Επτά από τις συνολικά 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Ευρω...
Μεταξύ των τραπεζών που απέτυχαν είναι η ελληνική ATEbank, πέντε ισπανικές- Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim and Cajasur- και η γερμανική Hypo Real Estate.
Κόπηκε η ATEbank: Η ATEbank θα χρειαστεί, λοιπόν, να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με το πιο δυσμενές σενάριο και την...
εφαρμογή του σεναρίου δημοσιονομικής αναταραχής, η τράπεζα θα είχε δείκτη Tier 1 4,36%. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ.
«Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής: Η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Πέρασε τα τεστ η Τράπεζα Πειραιώς: Επιτυχής ήταν η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης υποθετικά ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό κλάδο.
Σκοπός της άσκησης ήταν να διερευνηθεί η αντοχή της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, και να προσδιορισθεί οποιοδήποτε απαιτούμενο κεφάλαιο για την επαναφορά του δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier 1) στο 6% λαμβάνοντας υπόψη το Δυσμενές σενάριο και το Ακραία Δυσμενές σενάριο στο τέλος του 2011.
Για την Ελλάδα εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή κατάσταση σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής και εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εκτίμηση της ζημιάς στα στεγαστικά δάνεια στο ακραία δυσμενές σενάριο ήταν 37% για την Ελλάδα, ενώ για την αμέσως επόμενη χώρα στο 24%.
Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του Ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:
• στο Βασικό σενάριο 10,9%
• στο Δυσμενές σενάριο 8,3%,
• στο Ακραία Δυσμενές 6,0%
Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στις 30.06.2010 μειώθηκε σημαντικά (στα 0,1 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ). (Πηγή http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1846769)
Το πιο “σκληρό” τους πρόσωπο έδειξαν οι Βρυξέλες σήμερα στην χώρα μας σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κοινοτικοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με την ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μαθιουδάκη διεμήνυσαν ότι οι παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς είναι απλώς “τσιρότα” – αυτή η έκφραση χρησιμοποιήθηκε! – και ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει άμεσα με αποτελεσματικό τρόπο.
“Πουλήστε το 40% των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ!” ζήτησαν τα κοινοτικά στελέχη από την εμβρόντητη ελληνική πλευρά, η έκπληξη της οποίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε πως όχι μόνο δεν σήκωναν επ΄ αυτού κουβέντα αλλά και πως η απαίτηση συνδεόταν ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την Τρόικα!
Στην δε παρατήρηση ότι “Στο Μνημόνιο δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση”, οι κοινοτικοί – πιο οξεία ήταν η στάση του εκπροσώπου της διεύθυνσης Ανταγωνισμού – αντέτειναν ότι “τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής ου πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά του”!
Ειδικότερα σε σχέση με τους λιγνίτες, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι παρέπεμψαν με έμφαση στην επιστολή της Επιτρόπου Κρόες του 2008, με την οποία τονίζεται ότι η Ελλάδα, πέραν της εκχώρησης μονάδων, θα πρέπει να προχωρήσει και στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων λιγνίτη (λ.χ. σε Δράμα και Ελασσόνα) τα οποία θα πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες.
Ανάλογα, πιέσεις ασκούνται πλέον και για ριζική λύση στο θέμα του διαχωρισμού των δικτύων μεταφοράς και διανομής, παρά το ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει γίνει αποδεκτό το μοντέλο που έχει επιλέξει η χώρα μας, κατά το οποίο υπάρχει νομικός διαχωρισμός από την ΔΕΗ αλλά τα δίκτυα μπορούν να ελέγχονται από την ίδια.
----------------------------------
Σε λίγο θα ζητήσουν από τα τσιράκια τα ίδια να πουλήσουν και τη μάνα τους.
Χωρίς έλεος!
Το συνήθως πολύ καλά ενημερωμένο bankingnews.gr αναφέρει ότι μόνον η ΑΤΕ κόβεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/4644-αποκλειστικό-τι-βαθμολογίες-λαμβάνουν-οι-ελληνικές-τράπεζες-στα-stress-tests
Εντωμεταξύ γίνεται πραγματικό μπάχαλο γιατί τελευταία στιγμή άλλαξαν τους κανόνες.
Αλλά επίσης γίνεται μπάχαλο γιατί δεν έβαλαν πραγματικά στρεσαρίσματα, όπως π.χ. την πιθανότητα η Ελλάδα να κάνει haircut. Μέτρησαν haircut μόνον σε χαρτοφυλάκια εμπορεύσιμων ομολόγων, πράγμα που στην ουσία είναι ζημιές από τη μεταπώληση ομολόγων, όχι όμως από κανονικό haircut.
Στις 7 ώρα Ελλάδος νομίζω ότι ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.
Από την άλλη, η Πειραιώς πάει για colpo grosso, θα κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να διεκδικήσει ΑΤΕ και ΤΤ. “Υπό την αίρεση”, λέει ότι θα διεκδικήσει ΑΤΕ και ΤΤ. Θα πάρει τα λεφτά, μετά (λέω εγώ) θα πει η κυβέρνηση ότι δεν πουλιούνται και θα του μείνουν τα λεφτά στο χέρι του Σάλλα.
Αλλά η Τράπεζά του θα έχει σωθεί! Δεν θρηνούμε βέβαια που θα σωθεί η τράπεζα, αλλά, όπως και να το κάνουμε δεν μπορούμε να μην αναφωνήσουμε εν χορώ το αθάνατο:
Άτιμη κοινωνία που άλλους του κατεβάζεις και άλλους τους ανεβάζεις στα τάρταρα…
Παρατήρησες τις τελευταίες ημέρες την ανεξάρτητη ανοδική κίνηση της eurobank, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τις υπόλοιπες.
Σήμερα δε.....…χαχαχα