Από το http://www.sportsecrets.gr/ Όσο ψάχνω σχετικά με τις μικρές ομοσπονδίες τόσο μαθαίνω πράγματα που δεν ήξερα. Είχα την εντύπωση ...
Όσο ψάχνω σχετικά με τις μικρές ομοσπονδίες τόσο μαθαίνω πράγματα που δεν ήξερα. Είχα την εντύπωση ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο για να ιδρυθεί μια αθλητική ομοσπονδία, απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι (20) σωματεία μέλη. Για του λόγου το αληθές δείτε το νόμο στην επίσημη ιστοσελίδα και συγκεκριμένα το άρθρο 20 παρ. 1 από το οποίο αντιγράφω:
«Για τη σύσταση ομοσπονδίας απαιτούνται αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων ή των γενικών συνελεύσεων είκοσι (20) τουλάχιστον αθλητικών σωματείων ή...
πέντε (5) τουλάχιστον αθλητικών ενώσεων που καλλιεργούν το ίδιο άθλημα ή τον ίδιο κλάδο άθλησης, επιδεικνύοντας αγωνιστική δραστηριότητα.»
Τώρα πώς γίνεται να υπάρχει ομοσπονδία με λιγότερα από 20 σωματεία, χωρίς να διαθέτει καμία τοπική ένωση θα σας γελάσω, αλλά σε αυτή την Ελλάδα που ζούμε όλα είναι δυνατά. Έτσι όπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι (Ε.Ο.Ρ.) τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή της είναι μόνο 11.
Το ράγκμπι αποτελεί ένα από εκείνα τα αθλήματα που ενώ όλοι γνωρίζουμε για την ύπαρξή τους, αγνοούμε παντελώς την εγχώρια δραστηριότητα που τυχόν έχει αναπτυχθεί. Η καλαίσθητη και εύχρηστη, ομολογουμένως, ιστοσελίδα της Ε.Ο.Ρ. μας πληροφορεί ότι ιδρύθηκε το «σωτήριον» έτος 2004 και ότι διεξάγεται Πανελλήνιο Πρωτάθλημα από το 2005 μέχρι σήμερα. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι το Ράγκμπι περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.
Η φετινή επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 82 χιλιάδων ευρώ, ενώ τα έτη 2008 και 2009 είχε επιχορηγηθεί με τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά των 150 και 190 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα! Μάλιστα τα γραφεία της Ε.Ο.Ρ. στεγάζονται στο Ποδηλατοδρόμιο του Ο.Α.Κ.Α. οπότε τα παραπάνω ποσά καλύπτουν καθαρά αγωνιστικές ανάγκες μιας και με 11 σωματεία ο διοικητικός φόρτος λογικά είναι πολύ μικρός ώστε να δικαιολογεί υπαλλήλους.
Η αγωνιστική δραστηριότητα όπως περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα περιορίζεται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο οποίο για την περίοδο 2009-10 συμμετείχαν 7 ομάδες. Στην κανονική περίοδο πρώτευσαν οι Κολοσσοί Ρόδου αλλά δεν αναφέρεται ο τελικός πρωταθλητής.
Ελάχιστα είναι και τα νέα της Εθνικής Ομάδας που περιλαμβάνονται στη σελίδα της ομοσπονδίας και για άλλη μια φορά δημιουργείται η απορία: «Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να συντηρηθεί μια ιστοσελίδα σε καθημερινή βάση;». Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για διοικητικό και οικονομικό απολογισμό.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει την ιστοσελίδα της μόνιμης Πρωταθλήτριας ομάδας στην Ελλάδα του Αθλητικού Συλλόγου Ράγκμπι Φούτμπολ Αθηνών. Από εδώ μαθαίνουμε ότι η εν λόγω ομάδα έχει κατακτήσει και τα 5 πρωταθλήματα που έχουν διοργανωθεί και ότι φέτος έχει ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 9 ομάδων.
Η υποψία που θα είχε κάποιος ότι το Ράγκμπι απευθύνεται σε πολύ περιορισμένο κοινό, κυρίως ομογενείς που το γνωρίζουν από τη διαμονή τους στο εξωτερικό επιβεβαιώνεται αν ρίξει μια ματιά στη σύνθεση των πρωταθλητών. Στην ίδια σελίδα διαπιστώνουμε ότι η πρωταθλήτρια ομάδα δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ακαδημίες με παιδιά. Παρόμοια κατάσταση και στην καινούργια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη τους Ράγκμπι Lions οι οποίοι προηγούνται στην φετινή βαθμολογία.
Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα παραπάνω είναι νομίζω προφανή:
Πρώτον, καλώς η Γ.Γ.Α. κατατάσσει το ράγκμπι στην χαμηλότερη κατηγορία, μιας και έχει εξαιρετικά περιορισμένη δημοτικότητα και διάδοση.
Δεύτερον, δεν δικαιολογούνται με τίποτα τα χρήματα που πήρε η Ε.Ο.Ρ. τα τελευταία 3 χρόνια βάσει της αγωνιστικής δραστηριότητας που παρουσιάζει φέτος.
Τρίτο, αποτελεί ή όχι προϋπόθεση για να λειτουργεί μια αθλητική ομοσπονδία να διαθέτει επαρκή αριθμό εγγεγραμμένων και ενεργών σωματείων; Πώς γίνεται να επιχορηγείται τόσα χρόνια μια ομοσπονδία που διαθέτει 11 σωματεία, εκ των οποίων κάποια προφανώς ανενεργά; Με 11 σωματεία των 30 αθλητών (που είναι πολύ αισιόδοξο νούμερο) ένας απλός πολλαπλασιασμός μας βγάζει 330 αθλητές.
Και τέταρτον, ποιός θα στείλει το παιδί του να μάθει ράγκμπι ενώ υπάρχουν τόσα ανταγωνιστικά ομαδικά αθλήματα;
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση