Από τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο http://www.aixmi.gr/ Μου τηλεφωνεί φίλος από τη Νέα Υόρκη, Έλληνας γιατρός που ζει εκεί τα τελευταία 15 χρό...
Μου τηλεφωνεί φίλος από τη Νέα Υόρκη, Έλληνας γιατρός που ζει εκεί τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά παρακολουθεί από πολύ κοντά τα συμβαίνοντα στη γενέτειρα.
- «Δεν μου λες, κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας σε πρόβλημα θεσμών; Τι έκρηξη λαϊκισμού είναι αυτή, τη στιγμή της μάχης για να αποτραπεί η χρεοκοπία; Είναι δυνατόν να αποκαλούν όλους τους βουλευτές λαμόγια και να φωνάζουν να καεί το «μπουρδέλο» η Βουλή; Και αν καεί με τι θα το αντικαταστήσουν; Με στρατόπεδα και λοχίες; Γιατί δεν γράφεις γι’ αυτό;» Ομολογώ πως είμαι πολύ προβληματισμένος, μήνες τώρα. Όχι με την κυβέρνηση. Εκεί τα πράγματα είναι απλά, φωνάζουν από...
μόνα τους. Κανένας σχεδιασμός, μηδενική αποφασιστικότητα, κραυγαλέα λάθη, παλινωδίες, γκάφες, ψέματα.
Ο προβληματισμός μου αφορά την αντίδραση σ’ όλα αυτά. Δεν μιλάω για τη σκληρή κριτική που ασκείται -μάλλον επιεική θα τη χαρακτήριζα- ούτε για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αυριανών ανέργων που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν.
Αναφέρομαι στον ακραίο λαϊκισμό που αναπτύσσεται και τροφοδοτείται από κόμματα, συνδικαλιστές και ΜΜΕ ως απάντηση στην κυβερνητική ανικανότητα και, γενικότερα, στα τερατώδη σφάλματα του πολιτικού κόσμου, στα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Αναφέρομαι στην ισοπεδωτική λογική που θέλει όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές απατεώνες και τη Βουλή σύμβολο διαφθοράς.
Για να μην παρεξηγηθώ (η εποχή ευνοεί κάθε είδους παρεξήγηση), διευκρινίζω ότι θεωρώ εξοργιστική τη στάση των κομμάτων, κυρίως των μεγάλων, στις σκανδαλώδεις υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Στο ξέφρενο πάρτυ της διαφθοράς η απάντησή τους ήταν η διαιώνιση της ατιμωρησίας -και μέσω του εκτρωματικού νόμου περί ευθύνης υπουργών. Υπάρχουν πολιτικοί που πλούτισαν, απέκτησαν σπίτια -παλάτια, εξοχικές επαύλεις, κότερα. Όλα από μίζες. Πόσοι δικάστηκαν και πήγαν φυλακή; Κανένας.
Είναι αλήθεια, ακόμη, ότι πολλοί χάιδεψαν αυτιά, έβαλαν το κομματικό και προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το εθνικό, διόρισαν απ’ το παράθυρο συγγενείς και φίλους, συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία του φαύλου πελατειακού κράτους.
Αυτό, όμως, τι σημαίνει; Ότι όλοι οι βουλευτές είναι λαμόγια και πρέπει να τους δέρνουμε όπου τους πετυχαίνουμε; Ότι η μηνιαία αποζημίωσή τους πρέπει να φτάσει στο επίπεδο του ανειδίκευτου εργάτη, ώστε να καταλάβουν στο πετσί τους το πού οδήγησαν τον τόπο με τις επιλογές τους; Ότι πρέπει να κυκλοφορούν ρακένδυτοι και ανυπόδητοι σε ένδειξη μεταμέλειας; Μήπως, αλήθεια, δεν τους χρειαζόμαστε καθόλου; Μήπως αναλάβει κάποιο άλλο Σώμα να νομοθετεί και, τελικά, να κυβερνά; Ένα Σώμα αδιάφθορων και αρίστων; Κάποια φωτισμένη πρωτοπορία; Κάποια ομάδα εκλεκτών, μήπως;
Εκεί είναι που αναρωτιέμαι, τι διάολο, δεν καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα εξωθούνται στα άκρα; Η χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος θέλουμε να μετεξελιχθεί σε χρεοκοπία της ίδιας της Δημοκρατίας; Αν δεν εκτιμούμε αυτούς τους βουλευτές ας εκλέξουμε άλλους, στο χέρι μας είναι. Αν θεωρούμε απαξιωμένα τα κόμματα ας τα καταψηφίσουμε και ας επιβάλλουμε τη δημιουργία νέων σχηματισμών. Αν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη ας την αλλάξουμε, ψηφίζοντας άλλη. Αν δεν πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει καμιά μονοκομματική κυβέρνηση ας μη δώσουμε αυτοδυναμία σε κανέναν -ας επιβάλλουμε με την ψήφο μας τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων.
Όσο για τους βουλευτές, εκείνους που εμείς θα έχουμε επιλέξει να μας εκπροσωπούν, ας τους επιτρέψουμε να έχουν αμοιβές που θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή και δεν θα τους δημιουργούν την ανάγκη της διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα. Ας μην έχουμε αυταπάτες: Στην περίπτωση που οι αμοιβές τους μειωθούν δραματικά – λέω δραματικά, δεν λέω καθόλου – στο εξής υποψήφιοι για το Κοινοβούλιο θα είναι, κυρίως, πλούσιοι ή λαμόγια.
Ξέρω, ήδη σκέφτεστε ότι τα βουλευτικά προνόμια δεν εμπόδισαν κάποιους να παίρνουν μίζες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι γεγονός. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, που υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα; Με έναν και μόνο τρόπο. Αποκαλύπτοντάς τους και τιμωρώντας τους. Πράγμα που έως τώρα δεν έχει γίνει ποτέ από μια κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτικών – αυτό που ο λαός περιγράφει με τη φράση «κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».
Δύο αποφάσεις θεωρώ κρίσιμες και αναγκαίες: Πρώτον, να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη και τα χρόνια της βουλευτικής ιδιότητας να προσμετρώνται ως συντάξιμα στα συνολικά καθενός και καθεμιάς εξ αυτών και δεύτερον, να καταργηθούν οι αμοιβές για την παρουσία των βουλευτών σε Επιτροπές.
Τα γράφω όλα αυτά σήμερα γιατί συμμερίζομαι την ανησυχία του φίλου μου, που πιστεύω ότι είναι και ανησυχία πολλών, πάρα πολλών, συμπολιτών μας. Θα ήταν ολέθριο αν επιτρέπαμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού να κυριαρχήσουν και να μετατρέψουν την πολιτική και οικονομική κρίση σε κρίση θεσμών. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος των σημερινών δεινών μας, στον λαϊκισμό οφείλεται. Στον λαϊκισμό που δίδαξε τον πολίτη να κινείται σαν ψηφοφόρος και να απαιτεί σαν πελάτης (που έχει πάντα δίκιο).
Follow on twitter: @XrPanag
ολα τα συστατικα της νεοπλουτης κομπλας
ΑπάντησηΔιαγραφήο επιτυχημενος κυριος,με καταξιωμενους στο εξωτερικο φιλους,με καταθεσεις ασφαλεις στην ελβετια,αγανακτει με το θρασος των φτωχων να αμφισβητουν τους θεσμους των φραγκατων...
για μηνες θα καιγεται η αθηνα,με πρωτη τη βουλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δειχνει και το μεγκα...
Αυτή η καραμέλλα του ότι πρέπει να εξασφαλίζουμε στους βουλευτές καλές αποδοχές για να τους κρατάμε μακριά από τη διαπλοκή είναι ανάξια λόγου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι τώρα δεν τους εξασφαλίζαμε καλούς μισθούς, συντάξεις με ελάχιστα χρόνια, δωρεάν τέλη, αυτοκίνητα πολυτελή,αμοιβές για συμμετοχή σε επιτροπές,δωρεάν προσωπικό στα γραφεία τους, επιδότηση ενοικίου σε πολυτελή ξενοδοχεία κ.λ.π.,κ.λ.π.;
Όλα τα παραπάνω εμπόδισαν αυτούς που θέλησαν να πάρουν "μαύρα" δωράκια που με αυτά έκαναν μεγάλες περιουσίες, πράγμα που το θεώρησαν και από πάνω απόλυτα φυσικό;
Δεν είδαμε να δικαιολογούν και έναν απλό υπάλληλο που τόλμησε ν α πάρει κάποιο δωράκι από πολίτη και μάλιστα χωρίς να έχει ούτε κατά διάνοια τις αποδοχές ενός βουλευτή.
Γιατί λοιπόν πρέπει να δικαιολογούμε ακόμα την παροχή υψηλών αποδοχών στους βουλευτές;
Αν θάλουν να έχουν δούναι και λαβείν με τη διαπλοκή, τότε δεν αξίζουν για τη θέση του βουλευτή.
Τελεία και παύλα.
μονο φαινομενικα ασχετο
ΑπάντησηΔιαγραφή1.ο λαβρεντιαδης χρηματοδοτει ντορα και κουβελη
2.το πασοκ χρηματοδοτει την φαλιρισμενη PROTON BANK του λαβρεντιαδη με κρατικα λεφτα
3.ντορα και κουβελης ζητουν να μειωθει η χρηματοδοτηση των κομματων απο το κρατος
συμπερασμα:να καει,να καει...
Άλλο είναι να παρακολουθείς από μακριά τα συμβαίνοντα και άλλο είναι να ζεις μέσα στη φωτιά και στην αδικία και να μην γνωρίζεις τι θα σου φέρει η κάθε μέρα που ξημερώνει και αν θα έχεις να θρέψεις τα παιδιά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τη μια ο λαός βασανίζεται, και από την άλλη οι βουλευτές ζουν πολυτελώς και το μόνο που κάνουν είναι να ψηφίζουν νόμους που βασανίζουν τους άλλους και όχι τους εαυτούς τους οι οποίοι είναι υπεράνω των νόμων.
Βάζουν τον πολίτη στη φυλακή για ένα μικρό χρέος, ενώ τους συναδέλφους τους που πανθομολογουμένως κέρδισαν στις πλάτες και εις βάρος του λαού δεν τους τιμώρησαν ούτε στο ελάχιστο.
Στον Ελληνα δινεις αυξηση και σε βριζει σκεψου να του κοψεις σε πηρε ο διαβολος και σε σηκωσε Δεν καταλαβαινει τιποτα αν ειναι καταχρεωμενη η χωρα αν αν αν..ειμαστε η χειροτερη ρατσα κι αυτη η μεταλαξη εγινε τα τελευταια 50 χρονια Καποτε ειχαμε ΦΙΛΟΤΙΜΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ φίλος σου ο γιατρός που σε παίρνει τηλέφωνο, δεν έχει καταλάβει ότι το πρόβλημα θεσμών δημιούργησε και οικονομικό πρόβλημα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά εσένα που έχεις πρόβλημα με τον λαϊκισμό όπως τον λές, δηλαδή με τη βούληση του λαού, τον δέχεσαι μόνο στις εκλογές και όχι μετά;
Τι λογική είναι αυτή;
Και τώρα πήρες και εσύ χαμπάρι ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν δουλεύει στην σημερινή της μορφή, ή πλάκα μας κάνεις; Όταν ο Έλληνας πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να απολύσει αυτόματα και πρίν λήξει η θητεία τους, αυτούς που άλλα είπαν για να εκλεγούν και άλλα έκαναν; Ή είναι υποχρεωμένος να κλειδωθεί για μιά ολόκληρη ζωή στις αποφάσεις και στα έργα των και καλά αντιπροσώπων του, πού παίρνονται σε μιά τετραετία;
Και οι εκλεκτοί από που θα έλθουν;από έξω; Όχι άλλο ελληνόφωνους ψευτο-φιλελληνες ρε παιδιά, γεμίσαμε από δαύτους, η μισή βουλή είναι γεμάτη, να μη πώ και όλη.
Τάδε έφη Max Kaiser {διάσημος οικονομικός αναλυτής}:η κυβέρνησή σας είναι διεφθαρμένη...περισσότερα στη σελίδα :κλασσικοπερίπτωση.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο οτι " έχουμε χάσει την εθνική μας κυριαρχία" σου λέει τίποτε;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα συμφωνήσουμε με όσα γράφει ο κ. Παναγιωτόπουλος, εάν μπορεί να μας πει πως θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ικανούς και έντιμους πολιτικούς, αφού οι λίστες καταρτίζονται από τους αρχηγούς και τα επιτελεία των κομμάτων. Έχει δε αποδεχτεί περίτρανα ότι στην πολιτική ή συμβιβάζεσαι και συμπράττεις ή εκτοπίζεσαι και μάλιστα με βαριές κατηγορίες για να μην διαθέτεις ούτε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Πως λοιπόν μπορούμε να ονομάζουμε δημοκρατία τόσο τον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων, όσο και την ' επιλογή του πολίτη' που ψηφίζει?
ΑπάντησηΔιαγραφή