Από την Μαρία Καδόγλου Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων http://antigoldgreece.wordpress.com/ Στις 23 Φεβρουαρίου το Re...
Από την Μαρία Καδόγλου
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Στις 23 Φεβρουαρίου το Reuters δημοσίευσε δηλώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να δώσει στην Ελληνικός Χρυσός, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην European Goldfields, άδεια για την εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Χαλκιδική, λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο η κα Μπιρμπίλη δήλωσε χαρακτηριστικά: “Έχει πολωθεί το θέμα… Σαφέστατα θα πρέπει να υπάρξει και άλλη , ενώ είπε ότι θέλει να διασφαλίσει πως το έργο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι δηλώσεις της Υπουργού έκαναν το γύρο του κόσμου με...
διαβούλευση”αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής της μετοχής της EUROPEAN GOLDFIELDS κατά 22% μέσα σε μία μόνο μέρα.
Όμως στις 24 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η “Μακεδονία”, η Υπουργός Περιβάλλοντος επικοινώνησε με το Reuters για να διαψεύσει το τηλεγράφημα! Όπως ανέφερε στη “Μ” στέλεχος του υπουργείου, “η υπουργός δεν είπε ποτέ ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της, αλλά ότι η περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης και η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία”. Τόνισε μάλιστα πως ποτέ η κυρία Μπιρμπίλη δεν μίλησε για θέμα που “πολώνει”.
Διερωτώμαστε τι είναι αυτό που αισθάνθηκε την ανάγκη να διαψεύσει το ΥΠΕΚΑ… Το ότι η περιοχη όπου σχεδιάζεται η πραγματοποίηση της χρυσής επένδυσης δεν έχει απλά “πολωθεί” αλλά κυριολεκτικά “βράζει” είναι πασιφανές και το γνωρίζει από πρώτο χέρι το ΥΠΕΚΑ. Οι δυο κυρίες του ΥΠΕΚΑ Τίνα-Μαργαρίτα υποχρεώθηκαν να μαζέψουν όπως-όπως το σήριαλ των “δημόσιων διαβουλεύσεων” από τα ταραγμένα νερά της ΒΑ Χαλκιδικής και να οδηγήσουν τη διαβούλευση στα ήρεμα νερά του Κολωνακίου.
Ποιος ο λόγος να διαψεύσει η κα Μπιρμπίλη το ότι “χρειάζεται κι άλλη διαβούλευση” και να το αντικαταστήσει με το “η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους θα δοθεί όταν το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης της μελέτης” που σημαίνει ότι δεν θα γίνει άλλη διαβούλευση και ότι η έκδοση της άδειας είναι απλά θέμα χρόνου;
Γιατί έσπευσε το ΥΠΕΚΑ να διαψευσει το Reuters που έγραψε ότι η κα Μπιρμπίλη είπε ότι “η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να δώσει την έγκρισή της”, τη στιγμή μάλιστα που η κα Καραβασίλη προσπαθεί να πείσει την τοπική κοινωνία ότι “η διαβούλευση θα συνεχιστεί” και ότι καμία απόφαση δεν είναι ειλημμένη;;;
Όλα δείχνουν ότι οι αποδέκτες της διάψευσης δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό. Είναι οι μέτοχοι της EUROPEAN GOLDFIELDS που αντέδρασαν στα όσα – αυτονόητα για εμάς στην Ελλάδα – είπε η κα Μπιρμπίλη, οδηγώντας την τιμή της μετοχής στα Τάρταρα. Η διάψευση καθησύχασε τους ανησυχούντες μετόχους και έσωσε την τιμή της EUROPEAN GOLDFIELDS η οποία στη σημερινή συνεδρίαση κατέγραψε κέρδη κοντά στο 12%. Η επένδυσή μας στην Ελλαδα δεν κινδυνεύει, η δημόσια διαβούλευση έχει λήξει, η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί θετικά για το έργο, αντιδραση δεν υπάρχει και όπου να’ναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκδώσει την άδεια. Φοβόμαστε ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και μεγαλομέτοχος της EUROPEAN GOLDFIELDS κ. Δημήτρης Κούτρας έχει μπλέξει την Υπουργό Περιβάλλοντος στα χρηματιστηριακά του παιχνίδια.
Σε χθεσινή της (24/2) ανακοίνωση τύπου η EUROPEAN GOLDFIELDS αντιγράφει τη διορθωτική δήλωση της Υπουργού και διαψεύδει ότι έχει ζητηθεί από το ΥΠΕΚΑ οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία σχετικά με τον υδροφόρο ορίζοντα ή τη ρύπανσή του. Η εταιρεία δηλώνει ότι έχει λάβει επιβεβαίωση από μια Ειδική Τεχνική Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σύμφωνη με όλες τις προδιαγραφές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας” και τέλος τονίζει ότι “μετά από πλήρη δημόσια διαβούλευση, στις 10 Δεκεμβρίου 2010 το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα υποστήριξε την ΜΠΕ και πέρασε το θέμα στο ΥΠΕΚΑ για την τελική έγκριση”.
Επισημαίνουμε ότι η ΜΠΕ που “ομόφωνα υποστήριξε” το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να συμπληρωθεί, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία γνωμοδότησης. Αν συμβεί αυτό, θα αποδειχθεί μάταιη η μεθόδευση της Κυβέρνησης για να αποσπάσει τη γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μερικές μέρες πριν τη λήξη της θητείας του και την οριστική κατάργηση του θεσμού. Κατα συνέπεια η οποιαδήποτε “διαβούλευση” γίνει – αν γίνει – τώρα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να οδηγήσει στην τροποποίηση της μελέτης. Άρα είναι ψευδής και προσχηματική.
Παρά την συστηματική προπαγάνδα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και της εταιρείας να αποσιωπηθεί η αντίθεση της κοινωνίας στο Επενδυτικό Σχέδιο, αυτή διογκώνεται καθημερινά.
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/2011/02/blog-post_7944.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καταπατητές της δημόσιας περιουσίας (ψήφο-φωνασκούνες) στη Σκύρο έχουν σκιάχτρα πολιτικούς (πολιτειοφύλακες) για να εμποδίζουν (φυλάνε) τους πολίτες μη βγουν έξω από το πλαίσιο του πολιτικοπλέγματος που μέσα εκεί τους ελέγχουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγματολόγοι στη Βουλή δικαστές στη Χαλκίδα και αιρετοί υπάλληλοι στη Σκύρο, λειτουργούν ανάλογα ως δεκανίκι των φασιστοειδώς διαπλεκόμενων στην κατάχρηση της δημόσιας περιουσίας.
Η Μπιρμπίλη σε τι να διαφέρει από τα κατά παραγγελία σκιάχτρα? των ψηφο-φωνασκούντων? στο ότι έχει άγνοια ή στο ότι έχει επίγνωση ΑΛΛΑ στο όνομα του άρτου ημών του επιούσιου, φάσκει και αντιφάσκει!
Βέβαια υπάρχει και μια υποκειμενική αιτία που ψάχνει τρόπους απασχόλησης, είναι αυτή της αποφυγής από τη σκέψη της ματαιοδοξίας από το πρόσκαιρο του εφήμερου της ύπαρξης!
ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΚΑΣ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΙΡΙΑΚΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΙΧΝΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΖΕ ΤΑ SPREADS.
ΣΟΡΤΑΡΑΝΕ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΣΑΠΙΟΚΟΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΧΑΧΟΛΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΑΝΕ ΤΑ SPREADS ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ OFFSHORE ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΑΛΛΩΝ.
ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ Τ+10 ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
ΟΛΗ ΜΙΑ ΚΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟΙ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΑΠΟΔΥΚΝΕΙΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΙΑ.
ΟΥΣΤ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΤΕ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΑΝΟΤΕΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.
ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.....
Η ΜΠΙΡΠΜΠΙΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠΙΣΗΣ Παρά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Παρασκήνιο ότι ο κύριος Καλημέρης είναι διπλοθεσίτης και ότι η γυναίκα του εργάζεται σε εταιρεία ανάδοχο του κτηματολογίου τίποτα δεν φαίνεται να κουνάει απο τη θέση του τον επανομαζόμενο βαρώνο του κτηματολογίου.
Ένα ισχυρό πρόσωπο-κλειδί στο πρόγραμμα κτηματογράφησης που εκ του αποτελέσματος οδήγησε στην τωρινή του κατάντια το μεγαλοπήβολο σχέδιο κτηματογράφησης της χώρας μας...
Ο κύριος αυτός χρόνια τώρα ξέροντας να τα έχει καλά με τους γόνους υπουργών και τα βύσματα που εργάζονται εκεί και ταυτόχρονα να "τρέχει" όσους δεν έχουν κομματικές διασυνδέσεις παρουσιαζόνταν σαν ο...
στυλοβάτης της κρατικής αυτής υπηρεσίας. Μιάς υπηρεσίας όμως που εδώ που τα λέμε έχει αποτύχει παταγωδώς (βλέπε τα άπειρα σκάνδαλα που τη ταλανίζουν) .
Όμως η εισήγηση του για απομάκρυνση διδάκτορα υπαλλήλου αορίστου χρόνου (με τον οποίο σύμφωνα με καταγκελίες είχε τσακωθεί), με την ταυτόχρονη θετική εισήγηση του στην πρόσληψη αποφοίτου λυκείου για επιστημονικό έργο (;) έχει προκαλέσει τριγμές στην εικόνα του.
Επίσης ο δικτατορικός τρόπος που έλεγχε τα διάφορα κτηματολογικά γραφεία που βρίσκονταν υπό την εποπτεία του (Αθήνα, Χανιά κλπ),ενώ ο ίδιος δημόσιος υπάλληλος (το πιάσατε ε;) τον έχουν κάνει μία μισητή φιγούρα στους υπαλλήλους.
Ο προέδρος Αρβανίτης προσπαθώντας να τον διασώσει (τοπογράφος ο ίδιος όπως και ο Καλημέρης και ως γνωστό κόρακας κοράκι μάτι δεν βγάζει) τον μετάφερε σε άλλη υπηρεσία κτηματογράφησης ώστε να μην φαίνεται πολύ και να μην προκαλεί με τη παρουσία του.
Τα ερωτήματα όμως πολλά. Γίνεται το κτηματολόγιο να είναι τσιφλίκη των τοπογράφων και όποιος δεν τους αρέσει να τον απομακρύνουν; Είναι σωστό η κυβέρνηση του Πασοκ να μας κοροιδεύει με τους διπλοθεσίτες και να καλύπτει τα δικά της παιδιά;
Είναι δυνατό να εργάζεται η γυναίκα κάποιου υπαλλήλου σε ανάδοχους του κτηματολογίου με ότι αυτό συνεπάγεται;
H συντάκτης της ανάρτησης προβάλει τις απόψεις μιας μειοψηφίας πολιτών που δεν θέλουν την επένδυση. Προβάλλουν γενικούς λόγους για τη γη, τον αέρα, το νερό, τα δάση, τα...παιδιά μας. Τρομάξαν και κάποιους άλλους που εύκολα τρομοκρατούνται και δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αλιεία ή έχουν επαγγέλματα που δεν συνάδουν με λατομικές δραστηριότητες στην περιοχή και λαμβάνουν χώρα και θα έχουμε «πανηγύρια» για το αν θα γίνει ή όχι μια επένδυση πολύ σημαντική για τους κατοίκους του Βόρειουανατολικού τμήματος της Χαλκιδικής και την Ελλάδα ευρύτερα και το αρμόδιο Υπουργείο βρίσκεται σε σύγχυση και αδυνατεί να λάβει αποφάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθεί ακόμη η συντάκτης και το πιο δυνατό σημείο του τομέα που αφορά την κοινωνική συναίνεση, δηλαδή την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, να την ενοχοποιήσει βάζοντάς την σε εισαγωγικά, αλλά και προσπαθώντας να αφήσει να αιωρείται ότι κάτι κρύβεται από πίσω. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο που πήρε τη συγκεκριμμένη απόφαση αποτελείται από υπαρκτά πρόσωπα, αιρετούς της αυτοδικοίκησης, που κατοικούν στην περιοχή αυτή και δεν είναι φανταστικά πρόσωπα που κάποιος υπέκλεψε την ψήφο τους. Και είναι ΟΜΟΦΩΝΗ. Δεν γίνεται κατανοητό τι ακριβώς επιδιώκει η συντάκτης και το παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Με παράτυπη διαχείριση της κατάστασης ενοχοποιούνται οι αντίθετες απόψεις, κάτι που ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει με παρόμοια επιχειρήματα και για τους ίδιους. Δεν νομίζω να ζούμε σε τόπους αγγελικούς .. και γιατί στο κάτω – κάτω οι εργαζόμενοι στις μεταλλευτικές δραστηριότητες της περιοχής να μην υποψιάζονται κάποιους πραγματικούς ή μη λόγους για τους οποίους αντιδρά η μειοψηφία. Οσο για μένα μπορεί να εμπλέκεται κάποιος που είναι υπέρ της επένδυσης, όπως φυσικά είναι και η EUROPEAN GOLDFIELDS που είναι λογικό να ενδιαφέρεται για την επένδυση, αφού προσδοκά κέρδη, άλλο τόσο μπορώ να πω και για κάποιες «Θεόσταλτες» οργανώσεις, που πολλές φορές επιδιώκουν απροσδιόριστους στόχους και έχουν το πλεονέκτημα με κατάλληλες και «επαγγελματικές» κινήσεις να παγώνουν επιχειρηματικές ή Κυβερνητικές αποφάσεις. Με τις εύκολες αυτές «νίκες» που η αποτίμησή τους μπορεί να εκφραστεί σε τρόπαια ασύληπτου μεγέθους για τους ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους κάποιες εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη.
Δεν είδα κανέναν από αυτούς που σκόπτονται και μιλούν τους τελευταίους μήνες για όλους και για όλα, να κάνουν κάτι για «πράσινες επενδύσεις» στην περιοχή, ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες θέσεις εργασίας που είναι μέγα ζητούμενο στην ορεινή Χαλκιδική. Δεν είδα επίσης να προβάλουν ειδικές θέσεις επί της ουσίας της ΜΠΕ, ακόμη να καλέσουν σε διάλογο τους ειδικούς επιστήμονες μελετητές συντάκτες της ΜΠΕ (καμμιά δεδεκάδα νομίζω ότι είναι) για να συζητήσουν μαζί τους κάθε ενότητα της Περιβαλλοντικής Μελέτης που συνέταξαν και να πάρουν τις επιστημονικές απαντήσεις που έτσι και αλλοιώς οφείλονται στους πολίτες της περιοχής. Ισως και οι ίδιοι οι συντάκτες θα όφειλαν να ζητήσουν από μόνοι τους αυτό για να λάβουν θέση, ως υπέυθυνοι επιστήμονες, αφού ουσιαστικά αμφισβητείται, έστω και από κάποιους, η επιστημονική τεκμηρίωση της μελέτης τους.
Το ΥΠΕΚΑ οφείλει άμεσα να λάβει τις αποφάσεις του. Εχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία, έχει περίσσιο αριθμό εξειδικευμένων επιστημόνων, γνωρίζει τις απόψεις της κάθε εκφρασμένης άποψης όποια και να είναι αυτή, γνωρίζει τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, έχει την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και όλα τα σχετικά στοιχεία στα συρτάρια του. Αν χρειάζεται κάτι περισσότερο που δεν το έχει και το θεωρεί σημαντικό ας φροντίσει να το προμηθευτεί σύντομα. Το ΥΠΕΚΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ, ΑΝ ΚΡΙΝΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ή ΟΧΙ και να εξηγήσει δημόσια τους λόγους της όποιας απόφασης. Ναι ή όχι λοιπόν και σύντομα, πριν το τέλμα της εκκρεμμότητα μολύνει περισσότερο τους κατοίκους της περιοχές και τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες προστρέχουν ολοένα και περισσότερο σε εξωθεσμικούς και ξενόφερτους για να βρουν το «δίκαιο» τους. Και τότε θα οδηγηθούν στε ακραίες καταστάσεις, με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ που δεν κάνει το αυτονόητο.
ρε βαλτε να δουμε τι λεει ο δρ κουτσουκος
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τις ψωλετες της πολιτικης
που πασσαρ0ουν σε οποιον βλακα και ανικανο βρουν τα εξωγαμα
ρε βλακα αφου δεν την πηδηξες πως το εξωγμο ειναι δικοσου ηλιθιε
Ελλεος τοσο μαλακες παιδια ειχε ο Ανδρεας?
Είδατε όμως τελικά ότι αυτός ο τόπος που πολλοί θέλουνε να μας τον παρουσιάσουνε ως Ψωροκώσταινα
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να σκύβουμε το κεγάλι,έχει ο ρημάδης πολλές πηγές πλούτου;
Aνώνυμε παραπάνω, μιλάς για αυτή τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που έγινε με face-control από την εταιρεία στην είσοδο, που απαγορευόταν η είσοδος σε κάθε αντίθετο με το επενδυτικό σχέδιο και που κρατούσαν τα ονόματα και τα τηλέφωνα από όσους έμπαιναν ταχα μου δήθεν για να τους πάρουν στη δουλειά;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία διαδικασία και ωραία απόφαση! Αν είχε τηρηθεί στοιχειωδώς η ουσία της δημόσιας διαβούλευσης, δεν θα μας λέγανε ότι δήθεν θα κάνουμε τώρα (δηλαδή κατόπιν εορτής) διαβούλευση! Δεν τόλμησαν να έρθουν για διαβούλευση στην Ιερισσό γιατί φοβήθηκαν την κατακραυγή του κόσμου!
Το Υπουργείο είναι υποχείριο του Μπόμπολα και του Κούτρα, αυτό είναι δεδομένο. Όμως αν ήταν τόσο εύκολο να τη δώσουν την άδεια θα την είχαν δώσει ήδη. Το Υπουργείο ξέρει ότι ο κόσμος στην πλειοψηφία του δεν το θέλει το επενδυτικό σχέδιο και ότι αν βάλουν την υπογραφή εδώ πάνω θα γίνει χαμός!
ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 1ο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου Δημήτρη Δελεβέγκου
ΠΗΓΗ: www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57
Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σχεδιάζει να προσφύγει η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ κατά της απόφασης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο επιδοτήσεις (για την απόκτηση το 2003 των μεταλλείων Κασσάνδρας) ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Το ποσό (θεωρείται επιδότηση από την Ε.Ε.) αυτό αφορά στην διαφορά της τιμής κτήσης από την αγοραία αξία των μεταλλείων.
Η πώληση των μεταλλείων το 2003 από το Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός βρέθηκε -ύστερα από καταγγελία- στο μικροσκόπιο της Κομισιόν.
Ωστόσο, κατά την εταιρεία, τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της Ε.Ε. αποδεικνύουν ότι η μεταβίβαση των μεταλλείων είναι σύννομη.
Ιστορικό
Τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχτηκε καταγγελία βάσει της οποίας από το 2003 η Ελλάδα είχε χορηγήσει παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στο πλαίσιο της πώλησης των κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλείων Κασσάνδρας έναντι 11 εκατ. ευρώ.
Η Ε.Ε. είχε οδηγηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στο προκαταρκτικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πώλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας χωρίς ανοικτή, διαφανή και άνευ όρων διαδικασία υποβολής προσφορών σε τιμή πολύ κατώτερη της αγοραίας.
«Τον Ιούνιο του 2004, έξι μόλις μήνες μετά τη συναλλαγή αυτή, μια διεθνής εταιρεία παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο υπολόγισε την αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας σε 408 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τριανταπέντε φορές μεγαλύτερη της τιμής πώλησης των μεταλλείων.
Επιπλέον, η σύμβαση πώλησης περιλάμβανε φοροαπαλλαγή και μείωση των διαφόρων νομικών αμοιβών υπέρ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναφέρει σε παλαιότερη ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Για τα παραπάνω ζητήματα η Κομισιόν είχε ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κωλυσιέργησε να παράσχει τα ζητούμενα στοιχεία και γι’ αυτό η Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στην τότε κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πηγή:www.capital.gr
dimitris.delevegos@capital.gr
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161
( συνέχεια )
ΣXETIKO ΑΡΘΡΟ: "Βόμβα" Ε.Ε. για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ( μέρος 2ο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου Δημήτρη Δελεβέγκου
ΠΗΓΗ: www.capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 - 09:57
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2095453
«Σύννομη η μεταβίβαση»
Υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου Ελλάκτωρ -που ελέγχει κατά 5% την Ελληνικός Χρυσός (το υπόλοιπο 95% ελέγχεται από την European Goldfields) - δηλώνουν στο Capital.gr πως «η απόφαση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η παραχώρηση των μεταλλείων από το κράτος στην Ελληνικός Χρυσός είναι απολύτως νόμιμη.
Η απαλλαγή της μεταβίβασης από την επιβολή φορολογίας προβλεπόταν από τη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με το Ν.3220/2004».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, «τα μεταλλευτικά κοιτάσματα παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση άνευ τιμήματος.
Η Ελληνικός Χρυσός κατέβαλε το 2003 στην TVX, 11 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους του καναδικού ομίλου, ο οποίος είχε αποφασίσει να σταματήσει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταβίβασης (περιλαμβάνεται στο ν.3220/2004) το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει 11 εκατ. ευρώ στην TVX, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της τελευταίας (ακίνητα, οικόπεδα, αγροί κ.ο.κ.) περιήλθαν στην Ελληνικός Χρυσός.
H εν λόγω σύμβαση προέβλεπε επίσης, ότι η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο εντός 24 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 3220/2004 (ΦΕΚ 15 Α 28-1-2004) για την ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας καθώς και την κατασκευή-λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας Χρυσού.
Αξία μεταλλείων
Ποια είναι όμως η αγοραία αξία των μεταλλείων Κασσάνδρας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση της 10/12/2008 επικαλείται τις εκτιμήσεις διεθνούς εταιρείας παροχής συμβουλών στον μεταλλευτικό κλάδο, σύμφωνα με τις οποίες η αγοραία αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 408 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η Κομισιόν στη χθεσινή της απόφαση αναφέρει ότι «έκθεση σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός, η εκπόνηση της οποίας ανατέθηκε λίγο μετά την πώληση, υπολόγισε την αξία των μεταλλείων σε 25 εκατ. ευρώ».
Δηλαδή περίπου 15 εκατομμύρια περισσότερα από τίμημα που κατέβαλε η εταιρεία.
Όσον αφορά το ποσό των 408 εκατ. ευρώ, ο επικεφαλής της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Κεφάλαιο» είχε σημειώσει ότι «δεν αφορά αξία επιχείρησης, αλλά την πιθανή αξία µεταλλευµάτων εφόσον αυτά εξορυχτούν, υποστούν επεξεργασία µε συγκεκριµένο κόστος και διατεθούν στην αγορά µε συγκεκριµένη τιµή». “
Πηγή:www.capital.gr dimitris.delevegos@capital.gr
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1141161
http://www.avgi.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/03/2011
"Πανστρατιά στη Χαλκιδική κατά των μεταλλείων χρυσού" (1o μέρος)
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142
Εκπρόσωποι 18 συλλόγων και σωματείων της Ιερισσού, καθώς και εκπροσώποι επιτροπών αγώνα και συλλόγων από τον Πολύγυρο, τα Ν. Μουδανιά, την Αρναία, τη Μ. Παναγία, το Γομάτι, το Νεοχώρι, τη Στρατονίκη, τη Ν.Τρίγλια και άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν χθες στην Ιερισσό ως άτυπο συντονιστικό για να καταγγείλουντις μεθοδεύσεις της εταιρείας χρυσού και την αποσιώπηση από τα ΜΜΕ για ό,τι καταστροφικό θα επέλθει στον χώρο της ΒΑ Χαλκιδικής από τη λειτουργία των μεταλλείων.
Καταγγέλθηκε ότι παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κατοίκων και με την πρωτοφανή διαδικασία των προσχηματικών διαβουλεύσεων και ότι οι τοπικοί «άρχοντες», βουλευτές και δήμαρχοι (Πάχτας, Λαφαζάνης, Βαγιωνάς, Ζωγράφος κ.ά.) δεν εκφράζουν, ως όφειλαν, το σύνολο των απόψεων, αλλά μόνο ό,τι υποστηρίζει η εταιρεία.
Την προηγούμενη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε το «Τεχνοδρόμιο Πολυγύρου» με θέμα τις επιδράσεις τωνμεταλλείων χρυσού στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής.
Από τους ομιλητές επισημάνθηκε και καταγγέλθηκε, για άλλη μια φορά, η απουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών (TV Χαλκιδικής, Super, αλλά και ΕΡΤ3 και TV100), που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα καθοριστικής σημασίας για τον τόπο, όπως αυτό της εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων και μάλιστα σε μια από τις ωραιότερες ελληνικές περιοχές (δάσος του Κάκαβου, μοναδικές ακτές, είσοδος στο Άγιο Όρος, ο ιστορικός τόπος της πατρίδας του Αριστοτέλη).
Και όλα αυτά έναντι ορισμένων ημερομισθίων, ενώ θα χάνονται, όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές, χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας σε εναλλακτικές δραστηριότητες (αλιεία, τουρισμός, γεωργία, μελισσοκομία κ.λπ.) και η περιοχή θα κληρονομήσει τις καταστροφικές επιπτώσεις από την τρομακτικά ρυπογόνο μεταλλευτική δραστηριότητα.
Όλοι, άλλωστε, θυμούνται πως ο κ. Πάχτας, υπουργός το 2004, απάλλαξε διά νόμου όσους ιδιοκτήτες μεταλλείων ήταν υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν το τοπίο από προηγούμενες, πολύ μικρότερης κλίμακας, δραστηριότητές τους.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα συμμετείχε πλήθος κόσμου, που παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων και της συζήτησης που ακολούθησε.
Απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργου και ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μηνύματα στην ημερίδα έστειλαν ο βουλευτής της Χαλκιδικής Ι. Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ) και ο βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης Τ. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ). Ψήφισμα διαμαρτυρίας σχετικά με την εγκατάσταση των Μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική και τη διαδικασία «διαβούλευσης» που ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής απέστειλε και η αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142
(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)
http://www.avgi.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/03/2011
"Πανστρατιά στη Χαλκιδική κατά των μεταλλείων χρυσού" (2o μέρος)
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142
Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι απόψεις του καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ Διαμαντή Καραμούζη που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση και αναρτήθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο:
* Αποστραγγίζεται πλήρως ο πάνω από τη Μεγάλη Παναγία ευρισκόμενος ορεινός όγκος, ο οποίος εμπεριέχει και την έκταση των Σκουριών (χώρος μεταλλείων).
* Οι περιοχές ενδιαφέροντος της εταιρείας επεκτείνονται και σε άλλες υδρολογικές υπολεκάνες, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη λεκάνη του Χαβρία (ποτάμι της Χαλκιδικής), και όχι μόνο, και οι οποίες θα υποστούν ανάλογες επιπτώσεις.
* Μέρος του δάσους του Κακάβου (το πυκνότερο στην Ελλάδα κι ένα με την περισσότερο ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα) θα καταστραφεί καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί το φαινόμενο της όξινης βροχής.
* Το ίδιο φαινόμενο θα έχει επιπτώσεις τόσο στη γεωργική όσο και στην κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής.
* Θα επέλθει υποβάθμιση της ποιότητας τόσο των επιφανειακών, όσο και των υπόγειων νερών των λεκανών του Χαβρία και του Ασπρόλακκα (εκβάλλει στον κόλπο της Ιερισσού, λίγο πριν από το Άγιο Όρος).
Ο κ. Καραμούζης έκανε ορισμένες διαπιστώσεις, που η ανάγνωσή τους και μόνο προκαλεί τρόμο: «Στη μελέτη (της εταιρείας), ενώ τα αέρια και τα στερεά απόβλητα αναλύονται εκτενώς, τα υγρά απόβλητα θεωρούνται μηδαμινής σημασίας.
Επίσης αναφέρεται ότι μετά το πέρας της εξόρυξης και την αποκατάσταση του ορύγματος του ορυχείου στην αρχική του κατάσταση θα επανέλθει και η στάθμη των υπόγειων νερών στην αρχική της θέση. Τη θέση όμως της συμπαγούς μάζας του κοιτάσματος και των φυσικών υπόγειων υδατορευμάτων θα την καταλάβει μία μάζα μικτού εδάφους, με κονιάματα και στερεά απόβλητα της δραστηριότητας του λατομείου.
Το νερό επαναπλήρωσης στη θέση του λατομείου θα αποτελέσει μια τεράστια μάζα όξινων υδάτων εμπλουτισμένων με βαρέα μέταλλα και μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει προς τις περιοχές εκροής της». Και λίγο παρακάτω ο Διαμαντής Καραμούζης σημειώνει σχετικά με τη ΜΠΕ: «Η αξιολόγηση είναι τελείως υποκειμενική και καθοδηγούμενη και μπορεί εύκολα να καταρριφθεί».
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=602142
http://www2.rizospastis.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήΣάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σκάνδαλο ασύλληπτων διαστάσεων (2o μέρος)
Το τίμημα για τη μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρίας ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επιπλέον 11 εκατομμύρια ευρώ - όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών - θα καταβληθούν από την εταιρία «Kinross Gold», μητρική εταιρία της «TVX Hellas».
Αυτά τα 11 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η «Kinross Gold» θα διατεθούν - σύμφωνα με την κυβέρνηση - προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων οι οποίοι απολύονται, οι οποίες όμως υποχρεώσεις ανέρχονται στα 17,6 εκατομμύρια ευρώ!
Για το αν απολύονται ή όχι οι εργαζόμενοι, η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναλειτουργίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό, μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενοι στα μεταλλεία»!
Πληθώρα ερωτημάτων
Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο σκάνδαλο. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η «Kinross» ...προσφέρει 11 εκατομμύρια ευρώ και αποχωρεί χωρίς διεκδικήσεις!
Την ίδια όμως στιγμή, η «Kinross» με ανακοινώσεις της προς τους μετόχους επισημαίνει ότι διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο το αστρονομικό ποσό των 292 εκατομμυρίων δολαρίων, που επιμερίζονται σε 218 εκατ. δολάρια για σύναψη δανείου για τη συγκεκριμένη επένδυση και 74 εκατ. δολάρια για επενδύσεις που φέρεται να έχει κάνει η «TVX Hellas»!
Η τελευταία όμως οφείλει 4,4 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και 2,2 εκατ. ευρώ σε τρίτους πιστωτές. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Κρίσιμο είναι επίσης το ερώτημα, τι γυρεύουν να βρουν τράπεζες - μεγαθήρια όπως η Ντόιτσε Μπανκ, αλλά και άλλες τράπεζες και κατασκευαστικές εταιρίες στα Μεταλλεία Χαλκιδικής;
Να τι παίρνουν
Η μεταβίβαση του ενεργητικού της «TVX Hellas» περιλαμβάνει και τα εξής:
* Εκταση 314.000 στρεμμάτων, στα οποία σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ περιέχεται ορυκτός πλούτος, σημερινής αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
* Εκταση 1.800 στρεμμάτων παραλιακής γης.
* Στο Στρατώνι 314 σπίτια και 11 στρέμματα εντός σχεδίου.
* Βιομηχανικά κτίρια 24 στρεμμάτων.
Επίσης στην Ολυμπιάδα υπάρχουν στοκαρισμένοι 300.000 τόνοι αρσενοπυρίτη, με περιεκτικότητα 1 ουγκιά χρυσού ανά τόνο! Σήμερα, η τιμή της μιας ουγκιάς χρυσού ανέρχεται σε 400 δολάρια.
Αυτά είναι τα κίνητρα τα οποία οδήγησαν μεγάλες τράπεζες να «επενδύσουν» σε ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος πρωτίστως των κατοίκων της περιοχής και όλου του ελληνικού λαού!
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2098710&publDate=13/12/2003