Του Δημήτρη Σταύρου μέλους της κίνησης πολιτών «Ωρωπός-Πόλη του Μέλλοντος», http://www.dstavrou.blogspot.com/ Mε αφορμή τα άλυτα προβλή...
μέλους της κίνησης πολιτών
«Ωρωπός-Πόλη του Μέλλοντος»,
http://www.dstavrou.blogspot.com/
Mε αφορμή τα άλυτα προβλήματα της στάθμευσης, της δύσκολης μετακίνησης των πολιτών, της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τoυ άσχημου θεάματος των αδέσποτων ζώων και των απεριποίητων κάδων σκουπιδιών, επανέρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα κατά πόσο βιώσιμη, αρμονική, φιλική προς το περιβάλλον είναι η καθημερινή ζωή σε αυτή την πόλη.
Δεν μπορεί οι δημόσιοι δρόμοι, ένα σημαντικό κοινωνικό αγαθό, να είναι μονίμως κατειλημμένοι από παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα στενά πεζοδρόμια να εμποδίζουν όποιον θέλει να περπατήσει. Την ίδια στιγμή, η απουσία μεγάλων χώρων στάθμευσης, δημοτικών και ιδιωτικών, είναι κραυγαλέα. Σε βάθος διετίας, χρειαζόμαστε στο κέντρο του Ωρωπού μεγάλους χώρους στάθμευσης και ανάπλαση των πεζοδρομίων όλων των κεντρικών οδών όπως αυτά της οδού Μαρμαρά.Μια «πράσινη» πόλη οφείλει να δίνει κίνητρα στον πολίτη για να κινείται και να...
οδηγεί με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον. Η ευρεία κατασκευή ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων πρέπει να είναι τα μεγάλα στοιχήματα για τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο 2011-2014. Πρόσφατα, ο Δήμος Ν. Ερυθραίας εγκαινίασε το έξυπνο μέτρο της δωρεάς ενός ποδηλάτου σε κάθε πολίτη. Στους Δήμους Κηφισιάς, Βριλησσίων, Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, κ.α. οι πολίτες μετακινούνται πλέον με τα ποδήλατά τους σε σύγχρονους ποδηλατόδρομους. Γιατί όχι στον Ωρωπό ;
Επίσης, η ιδέα για τις «πράσινες στέγες» που έχει αρχίζει να εφαρμόζεται σε πρωτοπόρους Δήμους, θα μπορούσε να συμβάλει προς τη σωστή κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς επίσης και ειδικά φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε πολυκατοικίες και δημοτικά κτήρια με στόχο την ενεργειακή τους αυτονομία.
Όταν από την 1-1-2011 οι νέοι Δήμαρχοι αναλάβουν τα καθήκοντά τους, η κατάρτιση προδιαγραφών για «πράσινες» προμήθειες των ΟΤΑ θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητές τους. Επιπλέον, ένας τεχνοκρατικός σχεδιασμός για την ενέργεια και το περιβάλλον δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τον τακτικό και ουσιαστικό έλεγχο όλων των δημοτικών οχημάτων και τον εκσυγχρονισμό των στόλων με ταυτόχρονη αξιολόγησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όμως, πόλη φιλική προς το περιβάλλον, σημαίνει και πόλη που σέβεται τα ζώα ώστε αυτά να συμβιώνουν χωρίς να παρενοχλούν τους πολίτες. Το απαράδεκτο θέαμα των αδέσποτων ζώων που σε πολλούς δρόμους του δήμου έχουν δημιουργήσει «απαγορευμένες ζώνες» πρέπει να εκλείψει γρήγορα ! Η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων αφορά αποκλειστικά το Δήμο και κανέναν άλλο !
Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος των ΟΤΑ για το περιβάλλον δεν εξαντλείται στη διαμαρτυρία για τη ρύπανση των υδάτων τους ή σε μερικούς κάδους ανακύκλωσης, αλλά αντίθετα η Δημοτική Αρχή οφείλει να κατέχει τους ρόλους εμψυχωτή, προγραμματιστή και βέβαια υπεύθυνου για την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.
Όλοι στους δρόμους,αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει άλλη λύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα στρατεύματα κατοχής μη ξεχνάτε έφεραν την πείνα του 41 που ο κόσμος πέθαινε στους δρόμους.
Και τότε οι συνεργάτες τους και οι μαυραγορίτες πλούτιζαν .
Τυχαίο !!!!!!!!!!!
δεν νομίζω.
Απλά ψάχνουμε αναλογικότητα.
ΠΑΣΟΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ.
ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ !
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΜΑΝΤΑΤΟΥΡ.
ΞΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ .
ΘΑΝΑΤΟΙ.