GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

PSI: Στην κόψη του ξυραφιού…

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τον Τσαρλς Νταλάρα, να θέτει βέτο, στους Ευρω...

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τον Τσαρλς Νταλάρα, να θέτει βέτο, στους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να αποδεχθούν την απόφαση της Παρασκευής, για τα επιτόκια. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του ΙΙF προειδοποίησε πως ένα δεν επιτευχθεί συμφωνία η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. 
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Τσάρλς Νταλάρα ρωτήθηκε αν η προσφορά των ιδιωτών, για μεσοσταθμικό επιτόκιο, μεταξύ 3,8% και 4% είναι αδιαπραγμάτευτη. Απάντησε πως δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένο επιτόκιο, αλλά η προσφορά της Παρασκευής είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει από...
τον ιδιωτικό τομέα για ένα εθελοντικό κούρεμα και τώρα εναπόκειται στον επίσημο τομέα (ΔΝΤ και Ε.Ε.) να αποφασίσουν αν θέλουν η διαδικασία να είναι εθελοντική. Επίσης έστειλε τελεσίγραφο για άμεση συμφωνία και προειδοποίησε, ότι μία χρεοκοπία θα δυναμιτίσει τα θεμέλια της ευρωζώνης.
Παράλληλα μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, ο γενικός διευθυντής του IIF υποστήριξε πως «αν δεν υπάρχει συμφωνία, δυστυχώς αυτό θα σημαίνει τεράστια οπισθοδρόμηση για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία. Το πιο πιθανό είναι να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να τεθεί η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη σε κίνδυνο και να απομονώσει τη χώρα από τις παγκόσμιες αγορές για πολλά χρόνια στο μέλλον. Θα επηρεάσει την ακεραιότητα του ευρώ και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς άλλα κράτη».
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, oι συνομιλίες δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν την ερχόμενη εβδομάδα και αυτό, όπως όλα δείχνουν οφείλεται στο ότι ορισμένοι δανειστές-εταίροι σκληραίνουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά το ύψος των επιτοκίων των νέων ομολόγων, θέμα στο οποίο σκληρότερη θέση έχουν πάρει η Γερμανία, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Υπό αυτών των συνθηκών οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, αποδεικνύονται σκληρές και για γερά νεύρα. Η συζήτηση αφορά κυρίως το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, πιέζουν για χαμηλότερο μεσοσταθμικό επιτόκιο, κάτι που οπωσδήποτε εξυπηρετεί και τον ελληνικό στόχο αφού επιδίωξη είναι η διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι χώρες αυτές, δηλαδή Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία, ζητούν μεσοσταθμικό επιτόκιο στο 3,5%, αντί για 4,2%, όπως μετέδιδε εχθές το πρακτορείο Bloomberg.
Αναζητούνται οι κάτοχοι των ομολόγων
Ακόμη πάντως κι αν η Ελλάδα και το IIF καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους, η όποια συμφωνία για το IIF μπορεί να αποδειχθεί τελικά μάταιη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν διεθνή πρακτορεία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλος όγκος ελληνικών ομολόγων που δεν ξέρουμε σε ποιους ανήκουν κι αφετέρου ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα η Αθήνα θα προλάβει την καταληκτική ημερομηνία της 20ής Μαρτίου, οπότε λήγει το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, από τα 200 δισ. ευρώ του κρατικού χρέους που επιχειρεί να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα, τα 120 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια τραπεζών και άλλων παραδοσιακών επενδυτών, ενώ τα 80 δισ. ευρώ έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία των πιο ριψοκίνδυνων παικτών του χρηματοοικονομικού κλάδου. Το πόσο σκοτεινές είναι αυτές οι δυνάμεις της αγοράς, αποτυπώνεται στις πληροφορίες του Reuters, σύμφωνα με τις οποίες, οι κάτοχοι του 25% των ομολόγων παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι, ακόμα και σε όσους οργανώνουν το PSI. «Για να πετύχει, όμως, το όποιο deal, θα πρέπει αυτοί οι ομολογιούχοι να συμφωνήσουν στην 'εθελοντική' ανταλλαγή των ομολόγων τους», επισημαίνουν οι F.T.
Σε κάποιους, δεν αρέσει καθόλου ο εθελοντικός χαρακτήρας της επιδιωκόμενης συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρόκειται απλά για την προσπάθεια του τραπεζικού λόμπι IIF και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να προστατεύσουν τα συμφέροντα των «φίλων» τους, ισχυρίζονται. «Οι δύο μεγαλύτεροι εκδότες CDS είναι η Goldman Sachs και η AIG. Ουσιαστικά, το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, δεν είναι παρά μια διάσωση για αυτές τις δύο», έλεγε την Τετάρτη στον Independent διαχειριστής hedge fund. «Επτά πρώην υπάλληλοι της Goldman Sachs έχουν θέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», πρόσθετε με νόημα.
Όπως δείχνουν όλα, ο παράγοντας-κλειδί, που καθορίζει τη στρατηγική του κάθε hedge fund, είναι η τιμή στην οποία αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα. Το «έξυπνο χρήμα» τοποθετήθηκε στους ελληνικούς τίτλους κατά τους τελευταίους μήνες, όταν οι παραδοσιακοί παίκτες, δηλαδή οι τράπεζες, επεδίωξαν να ξεφορτωθούν όσο-όσο τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους, υπό τον φόβο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Έτσι, πολλά hedge funds έχουν αγοράσει τα ομόλογα σε τιμές από 25 έως 40 σεντς ανά ευρώ, αναλόγως με τη διάρκειά τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν αποδεχτούν την πρόταση για haircut 50%, βγαίνουν κερδισμένα.
Σενάριο για δάνειο - γέφυρα ως έσχατη λύση
Με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI -που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ- προσέρχεται στο Eurogroup τη Δευτέρα η ελληνική πλευρά. Το κείμενο θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν προβλέπεται απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι οι δανειστές -υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση- ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς οι συνομιλίες για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε στις 30 Ιανουαρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως».
Οι διαδικασίες για το νέο πακέτο στήριξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Μαρτίου ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.
Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, πάντως, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones υποστηρίζουν ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και για το λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη για ένα δάνειο - γέφυρα, έως ότου εγκριθεί το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει το ομόλογο του Μαρτίου.
Το ζήτημα είναι υψηλά και στην ατζέντα των συνομιλιών που έχουν την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί το «καυτό» θέμα του επιμερισμού των βαρών μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας.

2 σχόλια

  1. ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΥΜΙΖΕΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ.
    ΕΧΕΤΕ ΔΗΛ ΒΑΛΘΕΙ ΝΑ ΞΕΠΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΑΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΝΙΧΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ.ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ ΕΧΑΣΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΡΩΓΟΠΙΝΕΤΕ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΤΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΑΣ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ.ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΞΑΝΑΔΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΗΛΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο ακόμα θα μας ρημάξουν πια? Μας έχουν βάλει κάτω και μας πατάνε.. Αλλά το τέλος όλοι το ξέρουμε απλά το καθυστερούν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *