GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όσο υπάρχεις ΝΔ θα υπάρχω και εγώ, το ΠΑΣΟΚ...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Ο προεκλογικός αγώνας άναψε. Όχι ασφαλώς για τις περιφερειακές εκλογές, αλλά για τις βουλευτικές, που ακόμη δε...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Ο προεκλογικός αγώνας άναψε. Όχι ασφαλώς για τις περιφερειακές εκλογές, αλλά για τις βουλευτικές, που ακόμη δεν προκηρύχτηκαν! Πρόκειται για μια «μάχη» με δύο κεντρικούς στόχους: να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα στον δικομματισμό και να ενδυναμώσει την απολύτως ξεθωριασμένη, πολιτική ταυτότητα του ανέντιμου ΠΑΣΟΚ και της χειμαζόμενης ΝΔ.
Η πολιτική ταυτότητα, αγαπητοί φίλοι, συνδέεται με το πολιτικό συμφέρον και το τελευταίο με τη νομή της εξουσίας, η οποία και στις δύο περιπτώσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) δεν θα μπορούσε κανείς σήμερα να ισχυριστεί ότι έχει ιδεολογικά ή ακόμη ηθικά κίνητρα. Πρόκειται για μια χυδαία εξουσία, η οποία βασίζεται στο σύστημα της πατρωνίας και στη δομή της τηλεοπτικοποίησης της πολιτικής στη χώρα μας, την οποία αποκαλώ Νταβαδοκρατία, σεβόμενος την θεωρητική παρακαταθήκη του Bourdieu και τον Habermas.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχοντας στη διάθεσή του πιο «προχωρημένους» συμβούλους από ό,τι είχε...
 ο Κ. Καραμανλής ή έχει ο Α. Σαμαράς, φρόντισε να διασκεδάσει από την αρχή την χυδαία φύση της εξουσίας του, μιλώντας για «αντι-εξουσιαστές στην εξουσία». Η προσπάθεια του ήταν και είναι να μην αντιληφθεί κανείς την πραγματική φύση της εξουσίας που ασκεί. Το ίδιο έκανε και ο κ. Καραμανλής, αλλά λιγότερο διασκεδαστικά. Εκείνος διακήρυξε την σεμνότητα και εντιμότητα στην πολιτική για να καταλήξει στο «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό», δια του Βουλγαράκη. Έτσι το αξιακό πέπλο της εξουσία του εξαφανίστηκε και φάνηκε η γύμνια του. Του Γιώργου η γύμνια δεν πρόκειται να φανεί ποτέ, διότι δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι η πολιτική του παρουσία είναι ενδεδυμένη με κάποιου είδους ηθική. Ο Γιώργος απλώς αρκείται στον σχολιασμό της ηθικής των άλλων για να δείξει ότι δεν υπάρχει ηθική.
Ο Γ. Παπανδρέου υπάρχει όσο υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τη σειρά του θα υπάρχει όσο θα υπάρχει η ΝΔ. Το ένα κόμμα θα δομεί την ταυτότητά του σε φαντασιακή αντιδιαστολή με το άλλο, αλλά πάντα στο πλαίσιο ενός κοινού συμφέροντος: του μονοπωλίου της εξουσίας στην χώρα, υπό την «ψιλή», αλλά καθοριστική ηγεμονία πέντε οικογενειών μη-πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτής της ηγεμονικής δομής, που νομιμοποιεί ιδιοτελή συμφέροντα και δημιουργεί ιεραρχίες και πολιτική κουλτούρα, εξελίσσονται οι πολιτικές σχέσεις και δίνονται οι προεκλογικές «μάχες».
Σήμερα η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να δείξει ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι αναξιόπιστος, ενώ ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ να αναδείξει την αφερεγγυότητα του Γιώργου. Το παιχνίδι αυτό των εντυπώσεων εναρμονίζεται άριστα με τα λειτουργικά δεδομένα των καναλιών και την δημοσιογραφική κουλτούρα στην Ελλάδα. Έτσι διαμορφώνεται η κυρίαρχη παραπολιτική και αντιδημοκρατική δομή του σημερινού πολιτικού λόγου, ενώ μέσω αυτού αναπαράγονται σχέσεις εξουσίας που συντηρούν τον δικομματισμό.
Αυτό είναι το παιχνίδι της εξουσίας στην Ελλάδα, σχηματικά. Επ’ αυτού δομούνται τα ουσιαστικά διλήμματα προς το εκλογικό σώμα και διαμορφώνονται πολιτικοί και κοινωνικοί αποκλεισμοί. Αν επιθυμούμε η χώρα να προοδεύσει θα πρέπει να καταστρέψουμε αυτή την δομή, η οποία όπως αποδείχθηκε, σήμερα, καταστρέφει την χώρα και αποσυνθέτει την κοινωνία. Δεν προσφέρει τίποτε η κριτική που επικεντρώνεται στις σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αντίθετα νομιμοποιεί ασυνείδητα τις υφιστάμενες σχέσεις εξουσίας, που αναπαράγουν το καθεστώς.
Αν θέλουμε η κοινωνία να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για μια νέα δημοκρατική αρχή, θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι, σε πρώτο στάδιο, στον εκμηδενισμό της απήχησης του δικομματισμού στο εκλογικό σώμα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποκτήσει πολιτική δυναμική, δίχως την στρατηγική συμμαχία όλων των προοδευτικών μη-νεοφιλελευθέρων πολιτών και πολιτικών φορέων στο πλαίσιο ενός προεκλογικού αγώνα, όχι ακριβώς εναντίον του μνημονίου ή εναντίον του καπιταλισμού, αλλά εναντίον του καθεστώτος που χρησιμοποιεί τον «μηχανισμό στήριξης» και το μνημόνιο για να αναπαράγει την ηγεμονία του σε μια άλλη βάση, περισσότερο συμβατή με τη νέα υποβαθμισμένη θέση της χώρας στο Ευρωπαικό και διεθνές περιβάλλον.
Ήρθε η ώρα οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν όχι απλώς έναν άλλο, διαφορετικό πόλο εξουσίας, αλλά μια εναλλακτική μορφή και πρόταση ηγεμονίας στην Ελλάδα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η πολιτική προσέγγιση του Όσκαρ Λαφοντέν, θα άξιζε να προσεχθεί ιδιαίτερα. Έχει κόπασα στοιχεία πρακτικής πολιτικής στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλοι οι προοδευτικοί στη χώρα μας, για να οργανώσουν μια εκλογική συμμαχία που θα αποσκοπεί στην ήττα της κυρίαρχης πολιτικής τάξης και στην ανάδειξη μια κυβέρνησης μη επαγγελματιών πολιτικών, η οποία θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δύο τρίτων της ελληνικής κοινωνίας σε μια διαφορετική βάση.
Η κρίση στην Ελλάδα, δεν είναι μια, ούτε έχει την ίδια μορφή για όλους. Πριν ασχοληθούμε με την «λύση» της κρίσης θα πρέπει πολιτικά να ορίσουμε την φύση της κρίσης. Αυτό θα μας καταστήσει ικανούς να πολεμήσουμε το καθεστώς στο συνειδητό επίπεδο. Εκεί είναι που θα φανεί η γύμνια του και η λειτουργική του– όχι μόνον ιδεολογική – ανεπάρκεια. Σήμερα κυβερνά η «ψευδο-συνείδηση».
Η οποιαδήποτε πρόοδος όμως απαιτεί να συνειδητοποιηθούν τα ρεαλιστικά συμφέροντα, όχι τα «αντικειμενικά», που δήθεν προασπίζεται το καθεστώς, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από μασκαρεμένα υποκειμενικά συμφέροντα της πολιτικής τάξης της χώρας. Ας σοβαρευτεί και η μαρξιστική-λενινιστική αριστερά και ας αντιληφτεί ότι οι κυβερνήσεις δεν δομούνται στο πλαίσιο του αντικειμενικού συμφέροντος του λαού, αλλά σε εκείνο του ρεαλιστικού. Χρέος και αυτών είναι να βοηθήσουν στην εκλογίκευση του αντικειμενικού συμφέροντος (ρεαλισμός) των δύο τρίτων της κοινωνίας στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής διακυβέρνησης, με προοδευτικούς προσανατολισμούς. Έστω και εάν αυτή η κυβέρνηση θα ήταν μια κυβέρνηση «αριστερούτσικων», που θα έλεγε και η κ. Παπαρήγα. Μάλλον καλύτερα θα ήταν μια αριστερούτσικη κυβέρνηση από μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με ή χωρίς την συμμετοχή κάποιων «αριστερούτσικων». Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ την έννοια της δημοκρατικής ευθύνης. Πρόκειται ίσως για μια μορφή αριστερούτσικης ευθύνης, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση είναι πιο ωφέλιμη κοινωνικά από την πολιτική ανευθυνότητα. Τι λέτε;

6 σχόλια

  1. Το «ΟΧΙ» στο μνημόνιο της υποταγής, είναι «ΝΑΙ» στην Ελλάδα

    Βγήκαν και αλυχτούν, ότι το «όχι» στο μνημόνιο θα βλάψει τη χώρα. Θα την οδηγήσει στην πτώχευση και την καταστροφή.
    Ουδεν αναληθέστερον!
    Αντιθέτως, με το μνημόνιο και αν ακόμα όλα εξελιχθούν ομαλά, το 2013 θα έχουμε το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη, περίπου 150% του ΑΕΠ! Τότε θα βρισκόμαστε στα πρόθυρα της πτώχευσης.

    Προηγήθηκε βέβαια ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεκατρείς μήνες μετά την θριαμβευτική άνοδο του στην εξουσία, με νωπή ακόμα λαϊκή εντολή και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απείλησε πως αν ο λαός καταψηφίσει τους εκλεκτούς του, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι δυνατόν κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός να εκβιάζει με το επιχείρημα ότι αν δεν ψηφίσετε αυτούς που θέλω, τότε θα σας τιμωρήσω με εκλογές. Δηλαδή, ο λαός δεν έχει το δικαίωμα να διαλέξει κάτι διαφορετικό; Υποχρεούται να συμφωνεί με τις επιλογές του κ. Παπανδρέου. Τέτοιες απειλές ούτε οι ελέω Θεού μονάρχες δεν απετόλμησαν!

    Πρόκειται για μια βαθύτατα αντιδημοκρατική νοοτροπία, που φτάνει στα όρια της μοναρχικής αντίληψης περί την εξουσία. Ουσιαστικά αρνείται στον λαό το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, αρχή επί της οποίας στηρίζεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Αρκούσε αυτός και μόνο ο λόγος για να καταψηφίσει ο ελληνικός λαός, τους υποψηφίους του κ. Παπανδρέου.
    Για να του δώσει ένα μάθημα ότι ο λαός παραμένει κυρίαρχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κ. Παπανδρέου μεθοδικά έκτιζε ένα ήπιο προφίλ, έμπειρου περί την διπλωματία, εμφορουμένου από δημοκρατικές και κοινωνικές αντιλήψεις. Το είπε άλλωστε και ο ίδιος, «εγώ είμαι δημοκράτης». Δεν θυμάμαι κανέναν άλλο πρωθυπουργό, από τη μεταπολίτευση και μετά, να αισθάνεται την ανάγκη να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις!

    Κέρδισε τις εκλογές επειδή έπεισε για τις καλές του προθέσεις και κυρίως επειδή υποσχέθηκε καλύτερες μέρες, ενώ ο προηγούμενος μιλούσε για πάγωμα μισθών και διετή λιτότητα. Για λίγους μήνες πέρασε το παραμύθι ότι δεν ήξερε και έφταιγαν οι προηγούμενοι. Σύντομα αποδείχθηκε, ότι όχι μόνο ήξερε, αλλά δημιούργησε την κρίση δανεισμού για να αιτιολογήσει την αθέτηση των υποσχέσεων του. Μια κρίση που κόστισε πανάκριβα στη χώρα και ακόμα κοστίζει. Το δεύτερο ψέμα ήταν χειρότερο και πιο επώδυνο από το πρώτο. Ο έλληνας έχει πολλά στραβά, αλλά όταν σε συλλαμβάνει να τον κοροϊδεύεις απροκάλυπτα, κατά το κοινώς λεγόμενο, «τα παίρνει στο κρανίο» και αντιδρά, ενίοτε και άσχημα! Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η αντι-μνημονιακή ψήφος κινείται πέριξ του 65-70%. Αυτή η τάση θα εκδηλωνόταν με μαζική καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ γιατί στο πρόσωπό τους ο ψηφοφόρος βλέπει τους υποστηρικτές του μνημονίου. Να, λοιπόν, γιατί ο κ. Παπανδρέου άρχισε τις απειλές.

    Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ουσιαστικά διαλύονται οι κοινωνικές συνιστώσες που διατηρούσαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ο μύθος ότι οι έλληνες με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ περνούσαν καλά, κατέρρευσε. Παράλληλα, υπάρχει μια έντονη διάσταση απόψεων σε επίπεδο κορυφής. Με εξαίρεση τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπανδρέου, τα άλλα στελέχη απέφευγαν να υπερασπιστούν δημοσίως τις επιλογές του . Με ένα κόμμα διχασμένο στην κορυφή και διαλυμένο στη βάση, αμφισβητείται η ηγεμονία του κ. Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το «όχι» είναι «ναι» στη χώρα.

    Ας δούμε, όμως, την ουσία του επιχειρήματος του κ. Παπανδρέου. Ας δεχθούμε ότι οι υποψήφιοι του καταποντίζονται στις περιφερειακές εκλογές και η Ν.Δ. θριαμβεύει. Αν στη θέση του ήταν ο πατέρας του, θα μας έλεγε, όπως το 1986, ότι «νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση»! Ούτε πρόωρες εκλογές, ούτε τίποτα. Δηλαδή η κα. Μέρκελ που καταψηφίστηκε στις τοπικές εκλογές της περασμένης άνοιξης τι έπαθε;

    Ας επιχειρήσουμε να απαντήσουμε και στο επόμενο έωλο (μάλλον και …αίολο) επιχείρημα του κ. Παπανδρέου, ό,τι δηλαδή η καταψήφιση των υποψηφίων του, θα σημάνει …αποσταθεροποίηση της χώρας. Πρόκειται για επικίνδυνη αστειότητα. Δηλαδή θέλει να μας πεί ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας και όλα τα άλλα κόμματα την απεργάζονται; Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Απορώ. Τόσοι επιφανείς Καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ, δεν βρέθηκε ένας να του πεί, ότι τέτοιες κουβέντες δεν εκστομίζονται από τα χείλη του πρωθυπουργού;

    Οσον και αν ηχεί παράξενο, η καταψήφιση του μνημονίου μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για τη χώρα. Ενας σοβαρός και ικανός πρωθυπουργός, μπορεί και να επιθυμούσε την καταψήφισή του! Σοβαρολογώ απολύτως! Να γιατί.

    Η καταψήφιση του μνημονίου, δεν αποδυναμώνει τη χώρα.

    Την ισχυροποιεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λογικό, αφού τα δύο κόμματα και οι αρχηγοί τους ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι οσο υπαρχουν μακακες Ελληνες που τους ψηφιζουν τοσο θα βουλιαζει η χωρα στο βουρκο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΣΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΛΕΒΕΙ , ΤΟΣΟ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΚΑΙ Η ΝΔ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ . ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ ΟΥΝΑ ΡΑΤΣΑ , ΔΙΔΥΜΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΟΥΤΑΝΑΣ ΜΑΝΑΣ . ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΤΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *