GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε ποιο σημείο θα κριθεί το μέλλον του ευρώ;;..

Από το  badmoney.gr Το τελευταίο 18μήνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στάθηκε κυριολεκτικά ο σωτήρας της Ευρωζώνης. Όσο οι πολιτικοί πήγαι...

Από το badmoney.gr

Το τελευταίο 18μήνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στάθηκε κυριολεκτικά ο σωτήρας της Ευρωζώνης. Όσο οι πολιτικοί πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή, η ΕΚΤ αξιοποίησε το ειδικό καθεστώς της ως του μοναδικού ευρωπαϊκού θεσμού με δυνατότητα αποφασιστικής δράσης προκειμένου να παρεμβαίνει γρήγορα στις εξελίξεις. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι δίχως τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στα πρώτα στάδια της κρίσης, η Ευρωζώνη θα ήταν σήμερα σε πολύ χειρότερη κατάσταση – ενδεχομένως να είχε κιόλας καταρρεύσει. Πλέον όμως η κρίση έχει περάσει σε ένα νέο και πολύ πιο επικίνδυνο στάδιο για το οποίο η ΕΚΤ δεν είναι καλά 'εξοπλισμένη'. Κι από εκεί που ήταν ο σωτήρας του ευρώ, μπορεί τώρα να...
μετατραπεί στη μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του κοινού νομίσματος.
Τόσο η ισχύς όσο και η αδυναμία της ΕΚΤ πηγάζουν από την ανεξαρτησία της. Η ΕΚΤ διαφέρει από όλες τις άλλες κεντρικές τράπεζες. Δεν λογοδοτεί ευθέως σε καμιά κυβέρνηση, ενεργεί για λογαριασμό και των 17 κρατών μελών της ΟΝΕ. Προκειμένου να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, οι ιδρυτές του ευρώ έθεσαν αυστηρά όρια στην εντολή της: διέκριναν κάθετα τις αρμοδιότητες μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Η ΕΚΤ έχει μόνο μια εντολή – τη σταθερότητα των τιμών – και δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει συγχύσεις μεταξύ νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών και να δημιουργήσει πιέσεις για επέκταση του ισολογισμού της.
Ο περιορισμός της εντολής της ΕΚΤ δεν απέτρεψε, ωστόσο, τις παρεμβάσεις της κατά τα πρώτα στάδια της κρίσης. Η ΕΚΤ ενήργησε σαν ένας παραδοσιακός δανειστής εσχάτου καταφυγίου για το υπό πίεση ευρισκόμενο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα προσφέροντάς του απεριόριστη ρευστότητα μέχρι ένα χρόνο – στο όνομα της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών. Όταν η κρίση πέρασε στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων η ΕΚΤ παρενέβη ξανά με το πρόγραμμα αγοράς τίτλων από τις δευτερογενείς αγορές κι άρχισε να αγοράζει κρατικά ομόλογα προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αποδόσεις τους – και αυτό το δικαιολόγησε ως παρέμβαση για την αποκατάσταση ενός ζωτικού συστατικού του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής της πολιτικής. Για πολύ καιρό όλα αυτά απέδιδαν: η ΕΚΤ επέκτεινε τον προϋπολογισμό της μόλις κατά 71% σε σύγκριση με το 229% της αμερικανικής FED και το 193% της Τράπεζας της Αγγλίας, αποκαθιστώντας την ανάπτυξη για την οικονομία της Ευρωζώνης και διατηρώντας τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%.
Αλλά η προσέγγιση της ΕΚΤ στη διαχείριση της κρίσης ήταν πάντα διαμφισβητούμενη. Έχοντας συνείδηση των περιορισμών της εντολής και των δυνατοτήτων της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διάχυσης της μόλυνσης στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ επέμεινε κατηγορηματικά στο ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έπρεπε να μην κάνουν απολύτως τίποτα ικανό να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης. Όταν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα της Ιρλανδίας η ΕΚΤ ζήτησε από το Δουβλίνο να σώσει όλους τους πιστωτές των τραπεζών. Με τον ίδιο τρόπο, όταν έγινε πήρε διαστάσεις η ελληνική κρίση χρέους η ΕΚΤ επέμεινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποφύγει το χρεοστάσιο με κάθε κόστος. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι κατανοητή, ήταν όμως κι άδικη. Ο ιρλανδικός λαός πλήρωσε βαρύτατο κόστος για την απόφαση της ΕΚΤ να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη στις αγορές τραπεζικών ομολόγων ενώ ανάλογο κόστος ανέλαβαν και οι Έλληνες φορολογούμενοι προκειμένου να διατηρήσουν την ακεραιότητα των αγορών κρατικών ομολόγων. Οι ομολογιούχοι τραπεζών και κρατών επρόκειτο να αποπληρωθούν στο ακέραιο ενώ οι ζημιές κοινωνικοποιούνταν – αν και στο τέλος θα πληρωθούν από τους φορολογούμενους του πλούσιου Βορρά. Εντωμεταξύ η κατάρρευση στις περιφερειακές αγορές υποχρέωνε την ΕΚΤ να αναλάβει τη χρηματοδότηση τραπεζών και κρατών εκθέτοντας τον ισολογισμό της σε αυξανόμενο πιστωτικό κίνδυνο.
Στην πραγματικότητα η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει καταρρεύσει από τον Οκτώβριο του 2010 με τη σύσκεψη της Ντοβίλ, όπου Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν πως οι ομολογιούχοι θα έπρεπε να αναλάβουν ζημιές μετά το 2013. Κατά μία εκτίμηση η απόφαση αυτή ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό σφάλμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατ' άλλες ήταν απλά η αναπόφευκτη απάντηση στην πολιτική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση εκεί άλλαξε ολοκληρωτικά η δυναμική της κρίσης. Η μόλυνση που ως τότε η ΕΚΤ προσπαθούσε να περιορίσει, απλώθηκε αμέσως και στις άλλες περιφερειακές χώρες. Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες η Ιρλανδία και η Πορτογαλία υποχρεώθηκαν να ζητήσουν διάσωση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και όταν το περασμένο καλοκαίρι η Γερμανία, ενεργώντας στη βάση του πνεύματος της Ντοβίλ, επέμεινε πως οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων έπρεπε να δεχτούν ζημιές προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη ελληνική διάσωση, είδαμε την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης με μετάσταση στην Ιταλία, την Ισπανία αλλά και τη Γαλλία.
Σε αυτό το σημείο θα έπρεπε η ΕΚΤ να έχει αλλάξει προσέγγιση. Τα κρατικά και τραπεζικά ομόλογα της Ευρωζώνης ενέχουν σήμερα πιστωτικό κίνδυνο και ο κίνδυνος αυτός περνά και κάθεται πάνω στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Από το καλοκαίρι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε ζητήσει από τα κράτη της Ευρωζώνης ρητές εγγυήσεις για όποιες ζημιές ενδεχομένως υποστεί. Πηγές από το εσωτερικό της τράπεζας υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος και θα υπονόμευε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, γιατί αν λάβαινε τις εγγυήσεις, θα ήταν πιο δύσκολο στη συνέχεια να αντιστέκεται στις πιέσεις των κυβερνήσεων να αγοράσει τα ομόλογά τους. Η δικαιολογία αυτή όμως δεν πείθει: οι εγγυήσεις των κρατών προς την ΕΚΤ δεν εγείρουν καμιά υποχρέωση, απλά παρέχουν δημοκρατική νομιμότητα στη δράση της. Συν ότι μεταφέρουν το βάρος της επιβολής της δημοσιονομικής πειθαρχίας στις δημοσιονομικές αρχές, όπου όντως ανήκει.
Αυτό δεν έγινε και έτσι η ΕΚΤ βρίσκεται κιόλας στο κέντρο μιας νέας πολιτικής καταιγίδας. Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας είναι πλέον διχασμένο και δύο από τα πιο ισχυρά μέλη του έχουν παραιτηθεί. Οι διαρροές στον Τύπο λένε πως ο παραιτηθείς επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ οργανώνει συναντήσεις με άλλα μέλη του ΔΣ προκειμένου να αποτρέψει τη συνέχιση της πολιτικής αγοράς ομολόγων. Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του ΔΣ, που σε ένα μήνα θα διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ, υποστήριξε την περασμένη βδομάδα πως τα μέλη που ασκούν κριτική στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν έχουν καμιά εμπειρία στη διαχείριση μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και δεν κατανοούν τους περιορισμούς του θεσμικού πλαισίου της Ευρωζώνης. Ίσως και να έχει δίκιο. Ισχύει όμως και το ότι οι κριτικές φωνές κατανοούν πολύ καλά τις επιπτώσεις της του τι θα πει ένα μη εκλεγμένο ευρωπαϊκό σώμα να παραβιάζει τα όρια της εντολής του.
Σύντομα ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι. Οι αγορές δεν έχουν καμιά αμφιβολία ότι έρχεται ελληνικό χρεοστάσιο. Από τη στιγμή που θα έρθει, οι κανόνες της ΕΚΤ δεν θα της επιτρέπουν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες. Αυτή τη φορά η ΕΚΤ πρέπει να ζητήσει οριστικά εγγυήσεις για τις ζημιές της, υποστηρίζουν πηγές από το εσωτερικό της τράπεζας. Αυτό όμως απαιτεί τη συμφωνία και των 17 κρατών-μελών. Θα συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη στην ανάληψη των ζημιών της ΕΚΤ που θα επιβαρύνουν τους φορολογουμένους τους προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα η οποία δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους όρους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της; Δεν υπάρχει περίπτωση και ίσως γι' αυτό οι Γερμανοί πιέζουν σήμερα την Ελλάδα ώστε να πετύχουν την κατά 90% τουλάχιστον συμμόρφωσή της με τους στόχους του προγράμματός της. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η στιγμή έρχεται κι εκεί θα κριθεί το μέλλον του ευρώ. Η ΕΚΤ δεν πρέπει να περιμένει μέχρι τότε προκειμένου να ζητήσει ρητές εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

12 σχόλια

  1. ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα όραμα που έσβησε .
    Αν ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν ακόμα στην εξουσία , η Ελλάδα θα ήταν ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος , θα έλυνε δια παντός το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος για τους Έλληνες .
    Με τους Ρώσικους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα διέσχιζαν την Ελλάδα και με την ενοικίαση των λιμανιών μας στην Κίνα οι Έλληνες θα είχαν μόνιμο και αυξανόμενο εισόδημα .
    Σκέφτηκε ο Κώστας Καραμανλής σαν πραγματικός Έλληνας που αγαπάει την πατρίδα του :
    Ο Έλληνας δεν παράγει τίποτα , δεν έχει βιομηχανίες , έχει υποτυπώδεις γεωργία και κτηνοτροφία όλα τα εισάγει και με μαθηματική ακρίβεια θα τον πτωχεύσουν οι Εβραιοαμερικάνοι αρχήτοκογλύφοι δανειστές μας με κάποιον Εφιάλτη που θα βρουν , για να τον πάνε στο Δ .Ν Τ. και να δημεύσουν την Ελλάδα μαζί και τους Έλληνες με μισθούς και συντάξεις πείνας όπως στην Λατινική Αμερική , στα Σκόπια και στην Βουλγαρία και έκανε συμφωνίες με την Ρωσία και την Κίνα για πετρέλαια , αγωγούς πετρελαίων , αγωγούς φυσικού αερίου , λιμάνια , που ο Έλληνας θα ζει πλουσιοπάροχα για πάντα και χωρίς άλλα δάνεια .
    Αυτό ήταν το όραμα του Κώστα Καραμανλή ,άλλα δυστυχώς βρέθηκε αντίθετος στις ξένες εχθρικές δυνάμεις κατά τα άλλα φίλους μας ο Δούρειος ίππος , o Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    Επείγον άμεση επιστροφή του Κώστα Καραμανλή , για την σωτηρία της Ελλάδος .Να γίνουν επανεκκίνηση των συμφωνιών που έκανε ίδιος προσωπικά για την Ελλάδα και τους Ελληνες , με την Ρωσία και την Κίνα , να έχουμε την στρατιωτική τους κάλυψη δηλαδή ασπίδα προστασίας από την Ρωσία και την Κίνα από τις συνέπειες που θα έχουμε από την αποχώρηση και την αθέτηση των καταστροφικών συμφωνιών για την Ελλάδα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του με το Δ .Ν .Τ . και των άλλων Εβραιοαμερικάνων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάλεσμα προς τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , να επιστρέψει
    με ένα νέο κόμμα , για να ξαναφέρει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της χώρας μας που χάθηκε .
    Και να επανέλθει η οικονομία μας όπως ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 .
    ΕΠΙ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ :
    Spreads : κάτω από 150 μονάδες , τώρα με τον Γ.Παπανδρέου είναι : 2046 μονάδες .
    Δανεισμός : επιτόκιο 1.56 % , τώρα με τον Γ. Παπανδρέου είναι : Από 5% -15% .
    Στα 5 χρόνια διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή , άφησε χρέος 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ , στα 21 χρόνια του ΠΑΣΟΚ άφησε χρέος 392 δισεκατομμύρια ευρώ και του Γιώργου Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) σε , 1 χρόνο 100 δισεκατομμύρια ευρώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και για να μην κάνουμε άστοχους παραλληλισμούς,ο Τσολάκογλου,όταν του ζήτησαν να υπογράψει παραίτηση από τη εθνική κυριαρχία και να χωριστεί η χώρα σε 3 ζώνες κατοχής,αρνήθηκε και παραιτήθηκε.
    Επομένως,όποιος χρησιμοποιεί τον Τσολάκογλου για να τον παραλληλίσει με σημερινά πρόσωπα ή καταστάσεις,είναι υπερβολικός,
    ακραίος,ανακριβής και πάνω απ'όλα αδικεί τον Τσολάκογλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για εσάς που κοροϊδεύεται και βρίζεται τον Κώστα Καραμανλή .
    Όταν θα φτάσει ο μισθός σας 500 ευρώ και δεν θα φτάνουν τα χρήματα σας να ζήσετε θα παρακαλάτε γονατιστοί τότε να επιστρέψει ο Καραμανλής και να κάνει την επανεκκίνηση των συμφωνιών Ρωσίας Κίνας , που είχε κάνει προσωπικά ο ίδιος και να γίνει εισροή χρημάτων και να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας .Τώρα φυσικά σας πληρώνει το ΠΑΣΟΚ και δεν έχετε πρόβλημα , αύριο όμως που δεν θα σας χρειάζονται στο ΠΑΣΟΚ ………………;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Γάκης ο cine game»

    Παρακολουθώντας τα γεγονότα των δύο τελευταίων ετών νομίζω πως βλέπω ελληνική ταινία του ¨60¨ελληνικής παραγωγής αλλά αμερικάνικων συμφερόντων με τη διαφορά πως είναι τσόντα «live» που θα έλεγε κι ο Γάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. «Γάκης ο ισοβίτης»

    Ένα μεγάλο εύγε για σένα Γάκη που εξασφάλισες μόνιμα και αιώνια σύνταξη στους φίλους του τους εβραιοαμερικάνους , βάζοντας ισόβια δεσμά στην οικονομία και όχι μόνο της Ελλάδος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Πανηγύρια στην κηδεία της Ελλάδος» .

    Ο κόσμος χαίρεται όταν πετυχαίνει κάτι ,

    χαίρεται όταν κερδίζει το λαχείο ,

    χαίραται όταν παντρεύεται

    χαίρεται όταν παίρνει το πτυχίο ,

    χαίρεται όταν βρίσκει δουλεία

    χαίρεται όταν ξεχρέωνε το δάνειο στην τράπεζα ,

    μόνο ο Γάκης βγαίνει δημόσια χαίρεται που παίρνει δάνεια υπονομεύοντας το μέλλον της Ελλάδος και των παιδιών μας .

    Πόσο θράσος έχει τελικά αυτή η παλιοπουστάρα του Βολινάτου , που βγαίνει στα κανάλια και χαίραται που πήρε το μεγαλύτερο δάνειο στην παγκόσμια ιστορία , βάζοντας ταφόπλακα στον παράδεισο της Ελλάδος ,

    έχει και θράσος , αλλά και είναι ο τέλειος απατεώνας ο μεγιστάνας των εξαπατητών , ο καλύτερος πράκτορας των Εβραιοαμερικάνων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πήρε με το σπαθί του ο άνθρωπος το μεγαλύτερο δάνειο της ιστορίας και πανηγυρίζει.
    Εγώ ήξερα πάντως μέχρι τώρα ότι στην Ιστορία γράφεται με χρυσά γράμματα ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΞΕΦΟΡΤΩΝΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ,ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ.
    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΕΝΤ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ.
    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ.
    ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑΙ.
    Αλλά αυτά βλέπει κι ο Σαλαγιάννης
    και μετά απορείς γιατί δηλώνει ''αν αυτό είναι κόκκινη γραμμή για την Τρόικα θα το ψηφίσω''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στελέχη της τρόικας το καλοκαίρι του 2009 έκαναν διακοπές στην Ελλάδα με υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης...

    Bόμβα Παναγιώτη Ψωμιάδη...

    Συγκλονιστική αποκάλυψη Παναγιώτη Ψωμιάδη, στο ΑΛΤΕΡ και στον Γιώργο Αυτιά.
    Μια αποκάλυψη που θα μας απασχολήσει..

    Ο κ. Ψωμιάδης είπε:
    Κ. Αυτιά ψάξτε το.
    Στελέχη της τρόικας το καλοκαίρι του 2009 έκαναν διακοπές στην Ελλάδα με δυο υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης...

    Μάλιστα το επανέλαβε και στο τέλος των ....δηλώσεών του, λίγο πριν ολοκληρωθεί η σύνδεσή του με το ΑΛΤΕΡ

    Ήταν προμελετημένη-προσχεδιασμένη η έλευση της τρόικας στην Ελλάδα.


    exomatiakaivlepo.blogspot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν ακόμα στην εξουσία

    Θα πεθαίναμε στο γέλιο. Βατοπέδιο καραγκιόζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *