GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Economist: Τι πρέπει να κάνουμε με την Ελλάδα...

H κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον στην ελληνική οικονομία αποτελεί αντικείμενο μίας σειράς άρθρων που δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό...

H κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον στην ελληνική οικονομία αποτελεί αντικείμενο μίας σειράς άρθρων που δημοσιεύονται σήμερα στο περιοδικό THE ECONOMIST. Ο ECONOMIST επισημαίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι...
μία βεβιασμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε «καταστροφή» (The euro crisis, What to do about Greece).
Η Ελλάδα, αφετηρία της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων και ο λόγος είναι η «μάχη» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαίους διασώστες και το ΔΝΤ με τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν στα χέρια τους το ελληνικό χρέος, αναφορικά με τους όρους της εθελοντικής απομείωσής του.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε «πολύ χειρότερη» κατάσταση από ότι την εποχή που συμφωνήθηκε το πλαίσιο της συμφωνίας (τον Οκτώβρη), η τρύπα που πρέπει να κλείσει είναι μεγαλύτερη, ενώ παράλληλα η Γερμανία και οι άλλοι που έχουν αναλάβει την ελληνική διάσωση δεν θέλουν να δώσουν περισσότερα χρήματα, επειδή απλώς οι έλληνες πολιτικοί έχουν αθετήσει τόσες πολλές από τις υποσχέσεις που έδωσαν στο παρελθόν για τις μεταρρυθμίσεις, ταυτόχρονα δε οι ιδιώτες επενδυτές δεν θέλουν να υποστούν μεγαλύτερη ζημία.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου η Ελλάδα θα εξαναγκαστεί σε μία «χαοτική» χρεοκοπία, που θα αύξαινε το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Πρόκειται για μία «τρομακτική προοπτική», που θα προκαλούσε «χάος» και «μετάδοση» της κρίσης στο ενιαίο νόμισμα, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξασφαλίσουν τη δημιουργία ενός τείχους προστασίας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εξόδου από αυτό το χάος;
Το πρώτο βήμα είναι να εξαναγκαστούν οι ιδιώτες επενδυτές να υποστούν μεγαλύτερες ζημίες. Μέχρι στιγμής τους έχουν μεταχειριστεί με το γάντι διότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - λόγω της ανησυχίας για ενεργοποίηση των CDS- επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι εθελοντική. Αυτό πρέπει να αλλάξει και η Ελλάδα μπορεί να γίνει «πιο σκληρή» απέναντι στους δανειστές της. Θα πρέπει να περάσει το νόμο που ενεργοποιεί αναδρομικά τη ρήτρα συλλογικής δράσης, διότι εάν το κάνει αυτό υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος να οργανώσει μία μεγάλη - αναγκαστική μεν αλλά συντεταγμένη - αναδιάρθρωση του χρέους της μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Ο ECONOMIST επισημαίνει επιπλέον ότι σήμερα πλέον – λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία – δεν υπάρχει «ρεαλιστική προοπτική» μείωσης του χρέους της σε βιώσιμα επίπεδα και θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να κουρευτούν και τα ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Στο ίδιο άρθρο ο ECONOMIST αναφέρει επίσης ότι στην ουσία η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει καμία πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, γεγονός που έχει σαν συνέπεια ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι μη ανταγωνιστική (παρά τη μικρή μείωση των μισθών).
Κάποια από την ευθύνη αυτή βαραίνει τους διασώστες της χώρας, που επικεντρώθηκαν πάρα πολύ στην είσπραξη των φόρων και πολύ λίγο στην αναδιάρθρωση του κράτους και στην απελευθέρωση της οικονομίας, οι πραγματικοί ένοχοι όμως είναι η ελληνική κυβέρνηση που αποδείχθηκε «μοναδικά ανίκανη» να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί τόσο λίγες προσπάθειες, δεν θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας αλλά και των ευρωπαίων δανειστών της η χώρα να φύγει από το ευρώ, ώστε να μπορεί μέσα από την υποτίμηση του νομίσματός της να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, διερωτάται το βρετανικό περιοδικό, για να καταλήξει όμως ότι το όφελος που θα προέκυπτε από την έξοδο της χώρας (καίτοι αρχικά θα λειτουργούσε θετικά λχ για την τουριστική βιομηχανία της χώρας) δεν θα ισορροπούσε με τις αρνητικές συνέπειες.
Επιπλέον, τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν «επικίνδυνη» και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που ήδη έχουν σοβαρό πρόβλημα με τη μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού της. Με τον καιρό όμως – σημειώνει - η ισορροπία των κινδύνων θα αλλάξει:
Όταν θα έχει επιβληθεί μία «σκληρή αναδιάρθρωση» στην Ελλάδα , η μοίρα της χώρας θα έχει μικρότερες συνέπειες στις αγορές ομολόγων των άλλων χωρών. Καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία και την Ισπανία κερδίζουν σε δυναμική, η διάκριση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες θα γίνει πιο σαφής, γεγονός που θα καθιστούσε μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, «λιγότερο τρομακτική» και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Και καταλήγει:
Οι διασώστες της Ελλάδας πρέπει να της δώσουν μία ξεκάθαρη επιλογή: Εάν προχωρήσει με τις σκληρές μεταρρυθμίσεις, θα εξασφαλίσει και νέα δάνεια και σταδιακή μείωση του χρέους της.
Εάν όμως συνεχίσει την παρούσα αδράνεια, μπορεί να μην καταφέρει να αποφύγει την έξοδό της από το ευρώ. Καθώς το κόστος για τους υπόλοιπους από μία ελληνική έξοδο θα μειώνεται, η απειλή αυτή μπορεί να γίνει πιο αξιόπιστη.

11 σχόλια

  1. σεμνυνεται ο κυρ-αντρεας
    και δεν βαζει τη βαρια υπογραφη του
    σε κειμενα κλεμμενα απο το economist

    απο τα καλα του διαδικτυου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι παλιοι πολιτικοι
    θα πανε στην ανακυκλωση
    οι νεοι θα ειναι αφθαρτοι
    φωτογενεις
    καταξιωμενοι επιστημονες
    με βαρια βιογραφικα
    με διεθνεις γνωριμιες

    ο ελληνας ψηφοφορος
    με το κομπλεξ του φουστανελα
    θα τους ψηφισει
    για να του παρουν
    και οτι του εχει απομεινει..

    η θα ψηφισει μπρουτους καραβλαχους δεξιους
    για να του παρουν
    και οτι του εχει απομεινει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι μισθοι κοπηκαν μεχρι και 50%
    απολυθηκαν χιλιαδες..
    οι συνταξεις κοπηκαν μεχρι και 50%
    ολα με την ψηφο
    ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΝΤΟΡΑ
    αλλα δεν εκδοθηκε
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ νεα αδεια
    ταξι,φορτηγου,φαρμακειου
    συμβολαιογραφου..
    δεν εισπραχτηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ευρω
    απο τους φοροφυγαδες..
    μειωθηκαν οι φορολογικοι συντελεστες των κερδων
    δεν καταργηθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ φοροαπαλλαγη των πλουσιων..

    οι μισθωτοι
    ψηφιζουν τους δημιους τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χρεωκοπια
    δραχμη
    δημευσεις περιουσιων
    φορολογια των φραγκατων
    ποτε πια νδ-πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κώστας Καραμανλής...η επιστροφή

    Μόνο ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να σώσει την Ελλάδα....

    Όλοι οι υπόλοιποι άλλοι που παριστάνουν τους σωτήρες είναι προδότες αποδεδειγμένα πλέον τώρα.
    Όσο πιο γρήγορα επιστρέψει ο Κώστας Καραμανλής στην διακυβέρνηση της Ελλάδος υπάρχει σωτηρία για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
    Είναι λοιπόν στα χεριά μας να ζητήσουμε την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή για να σωθεί η Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο καθε μαλακας με lower
    παπαγαλιζει το economist
    ακουει και μεγκα-σκαι
    για να κανει επαναληψη
    και εχει αποψη για ολα...

    δεν λεμε για σενα κυρ-αντρεα..
    εσυ γεννηθηκες με αποψη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πουστηδες,πουλημενοι,πασοκοι..


    Summers is a brilliant moron and a hack for Wall Street. Obama should have known that much from Summers' years in the Clinton White House. A quick phone call to Brooksley Born would have disabused him of any other opinion of Summers. Obama's fault was that the election for him was mostly about beautiful speeches and victory meant that he could pivot to a rehash of the Clinton White House. He was at a key turning point in history but could not appreciate the extent to which it was so. He failed the test of greatness that other men did not (FDR?) because they understood the moment and did not let it pass them by.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. MAS ΒΑΛΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΤΑΝ ΡΟΥΦΟΥΣΑΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕ ΑΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΜΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΓΙΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΦΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για σκεφτήτε το σοβαρά, άμα ο Καραμανλής ήταν στα πράγματα τώρα θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε καθυστερημένε
    Ρε κόπανε, ρε άρρωστε που καλείς τον Καραμανλή κάθε τόσο και γελάει μαζί σου μια Ελλάδα χαζέ, ρε βλάκα πήρε το 2004 και το υπουργείο Πολιτισμού και δεν πάτησε ποτέ του στο υπουργείο. Εβαλε τον παρατρεχάμενό του τον Ζαχόπουλο να μοιράζει τα δις όπου αυτός διέταζε, τον υφυπουργό τον Τατούλη τον είχε παροπλισμένο και έβγαλαν φτερά 2,4 δις ευρώπουλα σε 3,5 χρόνια. Ο κ. Χαρδαβέλας παρουσίασε ένα από τα τόσα παραστατικά που υπάρχουν για τα κλεμμένα αυτά, ότι δόθηκαν τάχα για την αιμοληψία του προσωπικού του Υπουργείου 75.000 ευρώ σε κάποιο νοσοκομείο. Ρωτήθηκε γι΄αυτό το νοσοκομείο και απάντησε ότι δεν πήρε ευρώ.
    Ψίχουλα βέβαια είναι τα 75.000 ευρώ στα δις αλλά δείχνει πια καθαρά χέρια διακίνησαν τα δις. Και έρχεσαι χαζέ να τον εμφανίσεις ηγέτη βλάκα, ντενεκέ.
    ΑΡΡΩΣΤΕ , ΑΡΡΩΣΤΕ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΒΛΑΚΑ, ΝΤΕΝΕΚΕ. –

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε καλόπαιδο πάλι λάθος χάπια πήρες και βγήκες σκαστός από το Δαφνί να πεις για τον Καραμαλέγκο.
    Μην τον παρεξηγείται μας έφυγε από το Θεραπευτήριο ψυχοπαθών.
    Ο ψυχίατρος που τον παρακολουθεί . -

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *