GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σεπτέμβρης: Ο μήνας εμπρησμών για βοσκότοπους...

Του Ανδριανού Γκουρμπάτση , Υποστρατήγου Π.Σ, ε.α, νομικού http://andrianos-firedepartment.blogspot.com/ Η κτηνοτροφία αποτελεί για τη χ...

Του Ανδριανού Γκουρμπάτση,
Υποστρατήγου Π.Σ, ε.α, νομικού
http://andrianos-firedepartment.blogspot.com/
Η κτηνοτροφία αποτελεί για τη χώρα μας σημαντική οικονομική δραστηριότητα και η βόσκηση αγροτικών ζώων είναι παράγοντας οικολογικός του μεσογειακού οικοσυστήματος.
 Στον μεγάλο αριθμό των δασικών πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων, που...
 παρατηρούνται στη χώρα μας, συμβάλλουν και οι προκαλούμενοι από τους κτηνοτρόφους εμπρησμοί. Η (1) στις (3) δασικές πυρκαγιές με πρόθεση, ποσοστό (32,4%) κατά μέσο ετήσιο όρο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας μου, για τα αίτια των δασικών πυρκαγιών, για το διάστημα (2000-2009), προκαλούνται από τους κτηνοτρόφους, με κίνητρο τη βελτίωση βοσκοτόπων.
Οι πυρκαγιές αυτές προκαλούνται σε περιόδους, που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η βλάστηση ξηρή. Προκαλούνται κυρίως τον μήνα Σεπτέμβριο. Τούτο γιατί, η φωτιά είναι για τους κτηνοτρόφους μια παραδοσιακή τεχνική, π.χ Κρήτη, ένα μέσο (εργαλείο) :
1) ελέγχου της ανεπιθύμητης βλάστησης,
2) παραγωγής επιθυμητής βλάστησης (ποώδη είδη), που αναγεννάται στις καμένες εκτάσεις με τη βροχή από την αθρόα φύτρωση των σπόρων και
3) για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων με την καταστροφή του δάσους, σε περίπτωση και χρησιμοποιείται κάτω από τις ανωτέρω συνθήκες την περίοδο εμφάνισης των πρώτων φθινοπωρινών βροχών.
Οι πυρκαγιές αυτές οδηγούν σε ερημοποίηση της περιοχής. Πολλές από τις πυρκαγιές με το ως άνω κίνητρο υπήρξαν καταστροφικές γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη ή αγνοήθηκαν οι επικρατούσες μετεωρολογικές και άλλες συνθήκες και παράγοντες, που ευνοούσαν την επέκταση τους.
Επιβάλλεται λοιπόν η Πολιτεία να δει τη σχέση δάσος - βόσκηση - πυρκαγιά και να λάβει μέτρα θεσμοθέτησης της διαχείρισης ελεγχόμενης φωτιάς για τη βελτίωση βοσκοτόπων.

4 σχόλια

  1. Κάποιες δε και υπό την προστασία στης ασυλίας ανεξέλεγκτων "νταντάδων" πολιτικών κομμάτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΧΩ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.

    1. ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΔΝΤ ;

    2. ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ
    ΤΙΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΒΟΥ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ! ΝΤΡΟΠΗ!

    Στην Ελλάδα της πτώχευσης υπάρχουν άνθρωποι που αμείβονται με δυο και πάνω χιλιάδες Ευρώ, είτε σαν εργαζόμενοι είτε σαν συνταξιούχοι από το Δημόσιο!
    Την Ελλάδα που ζει με ΔΑΝΕΙΚΑ!
    Ντροπή και σε αυτούς που τα παίρνουν αλλά πιο πολύ σε αυτό το Πανάθλια δομημένο κράτος που τους τα δίνει!
    Εδώ και τώρα στην Ελλάδα που εκλιπαρεί για δανεικά να κοπούν όλοι οι μισθοί και συντάξεις πάνω από τα δυο χιλιάρικα, ΜΟΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ….
    Είναι Εθνικό Χρέος της Κυβέρνησης να το κάνει και αμέσως, αλλιώς όποιος απελπισμένος για ένα κομμάτι ψωμί, ή για τη δόση του μικρού σπιτιού που αγόρασε και το χρωστά θα έχει απόλυτο δίκιο και να μην κατηγορηθεί για οτιδήποτε και αν κάνει προκειμένου να επιβιώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΛΟ τα κατσίκια που προτιμούν βλαστούς θάμνων, και άλλο τα πρόβατα που ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ από τους ερημοποιητές-επεκτατικούς-υπερπληθυσμιακούς γεωργούς Κάιν να έχουν ορισμένοι κτηνοτρόφοι, επειδή τα ιερατεία ΤΡΕΜΟΥΝ τους ανυπότακτους αιγοτρόφους, και απαγορεύουν την ελεύθερη αιγοτροφία.
    Οι οικοφασίστες γενίτσαροι συνεχίζουν να ΜΙΣΟΥΝ αποκέντρωση-ΑΥΤΑΡΚΗ αιγοτροφία που μας έσωσαν για ΧΙΛΙΑΔΕΣ χρόνια, έδωσαν ήρωες, αλλά και αιωνόβιους, και είναι η ΜΟΝΗ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ λύση εν μέσω επεκτεινόμενης πείνας και ενόψει αναγγελθέντα πολυετή ηφαιστειακού χειμώνα, όπου, αν δεν ετοιμαστούμε έγκαιρα, οι εγωμανείς θα είναι τα πρώτα θύματα των ξεγελασμένων λαών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *