GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ιταλία σε κίνδυνο. Θα είναι η επόμενη;‏...

Από το http://center24.blogspot.com/ Στο άρθρο που ακολουθεί από το insurgente.org αναλύεται η κακή πλέον κατάσταση της ιταλικής οικον...

Από το http://center24.blogspot.com/

Στο άρθρο που ακολουθεί από το insurgente.org αναλύεται η κακή πλέον κατάσταση της ιταλικής οικονομίας και οι κίνδυνοι μιας μετάδοσης του προβλήματος της Ισπανίας στην γειτονική χώρα.
Οι τραπεζές της κατέρρευσαν στο χρηματιστήριο του Μιλάνο (που κατέγραψε την πιο σημαντική πτώση - 3,47% - σε όλη την Ευρώπη), την στιγμή που τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από...
την προσχώρησή της στην ευρωζώνη.
Η αγορά έχει αρχίσει να διερωτάται κατα πόσο τα οικονομικά της Ιταλίας δεν είναι σε χειρότερη κατάσταση από εκείνα της Ισπανίας. Η διαφορά των Ισπανικών επιτοκίων από τα γερμανικά είναι στις 284 μονάδες βάσης και της Ιταλίας λίγο μόνο πιο κάτω.
Την περίοδο αυτή οι ιταλικοί κρατικοί τίτλοι πιέζονται ξανά και η αξία τους συνεχίζει να πέφτει για 5η συνεχόμενη μέρα οδηγώντας τα spread σε τιμές ρεκόρ: οι αμφιβολίες για την υπόθεση της Ελλάδας συνεχίζουν να επηρρεάζουν τις συναλλαγές και σήμερα ο κίνδυνος μετάδοσης του προβλήματος στην Ιταλία είναι μεγάλος. "Γίνεται λόγος για ένα πιθανό default της Ελλάδας και μετάδοση στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, ενώ η Ιταλία συνιστά την επόμενη στάση", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Llloyds, Charles Diebel. "Η Ιταλία έχει ένα χρέος που προκαλεί τρόμο".
Αμφιβολίες για την ιταλική οικονομίαΗ οικονομική κατάσταση της Ιταλίας δεν βοηθά. Σήμερα έγινε γνωστό ότι η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Μάιο έπεσε κατά 0.6% σε σχέση με τον Απρίλη (οπότε και είχε αυξηθεί κατά 1.1%) καταγράφωντας μεγαλύτερη πτώση από το 0.1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Εχθές ο Ιταλός Υπ. Οικονομικών Giulio Tremonti ανακοίνωσε νέα διαρθρωτικά μέτρα αξίας 40δις ευρώ σε 4 χρόνια, αν και το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών έχουν μετατεθεί για το 2014, την τελευταία χρονιά της μεταρρύθμισης. Όμως εδώ ανακύπτουν αμφιβολίες δεδομένου ότι ο Tremonti μπορεί να εγκαταλείψει την κυβέρνηση εξαιτίας ενός υποτιθέμενου σκανδάλου διαφθοράς και το σχεδιό του ίσως να μην υλοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων έφτασαν στο μέγιστο του 5.371%, ανεβάζοντας το spread (η διαφορά σε σχέση με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους) της Ιταλίας στην τιμή ρεκόρ των 247 μονάδων, τιμή που είχε να παρουσιαστεί από το 1999. Η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα πιθανόν να είναι η χειρότερη για τα ιταλικά ομόλογα από τον Μάιο του 2010 όταν και υλοποιήθηκε η πρώτη διάσωση της Ελλάδας. Την περασμένη εβδομάδα οι κρατικοί ιταλικοί τίτλοι απέδιδαν 4.8%. Επιπλέον, η διαφορά ανάμεσα στα ιταλικά και στα ισπανικά ομόλογα είναι γύρω στις 40 μονάδες βάσης, δηλ. στο μισό της τιμής στις αρχές του χρόνου.
Η Ιταλία μπορεί να κολλήσει την "ισπανική γρίππη"Η Wall Street Journal επιβεβαιώνει ότι η Ιταλία κινδυνεύει να κολλήσει την "ισπανική γρίππη", δεδομένου του ότι, αντίθετα με αυτό που ίσχυε στην αρχή της κρίσης, η αγορά θεωρεί ότι η χώρα που κυβερνάται από τον Silvio Berlusconi έρχεται όλο και πιο κοντά στο να είναι η επόμενη που θα πέσει μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικά προβλήματα: στην Ισπανία πρόκειται για παθητικό και για αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού συστήματος με ένα δημόσιο χρέος σχετικά χαμηλό και μία ασθενική ανάπτυξη.
Παρόλο που η Ιταλία έχει ένα χαμηλό έλλειμμα, 4.6%, η σχέση χρέους - ΑΕΠ είναι στο 119%, δηλ. σε τιμή που την ξεπερνά μονάχα η Ελλάδα και εξακολουθούσε να αυξάνει ακόμη και την περίοδο της οικονομικής έκρηξης.
Εώς τώρα η καλύτερη απόδοση των κρατικών τίτλων αντανακλούσε την μικρή ανησυχία για τα οικονομικά της και οφείλονται εν μέρει σε μία αυξημένη ρευστότητα: η αγορά των ιταλικών ομολόγων είναι τρεις φορές μεγαλύτερη αυτής των ισπανικών.
Το πρόβλημα σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ότι ενώ η Ισπανία ανέλαβε αποφασιστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τα προβλήματα της Ιταλίας εντείνονται διαρκώς. Έχει ένα χρόνιο πρόβλημα ανάπτυξης και αναμένεται ότι το χρέος της θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια ακόμη. Επιπλέον, όμως θυμίζει η WSJ, το 10% του ΑΕΠ φέτος θα κατετθυνθεί στην πληρωμή των τόκων, ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας, το ποσό ανέρχεται στο 6%. Τέλος, η Ιταλία πρέπει ακόμα να αντλήσει από τις αγορές περίπου τα μισά των 222δις ευρώ που είχε σχεδιάσει, την στιγμή που η Ισπανία έχει ανάγκη μόνο από 40δις.
Το αρνητικό αποτέλεσμα των τραπεζών στα stress tests"Παρακολουθούμε μία φυγή προς την ποιότητα και οι περιφερειακές χώρες βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό πίεση, είδικά η Ισπανία και η Ιταλία", εξήγησε στο Bloomberg ο αναλυτής του WestLB, Michael Lester.
"Η γενική αντίληψη για την Πορτογαλία και την Ελλάδα μαζί με την ανάγκη σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μία πιο έντονη λιτότητα στην Ιταλία και στην Ισπανία, μας οδηγούν στην τέλεια καταιγίδα. Τα spreads συνεχίζουν να αυξάνουν". Σε αυτό το περιβάλλον, οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στην κεφαλή του καταλόγου της πτώσης στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αυτή την εβδομάδα, η Unicredit, ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χώρας έκλεισε με μία πτώση 7.85%. Οι αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι οι επενδυτές έχουν αναστατωθεί από το έγραφο για τα stress tests που διέρευσε, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες οφείλουν να επανακαιφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες που αποτυγχάνουν σε αυτή την δοκιμασία.
Επιπλέον, σήμερα δημιουργούν ανησυχία τα τελευταία στοιχεία της Bank of America, σύμφωνα με τα οποία (οι ιταλικές τράπεζες) δεν θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν από τα προβλήματα του δημόσιου χρέους. Στο ίδιο πνεύμα και η UBS θεωρεί ότι οι ιταλικές τράπεζες θα έχουν χειρότερη επίδοση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, και γι' αυτό θα προτιμήσει τις μεγαλύτερες τράπεζες.
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

2 σχόλια

  1. Ο Χ Ι Σ Τ Η Ν Α Π Ο Χ Ή

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΑΠΟΧΉ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

    Η ΑΠΟΧΉ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ, ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

    Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η
    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 50% ΑΠΟΧΉΣ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ 2.000.000 ΨΗΦΟΥΣ (20%),
    ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ 40 % !!!!!

    ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ,
    ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.

    Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η
    Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΔΕ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΧΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥΣ !!!!!!

    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ, ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΣΟΣΤΟ,
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ *** 1.800.000 *** ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ 35%,
    ΑΝΤΙ ΜΕ 17% ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !!!!!!!

    ΠΡΟΣΟΧΗ
    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΑΠ: Η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης...
    το 2008.

    γιατί τώρα πάει μια χαρά!!!!!!!!!!!!!!
    ....ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΟΟ..( νευρικό γέλιο )..
    ΜΑΛΑΑΑΑΑΑΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑα


    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/06/2008
    Για κλοπή του εισοδήματος λόγω της ακρίβειας με ευθύνη της κυβέρνησης έκανε λόγο χθες ο Γ. Παπανδρέου και πρότεινε μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών. «Η Ελλάδα, δυστυχώς, μετατρέπεται στην πιο ακριβή χώρα της Ε.Ε. Γίνεται κλοπή του λαϊκού εισοδήματος, ενώ οι λίγοι ευημερούν.
    Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που βάζει σε δοκιμασία την ελληνική οικογένεια», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια διακοπή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου που συζήτησε το θέμα.

    «Και όλα αυτά, διότι η κυβέρνηση αδρανεί, ανέχεται, κλείνει τα μάτια της σε συγκεκριμένα συμφέροντα, στην ασυδοσία συγκεκριμένων συμφερόντων. Ανομία και ασυδοσία χαρακτηρίζουν την πολιτική της. Η κυβέρνηση, ούτε τους μηχανισμούς του κράτους ενεργοποιεί, ούτε επιβάλλει χρηστούς κανόνες στην αγορά, όπως και οφείλει. Δεν αρκούν τα παρακάλια στους επιχειρηματίες».

    Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αφορούν:

    * Εφαρμογή του νόμου περί καταπολέμησης μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ανταγωνισμού. Ετσι, θα σπάσει η φούσκα των εναρμονισμένων και πλασματικά υψηλών τιμών. Οι μειώσεις τιμών που ανακοινώθηκαν από μερικές επιχειρήσεις δείχνουν ότι αυτό το περιθώριο υπάρχει, απλώς δεν θέλει να το αντιληφθεί η κυβέρνηση.

    * Απευθείας μειώσεις στα τιμολόγια των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το κράτος.

    * Ενεργοποίηση της νομοθεσίας και των ελεγκτικών μηχανισμών για το σπάσιμο των ολιγοπωλίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *