GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα μικρά σχολεία μπορούν να είναι το κλειδί για την επιτυχημένη προσέγγιση στην επιτυχία...

Γράφει ο Γεώργιος Στρογγυλούδης Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μετ/σης http://ndmetamorfosi.blogspot.com/ ...

Γράφει ο Γεώργιος Στρογγυλούδης
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων
του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μετ/σης
http://ndmetamorfosi.blogspot.com/

Tην Τετάρτη 9/2/11 οι Σύλλογοι Γονέων της Πόλης καθώς, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε “Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ” και της τοπικής ΕΛΜΕ, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Αντιδημάρχου Γ. Ηλιόπουλου, αρμόδιου για θέματα παιδείας, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Μ.Καρπέτα στο Δημαρχείο της Πόλης.
Σκοπός της συνάντησης τα προβλήματα των σχολείων της περιοχής.
Από την αρχή είχε διαφανεί, ότι κυρίαρχο θέμα, αποτελούσε η επικείμενη συγχώνευση / κλείσιμο σχολικών μονάδων, στα πλαίσια σχεδίου νόμου που...
 προωθεί η Κυβέρνηση, πιστό στις επιταγές της τρόικας για μείωση των δημοσίων δαπανών και σε πλήρη ταύτιση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, όπως συνηθίζει άλλωστε, για χρηματοδότηση με 5% του ΑΕΠ για την παιδεία καθώς και την υπόσχεσή του για άντληση κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για χρηματοδότηση κυρίως της σχολικής στέγης.
Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων απαίτησαν από τον Δήμαρχο ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτη στάση υπέρ του “ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ/ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ” .
Ο κ.Δήμαρχος χαρακτήρισε κυνήγι “ανεμόμυλων” τέτοιες σκέψεις, καθώς η Μετ/ση ώς αναπτυσόμενη πόλη θα καλύπτει τα πληθυσμιακά κριτήρια, κατά την γνώμη του, τα οποία με την σειρά τους θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των σχολείων της περιοχής. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, ώς καθ’ύλιν αρμόδιοι τόνισαν στον κ.Δήμαρχο ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις και σχέδια για συγχώνευση δύο (2) Γυμνασίων της πόλης (του 2ου και του 3ου), προσπαθώντας να πείσουν τον κ.Δήμαρχο ότι οι ανησυχίες των φορέων δεν είναι υποθετικές, αλλά υπαρκτές και μάλιστα πρό των πυλών.
Ο κ.Δήμαρχος αφού τελικώς δεσμεύθηκε προφορικά, ότι θα πεί ΟΧΙ σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης / κλείσιμο σχολείου της περιοχής, έρχεται την επόμενη μέρα να εκδόσει ανακοίνωση με αφορμή την ανωτέρω συνάντηση όπου δηλώνει ότι δεν “τίθεται θέμα συγχώνευσης σχολείων”. Η διφορούμενη δήλωση του Δημάρχου απέχει μακράν από το βροντερό “ΟΧΙ” που απαιτεί ο πολίτης, προφανώς εξακολουθώντας να θεωρεί υποθετικές τις τοποθετήσεις όλων μας, αγνοώντας την προφορική του δέσμευση.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε δηλώσει “Η παιδεία είναι μοχλός ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση”. Κατά την προσφιλή τακτική του ανακρούει πρύμα για δικούς του λόγους, δεν κατανοούμε γιατί ο κ.Δήμαρχος πρέπει να τον ακολουθήσει.
Χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό πρόσωπο γιατί είναι σίγουρο ότι μιλώ εξ’ονόματος αρκετών συμπολιτών μας. Ίσως αυτών που τέτοιου είδους πολιτικοί τραμπαλισμοί τους έκαναν να μείνουν σπίτι τους στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές. Η ισχνή πλειοψηφία, στα όρια της πολιτικής νομιμότητας, που απολαμβάνει η παρούσα δημοτική αρχή, θα έπρεπε να είχε χτυπήσει το καμπανάκι στον νέο Δήμαρχο, ότι είναι τοπικός άρχοντας, αιρετός από τον λαό της πόλης, με αποστολή να προασπίζει τα συμφέροντά της και μόνον. Δεν έχει καμία υπαλληλική σχέση με την Κυβέρνηση, ασχέτως, εάν του έδωσε χρίσμα ή όχι.
Πίσω στα αυτονόητα, λοιπόν, η παιδεία είναι μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας τελεία και παύλα. Έτσι αντιμετωπίζεται από όλα τα προηγμένα κράτη. Ασφαλώς δεν διεκδικούμε να φτιαχτούν σχολεία φινλανδικού μοντέλου (εάν αυτό αποτελεί πρότυπο) αύριο, αλλά απλά ας μείνουμε στην κοινοτική οδηγία για το σχολείο του 21ου αιώνα που ξεκάθαρα αναφέρει :
“Τα μικρά σχολεία μπορούν να είναι το κλειδί για την επιτυχημένη προσέγγιση στην επιτυχία των σπουδαστών. Ειδικά για τα γυμνάσια, το μικρό μέγεθος γίνεται όλο και περισσότερο μέρος οποιασδήποτε σοβαρής προσπάθειας μεταρρύθμισης”
Οι χώρες της Ε.Ε, λοιπόν, θεωρούν μεταρύθμιση την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μικρών, τοπικών ευέλικτων σχολείων σε αντίθεση με την ελληνική πολιτική ηγεσία που αρέσκεται σε οπισθοδρομικά βήματα, θέλοντας να δημιουργήσει σχολικά μεγαθήρια με μόνο σκοπό την εξοικονόμηση πόρων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι θίχτηκε το θέμα της κατασκευής του 2ου Λυκείου. Τα νεότερα είναι ότι ακόμη παραμένει ανέκδοτο και μάλιστα κρύο. Βέβαια, είναι στην μόδα οι πολιτικοί ταγοί της χώρας σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο να αυτοαναιρούνται με ταχύτητες ρεκόρ, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι η δέσμευση του κ.Δημάρχου για την κατασκευή του 2ου Λυκείου εντός της θητείας του ήταν η μοναδική προεκλογική εξαγγελία χωρίς “ίσως” ή “αλλά”.
Όσον αφορά τα επιμέρους προβλήματα των σχολείων που έθιξαν ορισμένοι εκπρόσωποι συλλόγων, αυτά έχουν ειπωθεί σε δεκάδες συνταντήσεις στο παρελθόν και ακόμη παραμένουν προβλήματα.
Ελαφρυντικό αποτελεί το γεγονός ότι στα σχολικά κτίρια εμπλέκεται τόσο ο ΟΣΚ όσο και ο Δήμος, με ρόλους όχι τόσο διακριτούς. Ελπίζω όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο “Καλλικράτης” και τα σχολικά κτίρια περιέλθουν κατά 100% στην δικαιοδοσία των Δήμων, αρμόδιο κλιμάκιο του Δήμου να μας τιμήσει με την παρουσία του στα σχολεία, καταγράφοντας επιτόπου τα προβλήματα και παράσχοντας λύσεις στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου.
ΠΗΓΗ : http://www.anexartitostypos.gr/info.php?cid=5&id=217

4 σχόλια

  1. Tο μυστικό είναι μέτρια (σε πλήθος μαθητών) σχολεία με όρεξη μαθητών για μάθηση και κανένα εξειδικευμένο διδάσκαλο.
    Μέτριο, λοιπόν, με ΝΑΙ και ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι γονεις πρεπει να καταλαβουν οτι δεν ειναι εκπαιδευτικοι

    Να σταματησουν να παρεμβαινουν στο χωρο του σχολειου γιατι δημιουργουν περισσοτερα παροβληματα αποσα υπαρχουν

    Ο καθε προεδρος γονεων Κηδεμονονων τρεχει μονονγια το παιδακι του να παρει κανενα βαθμο...τα υυπολοιπα ειναι ασχετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΚΟΜΑ Η ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

    ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
    ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΚΑΙ
    ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ?
    ΕΛΕΟΣ

    ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    ΘΕΕ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τον κύριο που λέει ότι οι γονείς δεν είναι εκπαιδευτικοί... Συμφωνώ μαζί σας!!!!

    Αλλα ρωτώ , πρέπει να είσαι εκπαιδευτικός :
    Για να γνωρίζεις ότι σε τμήματα με περισσότερους από 20 μαθητές δεν γίνεται μάθημα???

    Πρέπει να είσαι εκπαιδευτικός για να καταθέσεις απλά ότι διαβάζεις στην κοινοτική οδηγία, της οποίας απλά και μόνο την εφαρμογή ζητάω μέσω του άρθρου, χωρίς κανενός είδους παρέμβαση σε εκπαιδευτικά θέματα, εάν και θα μπορούσα να κάνω πολλές!!!!
    Ας δούμε λοιπόν περιληπτικά τα πλεονεκτήματα των μικρών σχολείων, όπως αναφέρονται στην έκθεση της Ε.Ε :
    • Είναι πηγή πολιτισμού για την τοπική κοινωνία.
    • Εκτός των παιδιών παρέχει εκπαίδευση και στους ενήλικους μέσω χρήσης των εγκαταστάσεων από αυτούς.
    • Η οικονομική ενίσχυση,η προσφορά καθώς και η συντήρηση του κτιρίου προσδίδουν κύρος και υπερηφάνεια στην τοπική αρχή.
    • Ο αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι μικρότερος επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη προσοχή και κατ’επέκτασιν παράγει καλύτερους μαθητές.
    • Η σχολική ζωή αποτελεί την καρδιά της τοπικής κοινωνίας και πολλές απογευματινές δραστηριότητες μπορούν να το αναδείξουν ως πόλο έλξης. Ειδικά σε μικρές κοινότητες η ύπαρξη σχολείου αποτελεί κριτήριο για την παραμονή του πληθυσμού.
    • Οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ Διευθυντή,μαθητών, γονέων δημιουργούν ένα οικογενειακό κλίμα
    • Συμβάλλει κατά πολύ στην μείωση της βίας.

    Γ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *