GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας & Βαν Ρομπάυ συμφωνούν για νέο σχέδιο Μάρσαλ και κάτι παραπάνω!

Γράφει ο Τάσος Μενεμένογλου Οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έρχονται σε πλήρη ταύτιση με τις πρόσφατες δηλ...

Γράφει ο Τάσος Μενεμένογλου

Οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έρχονται σε πλήρη ταύτιση με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι,! «Η στήριξη της Ευρώπης αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερα από το σχέδιο Μάρσαλ. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αλληλεγγύη μας» υπογράμμισε ο κ. Rompuy, τονίζοντας παράλληλα τη δέσμευση για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο κ. Ρομπάι, ισχυρίστηκε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού για την καταπολέμηση της κρίσης, αλλά σημείωσε ότι η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα υπήρξε μεγάλη, με την καταβολή περίπου € 150 δισ. από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
«Ορισμένες φορές κάποιοι ζητούν ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», συμπλήρωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή… με την τήρηση των όρων του μνημονίου!
Το σχέδιο προχωρά κανονικά λοιπόν αλλά ας δούμε τι ήταν αυτό το σχέδιο που αμφότεροι επικαλούνται (πηγή Wikipedia):
Πρώτοι παραλήπτες της βοήθειας που παρείχε το σχέδιο Μάρσαλ, ήταν οι χώρες που κατά τη γνώμη της Αμερικανικής ηγεσίας κινδύνευαν άμεσα από την εξάπλωση του κομμουνισμού δηλαδή, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ήδη την ίδια περίοδο, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, στην Ελλάδα, κομμουνιστές αντάρτες είχαν έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση ενάντια στην φιλομοναρχική κυβέρνηση η οποία υποστηριζόταν από τους Βρετανούς που διατηρούσαν σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην χώρα. Στις 21 Φεβρουαρίου του 1947, όμως, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διέκοπτε κάθε βοήθεια στην Ελλάδα, αδυνατώντας να επωμιστεί το βάρος. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, θεωρώντας ότι αν η Ελλάδα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών, τότε όλη η Μέση Ανατολή και ένα μέρος της Βόρειας Αφρικής θα υπαγόταν στον έλεγχο της Μόσχας(!) Oι Αμερικανοί αντικατέστησαν τους Βρετανούς και η παρέμβαση τους αυτή κατέληξε στην επικράτηση της μοναρχικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 1949.
Mε το σχέδιο αυτό και το τέλος του εμφύλιου πολέμου έχουμε την απαρχή ενός αμερικανικού παρεμβατισμού που με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο «πρόσφερε» την πλήρη συμπαράσταση, οικονομική και στρατιωτική σε οποιαδήποτε χώρα κινδύνευε να συμπεριληφθεί στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Ο παρεμβατισμός αυτός καθόρισε, την αμερικανική εξωτερική πολιτική για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ενώ παράλληλα αποτέλεσε και τον ακρογωνιαίο λίθο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization ή NATO) που ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου του 1949.
Ο όρος "Σχέδιο Μάρσαλ" εδραιώθηκε ως μεταφορική έννοια, οποιουδήποτε μεγάλης κλίμακας κρατικού προγράμματος, που έχει ως στόχο να λύσει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Χρησιμοποιείται κυρίως από τους Αμερικανούς φιλελεύθερους όταν ζητούν ομοσπονδιακή οικονομική κάλυψη για να διορθωθεί κάποια "αποτυχία" στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτή η ταύτιση απόψεων δεν έρχεται ως αποτέλεσμα πιέσεων, αποκαλύπτει την υποκρισία περί ενότητας της Αριστεράς και αναδεικνύει τον γνωστό πόθο για την διάλυση κάθε επαναστατικής προοπτικής που καταπολεμά το κατεστημένο ενώ βάζει την χώρα σε ένα επικίνδυνο μονόδρομο μόνιμου δανεισμού και διόγκωσης του χρέους με πολλά «μνημόνια» να έπονται, μέχρι το πολιτικό σκηνικό να αποκατασταθεί από τα γεράκια της λυκοσυμμαχίας της Ε.Ε. και τους ντόπιους συμμάχους τους
Σε αυτό το σχέδιο αποκαλύπτεται η δογματική και αλαζονική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες αλλά και των τάσεων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ που προς το παρόν φαίνεται να συγχωνεύονται προς όφελος της προοπτικής μίας ενδεχόμενης διακυβέρνησης.
Ο οπορτουνισμός στην Ελλάδα βρίσκει τον γνώριμο, ιστορικό του εαυτό…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *