το ΔΝΤ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ 25% ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΤΑ 5,6 ΧΡΟΝΙΑ..ολε...ετσι στο ασχετο ΟΣΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ-ΣΚΥΦΤΟΥΛΗΔΕΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΕΦΟΠ-ΛΗΣΤΕΣ ... ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ-ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΤΟΡΟΚΑΤΣΕΛΟ-ΚΟΥΒΕΛΗ(ΔΕΚΑΝΙΚΙ) ΚΑΙ ΑΣ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ....ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΠΟΧΡΩΣΗΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΕΧΘΡΙΚΟ ΑΝΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ.ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΞΕΤΣΙΠΩΤΟ.ΑΛΛΑ ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ.ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΜΕΛΛΕΙ Η ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήη ΕΥΑ ΚΑΙΛΗ απαντα στο ερωτημστολογιο του ΟΥΣΤ(γνωστοτατος γαλλος συγγραφευς που τον φοβαται και ο σαρκοζυ)
ΑπάντησηΔιαγραφή1.πιπες κανετε?
στην αρχη δεν ηξερα,ντρεπομουνα,αλλα στο ΠΑΣΟΚ θες δε θες μαθαινεις..
2.ειστε καλη στις πιπες?
ειμαι βουλευτινα του πανελληνιου σοσιαληστικου κινηματος!
εσυ τι νομιζεις?
3.ο σοσιαλισμος τι σημαινει για σας?
να πληρωνεσαι καλα για τις πιπες που παιρνεις.
να ανοιξει το κλειστο επαγγελμα της πιπας σε ολες.
να αξιολογειται η καθεμια μας πιπατζου απο επιτροπες ειδικων.
οχι στις μεταναστριες πιπατζουδες.
η καλη πιπα θελει ορεξη για δουλεια,οχι δημοσιουπαλληλικη νοοτροπια..
4.γιατι ειστε στην πολιτικη?
γιατι πιστευω στο σοσιαλισμο.
5.σας εχει κουτουπωσει ο βενιζελος?
ειμαι βουλευτινα του πανελληνιου σοσιαληστικου κινηματος!
εσυ τι νομιζεις?
6.φτανουν αυτοι που σας εχουν κουτουπωσει για να εκλεγεις βουλευτης?
ειλικρινα μιλωντας,οχι.
χρειαζομαι επειγοντως μαλακες.
7.υπαρχουν μαλακες που θα σας ψηφισουν?
μαλακομανα η σαλονικη,καποιοι θα την εχουν παιξει και για μενα.
8.τι θα κανετε αν δεν εκλεγειτε?
οτι θα κανω αν εκλεγω.
πιπες
9.τι θα συμβουλευατε μια νεα κοπελα που θελει να ασχοληθει με την πολιτικη?
πολλες και καλες πιπες
10.τι γνωμη εχετε για την κυρια μπακογιαννη?
αν εχεις φραγκα,δεν χρειαζονται τοσες πιπες.
11.για την κυρια διαμαντοπουλου?
καποτε θα την φτασω.
αφταστη στις πιπες.
12.για τον κυριο μανο?
θελει την συνταγματικη κατοχυρωση της πιπας στους πλουσιους ως βασικης υποχρεωσης των ελληνων.
αν δεν ημουν πασοκ,θα ημουν δραση.
13.once more,γιατι ειστε πασοκ?
γιατι πιστευω στο σοσιαλισμο
Ο δρόμος της μοναξιάς οδηγεί στο περιθώριο και στην αέναη φτωχοποίηση. Δες π.χ. τη κατάσταση της Αλβανίας του Εμβέρ Χόντζα μέσα στο σύνολο του λεγόμενου υπαρκτού, ακόμη και με την τότε υποστήριξη της Κίνας, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συγγενικά ως προς το καθεστώς κράτη. Την απομόνωση δεν θα την διάλεγαν ούτε μετρίως ισχυρά κράτη, τώρα σε χρόνους δίσεκτους που διανύουμε. Η μοναχική πορεία θέλει κότσια και ιδίους πόρους που προς το παρόν δεν διαθέτουμε. Οι φτωχομετανάστες στην Ευρώπη κατευθύνονται, όχι στη κεντρική Αφρική. Αυτοί κάτι ξέρουν ή έστω η διαίσθησή τους εκεί τους οδηγεί. Εμείς αμφισβητούμε συνεχώς, κάποτε αυτοκαταστρεφόμαστε και μυαλό δεν βάζουμε, τα ρίχνουμε στους άλλους και μετά περιμένουμε την έξωθεν βοήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και συμπαθω τον Συριζα πιστευω στην εντιμοτητα και στην σταθεροτητα των λογων και πραξεων του ΚΚΕ ..και φυσικα δεν επιδιδεται ποτε στο αθλημα της ..κωλοτουμπας ΚΚΕ ΛΟΙΠΟΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήμοναξια θα νοιωθετε οταν χασετε την εξουσια 6.24..
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ζησουμε και χωρις ευρω,
και θα ζησουμε καλυτερα..
δεν θα πληρωνουμε για παντα
την ευρωλιγουρικη πασοκομαλακια σας
Νοοτροπία ταλιμπάν και διαδίκτυο δεν συμβιβάζονται 6.44μ.μ. Θα σε δώ μετά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ανάρτηση και ολοκληρωμένη. Απλά να προσθέσω πως έχει παίξει και η κοκαΐνη(!) το ρόλο της. Χωρίς πλάκα: http://www.youtube.com/watch?v=avfKY8pnFDU Max Keiser NAPKΩΤΙΚΑ = PEYΣTO TPAΠEZΩN (drugs, banks and the Crisis, Greek subs)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαπετάν Μακρύς. Είναι πραγματικά να αναρωτιέσαι για την ποιότητα του τραπεζικού συστήματος...
ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗ ΝΔ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τη Δευτέρα 7 Μάη οι εξελίξεις στη ΝΔ θα είναι ραγδαίες.
Το καζάνι βράζει.
Σειρά στελεχών και πολλές τοπικές οργανώσεις κάνουν υπομονή μέχρι την Κυριακή.
Ο Σαμαράς θα αμφισβητηθεί ανοιχτά από αρκετά στελέχη,ενώ ανεξέλεγκτη είναι η οργή για συγκεκριμένα μέλη της ηγετικής ομάδας.
Πολλοί προεξοφλούσαν εδώ και καιρό ότι 'ο Πρόεδρος δεν βγάζει το '12'.
Όμως ο δραστικός καταλύτης που ξεχειλίζει το ποτήρι στο εσωτερικό της άλλοτε κραταιάς Κεντροδεξιάς παράταξης και δρομολογεί άμεσες εξελίξεις είναι η ορμητική ανάπτυξη
των Ανεξαρτήτων Ελλήνων,η οποία αποδίδεται ευθέως από στελέχη σε καταστροφικούς χειρισμούς τόσο του Σαμαρά όσο και 'της αυλής του'.
'Από τότε που ανέλαβε Πρόεδρος μετράμε 4 κόμματα στην Κεντροδεξιά.
Κοντεύουμε να χάσουμε το μέτρημα.
Δεν πάει άλλο ο κατακερματισμός.
Κοντεύουμε να γίνουμε ΠΟΛΑΝ',λένε χαρακτηριστικά.
Αν μάλιστα,όπως δείχνουν ως σήμερα,
Τρίτη,τα πράγματα,η ΝΔ κινηθεί κάτω
απ'τα επίπεδα του 20% κι ελάχιστα πάνω απ'το μισό της εκλογικής επίδοσης του 2009 (περί το 17,5%),
θεωρείται βέβαιο ότι οι διαδικασίες
για αλλαγή ηγεσίας θα ξεκινήσουν άμεσα.
Κάποιοι υποστηρίζουν δηκτικά ότι το ένστικτο αυτοσυντήρησης της παράταξης,έστω και αργά,πρέπει να ενεργοποιηθεί...
Σε κάθε περίπτωση,οι ραγδαίες μετεκλογικές εξελίξεις στη ΝΔ,όπως και στο ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζει ανάλογες εσωκομματικές συνθήκες,
προσθέτουν ακόμη έναν αστάθμητο παράγοντα στο εντελώς ρευστό τοπίο στη χώρα μας.
το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να
ΑπάντησηΔιαγραφήπληρωθουν τα δανεια με τον τοκο τους και να περασουν νομους για την εξωση των ενοικιαστων σε 15 ημερες χωρις δικη.αυτοι ειμαστε και αυτους αξιζουμε να μας κυβερνουν.φοινικας πρεπει να γινουμε οπωσ φαινεται.
ΚΚΕ ΤΩΡΑ ΔΑΓΚΩΤΟ Η ΜΟΝΗ ΕΝΤΙΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΣΙΡΑΚΙ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ,ΘΛΙΒΕΡΕ ΒΛΑΚΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΑΜΑΡΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΗΜΕΝΕ...
ΕΧΟΥΝΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΕΧΟΥΝΕ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΑΖΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ.
ΤΑ %^^%^&&& ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΤΕ!!!
ΕΓΩ ΜΑΥΡΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 2 ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,ΤΑ ΔΟΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΜΣΕΝ!!!
ΨΗΦΙΣΕ ΣΑΜΑΡΟΥΛΗ,ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝΕ ΚΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΟΝΤΡΟΥΛΗ,ΑΛΛΑ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΚΕΤΟ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΛΑΜΟΓΙΑ!!!
ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΖΩΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΑ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ!!!!
ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΖΩΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΦΟΥΝΤΑΡΕΙ ΑΠ'ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΒΑΖΕΤΕ!!!
ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟ ΜΠΟΥΛΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!!!