GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πού πάνε τα κέρδη;...

Από το http://t2.gstatic.com/    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάγκαλος δήλωσε ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγ...

Από το http://t2.gstatic.com/  
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάγκαλος δήλωσε ότι η κερδοφορία του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' το μέσο όρο της Ευρώπης. Τι γίνονται αυτά τα κέρδη;
Το 1980 σε συγκέντρωση συνδικαλιστών σε εργατικό κέντρο όταν τόλμησα να εκφράσω την άποψη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έπρεπε να πιέσει για την επανεπένδυση των κερδών των επιχειρήσεων δέχτηκα σκληρή επίθεση και κριτική ακόμη και από εκπροσώπους της αριστεράς. Η λογική τότε και σήμερα ήταν και είναι ζητάμε μόνο αυξήσεις.
Το που μας οδήγησε αυτή η λογική είναι γνωστό.
Η επανεπένδυση των κερδών ή μέρους τους δημιουργεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Η επιχείρηση που επανεπενδύει τα κέρδη της γίνεται πιο σύγχρονη και πιο ανταγωνιστική. Απ' αυτό προκύπτουν και οι αυξήσεις και η...
 καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, απ' αυτό μειώνεται η ανεργία.
Οι τότε και σήμερα συνδικαλιστές προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προνόμιά τους πρέπει να επανεκλεγούν γι' αυτό φροντίζουν να είναι ευχάριστοι και όχι χρήσιμοι.
Έχουν γίνει κάποιες νομοθετικές προσπάθειες για την επανεπένδυση κερδών των επιχειρήσεων αλλά πρόχειρα χωρίς γενικό σχεδιασμό και μάλλον για φοροαπαλλαγές των φίλων και κολλητών του συστήματος.
Μπορεί κάποιος να φανταστεί κινητοποίηση της ΓΣΕΕ με παρόμοιο αίτημα;
Το πρόβλημα είναι πάντως βαθύτερο. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει εθνική αστική τάξη.
Σ' αυτό συντέλεσε η πολυπλοκότητα των νόμων, η γραφειοκρατία ,ο πολιτικαντισμός και η λογική του μεγάλου και γρήγορου κέρδους με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του ρίσκου.
Όλα γίνονται με ευκαιριακό τρόπο χωρίς στρατηγική και μακροχρόνιο σχεδιασμό, όλα στη λογική του πολιτικού κόστους και στην εξυπηρέτηση των πρόσκαιρων συμφερόντων των κολλητών.
Οι αναπτυξιακοί νόμοι οδηγούν τους επιχειρηματίες στον δανεισμό απ' τις τράπεζες (θαλασσοδάνεια) απ' τις οποίες λίγοι και εκλεκτοί φίλοι κατορθώνουν να δανειοδοτηθούν και φυσικά με ευνοϊκότατους όρους δήθεν χάρη της ανάπτυξης.
Γιατί λοιπόν να επανεπενδύσει κάποιος τα κέρδη του;
Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι επιχειρήσεις μιας γενιάς. Μετά τον θάνατο του ιδρυτή ή την συνταξιοδότησή του η επιχείρηση κλείνει.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων ή κατασπαταλιούνται σε χλιδάτη και πολυδάπανη ζωή ή τοποθετούνται σε ακίνητα ή διοχετεύονται σε τράπεζες του εξωτερικού. Όπου πάντως και αν πηγαίνουν σίγουρα δεν επενδύονται και η ποθούμενη ανάπτυξη περνάει στο κράτος με τις δημόσιες επενδύσεις οι οποίες κι' αυτές γίνονται με άλλα κριτήρια και όχι προ όφελος των Ελλήνων πολιτών.
Να περιμένουμε καλύτερες μέρες;

3 σχόλια

  1. Θα πει και καμία αλήθεια ο κ. Παπανδρέου ;

    Ο Επίτροπος Oli Rehn δήλωσε ως γνωστόν πως “[...] οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011 θα διατηρηθούν και αυτό μπορεί να απαιτήσει κάποια πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι [...]”.

    Ανακοίνωσε δηλαδή, νέα πρόσθετα μέτρα επώδυνα για τους πολίτες.

    Νέα μέτρα που, σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν για το 2011. Άλλωστε, καταγράφονται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, όπου περιλαμβάνονται για το 2011 πρόσθετοι φόροι ύψους 5,3 δισ. ευρώ και περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

    Το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο «Μνημόνιο» δεν τα κάνει παλιά, ούτε καταργεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που αυτά έχουν στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

    Διαψεύδεται, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι “[...] παρά τις νέες διορθώσεις της Eurostat θα κατακτήσουμε τους στόχους που θέσαμε φέτος και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα πολίτη [...]” (07.10.2010).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο λαός φταίει για όλα.
    Αφού τόπε και ο φερέγγυος και σοβαρός ιπποποταμάθρωπος Θόδωρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ta pernoun oi alodapoi kai ta vgazoun ekso mias kai ta ellinopula einai koprites

    opote kathe prospathia na ftiaxtei i oikonomia 8a pesei sto keno mias kai o ploutos eksanemizete

    omos ayta den ta vlepei dystixos ena politikos me arxidia stin ellada ..giati to zitoumeno ola ayta ta xronia einai enas politkos me arxidia na vlepei ortha kai na pratei adiaforontas gia ta grafika gkroupouskoula tis kseperasmenis aristeras

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *