Από τον Κώστα Κωνή Έφορο Δημοσίων Σχέσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Εφυγε από τη ζωή , το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε η...
Έφορο Δημοσίων Σχέσεων
της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου, σε ηλικία 97 ετών, ο παιδαγωγός - συγγραφέας - εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης.
Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία.Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού.
Οι εκδοτικές δραστηριότητες του ξεκίνησαν το 1945, με...
την ίδρυση του ομώνυμου εκδοτικού οργανισμού, ο οποίος εξέδωσε μεταξύ άλλων εκπαιδευτικών έργων και την 24τομη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», την οποία αργότερα επέκτεινε σε 36τομη.
Το 1990 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, όπως και το 1967 με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, πλήν όμως την σίγουρη τότε εκλογή του, καθόσον υπήρξε προσωπικός φίλος του Γέρου της Δημοκρατίας, διέκοψε η ανατροπή του Δημοκρατικού πολιτεύματος από τη χούντα των συνταγματαρχών.
Ο Χάρης Πάτσης χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως πρωτοπόρος παιδαγωγός, με πλούσιο συγγραφικό έργο και προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα. Παράλληλα μπορεί να καταταχθεί και στο Πάνθεον των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών για την μεγάλη προσφορά σε βιβλία και στο απόμακρο χωριό της χώρας μας.
Αιωνία του η μνήμη.
Μεγάλη μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων. Σπουδαίος άνθρωπος. Τίμησε επάξια με τη διαδρομή του την Ήπειρο. Ας μείνει στη μνήμη όλων μας ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου ταξίδι σύγχρονε Προμηθέα της Σοφίας.
H γενιά μου μεγάλωσε γνωρίζοντας
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά το ονομά του.Ισως τέτοιοι εκδ-
ότες να χρειάζονται αφού το <> δε δίνει στην πλειοψηφία των μαθητών τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα.
Καλό του ταξίδι
H γενιά μου μεγάλωσε γνωρίζοντας
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά το ονομά του.Ισως τέτοιοι εκδ-
ότες να χρειάζονται αφού το <> δε δίνει στην πλειοψηφία των μαθητών τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα.
Καλό του ταξίδι
Καλά τα γράφετε κύριε έφορε. Αυτό όμως το "Αριστίνδιν" τι το θέλατε; Βγάζει μάτι ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε την ιστορία ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΛΑΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΕΓΕΡΘΕΙΤΕ!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ντρέπεστε?Ενα σχόλιο σας έστειλα για τον Χάρη Πάτση και αυτό
ΑπάντησηΔιαγραφήείχατε το θράσος να το λογοκρίνετε?
Μήπως παίρνετε οδηγίες απο άλλους οι οποίοι και σας συντηρούν οικονο-
μικά?
Είστε τουλάχιστον ανεύθυνοι!
Δεν ντρέπεστε?Ενα σχόλιο σας έστειλα για τον Χάρη Πάτση και αυτό
ΑπάντησηΔιαγραφήείχατε το θράσος να το λογοκρίνετε?
Μήπως παίρνετε οδηγίες απο άλλους οι οποίοι και σας συντηρούν οικονο-
μικά?
Είστε τουλάχιστον ανεύθυνοι!
Πάλι λογοκρισία?Γιατί αφαιρέσατε
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο τα εισαγωγικά την λέξη σχολείο?
Η τοποθέτηση εντός εισαγωγικών της
συγκεκριμένης λέξης είχε κάποιο σκο
πό.Η απαλειψή της που μόνο τυχαία
δεν ήταν αλλοιώνει το νόημα του
σχολίου.Αν είστε καλών προθέσεων
blog(κάτι για το οποίο πολύ αμφιβά-
λω)πρέπει να δημοσιεύσετε ολόκληρο
το σχολιό μου.
Η Ελλάδα του Πνεύματος και των Γραμμάτων γίνεται πιο φτωχή. Ένας ήλιος των Γραμμάτων και του Πολιτισμού δύει. Μεγάλη η θλίψη για όσους από εμάς μεγαλώσαμε με τα βιβλία και τις εξαίρετες εγκυκλοπαίδειές του. Πολύ μεγάλο έργο αφήνει πίσω του αυτός ο άνθρωπος. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο στεναχωριέμαι που φεύγει. Δυστυχώς ο τόπος μας δεν γεννά συχνά τέτοιους ξεχωριστούς ανθρώπους. Ας μείνει στις μνήμες σας ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέγιστη μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων. Προσωπικά υποκλίνομαι στο έργο του. Ο Ελληνισμός δεν θα τον ξεχάσει ποτέ! Καλό σου ταξίδι ακούραστε εργάτη της καλλιέργειας του Πνεύματος και του Πολιτισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Χάρης Πάτσης υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες πνευματικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας. Σε εποχές όπου η αναζήτηση για Γνώση, η δίψα για Γράμματα ξεχείλιζε μέσα μας, σε εποχές όπου βασίλευε η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός, ο Χάρης Πάτσης, με τα έργα του, άλλα μεγάλα, άλλα μικρά, άλλα για τις πρώτες σχολικές τάξεις και άλλα για το πανεπιστήμιο, συνέβαλε καθοριστικά στη μόρφωσή μας. Στις εποχές που εμείς, οι μετεμφυλιακοί Έλληνες παλεύαμε για να ξεκολλήσουμε από τα χωράφια με όπλο μας την Παιδεία και τη Γνώση, σε καιρούς που δεν υπήρχε ίντερνετ, δεν υπήρχαν πολλά σχολεία, δεν υπήρχαν φροντιστήρια, δεν υπήρχαν οι ανέσεις του σήμερα, οι σελίδες των βιβλίων του Χάρη Πάτση, μας έφερναν πιο κοντά τις επιστήμες, μας έδιναν πολύτιμα εφόδια πληροφορίας για τον Κόσμο, μας έκαναν να αγαπήσουμε τη Γλώσσα του τόπου μας, μα πάνω από όλα μας έδιναν ελπίδα και όραμα για να προκόψουμε στη ζωή, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ο Χάρης Πάτσης, για εμένα, φαντάζει σαν μια πατρική μορφή, σαν ένα οικείο πρόσωπο που με το έργο του με συνόδευσε από τη νεαρή μου ηλικία. Για εμένα, ο Χάρης Πάτσης, θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμα να με συνοδεύει μέσα από τις σελίδες των αθάνατων του έργων. Χαίρομαι που ο τόπος μας γεννά κατά καιρούς ανάλογες προσωπικότητες. Τέτοια φωτεινά παραδείγματα, αποτελούν ανάχωμα στη μιζέρια και στην κατήφια που εντέχνως καλλιεργούνται αυτόν τον καιρό από κάποιους. Ας μή ξεχνάμε πως ένας λαός μορφωμένος δεν έχει να φοβάται τίποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφή