GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από το ελληνικό στο πορτογαλικό PSI...

Στο προσκήνιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Πορτογαλία, καθώς τα φώτα της προσοχής φεύγουν από την Ελλάδα και στρέφονται στην χώρα που ...

Στο προσκήνιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Πορτογαλία, καθώς τα φώτα της προσοχής φεύγουν από την Ελλάδα και στρέφονται στην χώρα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει τον ελληνικό δρόμο, είτε ζητώντας ένα νέο πακέτο διάσωσης, είτε εφαρμόζοντας μια διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, αντίστοιχη με αυτήν του PSI.
Την άποψή του για το ενδεχόμενο της εφαρμογής ενός PSI στην Πορτογαλία, αναλύει σε...
πολυσέλιδο report o ιαπωνικός οίκος Nomura, παρουσιάζοντας τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής. Τείνει ωστόσο στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή μεσοπρόθεσμα η αναδιάαρθρωση του πορτογαλικού χρέους θα κριθεί απαραίτητη.
Πάντως παρά το γεγονός ότι τα φώτα πλέον στρέφονται στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα στην πολύπαθη περιοχή της ευρωζώνης, η Fitch επανέρχεται στο ελληνικό ζήτημα, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο χρεοκοπίας, παρά την αναδιάρθρωση του χρέους της. Εκτίμηση η οποία μπορεί να φανεί χρήσιμη και στην Πορτογαλία, η οποία μάλλον ετοιμάζεται να μιμηθεί το ελληνικό παράδειγμα. Όσον αφορά συνολικά την περιοχή, η Fitch εκτιμά ότι οι πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης είναι μικρές, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι κίνδυνοι.
Δεν «βγαίνει» το πορτογαλικό πρόγραμμα
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πορτογαλία δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές στο χρόνο που έχει συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί είτε να ζητήσει επιπλέον χρήματα από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, είτε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνβηση Κοέλιο ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικας, η συνταγή που ακολουθείται και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως είναι λανθασμένη, με τους αριθμούς να αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη. Μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2012, το έλλειμμα της Πορτογαλίας τριπλασιάστηκε, φουντώνοντας τη συζήτηση για το μέλλον της οικονομίας της.
Η Nomura εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα η Πορτογαλία θα ζητήσει ένα νέο πακέτο στήριξης, πιθανότατα ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι το 2015, χωρίς η εφαρμογή του PSI να αποτελεί προαπαιτούμενο για την παροχή της επιπλέον στήριξης. Ωστόσο μεσοπρόθεσμα, ο ιαπωνικός οίκος βλέπει ιδιαίτερα αυξημένη την πιθανότητα η Πορτογαλία να προχωρήσει σε μια επιχείρηση διαχείρισης του χρέους της, δεδομένης της σημαντικής μακροοικονομικής ανισορροπίας και των δημοσιονομικών ρίσκων , τα οποία είναι πιθανό να καθυστερήσουν σημαντικά την επιστροφή της στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Τα υπέρ και τα κατά ενός πορτογαλικού PSI
Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά μιας άμεσης αναδιάρθρωσης του πορτογαλικού χρέους είναι πολλά και σημαντικά. Εντέλει η απόφαση έγκειται στο αν οι Ευρωπαίοι έχουν τη διάθεση να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στη χώρα τςη ιβηρικής.
Υπάρχουν τρία κύρια επιχειρήματα υπέρ μια άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους. Καταρχήν το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει στα ομόλογα της χώρας οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και τα επίσημα δάνεια. Στη συνέχεια προκύπτει το επιχείρημα το οποίο υποστηρίζει ότι δεν πάει άλλο με τη δυναμική του χρέους της Πορτογαλίας και προκρίνει το PSI ως τον πιο ελκυστικό τρόπο για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του πορτογαλικού χρέους.
Το τρίτο και τελευταίο επιχείρημα σημειώνει ότι η Πορτογαλία είναι αδύνατο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές τα επόμενα πολλά χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο.
Από την άλλη πλευρά, όσοι διαφωνούν με ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του PSI στην Πορτογαλία, προβάλλουν επίσης τρία κύρια επιχειρήματα κατά αυτής της διαδικασίας.
Πρώτο επιχείρημα, ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει πολύ άσχημα αποτελέσματα στις αγορές, μεταδίδοντας την κρίση και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, με πρώτα θύματα την Ιρλανδία και την Ισπανία.
Το δεύτερο επιχείρημα υποστηρίζει ότι η σύνθεση του πορτογαλικού χρέους καταδεικνύει πως τα οφέλη από το PSI θα είναι μικρότερα των προσδοκιών. Τέλος, μια άμεση ανακούφιση του χρέους στην Πορτογαλία θα επιδείνωνε αντί να βελτιώσει τις προοπτικές της Πορτογαλίας για επιστροφή στις αγορές.
Μάλλον δεν γλιτώνει το PSI
Όπως εξηγεί η Nomura, βραχυπρόθεσμα ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Πορτογαλία χωρίς να συνοδεύεται από PSI, θα ενισχύσει το θετικό κλίμα στις αγορές και θα οδηγήσει σε ράλι των ομολόγων. Ωστόσο, αν οι αγορές δεν πειστούν , καθώς η οικονομία χειροτερεύει παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, τότε τα νέα δάνεια δεν θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Την ίδια ώρα, όσο πιο πολύ καθυστερεί η απόφαση για την εφαρμογή του PSI, τόσο πιο πολύ η πορτογαλική οικονομία μπορεί να εμφανίσει σημάδια αντίστοιχα με αυτά της ελληνικής. Γι αυτό η Nomura εκτιμά ότι στην περίπτωση που η απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης καθυστερήσει έως το τέλος του 2012 και η οικονομία επιδεινωθεί περαιτέρω, τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί το PSI.
«Καμπανάκι» ελληνικής χρεοκοπίας από τη Fitch
Εν τω μεταξύ, μπορεί η Ελλλάδα να προχώρησε στην επιτυχημένη αναδιάρθρωση του χρέους της, ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο χρεοκοπίας.
Ο οίκος εξηγεί ότι καταλήγει σε αυτή την εκτίμηση λόγω του υψηλού επιπέδου στο οποίο κινούνται οι ελληνικές υποχρεώσεις, αλλά και στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις.
Όπως υπολογίζει η Fitch, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί αρχικά προς το 170% του ΑΕΠ, καθώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις, για τη χρηματοδότηση του PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται έως το 2014.
Μικρές οι πιθανότητες διάλυσης της ευρωζώνης
Ωστόσο ο οίκος εμφανίζεται πιο καθησυχαστικός όσον αφορά το μέλλον της ευρωζώνης συνολικά, σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες μιας πλήρους διάλυσης είναι μικρές, κι αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, το οικονομικό, πολιτικό και δημοσιονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο.
Η Fitch πάντως προειδοποιεί ότι μόνο μια ευρύτερη και σταθερή ανάκαμψη στο σύνολο της ευρωζώνης, θα οδηγήσει στο τέλος της κρίσης, καθώς δεν είναι αρκετή η μεμονωμένη σταθεροποίηση των κρατών ή των τραπεζικών ιδρυμάτων της περιοχής.

2 σχόλια

  1. ΤΟΜΣΕΝ...ΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ...ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ!!! ΚΑΙ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΝΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ,,ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ..ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!..ΤΟΜΣΕΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε παιδιά!!....
    μήπως είδε κανείς σας τις εκλογές??
    γιατί εγώ έχω βάλει και κυάλια και ακόμη τπτ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *