ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ Το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, την Παρασκευή 22 Οκτ...
ΤΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ
Το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, συνδιοργανώνουν μια πολύ σημαντική εκδήλωση, με θέμα: «Προστασία και αειφορική διαχείριση της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», και ομιλητή τον κ. Γεώργιο Χώτο, Καθηγητή του ΤΕΙ/Μ.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας, του διάσημου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη, με τίτλο: «Οι ψαράδες της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου».
Η έκθεση είχε παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια στην Αθήνα με αφορμή την παγκόσμια ¨Ημέρα Υδροβιοτόπων¨ και τα θέματα των φωτογραφιών αποτυπώνουν την καθημερινότητα και την κοπιαστική εργασία των ψαράδων της λιμνοθάλασσας.
Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου βρίσκεται στη νότιο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελεί τη...
μεγαλύτερη περιοχή υδροβιότοπου στη χώρα μας καταλαμβάνοντας μια έκταση άνω των 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το κύριο τμήμα της περιλαμβάνει τρεις μεγάλες λιμνοθάλασσες: τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου (νότια), αυτή του Αιτωλικού (βόρεια) και της Κλείσοβας (ανατολικά).
Οι λιμνοθάλασσες δεν είναι ιδιαίτερα βαθιές, τα μέγιστα και μέσα βάθη τους είναι 2 μέτρα και 40 εκατ. αντίστοιχα. Πλούσιος σε πανίδα ψαριών ο υδροβιότοπος του Μεσολογγίου ανάγει το ψάρεμα σε ασχολία για αρκετούς κατοίκους της περιοχής.
Οι ψαράδες χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους όπως, τα παραγάδια, το καμάκι, το σταφνοκάρι.
Μια ομάδα περίπου 10 ψαράδων ζουν για έξι μήνες στο νησάκι Προκοπάνιστος, το μεγαλύτερο νησί στη λιμνοθάλασσα, σε υποτυπώδεις συνθήκες. Κάνουν βάρδιες δουλεύοντας και ζώντας στα σπιτάκια πάνω στο νησί 6 μέρες τη βδομάδα και για μια μέρα επιστρέφουν στις οικογένειες τους στο χωριό. Δουλεύουν περισσότερο από 18 ώρες τη μέρα για μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.
Στην εικοσαετία 1980 – 2000 οι απασχολούμενοι στις λιμνοθάλασσες του νομού μειώθηκαν κατά 18%.
Η μέση ηλικία είναι 45,5 έτη.
Οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα αποτελούν το 5%, ενώ αυτοί που αποχωρούν λόγω ηλικίας το 16%.
Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μπεχράκη
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στην ΑΚΤΟ και πήρε BA in arts στο Middlesex University . Στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS και σήμερα κατέχει μια θέση chief photographer στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο του κόσμου.
Έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στην Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, Βοσνία, Κόσσοβο, Τσετσενία, Λίβανο, τον πρώτο και δεύτερο πόλεμο του Κόλπου, στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία το Ιράν και το Κασμίρ, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. Επίσης, κάλυψε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Μουντιάλ στην Αμερική το 1994 και τέσσερις Ολυμπιάδες μεταξύ αυτών και της Αθήνας το 2004.
Βραβεία: Ανάμεσα σε δεκάδες διεθνείς βραβεύσεις ξεχωρίζουν οι εξής : το 1998, το 2002 και το 2004 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο την Βαρκελώνη και την Ρώμη αντίστοιχα, το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό World Press Photo για μια σειρά 12 φωτογραφιών από το Κόσσοβο. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το Overseas Press Club of America, στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις Η.Π.Α. το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του “Ιδρύματος Μπότση” από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 2002 κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο Πολεμικών ανταποκριτών Bayeux στο Παρίσι από βετεράνους της απόβασης στη Νορμανδία και το 203 και 2009 βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό China International press photo.contest. Έχει κερδίσει τον τίτλο του Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς 7 φορές από την Fuji.
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση