Από το marketingweek.gr Η υπόθεση των ισολογισμών απασχολεί τόσο τις εφημερίδες -ιδίως τις οικονομικές- που υφίστανται ένα πολύ σοβαρό πλ...
Από το marketingweek.gr
Η υπόθεση των ισολογισμών απασχολεί τόσο τις εφημερίδες -ιδίως τις οικονομικές- που υφίστανται ένα πολύ σοβαρό πλήγμα από την απώλεια του πιθανού εσόδου εφόσον προχωρήσει η σχετική ρύθμιση, όσο και τους συλλογικούς φορείς της επιχειρηματικότητας, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν τα μη αιτιολογημένα επιχειρηματικά κόστη για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Δυστυχώς και για τις δύο πλευρές η υπόθεση είναι ζωτικής σημασίας. Για τον Τύπο και ειδικότερα για τον οικονομικό Τύπο, η σχετική ρύθμιση έρχεται σε μια στιγμή που τα έσοδα από κάθε άλλη πηγή μειώνονται καταλυτικά και ο χρόνος προσαρμογής στην πλήρη κατάργηση ενός σημαντικού του εσόδου είναι μηδενικός. Για την ελληνική οικονομία ευρύτερα, και τις επιχειρήσεις κάθε είδους -οι οποίες κλείνουν... κατά χιλιάδες και απολύουν εργαζομένους κατά δεκάδες χιλιάδες-, ούτε ένα ευρώ δεν μπορεί πλέον να χάνεται άσκοπα. Βρισκόμαστε στην αμείλικτη κατάσταση όπου η κακή τύχη του ενός, σημαίνει την επιβίωση του άλλου και αντιστρόφως.
Στην εποχή του Διαδικτύου
Επί της ουσίας βεβαίως δεν υπάρχει συζήτηση. Κανενός είδους δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογεί στην εποχή του Διαδικτύου τη δημοσίευση ισολογισμών, όταν μπορεί κανείς να βρει άμεσα τα σχετικά στοιχεία με θεσμοθετημένο ηλεκτρονικό τρόπο. Ακόμα και η θεωρία ότι πρέπει για λόγους συναλλακτικής πίστης να γίνεται ευρύτερα γνωστή η οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας μπορεί να καλυφθεί με την υποχρέωση π.χ. να στέλνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο ισολογισμός της εταιρείας σε όλους τους μεγάλους πελάτες και προμηθευτές της. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσίευση στον Τύπο δεν εξυπηρετεί αντίστοιχο δημόσιο συμφέρον που να μην μπορεί να καλυφθεί με πολύ μικρότερο κόστος με τη χρήση ηλεκτρονικών Μέσων.
Το ζήτημα είναι η μετάβαση
Συνεπώς, το μόνο θέμα που απομένει να συζητηθεί είναι η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο. Το θέμα της μετάβασης είναι εξαιρετικά σημαντικό στην προώθηση κάθε είδους μεταρρύθμισης, αφού το κόστος της μετάβασης πρέπει πάντα να υπολογίζεται και να γίνεται προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί με τη διαμεσολάβηση του κράτους, που είναι κοινωνικά ο φορέας απορρόφησης του κοινωνικού κόστους, που συνεπάγεται κάθε αναγκαία οικονομική προσαρμογή.
Η αμηχανία του κράτους
Στην προκειμένη περίπτωση το κράτος, όπως και σε τόσα άλλα θέματα, δεν έχει κάνει τη δουλειά του τα προηγούμενα χρόνια των παχέων αγελάδων και τώρα κοιτά αμήχανο τις δύο πλευρές και προσπαθεί να αναβάλει τη λήψη της σχετικής απόφασης χωρίς να έχει κάτι καλύτερο να προτείνει.
Ελαφρύνοντας τη βίαιη μετάβαση
Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ενώ στο θέμα «ισολογισμοί» είναι σαφές τι πρέπει να γίνει, η πολιτεία θα μπορούσε λαμβάνοντας υπόψη την βιαιότητα της απαιτούμενης προσαρμογής, να αναθεωρήσει κάποιες από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που αφορούν στη διαφημιστική δαπάνη με τρόπο που να διευκολύνει τον οικονομικό και περιφερειακό Τύπο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ότι το αγγελιόσημο που αποδίδεται μειώνεται κατά το ποσό που μια οικονομική ή περιφερειακή εφημερίδα πληρώνει πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές σε άλλα ταμεία για τους απασχολούμενούς της. Κάτι απολύτως λογικό μια που η συνολική επιβάρυνση του αγγελιοσήμου υπερκαλύπτει το ποσό που θα έπρεπε να πληρώνει συνολικά για ασφαλιστικές εισφορές μια οποιαδήποτε επιχείρηση και όταν οι επιχειρήσεις έχουν μικρό αριθμό εργαζομένων που απολαμβάνουν τα προνόμια του αγγελιοσήμου (όπως μπορεί να συμβεί ιδίως για τον επαρχιακό Τύπο), μπορεί να επωφεληθούν από τη σχετική διαφορά. Με τον τρόπο αυτό ή με κάποιο άλλον τρόπο, το κράτος μπορεί να παρέμβει και να δώσει μια ορθολογική διέξοδο σε ό,τι αφορά τη μετάβαση προς το νέο καθεστώς.
Το ζήτημα των ισολογισμών είναι μεγάλο και είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εξαντληθεί στο πλαίσιο ενός μικρού άρθρου. Οι απόψεις που έχουν ακουστεί επί του θέματος το τελευταίο διάστημα είναι πολλές και διαφορετικές. Είναι ξεκάθαρο ότι οι στήλες του περιοδικού είναι ανοικτές για κάθε άποψη, αρκεί να τεκμηριώνεται ουσιαστικά. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν, θα δημοσιεύσουμε και άλλες απόψεις επί του θέματος των ισολογισμών, όσο διαφορετικές κι αν είναι. Μην διστάσετε λοιπόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση