GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ελληνική διαφήμιση αξίζει καλύτερης τύχης...

Από το  marketingweek.gr Το κύμα της χωρίς προηγούμενο ελληνικής κρίσης σαρώνει και την ελληνική διαφήμιση, με διαδοχικές υπαγωγές σημαντι...

Από το marketingweek.gr

Το κύμα της χωρίς προηγούμενο ελληνικής κρίσης σαρώνει και την ελληνική διαφήμιση, με διαδοχικές υπαγωγές σημαντικών εταιρειών στο πτωχευτικό δίκαιο και διευθετήσεις-περικοπές χρεών, όπως αυτής που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Publicis (για τα χρέη της Leo Burnett) και των ελληνικών μαζικών Μέσων Επικοινωνίας.
Με δεδομένο ότι η κρίση δεν έχει ακόμα κορυφωθεί και η μετά την κορύφωση της κρίσης περίοδος παραμένει σκοτεινή και απρόβλεπτη, όλοι όσοι εργάζονται στην ελληνική διαφήμιση κοιτούν το μέλλον με φόβο και αβεβαιότητα.
Ασφαλώς η ελληνική διαφήμιση έχει το μερίδιό της στα λάθη και τις αμετροεπείς δραστηριότητες που μας οδήγησαν εδώ. Η υπόθεση του...
Alter για παράδειγμα, σε μέγεθος και μεθοδολογία δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ή περιθωριακό περιστατικό. Ούτε οι πρακτικές που ακολουθούντο σε άλλους ειδικότερους υποκλάδους του χώρου, όπως η υπαίθρια διαφήμιση. Όμως τα μεγάλα πλήγματα η διαφήμιση τα δέχθηκε από την ειδικότερη θέση και διάρθρωσή της σε σχέση με την ευρύτερη οικονομία. Η διαφήμιση είναι από τη φύση της εσωστρεφής κλάδος που δεν υπάγεται στον διεθνή ανταγωνισμό. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, το φράγμα της γλώσσας και οι υπαρκτές κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες δυσχεραίνουν τη δραστηριοποίηση μη Ελλήνων και ακόμα και οι πιο οργανωμένες πολυεθνικές για να έχουν παρουσία στην Ελλάδα, είχαν καταλήξει ιστορικά σε μικτά εταιρικά σχήματα με συμμετοχή και ελλήνων μετόχων.
Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο προστασίας από τον διεθνή ανταγωνισμό, η πορεία της ελληνικής διαφήμισης εξαρτήθηκε αποκλειστικά από τα εγχώρια δεδομένα. Δηλαδή την τεράστια αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης και την υπερανάπτυξη -με άφθονο κρατικό και τραπεζικό χρήμα του χώρου των Μ.Μ.Ε.-, όπου η διαφήμιση λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις ως ενδιάμεσος.
Όταν το μοντέλο αυτό έφτασε στην αναπόφευκτη κατάρρευση, οι επιπτώσεις στον χώρο της διαφήμισης ήταν αντίστοιχα κατακλυσμικές. Και παρά το γεγονός ότι οι διαφημιστικές εταιρείες από τη φύση της δουλειάς τους ήταν πάντα προσαρμοσμένες σε επείγουσες και ενίοτε δραματικές αλλαγές μεγέθους (λόγω της απότομης αποχώρησης μεγάλων λογαριασμών, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διαφημιστικής πραγματικότητας), τίποτε δεν μπορούσε να τις προετοιμάσει για τον συνδυασμό των «πληγών του Φαραώ» που βιώνει σήμερα:
· Δραματική μείωση της διαφημιστικής δαπάνης των υγιών επιχειρήσεων, οι οποίες προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και θέλουν να μπορούν να επιβιώσουν στην περίπτωση που θα συμβεί το χειρότερο δυνατό σενάριο.
· «Κανόνια» πελατών, οι οποίοι αφήνουν απλήρωτα χρέη και δημιουργούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από το μικτό κέρδος που άφηναν στη διαφημιστική εταιρεία, λόγω της ειδικής φύσης της διαφήμισης ως ενδιάμεσου τόσο έναντι των Μέσων -αν και ο ρόλος αυτός έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια-, όσο και έναντι των προμηθευτών.
· Απότομη μείωση της ρευστότητας που τους παρέχουν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν και αυτές τα δικά τους τεράστια προβλήματα.
Μπροστά στο τσουνάμι αυτό, η ελληνική διαφήμιση (που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε πάντα την καχυποψία του κράτους με τη μορφή αυξημένης φορολογίας), δίνει τη μάχη όσο καλύτερα μπορεί. Αξίζει όμως να τα καταφέρει γιατί σε επίπεδο ποιότητας και ικανότητας εξακολουθεί να συσπειρώνει ένα εξαιρετικά ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό και να διαθέτει καλά οργανωμένες και εξόχως αποτελεσματικές στη δουλειά τους εταιρείες. Η ελληνική διαφήμιση αξίζει καλύτερης τύχης.

5 σχόλια

  1. Ναι, σιγα μη σκισουνε κανα καλσον οι απατεωνες,παρασιτικοι συνοδοιποροι της διεφθαρμενης εξουσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΜΙΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ( ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ ) ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΠΥΘΜΕΝΕΣ ΑΡΠΑΧΤΙΚΕΣ...

    Το σάπιο νομοθετικό μας σύστημα σύμφωνα με το οποίο όλα επιτρέπονται και τίποτα δεν τιμωρείται (πχ επιστροφές απο διαφημιστικές ...δαπάνες) είναι βασικά υπεύθυνο για την κατάσταση.

    Ενώ η χώρα μας είναι στο κόκκινο, η Δικαιοσύνη , οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ εξακολουθούν να αφήνουν ελεύθερους τους διαφημιστάδες ,μεγαλοφοροφυγάδες, διαμορφωτές και σπεκουλαδόρους της κοινής γνώμης ,χωρίς καθόλου τύψεις και χωρίς καμία ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κε Διώτη, πότε θα εξαρθρώσετε τη συμμορία κάποιων φοροφυγάδων εκδοτών, καναλαρχών, διαφημιστών;

    Κε Διώτη, γιατί δεν στέλνετε τα κομάντα του ΣΔΟΕ να εξαρθρώσουν τη συμμορία που έχουν συστήσει κάποιοι από τους εκδότες-καναλάρχες-διαφημιστές-πολιτικοί-κομματα ;;;

    Πως θέλετε να σας πιστέψουμε όταν ανέχεστε το όργιο των μαύρων τιμολογίων και τη φοροδιαφυγή μεσω των δήθεν "επιστροφων" κάποιων ξιπασμένων διαφημιστών ,γιατί-
    φοβάστε τη ψευτοδύναμή τους;

    Σε πόσα κανάλια, σε πόσες και ποιες εφημερίδες, σε ποιες βρώμικες διαφημιστικές εταιρείες πραγματοποίησαν εξονυχιστικούς ελέγχους οι άνδρες του ΣΔΟΕ;

    Δεν έχετε κανένα δικαίωμα κύριοι της κυβέρνησης να εξαθλιώνετε με τα χαράτσια τους αδύναμους Έλληνες πολίτες και να χαρίζεστε στους νταβατζήδες των ΜΜΕ και της διαφήμισης.

    Kε Διώτη μας, πως θ αλλάξουμε την Ελλάδα όταν το επίσημο κράτος είναι κότα απέναντι στους νταβατζήδες διαφημιστες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Επιστροφές".
    Αυτή είναι η λέξη – κλειδί στο θολό κόσμο της διαφημιστικής αγοράς.
    Μία πρακτική που εφαρμόζουν με το έτσι θέλω και εντελώς παράνομα οι διαφημιστές κερδίζοντας τεράστια ποσά σε βάρος:
    - Των πελατών τους, των επιχειρήσεων που πληρώνουν «αέρα» στους διαφημιστές και όχι το πραγματικό αντίτιμο που κοστίζει ο πραγματικός χρόνος που αγοράζουν στα ΜΜΕ.

    Κάθε μέτρο έχουν ξεπεράσει οι πιέσεις των διαφημιστικών εταιρειών στα ΜΜΕ, τώρα που τα κονδύλια των μεγάλων πελατών πέφτουν κατακόρυφα και τα μέσα αναζητούν με όλο και μεγαλύτερο άγχος διαφημιστικά έσοδα.
    Υποχρεώνουν τηλεοπτικούς, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες σε τεράστιες επιστροφές, πετώντας τους λίγα ψίχουλα διαφημιστικών κονδυλίων.

    Σα να μην έφτανε αυτό, ...εξαρτούν τη δρομολόγηση των κονδυλίων προς συγκεκριμένα μέσα και από το κατά πόσον αυτά υποκύπτουν στις ορέξεις τους και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ανάλογα με τις επιταγές των διαφημιστών.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς:
    - Η Civitas του Γιώργου Φλέσσα, που διαχειρίζεται εκτός των άλλων και τα κονδύλια επικοινωνίας του ΔΝΤ -για να φαίνεται ωραίο το Μνημόνιο...- απαιτεί year-end-bonus (επιστροφές-εκπτώσεις) ανά λογαριασμό μεγάλου πελάτη της ως εξής: Nokia -20%, Newsphone Hellas -23 έως 25%, Chipita -20%.

    - Στον όμιλο της Leo Burnett (Π. Βενέτης) «επιστρέφουν» οι Procter and Gamble -21% και η Εθνική Τράπεζα (στο κομμάτι που της διαχειρίζεται) -20%.

    - Ο όμιλος της McCann EricKson (με απευθείας διαχείριση από την πολυεθνική) κινείται απαιτώντας επιστροφές της τάξης του -19%, με τον ΟΤΕ να φθάνει στο -22,5%.

    - Η Upset (Γιάννης Κακουλίδης) από τον λογαριασμό που διαχειρίζεται της Εθνικής Τράπεζας -20%.

    Πρέπει, μάλιστα, να
    σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα ποσοστά είναι αυτά που αναφέρονται στις επίσημες συμφωνίες.

    Έτσι, θα μπορούσε κάποιος να διερωτηθεί: Aν αυτές είναι οι εμφανείς σχέσεις, ποιες είναι οι αφανείς;

    Ποια είναι τα πραγματικά ποσοστά των επιστροφών-εκπτώσεων;

    Οι μπαταξήδες της πιάτσας ,οι κοινοπράκτες στις αρπαχτές ,οι εκβιαστές-διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πρέπει κάποτε να απολογηθούν για τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων που εισέπραξαν απο τις δημό-συντήρητες επιχειρήσεις ...και οχι μόνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *