GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, στο μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία...

Αίτημα για οικονομική βοήθεια απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ ...

Αίτημα για οικονομική βοήθεια απηύθυνε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των τελευταίων μηνών.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο κ. Σόκρατες ανέφερε ότι η καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που...
 πρότεινε η κυβέρνησή του επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πρόσβασή της στις αγορές, καθιστώντας αναπόφευκτη την προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια.
«Όπως γνωρίζετε αγωνίστηκα όλη τη χρονιά που πέρασε για να μη συμβεί αυτό. Η απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης όπως και η πολιτική κρίση κατέστησαν εύθραυστη τη χώρα», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «μια πραγματική απειλή στη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας».
«Πάντα θεωρούσα ένα αίτημα για εξωτερική βοήθεια ως την τελευταία λύση. Αν δεν λαμβανόταν η απόφαση αυτή θα υπήρχαν κίνδυνοι τους οποίους δεν μπορεί να διατρέξει η χώρα», πρόσθεσε.
Δεν διευκρίνισε ωστόσο ούτε το είδος αλλά ούτε και το μέγεθος της βοήθειας που ζητείται. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα επιδιώξει τους καλύτερους δυνατούς όρους στη διαπραγμάτευση της βοήθειας.
Των ανακοινώσεων του κ. Σόκρατες προηγήθηκαν δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Τεϊξέιρα Ντος Σάντος, σε πορτογαλική εφημερίδα, ο οποίος ανέφερε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να καταφύγει στη βοήθεια της ΕΕ.
«Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Πορτογαλίας.
«Με ανεύθυνο τρόπο η χώρα ωθήθηκε προς μία δύσκολη κατάσταση στις χρηματαγορές» σημείωσε ο Ντος Σάντος, αναφερόμενος στην καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που πρότεινε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σόκρατες, ο οποίος κατόπιν αυτού την 23η Μαρτίου υπέβαλε την παραίτησή του.
Η Πορτογαλία γίνεται η τρίτη χώρα της ευρωζώνης, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, που προσφεύγει για βοήθεια στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.
Μπαρόζο: Το ταχύτερο δυνατό η εξέταση του αιτήματος
Το αίτημα της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. θα το χειριστεί το ταχύτερο δυνατό.
«Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την πρόθεσή του να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής στήριξης» της ΕΕ, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι το αίτημα αυτό θα εξεταστεί το ταχύτερο δυνατό (...) και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Πορτογαλίας να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες με την αλληλεγγύη των εταίρων της».
Όλι Ρεν: Υπεύθυνη κίνηση
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε το αίτημα ως «υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη»
«Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την πορτογαλική κυβέρνηση για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ρεν μιλώντας στο Reuters και πρόσθεσε ότι το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα.
Έτοιμο για βοήθεια και το ΔΝΤΚαι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Πορτογαλία, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σόκρατες.
«Αλμα» του επιτοκίου στη δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων
Οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία φάνηκαν και στη δημοπρασία 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων της Τετάρτης. Αν και κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 1,005 δισ. ευρώ, το επιτόκιο αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με τις δημοπρασίες του προηγούμενου μήνα.
Πιο αναλυτικά, στη δημοπρασία των 12μηνων εντόκων γραμματίων η Πορτογαλία άντλησε 455 εκατ. ευρώ, με μέση απόδοση στο 5,902% έναντι 4,331% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,6 φορές έναντι 2,2 φορές τον προηγούμενο μήνα.
Στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, αντλήθηκαν 550 εκατ. ευρώ με τη μέση απόδοση στο 5,117% έναντι 2,984% στην προηγούμενη δημοπρασία. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε 2,3 φορές έναντι 2,6 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

4 σχόλια

  1. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στην επέτειο του Τιτανικού (!!!)


    Όταν ο θεός έχει κέφια σκαρώνει κάτι απίστευτες ιστορίες σαν αυτή που αφορά την Ελλάδα. Εδώ και μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση έχει πει ότι θα κάνει ανακοινώσεις στις 15 Απριλίου σχετικά με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Δηλαδή τις αποκρατικοποιήσεις και το σχέδιο αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και πιθανότατα και κάποια μέτρα άμεσης ισχύος διότι ο προϋπολογισμός έχει πέσει έξω για τα καλά.

    Μπορεί εκείνη η ημερομηνία να μη θυμίζει στους περισσότερους τίποτε. Δεν είναι τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ ούτε καμιά επέτειος εκλογικής νίκης. Μια τυχαία μέρα διάλεξαν οι άνθρωποι για να ανακοινώσουν ένα πρόγραμμα και να πείσουν την τρόικα να μας δώσει κανένα φράγκο.

    Έλα όμως που η ιστορία δεν αφήνει σε ησυχία την κυβέρνηση. Στις 15 Απριλίου 1912, πριν από σχεδόν 100 χρόνια, γύρω στις 2 τα ξημερώματα ήταν όταν ο αβύθιστος Τιτανικός που είχε πέσει πάνω στο παγόβουνο πριν δύο ώρες, βυθίστηκε, παρασύροντας εκατοντάδες στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού. Απίστευτο;

    Για σκεφτείτε κι αυτό: Πέρυσι, ο… βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μια συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους είχε πει το ιστορικό: Το να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της στις αγορές είναι τόσο δύσκολο εγχείρημα όσο και να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο όπως ο Τιτανικός. Κι από τότε που το είπε αυτό «μας πήραν με τις πέτρες» οι αγορές, τα spreads ανέβηκαν στα ύψη, η αξιοπιστία καταβαραθρώθηκε και καταλήξαμε αργά αλλά σταθερά εκεί που από την αρχή ήθελε η κυβέρνηση. Στη ζεστή αγκαλιά της τρόικας.

    Την ημέρα της βύθισης του αβύθιστου θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε μέχρι το 2015 ώστε –θεωρητικά πάντα γιατί άλλες οι βουλές των αγορών- να μη χρεοκοπήσουμε και επισήμως. Εκτός κι αν μέχρι την επόμενη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου αποφασίσει να μιλήσει στον ελληνικό λαό και να περιγράψει με δραματικούς τόνους την κατάσταση βάζοντάς τον στο κόλπο της αναδιάρθρωσης.

    Μήπως καλύτερα να σκεφτούν να ανακοινώσουν τη χρεοκοπία στις 15 Απριλίου έτσι ώστε να θυμηθούμε λίγες ημέρες και τις άλλες απίθανες ιστορικές ατάκες όπως «Η χώρα είναι σαν τον ασθενή επί της χειρουργικής κλίνης» ή ακόμη και το «η εγχείριση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνομιλία με ένα κοράκι

    Ο Άλαν ήταν συμφοιτητής μου. Μετά τη Νέα Υόρκη, πήγε στην περίφημη Σχολή Οικονομικών του Σικάγου, όπου και απέκτησε Διδακτορικό στα Xρηματοοικονομικά.

    Αμέσως, έπιασε δουλειά στη Wall Street. Αρπακτικό κανονικό. Η οσμή του χρήματος τον μεταμόρφωνε σε κανίβαλο.
    Δεν δίσταζε μπροστά σε τίποτα!

    Μέχρι και τον κολλητό του φίλο απείλησε με κατάσχεση για ένα φιλικό δάνειο 15 χιλιάδων δολαρίων, που δυσκολευόταν να επιστρέψει.

    Βάλλαμε όλοι κάτι και σώσαμε το σπίτι, αλλά τον Αlan το διαγράψαμε. Όχι, πώς το πήρε κατάκαρδα! Μερικές φορές, μάλιστα, περνούσε από τα στέκια μας να πιει ένα ποτό σαν να μη συμβαίνει τίποτα!

    Κάποια στιγμή πήγε με μια ομάδα οικονομολόγων για να …σώσει την Αργεντινή. Επέστρεψε με τα φτερά κομμένα.
    Καμιά φορά ένα γεγονός σε στιγματίζει μια ζωή.
    Τον είχα χάσει για πολλά χρόνια


    Μου τηλεφώνησε όταν άρχισαν οι πρώτες συζητήσεις για την υπαγωγή μας στο ΔΝΤ.

    Kάθε του λέξη και καρφί:
    «Θα πάθετε χειρότερα και από την Αργεντινή!

    Η συνταγή τους δεν βγαίνει.
    Και με εσάς θα είναι δυσκολότερα επειδή δεν μπορείτε να υποτιμήσετε το νόμισμά σας.

    Θα σας υποχρεώσουν σ’ μια αδιέξοδη εσωτερική υποτίμηση, που θα διαλύσει την κοινωνία σας.

    Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει η χώρα σας, τους πιστωτές σας θέλουν να προστατέψουν!

    Μέσα σ΄ ένα χρόνο θα σας απαξιώσουν!
    Η περιουσία σας δεν θ΄αξίζει ούτε ένα cent!
    Και μετά θα έρθουν να σας αγοράσουν, για να σας σώσουν!»

    Μιλούσε εκ πείρας…

    Αν και ήμουν από την αρχή αντίθετος με το Μνημόνιο, θεωρούσα τις ενστάσεις του υπερβολικές. Το κατάλαβε και εξαφανίστηκε πάλι.


    Μου ξανατηλεφώνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Παπανδρέου είχε πάει στη Νέα Υόρκη και μίλησε σ΄ ένα δείπνο της Wall Street. Εκεί που ανακοίνωσε και το πρόγραμμα πώλησης δημόσιας περιουσίας.

    Άρχισε πάλι τις προφητείες….

    «Είναι δυνατόν να έχει το κράτος τόση περιουσία και να κάθετε ανεκμετάλλευτη ;
    Γιατί δεν την αξιοποιείτε τόσα χρόνι α;

    Αυτή τη στιγμή οι αγορές «παίζουν» με τον Παπανδρέου επειδή και εκείνος παίζει με τους όρους τους !
    Όμως, κάνει το λάθος να παρουσιάζει τη χώρα σας με μελανά χρώματα και αυτό μακροπρόθεσμα θα σας κάνει ζημιά.

    Ο Παπανδρέου στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις δείχνει ότι δεν κατέχει τα θέματα και μονότονα επαναλαμβάνει συνθήματα ή φράσεις από τις ομιλίες του!

    Σε λίγο κανένας δεν θα τον παίρνει στα σοβαρά!
    Θα έχετε χειρότερο πρόβλημα.

    Ότι και να σας λένε αυτό το μνημόνιο δεν βγαίνει! Οποιος το έφτιαξε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα το έχετε αλλάξει !

    Και κάτι τελευταίο: το μνημόνιο όχι μονάχα δεν θα σας λύσει το πρόβλημα, αλλά θα σας δημιουργήσει περισσότερα και δυσκολότερα!»


    Μιλήσαμε πάλι χθες

    «Ειλικρινά δεν σας καταλαβαίνω!

    Περιμένετε το τέλος σας, σαν ζαλισμένα κοτόπουλα.
    Σας κάνουν ότι θέλουν και δέχεστε τα πάντα αδιαμαρτύρητα!

    Μόλις ξεφορτώσουν τα ομόλογα σας οι ξένες τράπεζες, θα σας οδηγήσουν στην πτώχευση !

    Και θα σας τα πάρουν όλα !
    Θα κάνετε δέκα χρόνια να συνέλθετε, άμα είστε τυχερο ί!

    Ο τύπος που σας κυβερνά είναι επικίνδυνος!
    Όσο παραμένει στην εξουσία, τόσο περισσότερο υποδουλώνεται η χώρα σας.

    Μόνη σας σωτηρία είναι να κάνετε τώρα μια γενναία αναδιάρθρωση, με δική σας πρωτοβουλία.

    Αν καθυστερήσετε, την αναδιάρθρωση θα την επιβάλλουν οι αγορές και το τίμημα θα το πληρώσετε μόνο εσείς, ενώ στο πάρτυ το καλύτερο τραπέζι το είχαν ξένοι! Και αυτοί θα βγουν αλώβητοι και κερδισμένοι!»

    Είπε και άλλα, που δεν γράφονται….


    Υ.Γ. «Το Κοράκι» είναι το καλύτερο ποίημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΝΟΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΛΙΒΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 10:41

    Είπες στον Άλαν (εβραίος,ε;) οτι αυτές τις απόψεις ενστερνίζεται το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού αλλά στερείται μιάς ηγετικής μορφής με αρ....α;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *