GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «δημόσια δασική έκτασις» στη Μάνη...

Από τον Νίκο Μαντάγαρη Προειδοποίησις προς τας Πολιτικάς Αυλάς Εκ μέρους της «Ευνομίας», φιλογενούς Συλλόγου των Μανιάτικων πληθυσμών ...

Από τον Νίκο Μαντάγαρη
Προειδοποίησις προς τας Πολιτικάς Αυλάς
Εκ μέρους της «Ευνομίας», φιλογενούς Συλλόγου των Μανιάτικων πληθυσμών
Ο ανυπόφορος ζυγός της Δασαρχικής Τυραννίας, εις το διάστημα των τριάκοντα και πλέον ετών, το μόνον που απέφερε εις τους δυστυχείς αλλά υπερήφανους Μανιάτες είναι ψυχική, υλική φθορά και αναστεναγμούς. Εις δε τα μέλη του ισχυρού, γραφειοκρατικού «συστήματος» της Δασαρχοσύνης, απέφερε ισχυρήν εξουσίαν, η οποία, ενίοτε, εξαργυρώθη πολλαπλώς… Εις τοιαύτην αθλίαν όντες κατάστασιν υστερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μία γνώμη, ομοφώνως αποφασίσαμε να αντιδράσωμεν και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων.
Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρπός της τυραννίας, απερρίφθη εις τον βυθόν της λήθης και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας. Αι χείρες μας, οπού ήτον δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας χάρτινας αλύσους των «πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής» που...
 συνέτασσε εις βάρος μας η Δασαρχική Τυραννία, ελύθησαν ήδη και υψώνονται προς όλεθρον της βδελυράς καταστάσεως. Ο νους μας επεξεργάζεται εν νυκτί και ημέρα τον Αγώνα προς ανάκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας, η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν του Δασαρχείου, τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί ειμή την ελευθερίαν.
Δεν είναι δυνατόν να ανεχθώμεν άλλο τον χαρακτηρισμόν «δημόσια δασική έκτασις» για τους ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ των ιδιοκτησιών μας, δηλαδή τ’ αλώνια, τις στέρνες, τα μαντριά, τις ξερολιθιές, τα χωράφια μας, εσχάτως δε και τα ελαιόδενδρα! Όλα αυτά, που ποτισμένα με αίμα και ιδρώτα των προγόνων μας, αρπάζει η Δασική Υπηρεσία εις ολόκληρον την επικράτειαν της τιμημένης μας πατρίδος Μάνης. Η ιδία εξουσία ήτις μας ταλαιπωρεί εις τα δικαστήρια ωσάν να θέλει να εκδικηθεί τη Μάνη διότι αύτη ελευθέρωσε την Ελλάδα.
Απευθυνόμεθα προς την συντεταγμένην Πολιτείαν ζητώντες τα αυτονόητα: Δικαιοσύνη και απόδοσιν εις την Μάνην των οφειλομένων. Αρκετά βάσταξε ο «κεφαλικός φόρος» που επέβαλλαν εις τους Μανιάτας, δια της αποβολής εκ της ακινήτου περιουσίας των.
Απαιτούμε την ένταξη της Μάνης εις το άρθρο 62 του νόμου 998/79 δια να σταματήσει η ιεροσυλία, να μηδενιστεί η ΥΒΡΙΣ εις βάρος μας και εις βάρος της Πατρίδος μας.
Προσκαλούμεν την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των απανταχού Μανιατών και των Φίλων της Μάνης, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον ΙΕΡΟΝ σκοπόν μας, να λάβωμεν τα δίκαιά μας, για να ελευθερωθούν η Μάνη και οι Μανιάτες. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Μάνη, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί τάχιστα την φιλοδικαίαν συνδρομήν σας.
Δεν ανεχόμεθα πλέον και θεωρούμε μεγίστην ΥΒΡΙΝ προς την Ιστορία της Μάνης και της Ελλάδος, την αναγραφήν εις επίσημα, κρατικά έγγραφα, ότι τα ακίνητά μας κατείχον… Οθωμανοί! Αυτό αποτελεί μεγίστην ασέλγειαν προς την Ιστορικήν Μνήμην, η δε εμμονή εις τα απόψεις αυτάς οδηγεί το Έθνος μας εις νέας περιπετείας, δεδομένου ότι καραδοκούν οι άσπονδοι φίλοι δια να συγγράψουν νέες μαύρες σελίδες εις βάρος της Ελλάδος μας.
Δεν είναι δυνατόν αυτοί που μας καταδίκασαν επί δεκαετίες εις την φτώχεια και την άναρχη υπανάπτυξη, να εξακολουθούν την αρπαγή των πατρογονικών μας.
Είμεθα αποφασισμένοι να συνεχίσωμεν τον Αγώνα μέχρι της δικαιώσεως απάσης της Μάνης.
Η Μανιάτικη Σύγκλητος της «Ευνομίας»

13 σχόλια

  1. ΜΑΛΙΣΤΑ
    ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΗΜΑΙΑ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το μόνιμο παραμυθάκι για το γαλατικό χωριό
    όλη η ελλάδα σκλαβωμένη εκτός από την μάνη που οι τούρκοι κατατρομαγμένοι άφησαν ως ανεξάρτητο κρατίδιο!!!
    αργότερα βέβαια έγιναν κράτος εν κράτη ελέγχοντας και τις 3 εξουσίες ειδικά την δικαστική που ουδόλως τους έβλαψε στις διαμάχες με το ελληνικό δημόσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μη βιάζεστε να στραβο-χαρακτηρίσετε το κείμενο της Μάνης.
    Έχουν δίκιο.
    Eύχομαι να μην πέσει κανείς στα χέρια της ¨Δασαρχικής Τυραννίας". Όλα ξεκινούν ένα πρωΐ με μία ξεκάρφωτη και ψευδέστατη Δοιηκητική Αποβολή ενός ρεμαλιού της Δασικής Υπηρεσίας. Όλη η Ελλάδα στενάζει.
    Στο Ν.Αχαΐας, 14 χρόνια μαρτύριο και δικαστήρια για να αποκτήσω πάλι το χωράφι του Παππούλη μου, που είχε συμβολαιογραφικές πράξεις απο το 1889 και 1890 στο Υποθηκοφυλακείο των Καλαβρύτων. Κάποιοι άλλοι συγχωριανοί έχασαν τις περιουσίες τους. Οι γονείς μου πέθαναν και έμειναν με την αγωνία της "άλωσης" της περιουσίας μας απο τη Δασαρχική Τυραννία. Ασυγχώρητα πράγματα. Και όλα αυτά, δυστυχώς, για ένα χρηματικό bonus, που δίνεται στον κάθε κυνηγό κεφαλών του Δασαρχείου που κρατάει στο χέρι ένα έγχρωμο μαρκαδόρο να "πατάει" στα σχέδια, τις περιουσίες του κοσμάκη.
    ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλο το συνοθύλευμα των διαπλεκόμενων στη διαφθορά και την κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα, είναι υποδιαίρεση της μικρογραφίας των κόπρανων των αιγών της Σκύρου.

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

    Τους καταπατητές συνδράμει ΚΑΙη διακοσύνη!

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2008/06/blog-post_28.html

    ΚΑΙ η ΒΟΥΛΗ τνω Ελλήνων .. με νομικίστικες νομοθεσίες ..

    Από τη συνέντευξη Βαγγέλη Αποστόλου για το σκάνδαλο της Σκύρου
    http://skyrosnea.pblogs.gr/2008/10/h-synentefxh-toy-baggelh-apostoloy.html

    “...Όλα τα παραπάνω καλύφθηκαν, δυστυχώς, εκ των υστέρων και νομοθετικά με την προσθήκη την ύστατη στιγμή (δεν υπάρχει στο Σχέδιο Νόμου) στο άρθρο 15 του .. Ν. 3208/03 .., της φράσης: «Τα δάση και οι δασικές εν γένει εκτάσεις των περιοχών…. και της νήσου Σκύρου του Νομού Ευβοίας, τα οποία υπέκειντο σε διαχείριση, ως ιδιωτικά, σύμφωνα με την 70534/30-11-1894 διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζονται ως ιδιωτικά» (ε)...”

    Αυτό το “(δεν υπάρχει στο σχέδιο νόμου)”
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ?
    ποιος ο συντάκτης του? και ποιος ο τεχνοκράτης της σύνταξής του?, ποιος προιδέασε ποιος προέτρεψε και ποιος είχε την φαεινή ιδέα? για την παραποίηση του πνεύματος του Νομοθέτη, μέσω του κείμενου προσθήκης στο νόμο, παρά του ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο πνεύμα του Νομοθέτη στο Σχέδιου τού Νόμου του, και ΠΑΡΑΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ του ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ έξω από το Σχέδιο Νόμου, ΚΑΤΑ την ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, έκανε ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί κύριοι ανώνυμοι και επώνυμοι που μιλάτε για "παραμύθι του γαλατικού χωριού" καθώς και για "καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας". Σας παραπέμπω στην Ελληνική Ιστορία του Παπαρρηγόπουλου, του Τρικούπη, καθώς και στ' απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, ο οποίος όποτε τον κυνηγούσαν κατέφευγε στη Μάνη. Όσον αφορά στα της "δημόσιας περιουσίας", αυτό μπορείτε να το πείτε για περιοχές όπως η Αττική που καταφαγώθηκε η πραγματικά δημόσια περιουσία παο οικοπεδοφάγους σε συνεργασία με το Κράτος! Για την πρακτική του Δασαρχείου έχω να πως οτι το κλειδί είναι το μπόνους. Προκαλώ τη Δικαιοσύνη και την Πολιτεία ν' ανοίξει τους λογαριασμούς και να ελέγξει σε βάθοςε τα περιουσιακά στοιχεία των δασαρχών της χώρας. Αυτών που σε δικαστήριο (είμαι γνώστης απο πρώτο χέρι!) παρουσίασαν έγγραφο αυτοψίας άλλου κτήματος και δίκασαν τον άνθρωπο που ήταν κατηγορούμενος οτι εκχέρσωσε, ενώ αποδεδειγμένα έχει τρία μπαι πας και βηματοδότη και το κτήμα ΔΕΝ είναι δικό του! Και όταν τους έκανε μήνυση αθωώθηκαν διότι... δεν είχαν δόλο!!! Όποιος θέλει έχω να του πω πολλές τέτοιες ιστορίες τις οποίες αποδεικνύω και μέσω εγγράφων. Ιδού η Ρόδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι τουλάχιστον παράξενο γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρισθεί το δίκαιο της Μάνης και δεν έχει υπαχθεί στο άρθρο 62 του Νόμου 998/79, τη στιγμή που η Δικαιοσύνη με πλείστες αποφάσεις της αναγνωρίζει ότι: «… στην περιοχή όμως της Μάνης, όπου ευρίσκεται το επίδικο κτήμα από το οποίο αποβλήθηκε ο ανακόπτων, ίσχυε κατά τα τελευταία έτη της Τουρκοκρατίας, ιδιότυπο νομικό καθεστώς διότι η περιοχή αυτή ουδέποτε είχε υποταγή εξ ολοκλήρου στους Τούρκους, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά τα τελευταία δε έτη της Τουρκοκρατίας ήταν ανεξάρτητη ηγεμονία, διοικούμενη από Έλληνα Ηγεμόνα Μπέη, που διορίζετο από το Σουλτάνο και κατέβαλε μόνο στον τελευταίο ετήσιοι φόρο υποτέλειας, βλ. Δασκαλάκη, καθηγητή της Βυζ. Ιστορίας του Πανεπ. Αθηνών «η Μάνη και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σελ. 212-213.
    Επομένως, στη Μάνη, η οποία αυτοδιοικείτο και «δεν είχαν πατήσει πόδι οι Τούρκοι» δεν ίσχυαν οι Οθωμανικοί νόμοι (όπως λ.χ. στην ηγεμονία της Σάμου ίσχυε ο Σαμιακός Κώδικας) και δεν υπήρχαν περιουσίες που να ανήκουν στους Τούρκους υπηκόους ή στο Οθωμανικό Δημόσιο. Κατά συνέπειαν, το προδιαληφθέν Β.Δ. 1833 δεν προσεπόρισε κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο επί ουδενός ακινήτου ευρισκομένου στη Μάνη (βλ. επί παρομοίας περιπτώσεως των Ιονίων Νήσων, Μον. Πρωτ. Ζακύνθου 68/75 Νο.Β. 24-95). Δικαστής Χρήστος Γιαννακούρας στην υπ’ αριθμ. 36/1991 απόφασή του.

    Είναι τουλάχιστον παράξενο όπως αναφέρει το υπ’ αρίθμ. 104391/3144/18.10.05 έγγραφο των Νομικών Υπηρεσιών της Γενικής Δνσης Προστασίας Δασών τμήμα Νομικών Υποθέσεων «έχει ήδη προωθηθεί από τη Δ/νσή μας πρόταση για νομοθετική ρύθμιση – υπαγωγή της περιοχής της Μάνης στο άρθρο 62 Ν. 998/1979».



    Βέβαια είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ παράξενο αφού το ζητά ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΟΛΗ Η ΜΑΝΗ που παραμένουν σαν ιστορικά κειμήλια οι αποφάσεις ΟΛΩΝ των 23 κοινοτήτων της Μάνης με τις 3.500 χιλιάδες υπογραφές Καταπιεσμένων, οργισμένων Μανιατών ηθικά και εθνικά απαξιωμένων εκφράζονται κόσμια ιστορικά επιβεβαιωμένα, δικαστικά δικαιωμένα και δασαρχικά απομειωμένα έξω οι βάρβαρες και απολίτιστες πολιτικές και ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ από την Μάνη.
    23 Κοινότητες με τις αποφάσεις τους από την Βέργα μέχρι την μέσα Μάνη, ζητούν Λευτεριά στη Μάνη. Σεβασμό στην ιστορία, στο αίμα, στις θυσίες , στα ιερά και όσια της φυλής μας .
    Σύλλογοι Επιστημονικές φωνές μοναδικές παρουσίες από όλα της γης τα μήκη και πλάτη Μανιατών και φιλομανιατών απευθύνουν «έκκληση» απευθύνουν φωνή «ιστορικής υπενθύμισης» φωνή ανθρώπινης διαμαρτυρίας φωνή συγκίνησης φωνή οργής φωνή λύπης για το κράτος της απερίγραπτης αμνησίας προσβολών
    Ακούραστες δημοσιογραφικές φωνές και παρουσίες τονίζουν παρουσιάζουν και αποδεικνύουν την ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !Ενημερώνουν το κράτος και περιγράφουν τον ευτελισμό του γέρου και αδύναμου ΑΛΛΑ ασυμβίβαστου Μανιάτη που κατεβαίνει τα σκαλοπάτια της ζωής ΚΑΙ του δικαστηρίου με την πίκρα, την οργή και την απογοήτευση στα κουρασμένα και δακρυσμένα μάτια του. Ενημερώνουν τονίζουν και παρουσιάζουν τα «επιτεύγματα» της απαράδεκτης συμπεριφοράς του κράτους των δύο μέτρων και δύο σταθμών Ενημερώνουν για την Εθνική «δυστυχία» της Μανιάτικης κληρονομιάς.

    Τέλος είναι τουλάχιστον «ύποπτον» αφού και τα Κόμματα συμφωνούν.

    Γνωρίζουν ότι κάποιοι δικάζονται γιατί καθάρισαν το κτήμα του παππού τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τουλάχιστον παράξενο γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρισθεί το δίκαιο της Μάνης και δεν έχει υπαχθεί στο άρθρο 62 του Νόμου 998/79, τη στιγμή που η Δικαιοσύνη με πλείστες αποφάσεις της αναγνωρίζει ότι: «… στην περιοχή όμως της Μάνης, όπου ευρίσκεται το επίδικο κτήμα από το οποίο αποβλήθηκε ο ανακόπτων, ίσχυε κατά τα τελευταία έτη της Τουρκοκρατίας, ιδιότυπο νομικό καθεστώς διότι η περιοχή αυτή ουδέποτε είχε υποταγή εξ ολοκλήρου στους Τούρκους, αλλά διατήρησε την ανεξαρτησία της κατά τα τελευταία δε έτη της Τουρκοκρατίας ήταν ανεξάρτητη ηγεμονία, διοικούμενη από Έλληνα Ηγεμόνα Μπέη, που διορίζετο από το Σουλτάνο και κατέβαλε μόνο στον τελευταίο ετήσιοι φόρο υποτέλειας, βλ. Δασκαλάκη, καθηγητή της Βυζ. Ιστορίας του Πανεπ. Αθηνών «η Μάνη και η Οθωμανική Αυτοκρατορία, σελ. 212-213.
    Επομένως, στη Μάνη, η οποία αυτοδιοικείτο και «δεν είχαν πατήσει πόδι οι Τούρκοι» δεν ίσχυαν οι Οθωμανικοί νόμοι (όπως λ.χ. στην ηγεμονία της Σάμου ίσχυε ο Σαμιακός Κώδικας) και δεν υπήρχαν περιουσίες που να ανήκουν στους Τούρκους υπηκόους ή στο Οθωμανικό Δημόσιο. Κατά συνέπειαν, το προδιαληφθέν Β.Δ. 1833 δεν προσεπόρισε κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο επί ουδενός ακινήτου ευρισκομένου στη Μάνη (βλ. επί παρομοίας περιπτώσεως των Ιονίων Νήσων, Μον. Πρωτ. Ζακύνθου 68/75 Νο.Β. 24-95). Δικαστής Χρήστος Γιαννακούρας στην υπ’ αριθμ. 36/1991 απόφασή του.

    Είναι τουλάχιστον παράξενο όπως αναφέρει το υπ’ αρίθμ. 104391/3144/18.10.05 έγγραφο των Νομικών Υπηρεσιών της Γενικής Δνσης Προστασίας Δασών τμήμα Νομικών Υποθέσεων «έχει ήδη προωθηθεί από τη Δ/νσή μας πρόταση για νομοθετική ρύθμιση – υπαγωγή της περιοχής της Μάνης στο άρθρο 62 Ν. 998/1979».



    Βέβαια είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ παράξενο αφού το ζητά ΚΑΘΟΛΙΚΑ ΟΛΗ Η ΜΑΝΗ που παραμένουν σαν ιστορικά κειμήλια οι αποφάσεις ΟΛΩΝ των 23 κοινοτήτων της Μάνης με τις 3.500 χιλιάδες υπογραφές Καταπιεσμένων, οργισμένων Μανιατών ηθικά και εθνικά απαξιωμένων εκφράζονται κόσμια ιστορικά επιβεβαιωμένα, δικαστικά δικαιωμένα και δασαρχικά απομειωμένα έξω οι βάρβαρες και απολίτιστες πολιτικές και ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ από την Μάνη.
    23 Κοινότητες με τις αποφάσεις τους από την Βέργα μέχρι την μέσα Μάνη, ζητούν Λευτεριά στη Μάνη. Σεβασμό στην ιστορία, στο αίμα, στις θυσίες , στα ιερά και όσια της φυλής μας .
    Σύλλογοι Επιστημονικές φωνές μοναδικές παρουσίες από όλα της γης τα μήκη και πλάτη Μανιατών και φιλομανιατών απευθύνουν «έκκληση» απευθύνουν φωνή «ιστορικής υπενθύμισης» φωνή ανθρώπινης διαμαρτυρίας φωνή συγκίνησης φωνή οργής φωνή λύπης για το κράτος της απερίγραπτης αμνησίας προσβολών
    Ακούραστες δημοσιογραφικές φωνές και παρουσίες τονίζουν παρουσιάζουν και αποδεικνύουν την ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ !Ενημερώνουν το κράτος και περιγράφουν τον ευτελισμό του γέρου και αδύναμου ΑΛΛΑ ασυμβίβαστου Μανιάτη που κατεβαίνει τα σκαλοπάτια της ζωής ΚΑΙ του δικαστηρίου με την πίκρα, την οργή και την απογοήτευση στα κουρασμένα και δακρυσμένα μάτια του. Ενημερώνουν τονίζουν και παρουσιάζουν τα «επιτεύγματα» της απαράδεκτης συμπεριφοράς του κράτους των δύο μέτρων και δύο σταθμών Ενημερώνουν για την Εθνική «δυστυχία» της Μανιάτικης κληρονομιάς.

    Τέλος είναι τουλάχιστον «ύποπτον» αφού και τα Κόμματα συμφωνούν.

    Γνωρίζουν ότι κάποιοι δικάζονται γιατί καθάρισαν το κτήμα του παππού τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα κτήματα στη Μάνη και το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου
    1. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας από δημοσιεύματα στον τύπο, ανέκυψε πρόσφατα το ζήτημα της εφαρμογής του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου για τις δασικές εκτάσεις στη Μάνη, με αφορμή κάποια αντιδικία μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη, κατά την οποία το Δημόσιο άσκησε αγωγή για την αναγνώριση της υποτιθέμενης κυριότητάς του επί μιας δασικής έ-κτασης που κείται στη Μάνη. Στην αγωγή αυτή το Δημόσιο προέβαλε τον ανιστόρητοv ισχυρισμό ότι απέκτησε την κυριότητα είτε ως διάδοχο του Οθωμανικού Δημοσίου είτε δικαιώματι πολέμου με την κατάληψη ή δήμευση του ακινήτου, το οποίο υποτίθεται ότι ανήκε σε κάποιον Οθωμανό. 2. Το ζήτημα της ισχύος του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου στη Μάνη δεν είναι πρόσφατο, αλλά έχει ανακύψει πολύ παλαιότερα και έχει προκαλέσει τη δίκαιη κινητοποίηση όχι μόνο ιδιωτών αλλά και τοπικών φορέων και συλλόγων, οι οποίοι προσπαθούν να αποδείξουν το αυτονόητο, δηλαδή ότι τα κτήματα της περιοχής της Μάνης ούτε εξουσιάζονταν από τον Σουλτάνο ούτε και κάποια από αυτά ανήκαν σε Οθωμανούς ιδιώτες. Το ζήτημα έτυχε όμως ιδιαίτερης δημοσιότητας, προσφάτως, λόγω της υποβολής από βουλευτές του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιας τροπολογίας κατά τη ψήφιση ενός νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, η οποία υποστηρίχθηκε και από άλλους βουλευτές των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, θα προβλεπόταν εξαίρεση για την περιοχή της Μάνης (οριζόμενη από την Αγία Σιών, ανατολικά της Καλαμάτας, έως το Βαλτάκι Γυθείου) ως προς την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας που ισχύει υπέρ του Δημοσίου επί των δασών και δασι-κών εκτάσεων σύμφωνα με το άρθρο 62 § 1 του ν. 998/1979.
    Στις 6 Μαρτίου 2009, ο επίτιμος καθηγητής της Νομικής καιΠρόεδρος τησ Ακαδημίασ Αθηνών Ακαδημαϊκός, Απόστολος Γεωργιάδης, στην εμπεριστατωμένη νομικά και ιστορικά ομιλία του, ενώπιον και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, με θέμα το Ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης, τραβάει τις κουρτίνες και αποκαλύπτει την έντρομη γύμνια των τρωκτικών και των Μανιατοβόρων υαινών του προσοδοφόρου «Οθωμανοεκβιασμού». Με απλά, ιστορικά, και νομικά λόγια, με γνώση και σεβασμό στην ιστορία και στη Μάνη, τεκμηριώνει μέσα σε μία σχεδόν φράση την ουσία αλλά και τη λύση του προβλήματος τονίζοντας: «Για να κληρονομήσεις κάτι πρέπει να υπάρχει. Πώς λοιπόν το Κράτος ισχυρίζεται, ότι κληρονόμησε τις περιουσίες των Οθωμανών στη Μάνη αφού ΔΕΝ υπήρχαν»; Τόσο απλό, τόσο οφθαλμοφανές και τόσο αυταπόδεικτο!...
    Έτσι ασύστολα και χωρίς επίγνωση των Εθνικών κινδύνων ο προσοδοφόρος «Οθωμανοεκβιασμός» απλώνει τα βρόμικα πλοκάμια «ΑΠΑΙΤΕΙ»! ή... «φέρνει» Τούρκους στη Μάνη. Oι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων βρίσκονται μπροστά στο δίλλημα: ΄Η χάνουν τα «παππουδικά» τους αγροκτήματα ή υποκύπτουν στον Οθωμανοεκβιασμό του…δασοδραγάτη που συνήθως,όπωσ λέγεται, λειτουργεί σαν το ΜΑΚΡΥ χέρι του παρα- Δασαρχικού κατεστημένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. « Επομένως το πρόβλημα εξακολουθεί υφιστάμενο για εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι νέμονται και κατέχουν πατρογονικά κτήματα από πολύ παλαιά, χωρίς να έχουν όμως τίτλους αναγό-μενους πριν από το 1946, γιατί έχουν περιέλθει σ’ αυτούς ή στους δικαιοπαρόχους τους με μεταβιβάσεις δια λόγου, όπως ανέκαθεν ήταν πολύ συνηθισμένο στη Μάνη. Το ότι στη Μάνη οι μεταβιβάσεις των ακινήτων γίνονταν προφορικά, δια λόγου, είναι πανθομολογούμενο και αποδει-κνύεται ιστορικά. Για όσους λοιπόν στερούνται τίτλων ιδιοκτησίας, παρότι νέμονται τα οικογενειακά κτήματα τους από γενιά σε γενιά, το ιδιοκτησιακό ζήτημα των δασωθέντων αγρών εξακολουθεί υφιστάμενο. Γι’ αυτούς το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου επεκτείνεται αυτόματα σε κάθε γεωργική έκταση, η οποία λόγω διακοπής επί μακρόν της καλλιέργειας απέκτησε ξυλώδη βλάστηση. Έτσι καταλήγουμε σε μία άτυπη δήμευση της ιδιωτικής αγροτικής περιουσίας. Αυτό όμως αντίκειται – εκτός των άλλων – αφενός στο γεγονός ότι το μαχητό τεκμήριο κυριότητας επιβλήθηκε το 1836 επί των δασών και όχι επί των αγροτικών εκτάσεων και αφετέρου στο ότι κανένας νόμος δεν απαγόρευσε ποτέ και δεν απαγορεύει στον πολίτη να αφήνει ακαλλιέργητο εκείνο το μέρος του αγρού του, από το οποίο δεν προσδοκά εισόδημα, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης του επιθυμεί να το αφήσει σε εκτεταμένη αγρανάπαυση ή για άλλους λόγους». Από την ομιλία του κ
    Απόστολου Γεωργιάδη Καθηγητή Προέδρος Ακαδημίας Αθηνών . Καλαμάτα 6/3/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί μου, θέλετε να δοκιμάσετε τι σημαίνει Δασαρχικό "Bonus"; πηγαίνετε σε ένα Δασαρχείο και πέστε τους ότι...βιάζεσθε ή ότι θα φτιάξετε ενοικιαζόμενα ή ξενοδοχείο !
    Το μόνο που σας...σώνει είναι ο μεσίτης να είναι συγγενής της γυναίκας του Δασάρχη. ΘΑ "ΠΑΡΕΤΕ" πράξη χαρκατηρισμού σε... ΔΕΚΑ(10) ΗΜΕΡΕΣ. Διαφορετικά τα μέτρα του οικοπέδου(εκτόσ σχεδίου) θα αυξομειώνονται σαν...λάστιχο. Και όμως υπάρχουν και έγγραφα και στοιχεία, και καταγγελίες...
    Τι έγινε; Είναι μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΚΟΜΗ Ιστορία.
    Και όμως το καταγγείλλαμε στη Δικαιοσύνη ΚΑΙ αυτό !...
    Και δυστυχώς είναι γεγονός...
    Ευτυχώς που υπάρχουν και Δασάρχες με φιλότιμο και ΕΝΤΙΜΟΤΗΑ. Πόσοι; Εδώ είναι το ερώτημα. Αρκεί να κοιτάξετε τα βουνά γύρω -γύρω στην περιοχή που μένετε ή που βλέπετε...
    Κοίταγα το "Διόνυσο" και τάχασα; Πόσοι τιμωρήθηκαν; Κουτή ερώτηση; ¨οσοι και οι επίορκοι υπουργοί και βουλευτές.
    Και η Δικαιοσύνη τι κάνει; Δυστυχώς..."βλέπει"!
    Η Ανατολική Αττική ...προηγερίται ΣΕ ΟΛΑ!Και η απάντηση υπαλλήλων του δασαρχείου: "Χάνετε χαρτόσημα" εμάς ΔΕΝ μας ΔΙΚΑΖΟΥΝ !!!όλοι απο "εδώ" θα περάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί ΔΕΝ(;) Δικάζεται ο πολικάντης Βουλευτής; Απάντηση: Γιατί έχει ασυλία;
    Γιατί ΔΕΝ(;} Δικάζεται κανένας Δασάρχης; Απάντηση: Γιατί το μοναδικό προνόμιο να εκδίδει πράξεις χαρακτηρισμού τον κάνουν "Θεό" επί της...γής.
    Όταν ,πολίτη της χώρας, έχεις πρόβλημα με το Δασαρχείο που θα πας να βρεις λύση; Στο βουλευτή σου δεν θα πάς; Όταν κάποιος "ΜΕΓΑΛΟΣ" θέλει να κτίσει μέσα στο ΔάΣΟς Ή ΜΈΣΑ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΈΑ ΈΚΤΑΣΗ ποιος θα κλείσει τα ...μάτια του; Φυσικά ο Δασάρχης. Και άμα κάποιος ΕΝΤΙΜΟΣ !!! καταγγείλλει κάποιο Δαασάρχη γιατί δεν συμμορφώνεται στο γενικό κλίμα,ΠΟΙΟΣ θα ...ανοίξει τα μάτια του και ο δασάρχης θα παραμείνει "πεντακάθαρος";
    'Εχετε ακούσει για το Δάσος στη Τραγάνα που κτίζουν "Συνεδριακό κέντρο" της Μονής Σινά; Για ψάξτε λίγο να δείτε πόσοι πολιτικοί "πηραν ευχή" και έδωσαν γη και χρήμα;και ο δασάρχης τί έκανε και τι κάνει; Αλήθεια κάτι γράψατε για κάποιο δασικό στο Πόρο. Αυτή η υπόθεση τί έγινε; Γιατί ΟΛΟΙ(;) κλείσανε το στόμα τους;
    Αλλά εδώ είναι το "Ελλαδιστάν";...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξέρετε ποια είναι η πιο μεγάλη εξουσία στην Ελλάδα, ανεξέλεγκτη και ασύδοτη; Όχι, κάνατε λάθος δεν είναι αυτή που σκεφτήκατε. Είναι η Δασική Υπηρεσία. Δεν ελέγχονται απο κανέναν, ούτε απο τον υπουργό!Προφανώς έχουν το αλάθητο του παπα-δασάρχη! Αν θέλετε αποδείξεις δεν έχετε παρά να ρωτήσετε όποιον έχει εμπλακεί με κάποιο Δασαρχείο που δεν αντιμετωπίζει τις υποθέσεις σαν να έχει απέναντί του πολίτες μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Είναι αυτοί που προστατεύουν με πρωτοφανή... αγάπη τις αφάνες και την ίδια ώρα το πραγματικό δάσος της Ελλάδας αποψιλώνεται, καίγεται και γίνεται βίλες. Ας εξηγήσει κάποιος λοιπόν γιατί μπορεί εύκολα ένας αδύναμος πολίτης να σέρνεται επί 20 και 30 χρόνια στα δικαστήρια και να μην μπορεί να ακουμπήσει την πατρογονική περιουσία του, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορεί να αποβληθούν ΟΙ ΒΙΛΕΣ απο το πραγματικό δάσος. Κάτι φταίει. Τι όμως; Εδώ θα πρέπει να απαντήσει η πολιτική εξουσία, η οποία προφανώς βολεύεται διότι έτσι το κράτος (αρπάζοντας τις περιουσίες των πολιτών)θα αποκτήσει εκτάσεις, δηλαδή ΑΚΙΝΗΤΑ "για επενδύσεις απο το Κατάρ" ή άλλες πλούσιες χώρες. Αυτή είναι η αλήθεια και τα άλλα απλώς προφάσεις εν αμαρταίαις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξέρετε ποια είναι η πιο μεγάλη εξουσία στην Ελλάδα, ανεξέλεγκτη και ασύδοτη; Όχι, κάνατε λάθος δεν είναι αυτή που σκεφτήκατε. Είναι η Δασική Υπηρεσία. Δεν ελέγχονται απο κανέναν, ούτε απο τον υπουργό!Προφανώς έχουν το αλάθητο του παπα-δασάρχη! Αν θέλετε αποδείξεις δεν έχετε παρά να ρωτήσετε όποιον έχει εμπλακεί με κάποιο Δασαρχείο που δεν αντιμετωπίζει τις υποθέσεις σαν να έχει απέναντί του πολίτες μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Είναι αυτοί που προστατεύουν με πρωτοφανή... αγάπη τις αφάνες και την ίδια ώρα το πραγματικό δάσος της Ελλάδας αποψιλώνεται, καίγεται και γίνεται βίλες. Ας εξηγήσει κάποιος λοιπόν γιατί μπορεί εύκολα ένας αδύναμος πολίτης να σέρνεται επί 20 και 30 χρόνια στα δικαστήρια και να μην μπορεί να ακουμπήσει την πατρογονική περιουσία του, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορεί να αποβληθούν ΟΙ ΒΙΛΕΣ απο το πραγματικό δάσος. Κάτι φταίει. Τι όμως; Εδώ θα πρέπει να απαντήσει η πολιτική εξουσία, η οποία προφανώς βολεύεται διότι έτσι το κράτος (αρπάζοντας τις περιουσίες των πολιτών)θα αποκτήσει εκτάσεις, δηλαδή ΑΚΙΝΗΤΑ "για επενδύσεις απο το Κατάρ" ή άλλες πλούσιες χώρες. Αυτή είναι η αλήθεια και τα άλλα απλώς προφάσεις εν αμαρταίαις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *