Από www.hrpro.gr Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που σημειώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, αυξανόμενος τείνει να είναι ο αριθμός των μεγ...
Από www.hrpro.gr
Παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που σημειώνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, αυξανόμενος τείνει να είναι ο αριθμός των μεγάλων κυρίως εταιρειών που απευθύνονται σε εξωτερικούς συνεργάτες για να προσλάβουν προσωπικό. Πώς δικαιολογείται μία τέτοια στρατηγική απόφαση και ποιες οι προσδοκίες των εταιρειών από τους εξωτερικούς τους συνεργάτες;
Η ανάθεση διαφόρων λειτουργιών ενός οργανισμού σε εξωτερικό συνεργάτη, το λεγόμενο Outsourcing είναι μία...μέθοδος που υιοθετείται από αρκετές εταιρείες προκειμένου να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα αλλά και να εξοικονομήσουν χρόνο και πολύτιμες δυνάμεις για να επικεντρωθούν σε άλλες δραστηριότητες.
Η πιο διαδεδομένη απόδοση του Outsourcing στα ελληνικά είναι η «εξωτερική ανάθεση» ή «ανάθεση σε τρίτους» ή σε «εξωτερικούς συνεργάτες». Ωστόσο, ο όρος outsourcing μπορεί να αποδοθεί και με το νεολογισμό «εξωπορισμός» καθώς πρόκειται για προμήθεια (ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας) από τρίτους, στους οποίους έχει ανατεθεί μία δουλειά εργολαβικά. Αν δεχθούμε αυτόν τον όρο, γίνεται περισσότερο κατανοητή και αποδεκτή και η μετάφραση του αντιθέτου, «Insourcing» που αναφέρεται σε μία εργασία που γίνεται με τους εσωτερικούς - ίδιους πόρους.
Οι λειτουργίες που συνήθως ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες είναι αυτές στις οποίες η αναθέτουσα εταιρεία έχει περιορισμένη εμπειρία και ικανότητα και παρουσιάζουν πολυπλοκότητα ή άλλες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή τους. Τέτοιες υπηρεσίες μπορεί να αφορούν το χώρο της πληροφορικής, εφαρμογές λογιστηρίου και μισθοδοσίας, την τροφοδοσία, τα call centers κτλ.
Προτού, ωστόσο, η διοίκηση μίας εταιρείας αποφασίσει αν θα αναθέσει σε έναν εξωτερικό συνεργάτη κάποια από τις βασικές της λειτουργίες όπως και το εύρος της ανάθεσης, θα πρέπει να εξετάσει ορισμένους κρίσιμους στρατηγικούς, νομικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες. Καταρχάς χρειάζεται να έχει κατανοήσει τους λόγους και τα κίνητρα που την οδηγούν σε ανάθεση αυτής της λειτουργίας σε εξωτερικό συνεργάτη, να προσδιορίσει τα εμπόδια και τα προβλήματα που το Outsourcing μπορεί να υπερπηδήσει και εκείνα που δεν μπορεί και τέλος, να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα διαχείρισης της διαδικασίας του Outsourcing. Αφού η εταιρεία αξιολογήσει παράγοντες σαν κι αυτούς μπορεί να καταλήξει εάν τελικά είναι προς όφελός της να επιλέξει τη λύση του outsourcing.
Η μισθοδοσία (Payroll outsourcing), η εκπαίδευση και η επιλογή προσωπικού (recruitment outsourcing), διαδικασίες που έγκεινται στις αρμοδιότητες του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, είναι ορισμένες από τις λειτουργίες που οι εταιρείες συνήθως επιλέγουν να αναθέσουν σε εξωτερικούς συμβούλους.
Μήπως να κάνουμε κι εμείς Outsourcing ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ;
ΑπάντησηΔιαγραφή