GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκδήλωση μνήμης...

Από τον ΔΗΜΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ    Κρητικό χρώμα στο μνημόσυνο για τους τρεις Ζεφυριώτες που χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ...

Από τον ΔΗΜΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ  
Κρητικό χρώμα στο μνημόσυνο για τους τρεις Ζεφυριώτες που χάθηκαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΖΕΦΥΡΙΟΥ
Το Ζεφύρι είναι μια μικρή πόλη. Κι όμως μετρά τρεις απώλειες από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό, η Εθνική Τραγωδία ήταν πολύ πιο οδυνηρή για το Ζεφύρι. Η εκδήλωση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο, στα μέσα Ιουλίου, ο Δήμος Ζεφυρίου, για να τιμήσει τα τρία ηρωικά παιδιά του, προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση στους...
κατοίκους της πόλης. 36 χρόνια μετά το Ζεφύρι γλύφει τις πληγές του, χωρίς ακόμα να τις έχει επουλώσει. Φέτος η εκδήλωση είχε έντονα κρητικό χρώμα. Οι δύο μεγαλόνησοι έχουν παράλληλους ιστορικούς βίους και όπως ήταν φυσικό, η περιπέτεια της Κύπρου συγκίνησε, περισσότερο από όλους τους Έλληνες, τα τέκνα της λεβεντογένας Κρήτης. Ένα απ’ αυτά, ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης είχε εκφράσει παντοιοτρόπως την αγάπη και τη συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό Λαό. Από την άλλη, άξιο τέκνο της Κρήτης υπήρξε και ο αγνοούμενος Ζεφυριώτης Ανθυποσμηναγός Στέλιος Κλαπάκης. Ο συνδετικός κρίκος της Κρήτης με την εκδήλωση, ήταν η σύζυγος του Νίκου Ξυλούρη, Ουρανία, η οποία, διατηρώντας φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια του αγνοούμενου Ανθυποσμηναγού, ανέβηκε στο Ζεφύρι για να τιμήσει την προσφορά του προς την πατρίδα. Η παρουσία της αποτέλεσε για τη Δήμαρχο Ζεφυρίου, Φωτεινή Γιαννοπούλου, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να της εκφράσει, εκ μέρους των πολιτών του Ζεφυρίου, το σεβασμό της στην καλλιτεχνική παρουσία αλλά και στον πατριωτισμό του πρόωρα χαμένου Νίκου Ξυλούρη. Συγκινημένη η Ουρανία ευχαρίστησε τη Δήμαρχο, θύμισε ότι ο Νίκος είχε την Κύπρο στην ψυχή του και νοιαζόταν για την τύχη της και ευχήθηκε στις οικογένειες των τριών παλικαριών υπομονή και κουράγιο. Προηγουμένως είχε μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Νίκου Ξυλούρη ο Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γιώργος Μαριδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «Μεγάλο καλλιτέχνη και Κρητικό».
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Να υψώσουμε το ανάστημά μας»
Στο νόημα της τελετής για τους πολίτες του Ζεφυρίου, αναφέρθηκε η Δήμαρχος Φωτεινή Γιαννοπούλου. «Για τη δική μας πόλη, η οργάνωση αυτής της τελετής κάθε χρόνο δεν έχει επετειακό χαρακτήρα. Η αναφορά μας στα γεγονότα κρύβει μέσα της τον παλμό της αγωνίας που δίνει η προσμονή και η μάταιη ελπίδα της αναζήτησης για την επιστροφή των τριών άξιων τέκνων του Ζεφυρίου. Μια επιστροφή που για το Νίκο Κρητικό δεν είναι δυνατή, αφού από την ταυτοποίηση των οστών που βρέθηκαν στο νεκροταφείο της Λακατάμια , με το γενετικό υλικό των αδελφών του, διαπιστώθηκε πως είναι νεκρός. Η ελπίδα όμως δεν χάθηκε για τους άλλους δύο, παρά τα 36 χρόνια που πέρασαν. Γι αυτό και η μάνα του Στέλιου Κλαπάκη, που δεν πρόλαβε να δει την προτομή του γιου της, αρνήθηκε να μαυροφορέσει», τόνισε η Δήμαρχος Ζεφυρίου. Υπενθύμισε ακόμα ότι είναι η τελευταία φορά που η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Δήμο Ζεφυρίου, αφού από την επόμενη χρονιά το Ζεφύρι θα αποτελεί τμήμα του «Καλλικρατικού» Δήμου Φυλής. Έκλεισε, τέλος, την ομιλία της με μια νότα αισιοδοξίας. «Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε κυριαρχεί η ανάγκη να σκύψουμε στην ψυχή μας, στις ρίζες μας, για να υψώσουμε και πάλι το ανάστημα μιας ελεύθερης και αδούλωτης Πατρίδας», κατέληξε η Φωτεινή Γιαννοπούλου.
Η εκπληκτική ομιλία του Πρέσβη της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ
Με μια εκπληκτική ομιλία, που προκάλεσε συγκίνηση, χωρίς να αγνοεί τις πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους του Κυπριακού προβλήματος, ο Πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ τίμησε για λογαριασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης τα τρία τέκνα του Ζεφυρίου. Έχοντας μόλις επιστρέψει από το μνημόσυνο των καταδρομέων που επέβαιναν στο αεροπλάνο που κατέπεσε στο Μάλεμε της Κρήτης, ο Κύπριος Πρέσβης συνέχισε την παράδοση που θέλει τους εκπροσώπους της Πρεσβείας να δίνουν το παρών, κάθε Ιούλιο στο Ζεφύρι. Αναφερόμενος στον ηρωισμό των υπερασπιστών του νησιού, ο Ιωσήφ Ιωσήφ θυμήθηκε τους στίχους του Ρίτσου «βγάζουν με τα δακτύλια τους τα βόλια απ’ τις πληγές τους». Για να δείξει το μέγεθος της θυσίας τους χρησιμοποίησε τους στίχους του Παντελή Πρεβελάκη «τ’ άστρα τα κάνει φεγγερά της νύχτας το σκοτάδι, το φως σου το αντίκρισα βαθιά κάτω στον Άδη». Μιλώντας για τις πολιτικές διαστάσεις του προβλήματος ο Πρέσβης είπε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι μοιρασμένη στα δύο, αλλά πολύ μεγάλη για να χωρέσει τους νόμιμους κατοίκους της. «Το πολιτικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι η επανένωση είναι στόχος εφικτός και πραγματοποιήσιμος. Αυτό είναι το χρέος όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές και το καλύτερο μνημόσυνο γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κύπρο. Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία της Κύπρου, που όπως έγραψε ο μεγάλος Κύπριος ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης, είναι ζυμωμένη με το χώμα της», κατέληξε ο Πρέσβης, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση και το Λαό της Μεγαλονήσου.
Παρόντες οι συμπολεμιστές
Βροντερό παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι συμπολεμιστές των παιδιών του Ζεφυρίου. Όπως κάθε χρόνο, παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων που εκπροσωπούν όσους πολέμησαν στην Κύπρο, προκαλώντας συγκίνηση για τη συνέπεια και την προσήλωσή τους στα εθνικά δίκαια. Δεύτερη πατρίδα αποκάλεσε την Κύπρο ο Χρήστος Πετρόπουλος και ευχήθηκε δικαίωση για το μαρτυρικό Λαό της. «Το τείχος του Βερολίνου έπεσε, της Λευκωσίας όχι ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Να είναι οι τελευταίοι νεκροί στο πεδίο της μάχης αυτοί που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο, ευχήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74, Γιώργος Καρβέλης. Κάλεσε ακόμα τους εκπροσώπους της Πολιτείας να ρίξουν μια ματιά συμπάθειας στους υπερασπιστές της Κύπρου. «Τα προβλήματα λύνονται χωρίς να ξοδευθεί ούτε ένα Ευρώ», κατέληξε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Προέδρου του Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 74, Δημήτρη Σπανογιάννη. «Πράξαμε το καθήκον μας και η Πολιτεία πρέπει να πράξει το δικό της. Τιμή και δόξα σε όσους λείπουν από κοντά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συγκίνησαν οι συγγενείς
Παρόντες οι συγγενείς των τριών παλικαριών προκάλεσαν, για μια ακόμα φορά, τον θαυμασμό για το ψυχικό σθένος και την αξιοπρέπεια που αντιμετωπίζουν την απουσία των αγαπημένων τους προσώπων. Κατέθεσαν μαζί στεφάνι στο Μνημείο του Ανθυποσμηναγού Κλαπάκη, ενώ η αδελφή του πεσόντος Νίκου Κρητικού, Χαρούλα Τοπαλίδου περιέγραψε με ελάχιστα λόγια τα συναισθήματα όλων. «Είμαστε περήφανοι για το Δημήτρη Θανόπουλο, το Στέλιο Κλαπάκη και το Νίκο Κρητικό. Θα παραμείνουν αθάνατοι στο Πάνθεον των Ηρώων. Ίσως τα 36 χρόνια είναι πολλά για κάποιους. Δεν είναι όμως πολλά για να ξεχάσουμε εμείς», είπε η Χαρούλα Τοπαλίδη, που δεν λησμόνησε και τους επιζώντες. «Είμαστε περήφανοι και για κείνους που πολέμησαν και η τύχη τους ευνόησε να είναι σήμερα μαζί μας. Γύρισαν από την κόλαση με ταλαιπωρημένες ψυχές από έναν άγριο πόλεμο. Ακόμα και σήμερα, μετά από 36 χρόνια είναι πληγωμένοι», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση