GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ομιλία του Φ. Κουβέλη στις Αχαρνές...

H κεντρική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για την Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουνίου...

H κεντρική ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη για την Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Ιουνίου και ώρα 20:00 στην κεντρική πλατεία του Δήμου Αχαρνών στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
 ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
ΣΤΙΣ ΑΧΑΡΝΕΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 
ΩΡΑ 20:00
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ (ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣIO)

15 σχόλια

  1. Το πασοκ των Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου- Βενιζέλου εφάρμοσε μια εγκληματική πολιτική από τον Οκτώβριο του 2009 : με συνεχείς δηλώσεις υπονόμευσαν τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο μνημόνιο και στο ΔΝΤ, δεν διαπραγματεύτηκαν ΠΟΤΕ, αλλά δουλικά εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα μαζικής εξόντωσης των Ελλήνων, με οριζόντιες περικοπές, διπλές και τριπλές φορολογήσεις εισοδημάτων, ακινήτων και αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να βουλιάξουν τη χώρα στην ύφεση,καθημερινά βούλιαζαν την ελληνική οικονομία και την οικονομία των Ελλήνων και σήμερα η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Αν χρεωκοπούσαμε το 2010, οι Έλληνες είχαν οικονομικά αποθέματα για να αντέξουν, είχαν αποταμιεύσεις και τότε οι ξένοι, επειδή είχαν ελληνικά ομόλογα,θα βοηθούσαν χωρίς επαχθείς όρους. Το Πασοκ τους έδωσε το χρόνο να τα ξεφορτωθούν, να αποδυναμώσουν οικονομικά το 80% των Ελλήνων και να τους φτάσουν σε αυτό το σημείο σήμερα, όπου η ανεργία έχει φτάσει το 1,5 εκατομμύριο, οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ το 1,5 εκατομμύριο, οι σιτιζόμενοι στα συσσίτια της Εκκλησίας στις 200.000 ! Σήμερα, αν γίνει πτώχευση, οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να αντέξουν, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ.
    Από την άλλη ο Σύριζα, έχει ένα νεφελώδες οικονομικό πρόγραμμα, που "σπάει" τις σχέσεις με την Ε.Ε. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν προετοιμαστεί για σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας,όσο και το γεγονός ότι μπορεί να σταματήσουν αναπτυξιακά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, πέραν της διακοπής της δανειοδότησης. Το άσχημο με τον Σύριζα δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό της Ελλάδας. Καλώς ή κακώς, πέραν του 25 ή 30% που τον υποστηρίζουν, υπάρχει μια φοβία στους υπόλοιπους Έλληνες, σχετικά με την οικονομική του πολιτική. Πως θα φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα, αν η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις κλείσουν και φύγουν από την Ελλάδα ; Πως θα φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα, εάν οι εφοπλιστές, την άλλη μέρα, σηκώσουν ξένη σημαία ; Πως θα φορολογήσει υψηλά εισοδήματα, εάν οι ξένοι επενδυτές αποσυρθούν από το ισχνό - έτσι κι αλλιώς- Χρηματιστήριο ή οι Έλληνες επιχειρηματίες κλείσουν τις εδώ επιχειρήσεις τους και τις μεταφέρουν σε γειτονικά κράτη, φοβούμενοι τη πολιτική του Σύριζα ; Το άσχημο για το Σύριζα είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους περισσότερους πολίτες, οι οποίοι- βλέποντας το προβάδισμά του- θα πανικοβληθούν και θα κάνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία,όπως μαζικές αναλήψεις από τράπεζες,αγορά τροφίμων για να έχουν σε περίπτωση χρεοκοπίας κλπ. Ο Σύριζα, πράγματι, παίρνει ένα υψηλό ρίσκο κινδύνου,όχι τόσο από τις δηλώσεις των ξένων που μπορεί να μπλοφάρουν, όσο από το κλίμα πανικού που δημιουργείται καθημερινά από το ασαφές και υψηλού ρίσκου πρόγραμμά του. Αν πανικοβληθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και αρχίζει να φεύγει η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη μέσα σε 1-2 μήνες ακόμα περισσότερο,τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΑΕΔ θα καταρρεύσουν,λόγω έλλειψης εσόδων.
    Σε αυτή τη συγκυρία, λοιπόν, που μας οδήγησε η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΑΝΙΚΑΝΗ πολιτική του πασοκ, δηλαδή, στο χείλος του γκρεμού χρειάζεται μια μέση λύση, σε σχέση με τα δύο άκρα που περιγράφονται παραπάνω. Χρειάζεται μια πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ΑΛΛΑ και μεγάλα κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις από την ΕΕ, τη ναυτιλία και τον τουρισμό,μείωση φορολογίας, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση ( αλλά με δρακόντεια μέτρα για τη πάταξη της φοροδιαφυγής ), αναδιοργάνωση του Δημοσίου ( χωρίς μαζικές απολύσεις ). Αυτή την ενδιάμεση πολιτική, καλώς ή κακώς, ίσως μπορέσει να την εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία και ο Σαμαράς, που μπορεί να οδηγήθηκε σε ένα συμβιβασμό ανεπίτρεπτο, αλλά τώρα είναι και ο μόνος που μπορεί να ανατρέψει αφενός αυτή την ΗΛΙΘΙΑ, ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ πολιτική του Πασοκ και αφετέρου να προστατεύσει την Ελλάδα από μια άτακτη χρεοκοπία, λόγω Σύριζα, με την μαζική απόσυρση καταθέσεων από Τράπεζες την παραμονή των εκλογών μέχρι και αποχώρηση ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών πριν ή και αμέσως μετά τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΡΙΖΑ ΑΚΟΥ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο 2.57 ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΟΥ.ΦΤΑΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΠΡΙΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.ΕΝΩ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ.ΠΟΣΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΡΕ.ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΝΔ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ.ΣΤΡΑΒΑΔΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 16.00, Βρε θηριο εκατσες και διαβασες ενα κατεβατο μαλακιες του 2.57?? Μπραβο εισαι ηρωας χαρα στο κουραγιο σου. Και μια και ο λογος για τον κ.Ζαππειο. Ο αλλος της Ραφηνας την κοπανησε νυχτα για να μην σκασει η Μπομπα στα χερια του, ο αλλος ο ΓΑΠ την εκανε διασπορα με την συγκυβερνηση και γλυτωσε, τωρα ο φρελπις Τσιπρας τον τρωει ο πισινος του να παει Γουδι και ο τελευταιος ο τρομερος κ. Ζαππειος τα καταφερε ο μπαγασας, εσκασε στα χερια του η μπομπα της ΝΔ και εγινε 5-6 κομματια καπου εκει. Παει να κανει τωρα κατι συγκολλησεις της τελευταιας στιγμης αλλα με ΟΥΧΟΥ για ολες τις χρησεις.... αστα και χεστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ. Κουβέλη, απαράτατα. Στα προηγούμενα προεκλογικά γκάλοπ στην ΔΗΜΑΡ έδιναν μεγαλύτερα ποσοστά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαράτατα έχεις νέους ανθρώπους ικανότατους να δώσουν αυτό που ζητά ο κόσμος, δεν τα καταφέρνεις, έβαλες, βέβαια με την συγκατάθεση σου, την Ιστορικό ακαδημαϊκό με αρκετή ιδιοτέλεια στον χώρο σου. Προσδοκεί ο Έλληνας που τους έφαγε στην μάπα, νέο κόμμα. Ανθρώπους που να δώσουν αυτό πού λείπει, διαφάνεια και ικανότητα για να έρθει το καλύτερο.
    Έκοψε πέρα ο κόσμος κουμπάρε όταν έμαθε ότι έβαλες την ιδιοτελή ακαδημαϊκό που με σπρώξιμο έφτασε ακόμη και στην βουλή. Απαράτατα κουμπάρε, ο Έλληνας ζητάει το σωστό, το τίμιο, ΝΑΙ το τίμιο, το αξιοπρεπή, να ακουμπήσει, αλλά που στην δημαρ που έβαλε στον χώρο της την ΡΕΜΠΟΥΣΗ.
    ΑΠΑΡΑΤΑΤΑ ΚΟΥΜΠΑΡΕ, ΕΧΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΠΑΡΑΤΑΤΑ ΚΟΥΒΕΛΗ, ΑΠΑΡΑΤΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΔΗΘΕΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ.ΑΥΤΟ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΗ ΑΛΗΛΕΓΤΓΥΗ ΤΟΥ ΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΑ ΚΑΚΤΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΘΕΣΗ.ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΕΤΑΞΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΠΕΤΥΧΕ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.ΟΜΩΣ Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΣΗ.ΠΟΛΛΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
    ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΤΟΥΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΑΠ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΣΒΗΣΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕΞΙΟ ΠΟΥΣΤΡΑΚΙ 2012 2:57 μ.μ.
    ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ ΟΤΙ ΤΑ ΤΡΑΒΕΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΡΙΧΕΣ ΤΟΥΣ ΓΑΙΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ 10 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά διαβάστε αυτό από την σημερινή "Καθημερινή" είναι ωραίο:

    Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα
    Toυ Peter Frankopan* / The New York Times
    Ελάχιστοι Ελληνες σήμερα έχουν έναν καλό λόγο να πουν για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Πιστεύουν ότι είναι η πραγματική αιτία της κρίσης, εφόσον διοχέτευσε εύκολο χρήμα στους πολιτικούς τους και τώρα απαιτεί μια ουγγιά «σάρκα» σε χρηματοπιστωτικούς όρους. Η ίδια ιστορία με την Δ΄ Σταυροφορία. Πριν από 800 χρόνια οι Σταυροφόροι, οι οποίοι είχαν αρχικά ξεκινήσει να πολεμήσουν για τον χριστιανισμό στους Αγίους Τόπους, βρέθηκαν να λεηλατούν την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της ελληνόφωνης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, λόγω τεράστιων χρεών της προς τη Δύση.
    Η συμπεριφορά της Ευρώπης στη σημερινή ελληνική κρίση δεν είναι λιγότερο επαίσχυντη από των Σταυροφόρων. Αν μη τι άλλο, αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Δύσης θα έπρεπε να λειτουργεί ως προειδοποίηση προς τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς, οι οποίοι θα προτιμούσαν ίσως να δουν την Ελλάδα να διαλύεται, παρά να αναλάβουν την ευθύνη της δικής τους ακολασίας.
    Η Ελλάδα ανήκει σήμερα στην περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά τον 12ο αιώνα η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε την πύλη ενός κερδοφόρου εμπορίου σε μπαχαρικά, μετάξι και είδη πολυτελείας από την Ανατολή. Το εμπόριο αυτό έκανε πλούσιους τους εμπόρους στην Ευρώπη, όπως οι σημερινές οικονομίες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι Βενετσιάνοι και Γενουάτες έμποροι εξασφάλισαν προνόμια και «παραθυράκια» στην Κωνσταντινούπολη, που θα τα ζήλευαν οι διαχειριστές κεφαλαίων: μπορούσαν να πωλούν φθηνότερα από τους ντόπιους εμπόρους και να φοροδιαφεύγουν. Αποτέλεσμα ήταν η ροή φθηνού χρήματος στις αγορές.
    Το 1200 η δραματική συρρίκνωση του εμπορίου στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία επιδεινώθηκε από τις υπερβολικές δαπάνες της Βενετίας, της αντίστοιχης ΕΚΤ του Μεσαίωνα. Εν μια νυκτί, σχεδόν, από το εύκολο χρήμα υπήρξε μία αλλαγή στη σκοτεινή τέχνη της είσπραξης χρεολυσίων. Οπως και στη σημερινή Αθήνα, όταν ξέσπασε η κρίση, κατέστη εμφανές πως κανείς δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη για το ότι της παρείχε υπερβολικά δάνεια.
    Οι Βενετσιάνοι έμποροι ήταν αμετακίνητοι στο ότι δεν θα κάλυπταν εκείνοι τις ζημίες. Η Κων/πολη και η ελληνόφωνη αυτοκρατορία, καταρρακωμένη από πολιτικές έριδες, βρέθηκε στο στόχαστρο. Μία από τις αντιμαχόμενες φατρίες πρότεινε στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας ως αντάλλαγμα της κάλυψης των ζημιών να τη βοηθήσει στρατιωτικά για να καταλάβει την εξουσία. Η Κων/πολη υποτίμησε την κλίμακα των οφειλών της και υπερεκτίμησε τη σταθεροποιητική συμβολή του στρατού της Βενετίας. Οι Σταυροφόροι σύλησαν και λεηλάτησαν εμπροθέτως τους θησαυρούς της Αυτοκρατορίας, δίκην εγγυήσεων για τα δάνεια. Τους μετέφεραν στη Δ. Ευρώπη και διακόσμησαν καθεδρικούς ναούς και εκκλησίες - ανάμεσα σε αυτούς και οι τέσσερις ορειχάλκινοι ίπποι από το Ιπποδρόμιο της Κων/πολης, που δεσπόζουν στον Αγιο Μάρκο της Βενετίας. Οι κατακτητές έκριναν πολιτικά και δημοσιονομικά ανίκανους τους Ελληνες και το 1204 έστεψαν τον Βαλδουίνο της Φλάνδρας πρώτο αυτοκράτορα της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κων/πολης - ένας διορισμός τύπου ΔΝΤ, ένας άνθρωπος για να κάνει δουλειές με τους Δυτικούς ηγέτες. Πενήντα χρόνια αργότερα, οι Ελληνες ανέκτησαν την εξουσία. Η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα ίσως εθίστηκαν στο εύκολο χρήμα, αλλά τους το δάνεισε η Δύση.

    * Διευθυντής Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών στην Οξφόρδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 31 Μαϊ 2012 2:57:00 μ.μ

    POLY SOSTH TOPOTHETHSH

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαντάζομαι ότι θα έχετε ακούσει για την περίφημη απομείωση χρέους της τάξης των 106 δις ευρώ, λόγω του πιο πετυχημένου PSI όλων των εποχών.

    Έτσι πανηγυρίζουν οι φυσικοί αυτουργοί της πιο μεγάλης απάτης που έχει διεξαχθεί εναντίον ενός ολόκληρου λαού με βιτρίνα την αναδιάρθρωση χρέους.

    Φυσικά, τίποτε το πετυχημένο δεν υπάρχει στο περίφημο PSI. Καταρχάς για να ήταν πετυχημένο, έστω και με τα κριτήρια των αγορών, θα έπρεπε να συντρέχουν τρεις παράμετροι:

    (α) Να υποδεχόταν η αγορά και μάλιστα η δευτερογενής τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στη θέση των παλιών με νορμάλ επιτόκια. Συνέβη κάτι τέτοιο; Όχι.

    Μειώθηκαν μεν τα επιτόκια στην δευτερογενή, αλλά παραμένουν σε ύψη ρεκόρ πάνω από 20%. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά...αντιμετωπίζει και τις νέες εκδόσεις ομολόγων σε κατάσταση χρεοκοπίας.

    (β) Να επέτρεπε στην χώρα την ταχεία έξοδο στις αγορές κεφαλαίου, όπως π.χ. έγινε στην περίπτωση της Ουρουγουάης το 2004 που μέσα σε δυο-τρεις μήνες η χώρα ξαναβγήκε στις αγορές και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε πετυχημένη η αναδιάρθρωση.

    Η Ελλάδα προβλέπεται επίσημα να βγει στις αγορές μετά το 2020. Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν πιο σώφρονα την εκτίμηση που θέλει την Ελλάδα να επιχειρεί να βγει στις αγορές μετά το 2040. Σκέψου, δηλαδή, να μην ήταν πετυχημένο το PSI τι θα γινόταν.

    (γ) Να απέφερε ουσιαστική απομείωση χρέους στην Ελλάδα. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε από την ίδια την λειτουργία του PSI, αλλά και μόνο το γεγονός ότι η χώρα χρειάστηκε να καταφύγει σε νέο δάνειο σημαντικό μεγαλύτερο από την εικαζόμενη ονομαστική απομείωση του χρέους, τότε κανείς δεν μπορεί να μιλά στα σοβαρά για πετυχημένο PSI.

    Το εκνευριστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν αμφισβητεί το παραμύθι του PSI και των 106 δις ευρώ δήθεν απομείωση του χρέους. Όλοι το έχουν χάψει και το παπαγαλίζουν λες και είναι δεδομένο.

    Μέχρι σήμερα όλοι τους είχαν μια δικαιολογία: δεν γνώριζαν τα ακριβή στοιχεία, οπότε έμεναν σ’ αυτό που τους λέει ο κ. Βενιζέλος.

    Αν και αυτή η δικαιολογία είναι μάλλον αστεία όταν γνωρίζεις ότι το κράτος αναγκάστηκε να δανειστεί εκ νέου 137 δις ευρώ από Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ΔΝΤ για να πληρώσει ένα PSI που ονομαστικά απομείωσε το χρέος κατά 106 δις ευρώ, για χάριν της συζήτησης θα την δεχτούμε.

    Κι αυτό γιατί καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε προεκλογικά να εμφανίσει επίσημα στοιχεία απολογισμού του PSI. Θα μου πείτε, τα ζήτησε κανείς; Μπορεί να μην τα ζήτησε κανείς από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά η κυβέρνηση όφειλε να εκδώσει αναλυτικό απολογισμό πριν οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές της 6ης Μαίου και της 17ης Ιουνίου.

    Ο λόγος απλός. Όχι μόνο για να αποτιμηθεί με ακρίβεια το αληθινό κόστος και το όφελος του PSI, αλλά για να κρίνει κανείς και την χρησιμότητα του νέου δανείου και της νέας δανειακής σύμβασης.

    Ο επίσημος απολογισμός του PSI θα άνοιγε εκ των πραγμάτων το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου δανείου, το οποίο στο σύνολό του πηγαίνει για να καλύψει τις «ουρές» της αναδιάρθρωσης.

    Κι αυτό κανείς από τους επίδοξους δελφίνους της εξουσίας δεν ήθελε να το ακουμπήσει.

    Τόσο οι δυνάμεις του μνημονίου, όσο και του αντιμνημονίου περιόρισαν την αντιπαράθεση στις πολιτικές του Μνημονίου αποκλειστικά.

    Δείτε άλλωστε με τι ευκολία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ απορρίπτει το Μνημόνιο, αποδέχεται έστω ως βάση συζήτησης την δανειακή σύμβαση και το νέο δάνειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όμως, καθώς σιγά-σιγά σκάνε μύτη τα αληθινά στοιχεία του δημόσιου χρέους μετά το PSI, τόσο πιο ζοφερή και αδιέξοδη εμφανίζεται η εικόνα. Έτσι, σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Δημοσίου Χρέους του Μαρτίου 2012 (αριθμ. 65) που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών αυτή την εβδομάδα, έχουμε και λέμε:

    Στις 31 Μαρτίου του 2012 το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώθηκε στα 280,29 δις ευρώ από 367,98 που ήταν 31/12/2011.

    Με άλλα λόγια αμέσως μετά την λήξη του PSI η ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους εμφανίζεται μειωμένη κατά 87,69 δις ευρώ.

    Που είναι τα 106 δις ευρώ απομείωση χρέους που παπαγαλίζουν άπαντες με πρώτο τον κ. Βενιζέλο;

    Στο Δελτίο Δημοσίου Χρέους αναφέρεται: {Στο πλαίσιο της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους κατά την α΄ φάση υλοποίησης του PSI, στις 12/03/2012, διαγράφηκε χρέος συνολικής ονομαστικής αξίας € 177,3 δισεκ. και εκδόθηκαν νέα ομόλογα διάρκειας 11 έως 30 ετών συνολικής ονομαστικής αξίας € 55,8 δισεκ..» Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των 368 περίπου δις ευρώ του δημοσίου χρέους, αυτά που μπήκαν τελικά σε {κούρεμα} ήταν τα 177,3 δις ευρώ – δηλαδή το 48% του δημόσιου χρέους της χώρας – και όχι τα 200 δις ευρώ που μας έλεγαν αρχικά.

    Στους Πίνακες του Δελτίου αναφέρεται ότι δάνεια από τον Μηχανισμό Στήριξης αυξήθηκαν από 73,21 δις ευρώ στις 31/12/2011 σε 111,94 δις ευρώ στις 31/3/2012. Πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 38,7 δις ευρώ που κάλυψαν τις τρέχουσες ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους έως και το PSI. Από αυτή την χρηματοδότηση τα 31,2 δις ευρώ ήταν ομόλογα από το ΕΤΧΣ για την υλοποίηση της α΄ φάσης του PSI, δηλαδή για την καταβολή των χρηματικών ανταλλαγμάτων που ζητούσαν οι τραπεζίτες του λόμπι Νταλάρα. Άλλα 5,9 δις εισπράχθηκαν από το ΕΤΧΣ προκειμένου να πληρωθούν οι δεδουλευμένοι τόκοι που αναγνωρίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στα ομόλογα για {κούρεμα} που κατείχαν οι τραπεζίτες, ντόπιοι και ξένοι.

    Ενώ 1,64 δόθηκε από το ΔΝΤ. Με άλλα λόγια από τα 109 δις ευρώ που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, η κυβέρνηση είχε εισπράξει ήδη έως 31/3/2012 το 35% του συνόλου.

    Το πιο σημαντικό όμως του Δελτίου είναι ότι για πρώτη φορά δίνει μια εκτίμηση για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των χρεωλυσίων, δηλαδή των ληξιπρόθεσμων ομολόγων και βραχυπρόθεσμων τίτλων του δημόσιου χρέους της χώρας που είχαν εκδοθεί μέχρι 31/3/2012.


    του Δημήτρη Καζάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πίνακα το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2012 θα διαμορφωθεί στα 357,6 δις ευρώ κατ’ ελάχιστο.

    Το Bloomberg (9/5) υπολόγιζε το δημόσιο χρέος της χώρας στα τέλη του 2012 σε 395 δις ευρώ συνυπολογίζοντας τα 35 δις ευρώ που καλείται να πληρώσει στην ΕΚΤ το ελληνικό κράτος για εγγυήσεις ρευστότητας προς τις τράπεζες, που αδυνατούν οι ίδιες να πληρώσουν.

    Για το λόγο αυτό προβλέπεται από την νέα δανειακή σύμβαση και αυτό το ποσό.

    Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε στα 38 δις ευρώ που έχουν δοθεί ήδη στο ελληνικό κράτος και άλλα 50 δις ευρώ που θα εκταμιευθούν από το ΕΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών, όπως και τα 35 δις ευρώ που θα πρέπει να καταβληθούν στην ΕΚΤ και το ελληνικό κράτος θα τα δανειστεί επίσης από το ΕΤΧΣ, τότε η συνολική δανειακή χρηματοδότηση θα φτάσει στα 123 δις ευρώ μέσα στο 2012.

    Μένει όμως μια τρύπα δανειακών αναγκών του ελληνικού κράτους αξίας τουλάχιστον 21 δις ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να καλυφθεί αναγκαστικά με πρόσθετο δανεισμό. Η τρύπα αυτή θα πιέζει ιδιαίτερα την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μέσα στο επόμενο εξάμηνο και καθώς θα μπαίνουμε στο φθινόπωρο.

    Θα μπορέσει η κυβέρνηση να την μεταφέρει στο 2013, ή θα χρειαστεί νέο μνημόνιο για νέα δανειακή χρηματοδότηση;

    Όπως και να έχει, οι εκτιμήσεις για το δημόσιο χρέος του Πίνακα αποδεικνύουν ότι ακόμη κι αν πάρουμε στα σοβαρά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για πρωτογενές πλεόνασμα που εκτιμά ότι σταδιακά μέχρι το 2016 θα φτάσει τα 10 δις ευρώ – πράγμα πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά χρονικά – αλλά και για μια μαγική απογείωση του ΑΕΠ μετά το 2013, πάλι δεν βγάζει πουθενά.

    Είναι σίγουρο ότι η ύφεση και η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινώσει πολύ περισσότερο το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της χώρας, ακόμη και με τις εκτιμήσεις του Πίνακα.

    Η λύση δεν μπορεί να βρεθεί παρά μόνο με μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους.

    Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ελληνικό κράτος ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπει το διεθνές δίκαιο για την μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους ώστε να το κηρύξει παράνομο.

    Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Κάθε προσπάθεια να πληρωθεί αυτό το χρέος θα οδηγεί αναγκαστικά την χώρα και τον λαό της σε μια ολοκληρωτική καταστροφή χωρίς τέλος.

    του Δημήτρη Καζάκη
    Δημοσιεύτηκε στο Χωνί, 27/5/2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκτίμηση διαμόρφωσης του δημόσιου χρέους 2012-2016

    2012===2013==2014==2015==2016
    Τόκοι
    10,4===13,4==13,8==13,3==14,4

    Χρεολύσια
    8,6====12,9==25,4==16,9===13,4

    Πρωτογενές αποτέλεσμα (ΔΝΤ)
    -2,0===3,7===9,4==9,7===10,1

    Βραχυπρόθεσμοι τίτλοι
    14,9===15,6===14,8===14,5==15,6

    Αναχρηματοδότηση τραπεζών
    50,0==----==----==----==----
    Δανειακές ανάγκες
    85,9===38,2==29,5===35,0==33,3

    Δημόσιο χρέος
    357,6===382,9===387,0==406,0==425,9

    Δημόσιο Χρέος (ΔΝΤ)
    203,7==202,9==207,9==216,3==225,2

    ΑΕΠ (ΔΝΤ)
    203,7===202,9===207,9==216,3==225,2

    % επί του ΑΕΠ (ΔΝΤ)
    163,2==167,3==160,7==153,1==145,3

    % επί του ΑΕΠ (εκτίμηση)
    175,6==188,7==186,1==187,7==189,1

    ΠΗΓΗ: Έκθεση ΔΝΤ, 16/3/2012, Δελτίο Δημόσιου Χρέους, Νο 65.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έρμαιο συμφερόντων

    Η Ελλάδα, ενώ κατά τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη μεταβλήθηκε σε μια χώρα υποδοχής τουριστών και παροχής υπηρεσιών, υπό τη διαχείριση του ίδιου συστήματος εξουσίας είδε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τη στρατηγική σημασία της να απομειώνεται έως σημείου απαξίωσης.

    Αυτό το σύστημα εξουσίας όχι μόνο δεν εκμεταλλεύθηκε την παρουσία της Ελλάδας στις σημαντικότερες δυτικές υπερεθνικές ενώσεις, ώστε να την καταστήσει ισχυρότερη και ασφαλέστερη, αλλά την κατάντησε έρμαιο ιδιωτικών συμφερόντων και χωρών που χωρίς κανέναν ενδοιασμό εφαρμόζουν πολιτική αποικιοποίησης της πατρίδας μας.

    Παρ' ότι λοιπόν η συμμετοχή της Ελλάδας στους κορυφαίους αυτούς οργανισμούς του δυτικού κόσμου αποσκοπούσε, θεωρητικά, στη θωράκισή της έναντι εξωτερικών απειλών, η διαχείρισή της από το εγχώριο σύστημα εξουσίας, σε όλες τις μορφές του, επέφερε ταυτοχρόνως

    ● την οικονομική χρεοκοπία,

    ● την απώλεια κυριαρχίας,

    ● την αποδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας μας

    ● και τη μετατροπή της σε αυτό που διεθνώς καταγράφεται πλέον ως [πρώτη αποικία της ευρωζώνης].

    Η εξέλιξη αυτή, διόλου τυχαία, συνοδεύθηκε από τον σκανδαλώδη πλουτισμό όσων συνετέλεσαν στην αποδυνάμωση της χώρας και τη μετατροπή των Ελλήνων σε δουλοπάροικους των δανειστών της.

    Τέλος, να σημειώσουμε, ότι δεν αποτελεί σύμπτωση το ότι αυτό που σήμερα αποκαλούμε [μνημονιακό μπλοκ] αποτελείται από τη μεγάλη πλειονότητα όσων – στα επίπεδα της πολιτικής, της οικονομίας, της «διανόησης» και της «ενημέρωσης» – αποτέλεσαν το [βαρύ πυροβολικό] όσων έδωσαν σκληρή μάχη για να πείσουν τους Έλληνες της Ελλάδας και της Κύπρου να αποδεχθούν το Σχέδιο Ανάν.

    Κατά μία έννοια, εξ άλλου, οι δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνιά τους αποτελούν το Σχέδιο Ανάν της Ελλάδας.

    Εφιαλτικό ενδεχόμενο

    Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι η σύνθεσή της, δεν θα έχει να διαπραγματευθεί μόνο μισθούς και συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις ή τα [ναπτυξιακά] μαντζούνια και τα ψίχουλα που διεκδικούν από τη Μέρκελ ο Ολάντ, το... ΔΝΤ, ο Μπαρόζο, ο Ρεν, ο Μόντι, ο... Σόρος και λοιποί.

    Η αντιμετώπιση κορυφαίων εθνικών θεμάτων, όπως το καθεστώς του Αιγαίου, συναρτάται πλέον απολύτως με τη διαχείριση της χρεοκοπίας στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό κράτος και η οποία φέρνει πιο κοντά ένα εφιαλτικό ενδεχόμενο: η χρεοκοπία να εξελιχθεί σε μια μείζονα εθνική καταστροφή.

    Οι Αμερικανοί, από την αρχή της δεκαετίας του 1990, μιλούν για 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρέλαιο δυτικά της Θάσου και μάλιστα είχαν προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία.

    Στις μέρες μας, ύστερα από πολλά χρόνια σιωπής για τον ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου, αυτός ανάγεται σε σωτηρία της χώρας, αλλά με τη μορφή υποθήκης έναντι των χρεών.

    Παράλληλα στις αποικιοκρατικού τύπου Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, τις οποίες απαιτούν και προωθούν ταχύτατα η Γερμανία και η Κομισιόν εντός της Ελλάδας, περιλαμβάνεται ολόκληρη σχεδόν η Θράκη, η οποία βιώνει δραματικά τη σημερινή κρίση τελώντας παράλληλα υπό την τουρκική επιβουλή. Όπως επίσης περιλαμβάνεται η Πελοπόννησος.

    Καθώς λοιπόν το παλαιό σύστημα εξουσίας τρέχει προς την έξοδο κινδύνου φλεγόμενο, πριν ακόμη καταφέρουμε να διακρίνουμε με βεβαιότητα τα χαρακτηριστικά του επόμενου, απαιτείται επειγόντως η κατάθεση συνολικών πολιτικών σχεδίων επιβίωσης της Ελλάδας από τις πρωταγωνίστριες πολιτικές δυνάμεις.

    Δυστυχώς, αυτή τη φορά, ο χρόνος δεν περισσεύει, επομένως κανείς δεν θα έχει την πολυτέλεια να κριθεί με επιείκεια. Ανεξαρτήτως των εκλογικών ποσοστών και των ελπίδων που θα επενδυθούν σε κάθε κόμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί τρομάζουν οι ΣΥΡΙΖΑΙοι δημοσιογράφοι και blogs;

    Είναι προφανές ότι σε κάποιους δεν αρέσει η σοβαρή και συστηματική συζήτηση γύρω από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Γι’ αυτό και με κάθε αφορμή επιχειρούν να φιμώσουν ή να απαξιώσουν όποιον έχει τεκμηριωμένη άποψη επί του θέματος, χωρίς να συμφωνεί με τις δικές τους απόψεις. Βλέπουμε συνέχεια κρατικοδίαιτους δημοσιογράφους του κώλου και blogs που εσχάτως υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ να ειρωνεύονται συνεχώς το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και να...
    γελοιοποιούν κάθε συζήτηση για τη δραχμή με "επιχειρήματα" του στύλ "ναι αν επιστρέψουμε στη δραχμή θα αναστηθούν οι δεινόσαυροι". Η αντίδραση των ένθερμων οπαδών της δραχμής είναι απολύτως κατανοητή. Εκείνοι οι οποίοι όμως διαβεβαιώνουν νυχθημερόν τον ελληνικό λαό ότι θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί επιδεικνύουν τόσο πάθος στη αποφυγή της συζήτησης;

    Εφόσον σκοπός τους είναι η διασφάλιση της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη γιατί τους τρομάζει η δημοσιοποίηση των συνεπειών της εξόδου από αυτήν; Ο ελληνικός λαός πρέπει να ακούσει όλες τις απόψεις, τις πιο ακραίες και τις πιο λογικές, όπως διατυπώνονται συνεχώς στα μέσα ενημέρωσης. Δικαιούται όμως να είναι καχύποπτος έναντι όσων αντικρούουν σοβαρά επιχειρήματα με υπονοούμενα, ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις και ειρωνίες.

    Οι ΣΥΡΙΖΑΟΙ εχουν ξεθαρεψει και εχουν αρχισουν να τρομοκρατουν οποιον τολμαει και αναφερει το διλλημα δραχμης και ευρω.

    Τα αριστερα συντροφια οπως ειπε εχουν φτασει στο σημειο να στελνουν και επιστολες με υποδειξεις σε δημοσιογραφους για το τι θα λενε....


    Απο την ημερα που ο Σαμαρας εθεσε το διλλημα της δραχμης το κλιμα εχει αναστραφει υπερ της ΝΔ.

    Οι προπαγανδιστες ομως της δραχμης δεν θελουν ο κοσμος να ξερει τι προκειται να συμβει αν γυρισουμε στη δραχμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *