Μετάφραση: Βασίλης Καφαταρίδης O πρώτος λόγος είναι η γνώμη των διαφόρων επιστημόνων όπως των Γκασέντ, Λίνεους, Δαουμπεντον, Κιουβιέ, Μπέ...
Μετάφραση: Βασίλης Καφαταρίδης
O πρώτος λόγος είναι η γνώμη των διαφόρων επιστημόνων όπως των Γκασέντ, Λίνεους, Δαουμπεντον, Κιουβιέ, Μπέλ, Όουεν και πολλών άλλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εσωτερική και εξωτερική κατασκευή του ανθρώπου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φυτοφαγία είναι η πιο φυσική δίαιτα του ανθρώπου. Η ανατομία του ανθρώπου μοιάζει πάρα πολύ με την ανατομία των πιθήκων υψηλότερων τάξεων.
Οι πίθηκοι όμως τρώνε αποκλειστικά...
καρύδια, φρούτα και δημητριακά, αν και μπορείς να τους μάθεις να τρώνε κρέας, έτσι όμως μετά οι πίθηκοι γίνονται χοντροί, λιγότερο υγιείς και νευρικοί. Τα δόντια του ανθρώπου δεν μοιάζουν με τα δόντια ούτε των σαρκοφάγων ζώων, ούτε των χορτοφάγων ζώων, αλλά μοιάζουν με τα δόντια των πιθήκων. Επίσης ο άνθρωπος δεν έχει τόσο μεγάλο και πολύπλοκο στομάχι και τόσο μακρύ λεπτό και παχύ έντερο, όπως στα χορτοφάγα ζώα, δεν έχει τόσο απλό και με τη μορφή του σακιού στομάχι, μεγάλο συκώτι και τόσο μικρό λεπτό και παχύ έντερο, όπως στα σαρκοφάγα ζώα.
Όλες αυτές και πολλές άλλες ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή χωρίς σφάγια είναι η πιο φυσιολογική δίαιτα του ανθρώπου. Μερικοί από αυτούς που διαφωνούν με τη δίαιτα, που είναι βασισμένη στα φρούτα και λαχανικά, προβάλλουν ως επιχείρημα το γεγονός, ότι και ο άνθρωπος και τα σαρκοφάγα ζώα έχουν κυνόδοντα. Όμως οι κυνόδοντες του ανθρώπου δεν είναι κατάλληλοι για αυτό το σκοπό - να σκίσει το κρέας. Στους πιθήκους αυτά τα δόντια είναι πιο δυνατά και χρησιμοποιούνται είτε για αμυντικούς σκοπούς, είτε για να διατρυπούν σκληρές οργανικές ουσίες.
Η φυτοφαγία, η οποία είναι φυσιολογική διατροφή του ανθρώπου, δίνει στον άνθρωπο όλες τις απαραίτητες ουσίες για να δυναμώνει το σώμα, η χώνευση γίνεται με φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει ενόχληση στο στομάχι. Επίσης, με την φυτοφαγία ο άνθρωπος θα έχει γερά κόκαλα, δυνατούς μυς και γεροδεμένο σώμα.
Δεύτερος λόγος. Το κρέας δεν παρέχει τίποτα περισσότερο από ό,τι η φυτική τροφή. Ίσα ίσα τα σφάγια, επειδή δεν έχουν άμυλο και σάκχαρα και επειδή εμπεριέχουν μέσα τους σε μεγάλο ποσοστό συστατικά κρέατος, πρέπει να θεωρηθεί ακατάλληλη τροφή. Ενώ από τις τροφές που υπάρχουν στο φυτικό βασίλειο, ο άνθρωπος μπορεί να διαλέξει την τροφή η οποία θα ταιριάζει σε κάθε κλιματολογική συνθήκη και σε όλες τις συνθήκες της ζωής. Μερικά φρούτα, όσπρια και ξηροί καρποί περιέχουν συστατικά κρέατος σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το κανονικό κρέας, και μερικά από αυτά έχουν περισσότερες θερμίδες και δύναμη, όπως τα άμυλα, λιπαρά και σάκχαρα. Οι φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που βρίσκονται στα λαχανικά μοιάζουν πολύ με τις ίνες και τις πρωτεΐνες που έχει το κρέας των ζώων και είναι δύσκολα να τις ξεχωρίσεις από τη μορφή τους και οι χημικές αναλύσεις δεν μπορούν να βρουν διαφορές μεταξύ τους.
Τρίτος λόγος είναι ότι και σε πιο ευνοϊκές συνθήκες το κρέας του ζώου δεν μπορεί να είναι ελεύθερο από βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία ουσίες και ακαθαρσίες, γιατί η εναλλαγή της ύλης στα ζώα ακολουθεί την κανονική πορεία, όπως και στους ανθρώπους, και τη στιγμή που στις αρθρώσεις και αρτηρίες δημιουργούνται υγιεινά και κανονικά κύτταρα, την ίδια στιγμή από τις ίδιες αρθρώσεις και αγγεία προσπαθούν να φύγουν προς το παχύ έντερο και να εκκενωθούν εξασθενημένα και νεκρά στοιχεία, τα οποία είναι πολύ βλαβερά για την υγεία. Φαίνεται καθαρά ότι όταν αυτή η διαδικασία μεταβολισμού κόβεται με τη βία, θανατώνοντας το ζώο, τότε όλες αυτές ακαθαρσίες, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό, παραμένουν στο πτώμα του σφαγμένου ζώου με τόσο μεγάλη αναλογία ακαθάριστου αίματος, όσο ήτανε μέχρι τη στιγμή του θανάτου, όταν όλες αυτές οι ακαθαρσίες προσπαθούσαν να φύγουν από τον οργανισμό. Και δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο να καθαρίσει το κρέας σφαγμένου ζώου. Αν και ο μεγάλος υγειονόμος ο Μωυσής μας λέει πως πρέπει να φύγει εντελώς το αίμα από το σφαγμένο ζώο. Έτσι όμως καταφέρνεις πολύ λίγα, γιατί το αίμα φεύγει μόνο από τις μεγάλες αρτηρίες, από τις μικρές αρτηρίες το αίμα δεν μπορεί να φύγει εντελώς, γιατί με τη διακοπή της θερμικής λειτουργίας του οργανισμού το αίμα θα πήξει και θα μείνει στο κρέας.
Και αν θα σκεφτούμε καλύτερα, θα καταλάβουμε ότι το πτώμα πεθαμένου ζώου, ο θάνατος του οποίου προήλθε από τη φυσική αιτία, είναι πιο ασφαλές για μας από το πτώμα ζώου σφαγμένου για την τροφή μας. Το πρώτο εμείς δεν θα το τρώμε επειδή είναι αηδία και επειδή θα φοβόμαστε να μην κολλήσουμε καμία αρρώστια, το δεύτερο θα το τρώμε, αν και εκεί θα έχουν όλα τα επικίνδυνα και μολυσμένα στοιχεία.
Τέταρτος λόγος: Μεγάλο ποσοστό ζώων που σφάζονται για πούλημα, πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι μη υγιεινά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζώα ζουν και μεγαλώνουν σε μη φυσιολογικές συνθήκες από τους ανθρώπους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το πάθος των ανθρώπων να τρώνε κρέας. Εκτός από αυτά, με σύμφωνη γνώμη μεγάλων επιστημόνων, μεταξύ των ζώων κυκλοφορεί ένα μεγάλο ποσοστό μεταδιδόμενων ασθενειών, οι οποίες εύκολα μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Αυτές οι αρρώστιες είναι: τριχομονάδες, πανώλη, χοιρινός τύφος, φυματίωση, πνευμονία, ψευδάνθρακες, αρρώστιες ποδιών και στομάχου, ανεμοπύρωμα κλπ.
Πέμπτος λόγος: είναι η κυρίαρχη απόδειξη των φυτοφάγων ανθρώπων, ότι οι φυτοφάγοι απολαμβάνουν την υγεία τους χωρίς να αρρωσταίνουν. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι όταν έγιναν φυτοφάγοι, θεραπεύτηκαν εντελώς από αρρώστιες (περισσότερες φορές χρόνιες) όπως ποδάγρα, ρευματισμοί, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, επιληψία, παράλυση, ουρική αρθρίτιδα, αναπτυσσόμενες αρρώστιες του θώρακα κλπ. Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι απολαμβάνουν τη ζωή χάρη στη δίαιτα αυτή με όλη τη σημασία της λέξης.
Γενικά οι άνθρωποι ξεπερνούν πιο εύκολα τις διάφορες ατυχίες, πιο γρήγορα επουλώνονται οι πληγές και οι μεταχειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης, η δίαιτα χωρίς κρέας γιατρεύει παλιά έλκη, όταν όλα τα άλλα μέσα είναι απόλυτα ανήμπορα. Είναι επίσης γνωστά και άλλα παραδείγματα. O φιλάνθρωπος Δον Γκοβαρδ, ο οποίος ήταν φυτοφάγος, όταν επισκεπτόταν τα μπουντρούμια και διάφορους άλλους κακόφημους οίκους, στους οποίους αγρίευε τυφοειδής πυρετός και είχε πολύ μολυσμένο αέρα, δεν αρρώσταινε.
Έκτος λόγος: είναι αυτός των γιατρών, οι οποίοι βλέποντας τις αιτίες και θεραπείες του αλκοολισμού, απέδειξαν ότι όσο περισσότερο έχει πάθος ο άρρωστος να καταναλώνει το κρέας, τόσο περισσότερο δεν μπορεί να θεραπευτεί και αντιθέτως, η επιθυμία να μεθύσει λιγοστεύει ανάλογα με την αποχή από την κατανάλωση κρέατος. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο μερικοί από τους διάσημους επιστήμονες διαπιστώνουν το γεγονός ότι το μοναδικό φάρμακο από αυτή τη φοβερή και καταραμένη αρρώστια μπορεί να είναι αποκλειστική φυτοφαγία.
Έβδομος λόγος: είναι τα λόγια του Θεού στον άνθρωπο, όταν δημιούργησε τον κόσμο, όπου ο Θεός τον προστάζει: «Να σας έδωσα κάθε είδους χόρτο που βγάζει σπόρους και κάθε είδους δέντρο που βγάζει καρπούς, αυτή θα είναι η διατροφή σας» (Παλαιά Διαθήκη, κεφάλαιο 1, στοιχ.29).
Και ούτε η Βίβλος, ούτε καμιά άλλη μεγάλη προσωπικότητα δεν μπορούν να μας αποδείξουν ότι η ανατομία του σύγχρονου ανθρώπου άλλαξε τόσο πολύ από αυτή, χάρη της οποίας ο δημιουργός μιλώντας με τα παραπάνω λόγια έδωσε εντολή για την τροφή, ώστε εμείς να είχαμε βάσιμες αιτίες να την αλλάξουμε στην άλλη διατροφή, η οποία είναι εχθρική στη φύση μας.
Όγδοος λόγος: είναι ότι αν και ο άνθρωπος από κάποιες επιδράσεις στην αλλαγή των συνθηκών της ζωής του εδώ και πολύ καιρό άλλαξε την διατροφή του και έγινε παμφάγος, οι νόμοι του Θεού και ηθικής, οι οποίοι είχαν στόχο να κατευνάσουν τις τάσεις του ανθρώπου, διατύπωσαν καθαρά την αφύσικη διατροφή του ανθρώπου. Οι άνθρωποι πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν και να συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν πιο αυστηρά προς τον εαυτό τους.
Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να διαφωνεί, ότι τον καιρό που υπήρξε ο Ιουδαϊσμός, μπορεί και στις αρχές του Χριστιανισμού, επιτρεπόταν η δουλεία. Αλλά όταν αυτή καταδικάστηκε και υπήρξε προσπάθεια να καταργηθεί από όλους τους λαούς της γης, δύσκολα μπορείς να υποθέσεις ότι θα υπάρχουν ακόμα υποστηρικτές της δουλείας, θέτοντας ως επιχείρημα ότι η δουλεία υπήρχε και στα αμνημόνευτα χρόνια. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πρέπει να λύνεται και το μεγάλο ερώτημα για την τροφή όχι με φωνές υπέρ του πανάρχαιου νόμου, στον οποίο δεν υπακούνε οι σύγχρονοι κρεατοφάγοι, αλλά στις αναφορές των λόγων και αρχών του Ευαγγελίου για την Θεία Αγάπη. Έτσι, όπως ο Δάσκαλος - Θεός συζητώντας για το ερώτημα των φαρισαίων για το γάμο, στηρίχθηκε στα πρώτα θεμέλια του έγγαμου βίου διατυπωμένο από τον Μεγάλο Δημιουργό του κόσμου, την εποχή δημιουργίας των πρώτων ανθρώπων με τα εξής λόγια: ¨Με αυτό ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα και την μητέρα του και θα κολλήσει στην γυναίκα του και θα γίνουν (οι δύο) μία σάρκα. Έτσι ακριβώς και το ερώτημα για το ποια είναι η φυσιολογική δίαιτα του ανθρώπου, την απάντηση πρέπει να τη βρεις στους νόμους για την τροφή, η οποία δόθηκε στον άνθρωπο στην αρχή της δημιουργίας και είναι για μας ο έβδομος λόγος.
Ένατος λόγος: Φυτοφαγική δίαιτα, οι οποία είναι ενάντια στο βασανισμό των ζώων, ενάντια στο να χυθεί το αίμα τους, είναι ευεργετική για την καθαρότητα των σκέψεων, για την αγνότητα και τον ήρεμο χαρακτήρα. Συμβάλλει στη φυσική ανάπτυξη, τελειοποιεί τις ηθικές πλευρές του ανθρώπου, επίσης σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει στην ανάπτυξη της νοητικής ικανότητας. Έτσι τα καθαρά και τα αμόλυντα μέσα για τη φυσιολογική ζωή του ανθρώπου επηρεάζουν την ίδια τη ζωή, κάνουν καθαρά και αμόλευτα τα έργα της ζωής.
Δέκατος λόγος: Η φυτοφαγική δίαιτα δίνει πιο νεανική και ευχάριστη εμφάνιση στον άνθρωπο. Ο Αδάμ Σμίτ στο έργο του «Ο Πλούτος των Λαών» μας λέει ότι οι πιο όμορφες γυναίκες στη βρετανική επικράτεια βρίσκονται μεταξύ της κατώτερης τάξης των κατοίκων της Ιρλανδίας, οι οποίοι συνήθως τρέφονται με πατάτες. Οι πατριάρχες της Παλαιάς Διαθήκης, Δανιήλ, Ανανίας, Μισαήλ και Αζαρίας τρέφονταν με λαχανικά και απλό νερό. Ήτανε πιο ωραίοι και εύσωμοι από όλους τους απογόνους, οι οποίοι τρώγανε εδέσματα από το πλούσιο τραπέζι του βασιλιά.
Ενδέκατος λόγος είναι ότι οι πιο ευαίσθητοι και ουμανιστές άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, με μεγάλη συμπόνια είναι εξοργισμένοι με την άγρια σφαγή των ζώων, είναι ενάντια στην κακότυχη, κακόμοιρη φωνή τους που σπάζει τις καρδιές και τις ψυχές όλων, ενάντια στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και ενάντια σε όλες τις σιχαμερές, αηδιαστικές φρικαλεότητες οι οποίες επακολουθούν την κτηνοτροφία, που γίνονται τροφή για τους ανθρώπους, μετακίνησή τους από μια περιοχή στην άλλη, και στο τέλος τη σφαγή των κακόμοιρων, βασανισμένων, συναισθηματικών και οπωσδήποτε σκεπτόμενων πλασμάτων.
Δωδέκατος λόγος, είναι ότι είναι απάνθρωπο και εγωιστικό να δημιουργείς στην ολόκληρη τάξη των κατοίκων τη σιχαμερή, άσπλαχνη και ανθυγιεινή εργασία του κρεοπώλη - εργασία η οποία και επιστημονικά και από την εμπειρία πρέπει να χαρακτηριστεί όχι μόνο εντελώς άχρηστη, αλλά και εντελώς εχθρική για τα καλύτερα συμφέροντα του ανθρώπινου γένους.
Δέκατος τρίτος λόγος: Αν το 1/3 της ελεύθερης έκτασης κάθε χώρας μπορούσαμε να τη δώσουμε για την καλλιέργεια των δημητριακών και των κερασφόρων φυτών, όπως π.χ. στα μπιζέλια, φασόλια κλπ, το άλλο 1/3 στις πατάτες, παντζάρια, ρεπάνια και διάφορους άλλους βολβούς και απ’ αυτό που θα μείνει - στην καλλιέργεια φρούτων, για δάση και βοσκότοπους για ήμερα ζώα, όπως ταύρους, αγελάδες, πρόβατα, αρνιά, κριάρια - με λίγα λόγια σε αυτά - οι εργασίες τους, το γάλα και το μαλλί τους μας είναι χρήσιμα, τότε δεν θα είχαμε τις αμφιβολίες ότι και τα μικρά κράτη θα είχαν τη δυνατότητα να θρέψουν τον πληθυσμό τους πολλές φορές περισσότερο, όπως είναι στη σημερινή εποχή και θα ήτανε εντελώς ανεξάρτητα από τα αποθέματα μεγάλων κρατών.
Δέκατος τέταρτος λόγος είναι ότι το κράτος στο οποίο ο αγροτικός πληθυσμός καλλιεργεί τη γη για δημητριακά, φρούτα και φυτά και επίσης ασχολείται με βοσκότοπους, πάντα θα έχει λαμπρό μέλλον, γιατί ο λαός αυτός προσωποποιεί την καλή υγεία, δύναμη, ισχύ και το έθνος αυτής της χώρας προοδευτικά ευημερεί και μεγαλώνει.
Δέκατος πέμπτος λόγος: Εάν η κατανάλωση κρέατος θα αποδεικνυόταν περιττή, η θανάτωση για χάρη του κυνηγιού με σκυλιά και όπλα θα καταδικαζόταν σε όλο τον κόσμο σαν αγριότητα, τότε σε πολλά μικρά κράτη μεγάλες εκτάσεις “εξασφαλισμένης” γης θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν με διάφορες φυτικές καλλιέργειες, δίνοντας παράλληλα απεριόριστες δουλειές, και μαζί με αυτό, και τροφή σε πολλούς άνεργους και πεινασμένους, και με τη μείωση του κόστους ζωής, παράλληλα θα ανέβαινε το βιοτικό επίπεδο και θα μειωνόταν αισθητά τα επίπεδα της φτώχειας.
Δέκατος έκτος λόγος. Από το ένα κιλό κρέας το ½ ως ¾ περιέχει νερό και είναι τουλάχιστον 3-4 φορές ακριβότερο από το σιτάρι, αλεύρι από βρώμη και διάφορους άλλους σπόρους, όπως φασόλια, φακές, αρακάς τα οποία έχουνε μόνο 14% νερό.
Η ανάμεικτη - με κρέας και λαχανικά - διατροφή στοιχίζει σε κάθε άνθρωπο 3-4 φορές ακριβότερα από τη φυτική διατροφή, ακόμη και αν η τελευταία συμπεριλαμβάνει τυρί, γάλα και βούτυρο. Είναι αυτονόητο και ολοφάνερο ότι είναι παράλογο και απερίσκεπτο να πληρώνεις για την κακή τροφή μεγάλα ποσά.
Δέκατος έβδομος λόγος είναι ότι μεγάλος αριθμός των εργαζομένων ανθρώπων με την υπάρχουσα δίαιτα με σφάγια έπρεπε να κάνουν μεγάλη οικονομία και να έχουν μεγάλη αυταπάρνηση ώστε να ισοσκελίζουν τα έξοδά τους με τα έσοδά τους. Ενώ με τη φυτοφαγία, η οποία είναι πιο οικονομική, αυτοί θα μπορούσαν να ήταν πιο ελεύθεροι από πολλές φροντίδες και θα είχανε περισσότερα λεφτά για να αγοράζουν έπιπλα στο σπίτι, να αγοράζουν βιβλία, για εκδρομές ή να πάνε στα εξοχικά τους και γενικά να καλυτερεύσουν το αισθητικό τους γούστο και να γνωρίσουν καλύτερα τη φύση σε όλες τις μορφές της.
Δέκατος όγδοος λόγος. Τα παιδιά προτιμάνε περισσότερο ώριμα φρούτα και ζυμαρικά από το κρέας και έχουν καλύτερη ανάπτυξη, επειδή είναι γνωστό σε όλους ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος κάνει κακό στα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν τα παιδιά δεν είχαν την επίδραση των γονέων τους και το δυνατό παράδειγμά τους, αυτά τα παιδιά δεν θα είχαν τη συνήθεια να τρώνε κρέας, γιατί η φύση του ανθρώπου είναι αντίθετη.
Εκτός από αυτό, πόσο μεγάλη και τρομερή διχόνοια προκαλούμε στις ψυχές των παιδιών, στη διαπαιδαγώγησή τους. Από τη μια πλευρά τους λένε για την αγάπη σε όλες τις ψυχές της φύσης και φόβο να προκαλείς πόνο και ταλαιπωρία σε κάθε δημιούργημα, και από την άλλη - με το δικό τους παράδειγμα - υποστηρίζουν την ψεύτικη αντίληψη ότι η σφαγή των ζώων και η κατανάλωσή τους στην τροφή με επακόλουθο να υποφέρουν τα ζώα αυτά είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητο και δίκαιο.
Δέκατος ένατος λόγος, είναι ότι από τότε που άρχισε η ιστορία του κόσμου, η ανθρωπότητα χρωστάει για τα πλούτη που απέκτησε, τον ηρωισμό και τις νίκες, χάρη στη δύναμη, υπομονή, τόλμη και λογική ικανότητα για δουλειά των ζώων οι οποίοι δεν τρώνε κρέας. Όλες τις εργασίες στη γη κάνουν μόνο χορτοφάγα ζώα: άλογα, ταύροι, μουλάρια, ελέφαντες και καμήλες. Και κανένα σαρκοφάγο ζώο δεν έχει την υπομονή και τη δύναμη, όπως είναι το άλογό μας, που δουλεύει κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς ξεκούραση. Ο Δρ Chaillu αναφέρει ότι είδε τον γορίλα, ο οποίος τρέφεται με φρούτα και διάφορα καρύδια, να σπάει το τουφέκι με τα χέρια χωρίς κόπο, το οποίο έπεσε άθελα από έναν τυχοδιώκτη, και ο γνωστός νατουραλιστής Δρ Δουνκάν μας διαβεβαιώνει ότι αυτό το ζώο, με τη φυσική δύναμη που έχει, ξεπερνάει το λιοντάρι της Αφρικής.
Εικοστός λόγος: Όλοι αυτοί οι οποίοι είναι φυτοφάγοι έχουν περισσότερο βάρος, περισσότερους μύες, είναι υπομονετικοί, πιο ψύχραιμοι για να κουμαντάρουν τον εαυτό τους σε κρίσεις οργής, έχουν περισσότερη αποφασιστικότητα, αντοχή, είναι αποφασισμένοι να κάνουν μεγάλη ηρωική πράξη από αυτούς που είναι παμφάγοι. Ο προφέσορας Φοριεστ μελετώντας τους Άγγλους, οι οποίοι τρώγανε πολύ κρέας και τους Σκοτσέζους και Ιρλανδούς οι οποίοι τρέφονται περισσότερο με δημητριακά, πατάτες και ψωμί, απέδειξε ότι οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί είναι πιο ψηλοί από τους Άγγλους, πιο δυνατοί και έχουν περισσότερο βάρος. Οι Λάπωνες, οι οποίοι τρώνε κρέας, είναι ανίσχυροι, φίλαυτη ράτσα, ενώ οι Φιλανδοί, οι οποίοι ζουν στις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες και η βασική τους τροφή είναι από τη γη, είναι τόσο θαυμάσια ράτσα, όπως είναι οι Σουηδοί και Νορβηγοί. Τα αίτια αυτής της διαφοράς, λέει ο Δρ Λάμπ, πρέπει να τα δικαιολογήσουμε περισσότερο στη δίαιτα των τελευταίων.
Εικοστός πρώτος λόγος: Οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι στην ιστορία των λαών χωρίς καμιά σύγκριση στη δύναμη των μυών, με φυσική ενέργεια και δύναμη να κάνουν την εργασία ήταν φυτοφάγοι, όπως ο Ελληνικός και Ρωμαϊκός στρατός στα χρόνια που είχαν τις καλύτερες τους νίκες και όταν παράτησαν αυτή τη διατροφή και τις απλές συνήθειες τους, προκάλεσε γρήγορα την πτώση τους. Έτσι ακριβώς και στην εποχή των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα, όπου η μυϊκή δύναμη εμφανιζόταν σε όλες τις μορφές της. Οι συμμετέχοντες σε αυτούς τους αγώνες ήταν παράδειγμα θαυμασμού και ενθουσιασμού μόνο τότε, όταν αυτοί οι αθλητές ακολουθούσαν την αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα, και όταν όμως η σαρκοφαγία έγινε κυρίαρχη δίαιτα, τότε όποιοι διακρινόταν στη δύναμη, γινόντουσαν τεμπέληδες, μαλθακοί και αδύνατοι.
Εικοστός δεύτερος λόγος: Πολλοί από αυτούς που ανακάλυψαν καινούργιους τομείς της σκέψης και οι οποίοι περνούσαν από τον απάτητο δρόμο της επιστήμης, γινόντουσαν φυτοφάγοι από δική τους πεποίθηση. Απ’ όλο το πλήθος των ανθρώπων στα αρχαία χρόνια μπορούμε να αναφερθούμε στους: Γεδηορ, Βούδα, Πυθαγόρα, Εμπεδοκλή, Πλάτωνα, Οβίδιο, Επίκουρο, Μουσμιο, Σενέκα, Πλούταρχο, Άγιο Ιάκωβο (ο πρώτος εκπρόσωπος της χριστιανικής εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ), Τερτουλιάν, Κλεομένης της Αλεξάνδρειας, Πορφύρης Ζλατοούστ, αυτοκράτορας Ιούλιος Προυντεντσί, αργότερα Κορνάρος, σερ Τόμας Μουρ, Μοντέν, Λέσσιο, Γκασέντ, Μπέικον, Ρέϊ, Κοουλέϊν, Έβελην, Μάντεβιλ, Μίλτον, Μποσσιουέτ, Νεύτων, Λίνεους, Τόμσον, Ρουσσώ, Βολτέρος, Μπάιρον, Λαμαρτίν και άλλοι, χωρίς να μετράμε πολλά ονόματα των σύγχρονων δημιουργών και μεγαλοφυών ανθρώπων.
Εικοστός τρίτος λόγος: Αποδείχθηκε και μπορεί να ελεγχθεί από τον οποιοδήποτε, ότι ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου όχι μόνο θα μειωθεί, αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί και η υγεία, η ευτυχία θα βελτιωθεί χάρη στη δίαιτα χωρίς σφάγια, και ούτε το δίκαιο, ούτε η συμπόνια, ούτε η ευσπλαχνία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοια ανυπόφορη σκληρότητα η οποία γίνεται κάθε μέρα για τον κορεσμό διαστρεβλωμένων και αφύσικων ορέξεων.
Εικοστός τέταρτος και τελευταίος λόγος: Η φυτοφαγία στη βάση της είναι η διαμαρτυρία ενάντια σε όλα τα μοχθηρά τα οποία προκαλούσε και προκαλεί περισσότερη ανησυχία στα πλούσια και ισχυρά έθνη, δηλαδή ενάντια στη χλιδή, στη οξυθυμία και στα ελαττώματα. Αυτή (η δίαιτα, η φιλοσοφία) απορρίπτει εντελώς εκείνο το οποίο πετυχαίνεται με αντίτιμο τις ζωές των αθώων ζώων, αυτή μας διδάσκει να αγαπάμε, να έχουμε συμπόνια σε όλους και επιβραβεύει την εγκράτεια, την οικονομία, την αγνότητα, τη φιλανθρωπία και γενικά όλα αυτά που συμβάλλουν στην ευημερία, στην ειρηνική συνύπαρξη και ηθική βελτίωση του ανθρώπινου γένους.
O πρώτος λόγος είναι η γνώμη των διαφόρων επιστημόνων όπως των Γκασέντ, Λίνεους, Δαουμπεντον, Κιουβιέ, Μπέλ, Όουεν και πολλών άλλων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εσωτερική και εξωτερική κατασκευή του ανθρώπου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φυτοφαγία είναι η πιο φυσική δίαιτα του ανθρώπου. Η ανατομία του ανθρώπου μοιάζει πάρα πολύ με την ανατομία των πιθήκων υψηλότερων τάξεων.
Οι πίθηκοι όμως τρώνε αποκλειστικά...
καρύδια, φρούτα και δημητριακά, αν και μπορείς να τους μάθεις να τρώνε κρέας, έτσι όμως μετά οι πίθηκοι γίνονται χοντροί, λιγότερο υγιείς και νευρικοί. Τα δόντια του ανθρώπου δεν μοιάζουν με τα δόντια ούτε των σαρκοφάγων ζώων, ούτε των χορτοφάγων ζώων, αλλά μοιάζουν με τα δόντια των πιθήκων. Επίσης ο άνθρωπος δεν έχει τόσο μεγάλο και πολύπλοκο στομάχι και τόσο μακρύ λεπτό και παχύ έντερο, όπως στα χορτοφάγα ζώα, δεν έχει τόσο απλό και με τη μορφή του σακιού στομάχι, μεγάλο συκώτι και τόσο μικρό λεπτό και παχύ έντερο, όπως στα σαρκοφάγα ζώα.
Όλες αυτές και πολλές άλλες ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή χωρίς σφάγια είναι η πιο φυσιολογική δίαιτα του ανθρώπου. Μερικοί από αυτούς που διαφωνούν με τη δίαιτα, που είναι βασισμένη στα φρούτα και λαχανικά, προβάλλουν ως επιχείρημα το γεγονός, ότι και ο άνθρωπος και τα σαρκοφάγα ζώα έχουν κυνόδοντα. Όμως οι κυνόδοντες του ανθρώπου δεν είναι κατάλληλοι για αυτό το σκοπό - να σκίσει το κρέας. Στους πιθήκους αυτά τα δόντια είναι πιο δυνατά και χρησιμοποιούνται είτε για αμυντικούς σκοπούς, είτε για να διατρυπούν σκληρές οργανικές ουσίες.
Η φυτοφαγία, η οποία είναι φυσιολογική διατροφή του ανθρώπου, δίνει στον άνθρωπο όλες τις απαραίτητες ουσίες για να δυναμώνει το σώμα, η χώνευση γίνεται με φυσιολογικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει ενόχληση στο στομάχι. Επίσης, με την φυτοφαγία ο άνθρωπος θα έχει γερά κόκαλα, δυνατούς μυς και γεροδεμένο σώμα.
Δεύτερος λόγος. Το κρέας δεν παρέχει τίποτα περισσότερο από ό,τι η φυτική τροφή. Ίσα ίσα τα σφάγια, επειδή δεν έχουν άμυλο και σάκχαρα και επειδή εμπεριέχουν μέσα τους σε μεγάλο ποσοστό συστατικά κρέατος, πρέπει να θεωρηθεί ακατάλληλη τροφή. Ενώ από τις τροφές που υπάρχουν στο φυτικό βασίλειο, ο άνθρωπος μπορεί να διαλέξει την τροφή η οποία θα ταιριάζει σε κάθε κλιματολογική συνθήκη και σε όλες τις συνθήκες της ζωής. Μερικά φρούτα, όσπρια και ξηροί καρποί περιέχουν συστατικά κρέατος σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το κανονικό κρέας, και μερικά από αυτά έχουν περισσότερες θερμίδες και δύναμη, όπως τα άμυλα, λιπαρά και σάκχαρα. Οι φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που βρίσκονται στα λαχανικά μοιάζουν πολύ με τις ίνες και τις πρωτεΐνες που έχει το κρέας των ζώων και είναι δύσκολα να τις ξεχωρίσεις από τη μορφή τους και οι χημικές αναλύσεις δεν μπορούν να βρουν διαφορές μεταξύ τους.
Τρίτος λόγος είναι ότι και σε πιο ευνοϊκές συνθήκες το κρέας του ζώου δεν μπορεί να είναι ελεύθερο από βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία ουσίες και ακαθαρσίες, γιατί η εναλλαγή της ύλης στα ζώα ακολουθεί την κανονική πορεία, όπως και στους ανθρώπους, και τη στιγμή που στις αρθρώσεις και αρτηρίες δημιουργούνται υγιεινά και κανονικά κύτταρα, την ίδια στιγμή από τις ίδιες αρθρώσεις και αγγεία προσπαθούν να φύγουν προς το παχύ έντερο και να εκκενωθούν εξασθενημένα και νεκρά στοιχεία, τα οποία είναι πολύ βλαβερά για την υγεία. Φαίνεται καθαρά ότι όταν αυτή η διαδικασία μεταβολισμού κόβεται με τη βία, θανατώνοντας το ζώο, τότε όλες αυτές ακαθαρσίες, οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό, παραμένουν στο πτώμα του σφαγμένου ζώου με τόσο μεγάλη αναλογία ακαθάριστου αίματος, όσο ήτανε μέχρι τη στιγμή του θανάτου, όταν όλες αυτές οι ακαθαρσίες προσπαθούσαν να φύγουν από τον οργανισμό. Και δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο να καθαρίσει το κρέας σφαγμένου ζώου. Αν και ο μεγάλος υγειονόμος ο Μωυσής μας λέει πως πρέπει να φύγει εντελώς το αίμα από το σφαγμένο ζώο. Έτσι όμως καταφέρνεις πολύ λίγα, γιατί το αίμα φεύγει μόνο από τις μεγάλες αρτηρίες, από τις μικρές αρτηρίες το αίμα δεν μπορεί να φύγει εντελώς, γιατί με τη διακοπή της θερμικής λειτουργίας του οργανισμού το αίμα θα πήξει και θα μείνει στο κρέας.
Και αν θα σκεφτούμε καλύτερα, θα καταλάβουμε ότι το πτώμα πεθαμένου ζώου, ο θάνατος του οποίου προήλθε από τη φυσική αιτία, είναι πιο ασφαλές για μας από το πτώμα ζώου σφαγμένου για την τροφή μας. Το πρώτο εμείς δεν θα το τρώμε επειδή είναι αηδία και επειδή θα φοβόμαστε να μην κολλήσουμε καμία αρρώστια, το δεύτερο θα το τρώμε, αν και εκεί θα έχουν όλα τα επικίνδυνα και μολυσμένα στοιχεία.
Τέταρτος λόγος: Μεγάλο ποσοστό ζώων που σφάζονται για πούλημα, πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι μη υγιεινά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζώα ζουν και μεγαλώνουν σε μη φυσιολογικές συνθήκες από τους ανθρώπους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το πάθος των ανθρώπων να τρώνε κρέας. Εκτός από αυτά, με σύμφωνη γνώμη μεγάλων επιστημόνων, μεταξύ των ζώων κυκλοφορεί ένα μεγάλο ποσοστό μεταδιδόμενων ασθενειών, οι οποίες εύκολα μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Αυτές οι αρρώστιες είναι: τριχομονάδες, πανώλη, χοιρινός τύφος, φυματίωση, πνευμονία, ψευδάνθρακες, αρρώστιες ποδιών και στομάχου, ανεμοπύρωμα κλπ.
Πέμπτος λόγος: είναι η κυρίαρχη απόδειξη των φυτοφάγων ανθρώπων, ότι οι φυτοφάγοι απολαμβάνουν την υγεία τους χωρίς να αρρωσταίνουν. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι όταν έγιναν φυτοφάγοι, θεραπεύτηκαν εντελώς από αρρώστιες (περισσότερες φορές χρόνιες) όπως ποδάγρα, ρευματισμοί, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, επιληψία, παράλυση, ουρική αρθρίτιδα, αναπτυσσόμενες αρρώστιες του θώρακα κλπ. Υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι απολαμβάνουν τη ζωή χάρη στη δίαιτα αυτή με όλη τη σημασία της λέξης.
Γενικά οι άνθρωποι ξεπερνούν πιο εύκολα τις διάφορες ατυχίες, πιο γρήγορα επουλώνονται οι πληγές και οι μεταχειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης, η δίαιτα χωρίς κρέας γιατρεύει παλιά έλκη, όταν όλα τα άλλα μέσα είναι απόλυτα ανήμπορα. Είναι επίσης γνωστά και άλλα παραδείγματα. O φιλάνθρωπος Δον Γκοβαρδ, ο οποίος ήταν φυτοφάγος, όταν επισκεπτόταν τα μπουντρούμια και διάφορους άλλους κακόφημους οίκους, στους οποίους αγρίευε τυφοειδής πυρετός και είχε πολύ μολυσμένο αέρα, δεν αρρώσταινε.
Έκτος λόγος: είναι αυτός των γιατρών, οι οποίοι βλέποντας τις αιτίες και θεραπείες του αλκοολισμού, απέδειξαν ότι όσο περισσότερο έχει πάθος ο άρρωστος να καταναλώνει το κρέας, τόσο περισσότερο δεν μπορεί να θεραπευτεί και αντιθέτως, η επιθυμία να μεθύσει λιγοστεύει ανάλογα με την αποχή από την κατανάλωση κρέατος. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο μερικοί από τους διάσημους επιστήμονες διαπιστώνουν το γεγονός ότι το μοναδικό φάρμακο από αυτή τη φοβερή και καταραμένη αρρώστια μπορεί να είναι αποκλειστική φυτοφαγία.
Έβδομος λόγος: είναι τα λόγια του Θεού στον άνθρωπο, όταν δημιούργησε τον κόσμο, όπου ο Θεός τον προστάζει: «Να σας έδωσα κάθε είδους χόρτο που βγάζει σπόρους και κάθε είδους δέντρο που βγάζει καρπούς, αυτή θα είναι η διατροφή σας» (Παλαιά Διαθήκη, κεφάλαιο 1, στοιχ.29).
Και ούτε η Βίβλος, ούτε καμιά άλλη μεγάλη προσωπικότητα δεν μπορούν να μας αποδείξουν ότι η ανατομία του σύγχρονου ανθρώπου άλλαξε τόσο πολύ από αυτή, χάρη της οποίας ο δημιουργός μιλώντας με τα παραπάνω λόγια έδωσε εντολή για την τροφή, ώστε εμείς να είχαμε βάσιμες αιτίες να την αλλάξουμε στην άλλη διατροφή, η οποία είναι εχθρική στη φύση μας.
Όγδοος λόγος: είναι ότι αν και ο άνθρωπος από κάποιες επιδράσεις στην αλλαγή των συνθηκών της ζωής του εδώ και πολύ καιρό άλλαξε την διατροφή του και έγινε παμφάγος, οι νόμοι του Θεού και ηθικής, οι οποίοι είχαν στόχο να κατευνάσουν τις τάσεις του ανθρώπου, διατύπωσαν καθαρά την αφύσικη διατροφή του ανθρώπου. Οι άνθρωποι πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν και να συμπεριφέρονται όσο το δυνατόν πιο αυστηρά προς τον εαυτό τους.
Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να διαφωνεί, ότι τον καιρό που υπήρξε ο Ιουδαϊσμός, μπορεί και στις αρχές του Χριστιανισμού, επιτρεπόταν η δουλεία. Αλλά όταν αυτή καταδικάστηκε και υπήρξε προσπάθεια να καταργηθεί από όλους τους λαούς της γης, δύσκολα μπορείς να υποθέσεις ότι θα υπάρχουν ακόμα υποστηρικτές της δουλείας, θέτοντας ως επιχείρημα ότι η δουλεία υπήρχε και στα αμνημόνευτα χρόνια. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο πρέπει να λύνεται και το μεγάλο ερώτημα για την τροφή όχι με φωνές υπέρ του πανάρχαιου νόμου, στον οποίο δεν υπακούνε οι σύγχρονοι κρεατοφάγοι, αλλά στις αναφορές των λόγων και αρχών του Ευαγγελίου για την Θεία Αγάπη. Έτσι, όπως ο Δάσκαλος - Θεός συζητώντας για το ερώτημα των φαρισαίων για το γάμο, στηρίχθηκε στα πρώτα θεμέλια του έγγαμου βίου διατυπωμένο από τον Μεγάλο Δημιουργό του κόσμου, την εποχή δημιουργίας των πρώτων ανθρώπων με τα εξής λόγια: ¨Με αυτό ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα και την μητέρα του και θα κολλήσει στην γυναίκα του και θα γίνουν (οι δύο) μία σάρκα. Έτσι ακριβώς και το ερώτημα για το ποια είναι η φυσιολογική δίαιτα του ανθρώπου, την απάντηση πρέπει να τη βρεις στους νόμους για την τροφή, η οποία δόθηκε στον άνθρωπο στην αρχή της δημιουργίας και είναι για μας ο έβδομος λόγος.
Ένατος λόγος: Φυτοφαγική δίαιτα, οι οποία είναι ενάντια στο βασανισμό των ζώων, ενάντια στο να χυθεί το αίμα τους, είναι ευεργετική για την καθαρότητα των σκέψεων, για την αγνότητα και τον ήρεμο χαρακτήρα. Συμβάλλει στη φυσική ανάπτυξη, τελειοποιεί τις ηθικές πλευρές του ανθρώπου, επίσης σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει στην ανάπτυξη της νοητικής ικανότητας. Έτσι τα καθαρά και τα αμόλυντα μέσα για τη φυσιολογική ζωή του ανθρώπου επηρεάζουν την ίδια τη ζωή, κάνουν καθαρά και αμόλευτα τα έργα της ζωής.
Δέκατος λόγος: Η φυτοφαγική δίαιτα δίνει πιο νεανική και ευχάριστη εμφάνιση στον άνθρωπο. Ο Αδάμ Σμίτ στο έργο του «Ο Πλούτος των Λαών» μας λέει ότι οι πιο όμορφες γυναίκες στη βρετανική επικράτεια βρίσκονται μεταξύ της κατώτερης τάξης των κατοίκων της Ιρλανδίας, οι οποίοι συνήθως τρέφονται με πατάτες. Οι πατριάρχες της Παλαιάς Διαθήκης, Δανιήλ, Ανανίας, Μισαήλ και Αζαρίας τρέφονταν με λαχανικά και απλό νερό. Ήτανε πιο ωραίοι και εύσωμοι από όλους τους απογόνους, οι οποίοι τρώγανε εδέσματα από το πλούσιο τραπέζι του βασιλιά.
Ενδέκατος λόγος είναι ότι οι πιο ευαίσθητοι και ουμανιστές άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, με μεγάλη συμπόνια είναι εξοργισμένοι με την άγρια σφαγή των ζώων, είναι ενάντια στην κακότυχη, κακόμοιρη φωνή τους που σπάζει τις καρδιές και τις ψυχές όλων, ενάντια στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και ενάντια σε όλες τις σιχαμερές, αηδιαστικές φρικαλεότητες οι οποίες επακολουθούν την κτηνοτροφία, που γίνονται τροφή για τους ανθρώπους, μετακίνησή τους από μια περιοχή στην άλλη, και στο τέλος τη σφαγή των κακόμοιρων, βασανισμένων, συναισθηματικών και οπωσδήποτε σκεπτόμενων πλασμάτων.
Δωδέκατος λόγος, είναι ότι είναι απάνθρωπο και εγωιστικό να δημιουργείς στην ολόκληρη τάξη των κατοίκων τη σιχαμερή, άσπλαχνη και ανθυγιεινή εργασία του κρεοπώλη - εργασία η οποία και επιστημονικά και από την εμπειρία πρέπει να χαρακτηριστεί όχι μόνο εντελώς άχρηστη, αλλά και εντελώς εχθρική για τα καλύτερα συμφέροντα του ανθρώπινου γένους.
Δέκατος τρίτος λόγος: Αν το 1/3 της ελεύθερης έκτασης κάθε χώρας μπορούσαμε να τη δώσουμε για την καλλιέργεια των δημητριακών και των κερασφόρων φυτών, όπως π.χ. στα μπιζέλια, φασόλια κλπ, το άλλο 1/3 στις πατάτες, παντζάρια, ρεπάνια και διάφορους άλλους βολβούς και απ’ αυτό που θα μείνει - στην καλλιέργεια φρούτων, για δάση και βοσκότοπους για ήμερα ζώα, όπως ταύρους, αγελάδες, πρόβατα, αρνιά, κριάρια - με λίγα λόγια σε αυτά - οι εργασίες τους, το γάλα και το μαλλί τους μας είναι χρήσιμα, τότε δεν θα είχαμε τις αμφιβολίες ότι και τα μικρά κράτη θα είχαν τη δυνατότητα να θρέψουν τον πληθυσμό τους πολλές φορές περισσότερο, όπως είναι στη σημερινή εποχή και θα ήτανε εντελώς ανεξάρτητα από τα αποθέματα μεγάλων κρατών.
Δέκατος τέταρτος λόγος είναι ότι το κράτος στο οποίο ο αγροτικός πληθυσμός καλλιεργεί τη γη για δημητριακά, φρούτα και φυτά και επίσης ασχολείται με βοσκότοπους, πάντα θα έχει λαμπρό μέλλον, γιατί ο λαός αυτός προσωποποιεί την καλή υγεία, δύναμη, ισχύ και το έθνος αυτής της χώρας προοδευτικά ευημερεί και μεγαλώνει.
Δέκατος πέμπτος λόγος: Εάν η κατανάλωση κρέατος θα αποδεικνυόταν περιττή, η θανάτωση για χάρη του κυνηγιού με σκυλιά και όπλα θα καταδικαζόταν σε όλο τον κόσμο σαν αγριότητα, τότε σε πολλά μικρά κράτη μεγάλες εκτάσεις “εξασφαλισμένης” γης θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν με διάφορες φυτικές καλλιέργειες, δίνοντας παράλληλα απεριόριστες δουλειές, και μαζί με αυτό, και τροφή σε πολλούς άνεργους και πεινασμένους, και με τη μείωση του κόστους ζωής, παράλληλα θα ανέβαινε το βιοτικό επίπεδο και θα μειωνόταν αισθητά τα επίπεδα της φτώχειας.
Δέκατος έκτος λόγος. Από το ένα κιλό κρέας το ½ ως ¾ περιέχει νερό και είναι τουλάχιστον 3-4 φορές ακριβότερο από το σιτάρι, αλεύρι από βρώμη και διάφορους άλλους σπόρους, όπως φασόλια, φακές, αρακάς τα οποία έχουνε μόνο 14% νερό.
Η ανάμεικτη - με κρέας και λαχανικά - διατροφή στοιχίζει σε κάθε άνθρωπο 3-4 φορές ακριβότερα από τη φυτική διατροφή, ακόμη και αν η τελευταία συμπεριλαμβάνει τυρί, γάλα και βούτυρο. Είναι αυτονόητο και ολοφάνερο ότι είναι παράλογο και απερίσκεπτο να πληρώνεις για την κακή τροφή μεγάλα ποσά.
Δέκατος έβδομος λόγος είναι ότι μεγάλος αριθμός των εργαζομένων ανθρώπων με την υπάρχουσα δίαιτα με σφάγια έπρεπε να κάνουν μεγάλη οικονομία και να έχουν μεγάλη αυταπάρνηση ώστε να ισοσκελίζουν τα έξοδά τους με τα έσοδά τους. Ενώ με τη φυτοφαγία, η οποία είναι πιο οικονομική, αυτοί θα μπορούσαν να ήταν πιο ελεύθεροι από πολλές φροντίδες και θα είχανε περισσότερα λεφτά για να αγοράζουν έπιπλα στο σπίτι, να αγοράζουν βιβλία, για εκδρομές ή να πάνε στα εξοχικά τους και γενικά να καλυτερεύσουν το αισθητικό τους γούστο και να γνωρίσουν καλύτερα τη φύση σε όλες τις μορφές της.
Δέκατος όγδοος λόγος. Τα παιδιά προτιμάνε περισσότερο ώριμα φρούτα και ζυμαρικά από το κρέας και έχουν καλύτερη ανάπτυξη, επειδή είναι γνωστό σε όλους ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος κάνει κακό στα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν τα παιδιά δεν είχαν την επίδραση των γονέων τους και το δυνατό παράδειγμά τους, αυτά τα παιδιά δεν θα είχαν τη συνήθεια να τρώνε κρέας, γιατί η φύση του ανθρώπου είναι αντίθετη.
Εκτός από αυτό, πόσο μεγάλη και τρομερή διχόνοια προκαλούμε στις ψυχές των παιδιών, στη διαπαιδαγώγησή τους. Από τη μια πλευρά τους λένε για την αγάπη σε όλες τις ψυχές της φύσης και φόβο να προκαλείς πόνο και ταλαιπωρία σε κάθε δημιούργημα, και από την άλλη - με το δικό τους παράδειγμα - υποστηρίζουν την ψεύτικη αντίληψη ότι η σφαγή των ζώων και η κατανάλωσή τους στην τροφή με επακόλουθο να υποφέρουν τα ζώα αυτά είναι χωρίς αμφιβολία απαραίτητο και δίκαιο.
Δέκατος ένατος λόγος, είναι ότι από τότε που άρχισε η ιστορία του κόσμου, η ανθρωπότητα χρωστάει για τα πλούτη που απέκτησε, τον ηρωισμό και τις νίκες, χάρη στη δύναμη, υπομονή, τόλμη και λογική ικανότητα για δουλειά των ζώων οι οποίοι δεν τρώνε κρέας. Όλες τις εργασίες στη γη κάνουν μόνο χορτοφάγα ζώα: άλογα, ταύροι, μουλάρια, ελέφαντες και καμήλες. Και κανένα σαρκοφάγο ζώο δεν έχει την υπομονή και τη δύναμη, όπως είναι το άλογό μας, που δουλεύει κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς ξεκούραση. Ο Δρ Chaillu αναφέρει ότι είδε τον γορίλα, ο οποίος τρέφεται με φρούτα και διάφορα καρύδια, να σπάει το τουφέκι με τα χέρια χωρίς κόπο, το οποίο έπεσε άθελα από έναν τυχοδιώκτη, και ο γνωστός νατουραλιστής Δρ Δουνκάν μας διαβεβαιώνει ότι αυτό το ζώο, με τη φυσική δύναμη που έχει, ξεπερνάει το λιοντάρι της Αφρικής.
Εικοστός λόγος: Όλοι αυτοί οι οποίοι είναι φυτοφάγοι έχουν περισσότερο βάρος, περισσότερους μύες, είναι υπομονετικοί, πιο ψύχραιμοι για να κουμαντάρουν τον εαυτό τους σε κρίσεις οργής, έχουν περισσότερη αποφασιστικότητα, αντοχή, είναι αποφασισμένοι να κάνουν μεγάλη ηρωική πράξη από αυτούς που είναι παμφάγοι. Ο προφέσορας Φοριεστ μελετώντας τους Άγγλους, οι οποίοι τρώγανε πολύ κρέας και τους Σκοτσέζους και Ιρλανδούς οι οποίοι τρέφονται περισσότερο με δημητριακά, πατάτες και ψωμί, απέδειξε ότι οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί είναι πιο ψηλοί από τους Άγγλους, πιο δυνατοί και έχουν περισσότερο βάρος. Οι Λάπωνες, οι οποίοι τρώνε κρέας, είναι ανίσχυροι, φίλαυτη ράτσα, ενώ οι Φιλανδοί, οι οποίοι ζουν στις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες και η βασική τους τροφή είναι από τη γη, είναι τόσο θαυμάσια ράτσα, όπως είναι οι Σουηδοί και Νορβηγοί. Τα αίτια αυτής της διαφοράς, λέει ο Δρ Λάμπ, πρέπει να τα δικαιολογήσουμε περισσότερο στη δίαιτα των τελευταίων.
Εικοστός πρώτος λόγος: Οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι στην ιστορία των λαών χωρίς καμιά σύγκριση στη δύναμη των μυών, με φυσική ενέργεια και δύναμη να κάνουν την εργασία ήταν φυτοφάγοι, όπως ο Ελληνικός και Ρωμαϊκός στρατός στα χρόνια που είχαν τις καλύτερες τους νίκες και όταν παράτησαν αυτή τη διατροφή και τις απλές συνήθειες τους, προκάλεσε γρήγορα την πτώση τους. Έτσι ακριβώς και στην εποχή των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα, όπου η μυϊκή δύναμη εμφανιζόταν σε όλες τις μορφές της. Οι συμμετέχοντες σε αυτούς τους αγώνες ήταν παράδειγμα θαυμασμού και ενθουσιασμού μόνο τότε, όταν αυτοί οι αθλητές ακολουθούσαν την αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα, και όταν όμως η σαρκοφαγία έγινε κυρίαρχη δίαιτα, τότε όποιοι διακρινόταν στη δύναμη, γινόντουσαν τεμπέληδες, μαλθακοί και αδύνατοι.
Εικοστός δεύτερος λόγος: Πολλοί από αυτούς που ανακάλυψαν καινούργιους τομείς της σκέψης και οι οποίοι περνούσαν από τον απάτητο δρόμο της επιστήμης, γινόντουσαν φυτοφάγοι από δική τους πεποίθηση. Απ’ όλο το πλήθος των ανθρώπων στα αρχαία χρόνια μπορούμε να αναφερθούμε στους: Γεδηορ, Βούδα, Πυθαγόρα, Εμπεδοκλή, Πλάτωνα, Οβίδιο, Επίκουρο, Μουσμιο, Σενέκα, Πλούταρχο, Άγιο Ιάκωβο (ο πρώτος εκπρόσωπος της χριστιανικής εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ), Τερτουλιάν, Κλεομένης της Αλεξάνδρειας, Πορφύρης Ζλατοούστ, αυτοκράτορας Ιούλιος Προυντεντσί, αργότερα Κορνάρος, σερ Τόμας Μουρ, Μοντέν, Λέσσιο, Γκασέντ, Μπέικον, Ρέϊ, Κοουλέϊν, Έβελην, Μάντεβιλ, Μίλτον, Μποσσιουέτ, Νεύτων, Λίνεους, Τόμσον, Ρουσσώ, Βολτέρος, Μπάιρον, Λαμαρτίν και άλλοι, χωρίς να μετράμε πολλά ονόματα των σύγχρονων δημιουργών και μεγαλοφυών ανθρώπων.
Εικοστός τρίτος λόγος: Αποδείχθηκε και μπορεί να ελεγχθεί από τον οποιοδήποτε, ότι ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου όχι μόνο θα μειωθεί, αλλά αντιθέτως θα αυξηθεί και η υγεία, η ευτυχία θα βελτιωθεί χάρη στη δίαιτα χωρίς σφάγια, και ούτε το δίκαιο, ούτε η συμπόνια, ούτε η ευσπλαχνία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοια ανυπόφορη σκληρότητα η οποία γίνεται κάθε μέρα για τον κορεσμό διαστρεβλωμένων και αφύσικων ορέξεων.
Εικοστός τέταρτος και τελευταίος λόγος: Η φυτοφαγία στη βάση της είναι η διαμαρτυρία ενάντια σε όλα τα μοχθηρά τα οποία προκαλούσε και προκαλεί περισσότερη ανησυχία στα πλούσια και ισχυρά έθνη, δηλαδή ενάντια στη χλιδή, στη οξυθυμία και στα ελαττώματα. Αυτή (η δίαιτα, η φιλοσοφία) απορρίπτει εντελώς εκείνο το οποίο πετυχαίνεται με αντίτιμο τις ζωές των αθώων ζώων, αυτή μας διδάσκει να αγαπάμε, να έχουμε συμπόνια σε όλους και επιβραβεύει την εγκράτεια, την οικονομία, την αγνότητα, τη φιλανθρωπία και γενικά όλα αυτά που συμβάλλουν στην ευημερία, στην ειρηνική συνύπαρξη και ηθική βελτίωση του ανθρώπινου γένους.
Ρε Καφαταριδη, που το βρηκες το κουραγιο να μεταφρασεις ολη αυτη την αρλουμπα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήοτι να ναι.οτι του φανει του λολο στεφανη.ο θεος λεει δεν θελει να τρωμε κρεας.και μονο που υπαρχει κατι τετοιο στο αρθρο,ειναι ολο ακυρο(περα απο τις αλλες παπαριες περι δοντιων και στομαχου
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι φρικτα ρατσιστικο(δεν ειμαι αριστερος)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά βλέπω vegetarian με θρησκευτικό υπόβαθρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κείμενο είναι σε γενικές γραμμές ότι να'ναι.
Βασικά οι λόγοι υιοθετησης της χορτοφαγίας είναι πολλοί απλοί:
1. Η ίδια η βιομηχανία κρέατος, η οποία μολύνει, σφαγιάζει, κακοποιεί (για αμφιβολίες, υπάρχουν οι ταινίες Earthlings & Food INC)
2. Πως είναι δυνατόν τα "βιομηχανικά" ζώα να έχουν οτιδήποτε θρεπτικό στο κρέας τους, δεδομένου του τρόπου που "ζουν" αλλά και πεθαίνουν (δείτε πάλι τα παραπάνω ντοκυμαντέρ)
3. Φιλοσοφικός λόγος, κάνετε μια έρευνα ποιοι "σοφοί" υπήρξαν στο απώτερο και πρόσφατο παρελθον vegetarian
John McArdle, Ph.D., an anatomist, primatologist and vegetarian, summarizes the situation clearly [McArdle 1996, p. 174]:
ΑπάντησηΔιαγραφήHumans are classic examples of omnivores in all relevant anatomical traits. There is no basis in anatomy or physiology for the assumption that humans are pre-adapted to the vegetarian diet.
Ο φυτοφάγος John McArdle, Ph.D., ανατόμος και πριματοτολόγος (ασχολούμενος με τα πρωτεύοντα θηλαστικά), συνοψίζει την κατάσταση σαφώς [McArdle 1996, σ. 174]:
Οι άνθρωποι είναι κλασικά παραδείγματα παμφάγων σε όλα τα σχετικά ανατομικά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει καμία βάση στην ανατομία ή τη φυσιολογία για την υπόθεση ότι οι άνθρωποι είναι προ-προσαρμοσμένοι στη χορτοφαγική διατροφή.
Σύνοψη:
Μια σύντομη περίληψη ορισμένων από τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους παμφάγοι:.
1. Το αρχείο των απολιθωμάτων οστών, υπολειμμάτων τροφής, κοπράνων κλπ.: Περίπου επί 13 εκατομμύρια χρόνια από την εμφάνισή τους οι άνθρωποι είναι παμφάγοι.
2. Συγκριτική ανατομία του ανθρώπινου εντέρου. Τα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για τη μορφολογία του εντέρου δείχνουν προσαρμογές για τις οποίες η καλύτερη εξήγηση είναι η πρακτική της ζωικοφαγίας.
3. Συγκριτική Φυσιολογία μεταβολισμός)
3α. Εντερικοί υποδοχείς για αιμικό σίδηρο. Η ύπαρξη εντερικών υποδοχέων για τη συγκεκριμένη απορρόφηση του αιμικού σιδήρου αποτελεί ισχυρή απόδειξη της προσαρμογής στις ζωικές τροφές στη διατροφή, καθώς αιμικός σιδήρος βρίσκεται σε θρεπτικά σημαντικές ποσότητες μόνο στα ζωικά τρόφιμα (πανίδα).
3β. Η B-12 είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία.
Η ανάγκη για τη βιταμίνη Β-12 στην ανθρώπινη διατροφή, καθώς και η έλλειψη αξιόπιστων (όλο το χρόνο), φυτικών πηγών δείχνουν εξελικτική προσαρμογή σε ζωικές τροφές στη διατροφή του ανθρώπου.
3γ. Οι φυτικές τροφές είναι φτωχές σε Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα - EFA. Σε γενικές γραμμές, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα στις φυτικές τροφές είναι σε κακή για τους ανθρώπους αναλογία (με εξαίρεση πολύ λίγα εξωτικά, ακριβά έλαια) και τα χαμηλά ποσοστά σύνθεσης της EPA, DHA, και άλλων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου από πρόδρομες ουσίες των φυτών, αποτελούν ισχυρή ένδειξη της προσαρμογής μας στα τρόφιμα που περιλαμβάνουν προσχηματισμένα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα, δηλαδή της πανίδας.
3δ. Ρυθμός σύνθεσης ταυρίνης. Το χαμηλό ποσοστό της σύνθεσης ταυρίνης σε ανθρώπους, σε σύγκριση με εκείνη στα φυτοφάγα ζώα, δείχνει ανθρώπινη προσαρμογή στις διατροφικές πηγές της ταυρίνης (από την πανίδα) στη διατροφή του ανθρώπου.
3ε. Αργή μετατροπή τής βήτα-καροτίνης. Το χαμηλότατο ποσοστό μετατροπής της βήτα-καροτίνης σε βιταμίνη Α, ιδίως σε σύγκριση με την τιμή μετατροπής στα φυτοφάγα ζώα, προτείνει την προσαρμογή στις διαιτητικές πηγές προσχηματισμένης βιταμίνης Α (δηλαδή, μιας διατροφής που περιλαμβάνει πανίδα).
3στ. Οι περισσότερες φυτικές τροφές είναι φτωχές σε ψευδάργυρο και σίδηρο. Ενώ αυτά τα ανόργανα στοιχεία που παρέχονται από τα δημητριακά περιέχουν πολλές ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση μετάλλων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι διατροφικές απαιτήσεις για σίδηρο και ψευδάργυρο ικανοποιούνται κυρίως από ζωικές τροφές κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης.
4. Δεν υπάρχει “φυτοφάγα φυλή”. Και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρξε ποτέ.
5. Η πραγματική διατροφή όλων των μεγάλων πιθήκων περιλαμβάνει και ζωικά τρόφιμα. Ακόμη και οι μεγάλοι πίθηκοι που βρίσκονται πιο κοντά στους εντελώς χορτοφάγους, οι γορίλες, καταναλώνουν έντομα όταν είναι διαθέσιμα. Χιμπατζήδες και μπονόμπο, οι κοντινότεροι συγγενείς μας, τρώνε περιστασιακά κρέας. Άλλωστε και τα άφθονα, μικροσκοπικά έντομα που τρώνε οι χορτοφάγοι δείχνουν, ότι όπως συμβαίνει και στο επίπεδο των βακτηριδίων, ΔΕΝ υπάρχει αποκλειστικά φυτοφάγο είδος!
2 Σεπ 2011 5:26:00 μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ;
τι πίνεις και δεν μας δίνεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήπραγματι ο ανθρωπος ειναι εκατομμύρια χρονια παμφαγος και αυτο τον βοηθησε να επιβιώσει σε εντελώς αντιξοα περιβάλλοντα. Αν παρέμενε φυτοφάγος δεν θα μπορούσε να ζησει παρα μόνο στις ζουγκλες.
ΑπάντησηΔιαγραφή(Οταν αρχισε να λεει για Παλαιες διαθηκες και σπορια σταματησα να διαβαζω)