GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νικητές και ηττημένοι…

Του Θέμη Ανθρακίδη Oικονομολόγου Την Κυριακή που μας πέρασε η κάλπη με καθυστέρηση μιας εβδομάδας ανέδειξε αυτό που αναμενόταν. Πλειοψηφ...

Του Θέμη Ανθρακίδη
Oικονομολόγου
Την Κυριακή που μας πέρασε η κάλπη με καθυστέρηση μιας εβδομάδας ανέδειξε αυτό που αναμενόταν.
Πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία είναι ακόμη οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν να πάει μπροστά ο τόπος.
Ο λαϊκισμός της μεταλλαγμένης νεοδεξιάς που ταυτίζεται εν παραλλήλω τόσο με τον ρατσιστικό εθνικισμό όσο και με την αντιδραστική οπισθοδρομική αριστερά έπιασε πάτο.
Μετά από δυο δεκαετίες και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης και των πλέον δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων που έχει πάρει ποτέ κυβέρνηση και δη σοσιαλιστική οι προοδευτικές δυνάμεις κέρδισαν τους δύο μεγαλύτερους δήμους και μάλιστα με αντιπάλους εκ πρώτης όψεως ανίκητους λόγω υψηλότατης δημοφιλίας.
Μολαυτά ο αρχηγός της Ν.Ν.Δ (νέας Νέας Δημοκρατίας) κλασαυχενίζεται φαινομενικά ευθυτενής μα στην πραγματικότητα παραπαίων και βασταζόμενος στο πόντιουμ ότι η παράταξη του κέρδισε καθώς έχει πάρει περισσότερες νομαρχίες από όσες πήρε το 2009...
Τόσο πολύ του κόστισε η αποχώρηση από την...
 αίθουσα της βουλής κατά την ψήφιση του Καλλικράτη που χαμπάρι δεν πήρε ότι άλλαξε ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας.
Δεν μπορείς να κάνεις λογαριασμούς με όρους Καποδίστρια στην εποχή του Καλλικράτη συγκρίνοντας μάλιστα ποσοστά εθνικών εκλογών με περιφερειακές όσο μεγάλη και είναι η απογοήτευση σου και η ένδεια επιχειρημάτων.
Δεν είναι τακτική συσπείρωσης των δυνάμεων σου η μετάδοση ψευδών μηνυμάτων στους οπαδούς σου.
Η ήττα δεν μπορεί με τίποτα να παρουσιασθεί σαν νίκη όσο και αν θέλεις να το βλέπεις έτσι εσύ.
Το μόνο που μπορείς να πετύχεις εντέλει είναι να σε πάρουν πρέφα και οι δικοί σου και να σε λοιδορήσουν μια ώρα αρχύτερα και βεβαίως τώρα που θα τους δοθεί και η διέξοδος να μεταπηδήσουν στη νέα συνιστώσα της κεντροδεξιάς που σηκώνει τα στόρια από την ερχόμενη Κυριακή.
Το πλέον ενδεδειγμένο είναι η παραδοχή μιας ήττας, όσο σφοδρή κι αν είναι, ώστε με ειλικρίνεια να μπορούν οι δυνάμεις σου να ανασυνταχθούν στα πλαίσια μιας πιο σαφούς στρατηγικής.
Η επιλογή όμως που γίνεται από την κεντροδεξιά παράταξη δείχνει τρικυμία εν κρανίω.

14 σχόλια

  1. ΧΑΣΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ. ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ.
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑ ΣΟΥ.
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΝΕΙΣ ΠΕΡΙ ΒΡΩΜΙΚΟΥ 89 ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΔΓΕΝΝΕΙΣ ΠΕΡΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΛΠ.
    ΤΟ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙΣ ΜΙΑ ΜΟΡΤΑΔΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

    Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΑΣΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΝΕΕΣ ΕΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΡΟΜΟ. ΠΧ
    ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ=ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
    ΑΝΤΙΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ=ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ.
    ΑΝΤΙΠΑΣΟΚ
    ΑΝΤΙΝΔ
    ΑΝΤΙΚΚΕ
    ....
    ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ.

    Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΑΣΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ ο ηγέτης του πασοκ δεν καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι!!!
    Αντε ρε γαμηθήτε κολωπασόκοι και φασιστοδεξιοί.
    Ο λαός σας έστειλε μήνυμα ότι σας σιχαίνεται, ότι σας βλέπει και ξερνάει. Αυτό σήμαινε ρε παπάρα η απόχή. Οτι είστε κόπανοι.
    Μετά τις εκλογές θα έπρεπε ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου να πάνε να αυτοκτονήσουν.
    Αλλά ποιός έχασε τα αρχίδια για να τα βρούν αυτοί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πρωθυπουργος μας εισηγαγε μια νεα επικληση!

    Επικληση στη μ@λ@κια!

    Χρησιμοποιησε το κυριο χαρακτηριστικο του Ελληνα για να πεισει. Διοτι για να ψηφιζεις τοσα χρονια αυτους που σε ληστευουν πρεπει να εισαι η μαζοχιστης η μ@λ@κας.

    Και τωρα με τις αυτοδιοικητικες εκλογες επαληθευτηκε το νεφος μ@λ@κιας που εχει συσσωρευθει στην Ελλαδα.

    Και μετα λεμε οτι ο ελληνας ξυπνησε. Για να ξυπνησεις απαιτειται παιδεια και οχι πρωιναδικα, μεσημεριανα και κουτσομπολιστικες αηδιες που εχουν μετατρεψει τον εγκεφαλο σε πολτο.

    Ο Φιλιππος ο Β΄ ειχε μαζεψει παιδια απο ολη την Ελλαδα προκειμενου να τα εκπαιδευσει και να στελεχωσει τον μελλοντικο στρατο του με ικανους αξιωματικους. Ειχε δε ορισει τον Αριστοτελη ως δασκαλο.
    Μετα απο καποιο χρονικο διαστημα ρωταει τον Αριστοτελη πως παει η προοδος τον μαθηματων. Και ο Αριστοτελης του απαντησε, καλως. Ερωτει ο Φιλιππος
    - τους μαθαινεις ιστορια?
    - Οχι , (απανταει ο Αριστοτελης).
    -τους μαθαινεις γεωμετρια?
    -Οχι
    -τους μαθαινεις γεωγραφια?
    -Οχι
    -Τοτε τι τους μαθαινεις ?, (ρωτησε με απορια ο Φιλιππος)
    -Τους μαθαινω να σκεπτονται απαντησε ο Μεγας Αριστοτελης.

    Ο Ελληνας προφανως και δεν σκεπτεται. Για να το πω καλυτερα λογω του πολυ χαμηλου πνευματικου του επιπεδου σκεφτεται μονο πως θα καλυψει τις αναγκες επιβιωσης του. Τωρα εαν η Ελλαδα τεινει να σβησθει απο το χαρτη, δεν νομιζω οτι αφορα πολλους πλεον. Μετετρεψαν τους Ελληνες σε Γραικυλους.

    Επομενως γιατι να εχεις τυψεις ως πολιτικος στην Ελλαδα για αυτα που κανεις ? Εφοσον γνωριζεις εκ των προταιρων οτι τα προβατα θα ακολουθησουν. Δυστυχως εδω και δεκαετιες επαληθευεται αυτο.

    Στο προβατο οσες φορες και να φωναξεις ξυπναααα! δεν θα αλλαξει κατι, προβατο θα παραμεινει! Πρεπει να μετατραπει ο Ελληνας απο προβατο σε σκεπτομενο ανθρωπο προκειμενου να καταλαβει τι γινεται. Και αυτο μου φανταζει πολυ δυσκολο υπο τις υπαρχουσες συνθηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλά τι παίρνεις και δεν μας δίνεις;
    με αποχή λευκά κ άκυρα πάνω από 60%,
    κανείς δεν είναι κερδισμένος, ο μόνος ίσως κερδισμένος είναι ο κυβερνήτης Τζέφρυ, που κατάφερε να μας αμερικανοποιήση στο θέμα της αποχής, άξια τα λεφτά που παίρνει. Βρε με τις κλωτσιές θα φύγει να πάει να κάνει παρέα στο χοντρό στη ραφήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ερθει η στιγμη που το ονομα Παπανδρεου θα λαβει τη θεση που του αξιζει στα βιβλια της ελληνικης ιστοριας,διπλα στον εφιαλτη,
    Τσολακογλου κ.λ.π..

    Για να γινει αυτο δυστυχως ο ελληνικος λαος θα πληρωσει με το αιμα του και ισως αυτο να ειναι που θα φερει την καθαρση.και αναφερομαι στο ονομα Παπανδρεου και οχι στον τελευταιο απογονο,τον επονομαζομενο γαπ η αλλιως το [ζαβο]απο την αειμνηστη μαλβινα.

    ΠΑΝΤΩΣ...
    Βρε παιδιά μην ανησυχείτε. Έχουμε τους λαθρομετανάστες που μας γονιμοποιούν και αυξάνουν το ΑΕΠ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρικυμία έχεις εσύ στο κρανίο σου Θέμη.
    Γιά ποιό πράγμα πανηγυρίζεις γιά να καταλάβω?
    Γιά το ότι οι "εκλεκτοί" σου εκλέχτηκαν από το 30% του εκλογικού σώματος?
    Γιά το ότι τα κόμματα γιά μία φορά ακόμη προσπάθησαν να προσβάλλουν βάναυσα το νοητικό μας επίπεδο?
    Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 50% ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ,το ξέχασες Θέμη?
    Υ.Γ. Η ανάρτηση σου έχει αν μη τι άλλο ένα επίπεδο,αυτές τις πίπες γιά "προοδευτικές δυνάμεις",τι τις ήθελες?
    2010 έχουμε όχι 1981,ξέρουμε πιά και δεν μασάμε ταραμά.
    ΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι η πάγια τακτική των γκεμπελίσκων, όταν παρουσιάζουν ένα φαινόμενο, να το "φωτίζουν" με μονομερείς παραλληλισμούς και να οικειοποιούνται καταστάσεις κατά το συμφέρον τους.
    Ψήφισα ΚΑΤΑ αυτής της λαϊκίστικης δεξιάς (μνημόνιο ή δράκος) σε αυτές τις εκλογές, αγαπάω τους συνανθρώπους μου έλληνες ή μετανάστες, αλλά αυτό το εξαιρετικά προβληματικό φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης δε συνιστά πεδίο εκμετάλλευσης, ούτε οι πολίτες που το βλέπουν μπροστά τους και πλήττονται είναι ρατσιστές εθνικιστές...
    Με τέτοια ψυχροπολεμικά κολπάκια δεν θα πείσετε κανέναν, το καταλάβατε;;;
    Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά υπάρχει πρόβλημα! Σχεδιασμένο από μεγάλα κεφάλια, τα οποία έχουν και τις κατάλληλες "πλάτες" για να το θάψουν, αλλά δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αποχή είναι συνενοχή.
    Το φωνάζαμε 2 μήνες τώρα.
    Οι γερμανοτσολιάδες πήραν το 15-20% των εγγεγραμένων, το ανήγαγαν στο 70% και τα βοθροκάναλα και οι ΔΟΛιες φυλλάδες το μοίρασαν στα πρόβατα.
    Για πέστε μας τώρα, τι θέλετε ??

    ΜΝΗΜΟΝΙΑ όχι μόνο μνημόνιο Νο3.

    Γιατί η Νέμεσις είναι αμείλικτη ακόμη και σε απέχοντες ηλίθιους.

    Για τους άλλους εμάς ας προσέχαμε με ποιούς αποφασίσαμε να συγκατοικήσουμε σε τούτη την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και τώρα το Μνημόνιο νο 3...

    Ξαφνικά η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διεξάγει σκληρές τάχα διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα με θέμα την «δεύτερη επικαιροποίηση του μνημονίου» και ότιο αυτό γίνεται προκειμένου να μας δώσουν την τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, προς τη χώρας μας – να λοιπόν πιυ έλεγε την αλήθεια ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα για την Τρίτη δόση.

    Το Μνημόνιο Νο3 αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα δώσουν οι αξιωματούχοι της τρόικας πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα. Ταυτόχρονα, η τρόικα αναμένεται να απευθύνει τη Δευτέρα εμμέσως πλην σαφώς τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, με το οποίο θα την καλεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα στη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας.

    Η πιο δύσκολη εβδομάδα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας είναι λοιπόν αυτή που πέρασε μέχρι την… επόμενη.

    Η Τρόϊκα ήρθε και αλώνισε στα υπουργεία, ανακοινώθηκε ο πρώτος μνημονιακός προϋπολογισμός, η κυβέρνηση πάει από το κακό στο χειρότερο, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι άθλια, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς κουτσαβάκικα τα έβαλε με τη Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος μας έβαλε στη θέση μας και αμέτρητα τα κακά νέα για τη χώρα.

    Όμως, τα στοιχεία του προϋπολογισμού και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στη Τρόϊκα δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία.

    Τον περασμένο Μάιο υπέγραψε το Μνημόνιο νούμερο 1, λίγους μήνες μετά το αναθεώρησε στο πιο σκληρό του υπογράφοντας το Μνημόνιο νούμερο 2.

    Πλέον κι αυτό έχει ξεπεραστεί από τις δραματικές όσο και αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία και πάμε ολοταχώς προς το
    Μνημόνιο νούμερο 3.
    Τι θα λέει αυτό ;

    Ότι πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις που έχουμε πάρει με βάση τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πιο σκληρός και δυσβάσταχτος της ιστορίας και πολύ δύσκολα θα τον αντέξει η κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στή φωτό σου,απεικονίζεις τόν
    Έλληνα. Στά 4.
    Κομματογαβγάβ.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Ο λαϊκισμός της μεταλλαγμένης νεοδεξιάς που ταυτίζεται εν παραλλήλω τόσο με τον ρατσιστικό εθνικισμό όσο και με την αντιδραστική οπισθοδρομική αριστερά έπιασε πάτο."

    Δεν το κόβετε λίγο, αυτό το σαχλό παραμυθάκι με τον ρατσισμό;;
    Κατ'αρχάς διαπράττετε ένα σοβαρό πραγματολογικό λάθος!
    Όσο και αν επέμεναν (για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας) οι πολιτικοί αρχηγοί, να δίνουν κομματικό χαρακτήρα σε αυτές τις εκλογές, δυστυχώς για εσάς η πλειονότητα των ενεργών πολιτών ψήφισε με ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ κριτήρια... Μη προσπαθείτε να σφετεριστείτε ο καθένας αποτελέσματα της κάλπης κατά τη μυθοπλασία του. Και τελικά...
    Τι εννοείτε ρατσισμό;;;
    Αν εννοείτε το παράλογο μίσος για κάθε τι ξένο, την αίσθηση της βιολογικής ανωτερότητας κλπ... ΝΑΙ!
    Αυτό είναι ρατσισμός και συνιστά παθολογικό φαινόμενο της κοινωνίας...
    Αν όμως το πάτε υποχθόνια στο μείζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης λαθρομετανάστευσης, τη σκοπιμότητα της δημιουργίας τεμένους (που ξέρουμε ότι διαχρονικά εξυφαίνεται διαμέσω ελλήνων πολιτικών-βιτρίνας πειθήνιων οργάνων της εξωτερικής πολιτικής των γειτόνων μας) αφήστε το καλύτερα!
    Οι σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται είναι εμφανείς ,όπως και τα κέντρα ελέγχου που μας παραμυθιάζουν με αυτή την ανοησία... του ρατσισμού-εθνικισμού.
    Η υπερβολή λανθάνει εκ των πραγμάτων, είτε πρόκειται για ασύδοτη εθνολαγνεία, είτε πρόκειται για ανεξέλεγκτο εθνομηδενισμό.
    Δηλαδή σας φαίνονται υγιή όλα αυτά που συμβαίνουν και πάτε να μας βγάλετε τρελούς;
    Σας παρακαλώ... είμαστε αφελείς ,αλλά όχι και τόσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία είναι ακόμη οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν να πάει μπροστά ο τόπος."


    ΜΗΠΩΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ;


    Η ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και πιο ήταν δηλαδή το μήνυμα των εκλογών τελευταίε σχολιαστή?
    Εσυ που δεν έχεις παραισθήσεις και τα βλέπεις όλα νηφάλια
    AT

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση