GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πορεία σε τεντωμένο σκοινί...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου http://www.andrianopoulos.gr/ Ο μεγάλος Αμερικανός οικονομολόγος Paul Samuelson λίγο πριν από τον πρόσφατο θάνα...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
http://www.andrianopoulos.gr/

Ο μεγάλος Αμερικανός οικονομολόγος Paul Samuelson λίγο πριν από τον πρόσφατο θάνατό του είχε υποστηρίξει πως ο εξ ίσου διάσημος φιλελεύθερος νομπελίστας Friedrich Hayek είχε υπάρξει υπερβολικός, υποστηρίζοντας στο βιβλίο του «Ο Δρόμος Προς την Δουλεία» πως η μεγάλη κρατική παρέμβαση οδηγεί στον περιορισμό ελευθεριών και τελικά στην υποδούλωση, Ο Samuelson είχε ιδιαίτερα αναφερθεί στην Σκανδιναβία. Όπου κάτω από συνθήκες ουσιαστικά σοσιαλιστικές δεν έχει υπάρξει καταπίεση, στρατόπεδα τρόμου και περιορισμός ελευθεριών. Αν ο Samuelson είχε δίκιο τότε...
 ολόκληρο το θεωρητικό οικοδόμημα της κοινωνίας της ελευθερίας βρίσκεται στο απόλυτο κενό.
Γράφοντας όμως στην Wall Street Journal o καθηγητής Donald J. Boudreaux υποστήριξε πως ο Samuelson διαστρέβλωσε με ακραίο τρόπο τα λεγόμενα του Ηayek. Ο μεγάλος Αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος έχει γράψει πως «ο κεντρικός σχεδιασμός εναντίον του οποίου ασκούμε κριτική είναι κατά κύριο λόγο ο σχεδιασμός που παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό. O σχεδιασμός δηλ. που αποσκοπεί να αντικαταστήσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό». Εφ' όσον λοιπόν οι Σκανδιναβικές χώρες δεν προωθούν πολιτικές σχεδιασμού που να έχουν χαρακτήρα κατάπνιξης του ανταγωνισμού δεν είναι δυνατόν να ισχυρισθεί κανείς πως ο «σοσιαλισμός» που πρεσβεύουν είναι αυτός που είχε υπ όψιν του ο Hayek όταν έγραφε τον «Δρόμο Προς την Δουλεία».
Οι Σκανδιναβικές χώρες ευνοούν το ελεύθερο εμπόριο, ασκούν ελάχιστο έλεγχο πάνω στις αγορές, δεν παρεμβαίνουν στους χειρισμούς των ιδιωτικών επιχειρήσεων και υποστηρίζουν με επιμονή και με ένα πανίσχυρο νομικό σύστημα τα δικαιώματα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Στην ουσία, οι Σκανδιναβικές χώρες διατηρούν αλώβητο το στοιχείο που για τον Hayek αποτελεί την βάση της προστασίας ενάντια σε κάθε πιθανή πορεία δουλείας: την ύπαρξη δηλ. μιας ζωντανής ανταγωνιστικής οικονομίας.
Ο Hayek πιθανότατα να μην συμφωνούσε με την έκταση του δημόσιου τομέα που παρατηρείται σε χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία. Δεν υπήρξε εν τούτοις ποτέ αντίθετος με μέτρα κοινωνικής προστασίας. Γράφοντας στο ίδιο βιβλίο («Ο Δρόμος Προς την Δουλεία») σημειώνει: «Η διατήρηση του ανταγωνισμού δεν έρχεται σε αντίθεση με την διατήρηση ενός εκτεταμένου συστήματος κοινωνικών υπηρεσιών».*
Ο Paul Samuelson έχει επανειλημμένα διαστρεβλώσει τα λεγόμενα του Hayek προκαλώντας ένα κύμα επιθέσεων εναντίον του Αυστριακού νομπελίστα αλλά και των απόψεών του. Έχει οδηγήσει έτσι σωρεία θεωρητικών επιστημόνων αλλά και δημοσίων προσώπων σε θέσεις υπονομευτικές της λογικής αλλά και της ορθολογικής αντιμετώπισης των πραγμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν στην Ελλάδα οι φωνές ενάντια στην απελευθέρωση επαγγελμάτων και των εργασιακών σχέσεων. Και οι δύο παραπάνω πολιτικές επιλογές αποσκοπούν στην τόνωση τού ελεύθερου ανταγωνισμού. Και συνακόλουθα βέβαια στην ανάπτυξη και στην ευρύτερη λαϊκή ευημερία.
Οι δικτυωμένες πολιτικά κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα και ο κομματικός συνδικαλισμός είναι που κυρίως αντιδρούν σε επιλογές της μορφής αυτής. Είναι απίστευτο τέτοιες πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται στα πλαίσια μιας σειράς υποχρεώσεων απέναντι στους ξένους δανειστές της χώρας – και οι περισσότεροι Υπουργοί μάλιστα να επιμένουν πως αισθάνονται δυσάρεστα αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς – ενώ θα έπρεπε να αποτελούν τον κορμό της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Η κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων θα ανοίξει αναρίθμητες προοπτικές σε νέους αν0ρώπους για να δημιουργήσουν τις δυνατότητες ενός καινούργιου μέλλοντος. Ενώ το μέτρο των ελεύθερων απολύσεων θα μεγαλώσει την απασχόληση αντί να αυξήσει την ανεργία, όπως επιμένουν οι Κασσάνδρες του επαγγελματικού συνδικαλισμού. Κανείς δεν προσλαμβάνει, αναλογιζόμενος τις παγίδες της δύσκαμπτης εργατικής νομοθεσίας. Αντίθετα, απαλλαγμένος από το άγχος των υψηλών αποζημιώσεων και των δύσκαμπτων διατάξεων για τις απολύσεις εύκολα θα πειραματισθεί σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Με μοναδική επιφύλαξη την υψηλή φορολογία. Αν δεν μειωθούν οι φόροι και δεν πάψει να είναι στόχος η ιδιοκτησία, τότε η αγορά δεν θα μπορέσει να ανακάμψει και οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία πιθανότατα να καταλήξουν σε κύματα απολύσεων και σε κοινωνική αναταραχή. Πορεία δηλ. σε τεντωμένο σκοινί. Οι φόροι πιθανόν να φέρουν την καταστροφή. Σε βάρος του ορθολογισμού.
* F.A. Hayek, The Road to Serfdom: The Definitive Edition, Bruce Caldwell, ed. (University of Chicago Press, 2007 [1944]), σελ. 87.

24 σχόλια

  1. Κε Ανδριανοπουλε, θελω να επιχειρηματολογησετε περι Κευνς και τις θεσεις του σχετικα με την κρατικη παρεμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε κωλομάγουλε, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ, ΑΡΧΙΔΟΠΑΠΑΡΑ, αλλά πριν πας πες μας 1)πόσα παίρνεις για να το παίξεις συμβουλάτορας στους κάφρους της Τασκένδης και 2)δώσε στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες σου (όχι το τι ΕΧΕΙΣ καργιόλη, αλλά το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ, αρχιλαμόγιο).
    Α και που είσαι, αν δεν τόμαθες η κόρη του δράκουλα κάνει κόμμα, άρχισε να ζεταίνεσαι. . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παιδια ας αναλαβει καποιος αλλος γιατι τουτοι εδω δεν τραβανε.
    μας πανε σε αργο θανατο.
    επρεπε να κανουνε ακριβως τα αντιθετα πραματα απο τα σημερινα.
    μηδεν αναπτυξη = μηδεν εσοδα
    τοσο απλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε νεοφιλελευθερο νουμερο, οταν πλεον και η πατριδα του ακραιφνους καπιταλισμου χρησιμοποιει κευνσιανες πολιτικες με νομισματοποιηση του δημοσιου χρεους (τυπωμα δολαριων δηλ) και δημοσιες δαπανες με παραλληλη επανατιθασευση της τραπεζο-ανευθυνοεπενδυτικης δραστηριοτητας σε προπολεμικα μοντελα συμφωνα με τα διδαγματα απο την κριση του 1929, εσυ χτυπιεσαι ως γνησιος νεοφιλελευθερος μαλακας να αθωωσεις τον Χαγιεκ, τον θεωρητικο στον οποιο στηριχθηκε η τελευταια νεοφιλευθερη αντεπιθεση αρχινομενη με Ριγκαν και Θατσερ απο το 1980, η οποια επιδεινωσε την οικονομικη ανισοτητα και εφερε τον πλανητη στη σημερινη κριση ?
    Διαβασε εδω http://www.princeton.edu/~pkrugman/inequality_crises.pdf
    μεγαλε οικονομολογε της πλακας ορισμενα στοιχεια απο την "κυρια Κρουγκμαν" (που ελεγε κι η οικονομικη υφυπουργαρα της παραταξης σου, ο Μπουρδας που ουτε ακουστα δεν τον ειχε) την συχετιση κορυφωσης οικονομικης ανισοτητας και κρισης που φερνει η ιδεολογια της νεοφιλελευθερης δεξιας σου παραταξης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. MIN XANETE TA LOGIA SAS KYRIE ANDRIANOPOULE, OI ELLINES EPI TO PLEISTON KOIMOUNTAI, DEN KSIPNANE APO TON YPNO TOU KOUMOUNISMOU, SOSIALISMOU KAI TIS KATASTROFIS.
    KRIMA, XASAME TIN XWRA MAS ST5OUS TEMPELIDES KAI ADIAFOROUS, XASAME KAI TON POLITISMO MAS,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητά Ανδρέα βρίσκεσαι σε σύγχυση. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Ή θα έχουμε οικονομική "ελευθερία" δηλαδή κυριαρχία των αγορών άρα τις πολιτικές αποφάσεις θα τις υπαγορεύουν οι οικονομικά ισχυροί άρα "δημοκρατία" των λίγων και "εκλεκτών" ή θα έχουμε πολιτική δημοκρατία με αυστηρό και αποτελεσματικό έλεγχο των οικονομικών δραστηριοτήτων από την κοινωνία. Το πρώτο μοντέλο χρεωκόπησε αγαπητέ Ανδρέα είτε θες να το παραδεχτείς είτε όχι... Και εδώ επιβεβαιώνεται ο Λένιν. Όχι μόνο οι καπιταλιστές "θα μας πουλήσουν το σκοινί που θα τους κρεμάσουμε", αλλά θα βάλουν και στοίχημα αν θα κοπεί το σκοινί με 10 προς 1. Τέτοια γελοιότητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πασοκ

    Ειδηση! Επειγον!

    Κατατιθεται σήμερα-αύριο το νομοσχεδιο για τους υπερχρεωμενους δανειοληπτες μετα το αρθρο του δρ Κουτσουκου στο πρεςς!!

    Την ειδηση την εδοσε πριν απο λιγο στη Μηλιωνη ο δρ Κουτσουκος που επικοινωνησε με το γραφειο Παπακωσταντινου!

    Χαμος στη Μηλιώνη! Επιτέλους το Πασοκ θα ξανακερδίσει το λαό!

    Λευτεριά στους σκλάβους δανειολήπτες ειπε ο δρ Κουτσούκος και χειροκροτήθηκε θερμά!


    Δρ Κουτσουκο κανε το νομο δανειοληπτων και θα ψηφιζουμε Πασοκ ισοβια φώναξε και ενας πλανώδιος λαχειοπώλης!
    Μανος Πασοκ

    28 Ιουν 2010 3:29:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΡΕ ΒΑΛΤΕ ΠΑΛΙ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ!

    ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΩΜΟΠΑΣΟΚ:

    Αξιότιμε κ. τέως υπουργέ θυμάσαι το-81 που τρέχαμε για σένα στου Χαριλάου;Τώρα αναλογίζομαι τα παληά και με πιάνει θλίψη...Εσύ ένας πάμπλουτος κι εγώ τώρα ένας μετανάστης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΡΕ ΑΣΧΕΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΤΕ, ΒΡΙΖΕΤΕ. ΣΕ ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΟΣΑ ΛΕΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΕ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ. ΛΕΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΡΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ? ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΣΚΑΒΕΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΥΝΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΠΟΣΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟΥ. ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΤΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα βγάλουμε στο Διαδίκτυο τα ονόματα όλων των βουλευτών που το ψήφισαν και θα γράψουμε:

    «Θυμηθείτε: Αυτοί ψήφισαν τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις»
    Αυτοί ρήμαξαν τις ζωές μας.
    Αυτοί απαγόρευσαν στους νέους μας να ονειρεύονται.
    Αυτοί λεηλάτησαν το μόχθο μας.
    Αυτοί εξαργύρωσαν τις ζωές των αγέννητων.
    Αυτοί αφόδευσαν στα πρόσωπά μας.

    Οι Εφιάλτες.

    Ας βρουν την τιμωρία που τους πρέπει.

    Πιστεύω πως και μέσα στο ΠΑΣΟΚ είτε επειδή έχουν γνώση κινδύνου είτε γιατί δεν θέλουν να ενταφιαστούν πολιτικά θα βρεθούν άνθρωποι να καταψηφίσουν αυτό το αίσχος. Μακάρι να μην περάσει. Οψόμεθα. Αύριο πάντως οι άνθρωποι θα αντιδράσουν δυναμικά και θα φανερώσουν, ΓΙΑ ΑΡΧΗ,
    τι σημαίνει ο λαός αντιδρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΥΡΙΟ,εργαζόμενοι,συνταξιούχοι,άνεργοι,συμβασιούχοι,αλλά και όλοι οι φοιτητές και οι μαθητές,καλούνται να δείξουν την αρνησή τους στα νέα μέτρα εργασίας και ασφάλισης.
    ΑΥΡΙΟ,θα κριθούν πολλά..
    όπως εαν οι εργατικοί αγώνες του 19ου αίωνα εξανεμίστηκαν και θα πρέπει να ανανεωθεί το κοινωνικό κεφάλαιο με νέους...
    όπως εαν τα συνδικάτα έχουν την δύναμη να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου ή εαν έχουν την δυναμική να αντιταχθούν στην κυβέρνηση..
    φαντάζεστε εαν μαζευτούμε χιλιάδες κόσμου (πάνω από 150.000)και διαδηλώσουμε ειρηνικά χωρίς να γίνουν έκτροπα;
    όσοι αύριο αποφασίσουν να απεργήσουν,τους προτρέπω να μην επιλέξουν το σπίτι τους ή την παραλία,άλλωστε αύριο ο καιρός ευνοεί για πορεία..
    και αν σκέφτονται πως θα κατέβουν στο κέντρο,τα μέσα μεταφοράς εξυπηρετούν το κοινό..
    ΑΥΡΙΟ θα κριθούν όλα...
    ΑΥΡΙΟ κρίνεται το δικό μας ΑΥΡΙΟ
    ΑΥΡΙΟ κρίνεται το ΑΥΡΙΟ των παιδιών μας.α!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Είναι απίστευτο τέτοιες πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται στα πλαίσια μιας σειράς υποχρεώσεων απέναντι στους ξένους δανειστές της χώρας – και οι περισσότεροι Υπουργοί μάλιστα να επιμένουν πως αισθάνονται δυσάρεστα αλλά δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς – ενώ θα έπρεπε να αποτελούν τον κορμό της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας."

    Είναι γνωστό τοις πάσι κ. Ανδριανόπουλε ότι στην Ελλάδα αυτοί που απομιζούσαν τον ιδρώτα των Ελλήνων επί τόσες δεκαετίες θα συνεχίσουν να πράττουν το ίδιο είτε σοσιαλιστικά, είτε φιλελεύθερα (άλλωστε ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες).
    Αντιθέτως, ο απλός εργαζόμενος και ο συνταξιούχος γίνεται θύμα και βορά των εκάστοτε μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που επιθυμεί να επιβάλει ο κάθε κυβερνήτης.
    Με απλά λόγια όλα είναι μασκάρεμα του ιδίου και μόνο συστήματος, που ποτέ δεν είναι υπέρ είτε του μικρομεσαίου ελεύθερου επαγγελματία (και όχι του μεγαλοεργολάβου), είτε του απλού εργαζόμενου (και όχι του μεγαλοσυνδικαλιστή).
    Αυτό ξέρουν οι Έλληνες και ανησυχούν και ξεσηκώνονται, ενώ οι βολεμένοι υποκριτές υπουργοί και βουλευτές προσποιούνται πως ενδιαφέρονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε κωλομάγουλε, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ, ΑΡΧΙΔΟΠΑΠΑΡΑ για πες μας τι καταφερες μεχρι σημερα στην πολιτικη?

    ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και ο Χάγιεκ είναι σήμερα ξεπερασμένος γιατί με την εξέλιξη της κοινωνίας και οι οικονομικές θεωρίες εξελίσονται...
    Ωστόσο γενικά ο Α.Α. είναι μέσα στο κλίμα και γενικά δεν πέφτει έξω.
    Είναι κομπλεξικοί και βλάκες αυτοί που τον βρίζουν, χωρίς να ξέρουν.
    Αυτό όμως το έχει το δημόσιο chat δεν μπορείς να εξαιρέσεις τους ηλίθιους.
    Δόξα τω θεό σε αυτή την χώρα ποτέ δεν είχαμε έλειψη από ηλίθιους και κάφρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ , Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
    ( ΒΑΡΕΑ - ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ- ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ).
    ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
    ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ , Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
    ( ΒΑΡΕΑ - ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ- ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ).
    ΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
    ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
    ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ28 Ιουν 2010, 10:04:00 μ.μ.

    ΚΟΠΡΙΤΕΣ, ΚΑΦΡΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ,

    ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΣΑΣ, ΠΑΡΗΚΜΑΣΜΕΝΟΙ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ!

    ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΟΥΤΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΟΥΤΕ Η ΜΕΡΚΕΛ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΑΣ!

    ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΑΝ ΦΤΩΧΟΜΠΙΝΕΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙΠΟΤΑ. ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΝΩ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΣΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΟΥ ΓΕΛΟΙΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΙΑ, ΤΟΥ ΣΕΞΙΣΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ. ΟΥΣΤ ΠΑΛΙΟΞΕΦΤΙΛΕΣ!

    AYTA ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΣΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΞΥΝΑΤΕ ΣΤΟ DA CAPO KAI ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΛΕΡΙ ΣΚΥΛΟΜΑΓΑΖΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ.

    ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ! ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΟΣΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ. ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ. ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ.


    ΦΙΛΑΚΙΑ,
    ΕΝΑΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ, ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
    ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ
    ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΧΥΜΕΝΟ
    ΣΤΟ ΒΟΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΟΥ
    ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΣ
    ΡΕ ΑΡΡΩΣΤΕ
    ΚΩΛΟΤΡΙΧΙΔΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ
    ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΟΥ
    ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΑΜΑΕΙ ΟΛΩΝ ΤΗΝ ΖΩΗ !!!!

    ΤΟΣΟ ΒΑΘΙΑ
    ΣΤΟΝ ΚΩΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ
    ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΣΑΙ
    ΡΕ ΣΙΧΑΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΘΑ ΨΟΦΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ
    ΡΕ ΕΛΕΙΝΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 28 Ιουν. 4:56 μμ
    Από ένα γνήσιο απολίθωμα του Μαρξ, του Λένιν και του Έγκελς, δεν θα περίμενε κανείς καλύτερα "επιχειρήματα". Ο Ρήγκαν και η Θάτσερ έκαναν την Αμερική και την Αγγλία αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή οικονομικές υπερδυνάμεις. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για ατροφικούς εγκεφάλους σαν τον δικό σου και των ομοίων σου, διότι οι δενδρώνες και οι συνάψεις σε αυτούς τους εγκεφάλους σας , μπορούν να επεξεργαστούν μόνο γελοίες θεωρίες περί δήθεν "ουμανισμού" και " διαλεκτικού υλισμού". Μα πόσο ηλίθιοι και κομπλεξικοί είστε επιτέλους! Γιατί δεν θέλετε να παραδεχτείτε ότι η ιδεολογία σας της Αριστεράς, είναι ότι πιο ελεεινό, αποκρουστικό και διεστραμμένο έχει συλλάβει ο ανθρώπινος νους; Για αυτό και κατέληξε στα σκουπίδια της Ιστορίας και εξοβελίστηκε με τον πιο άγριο τρόπο από τους λαούς που τόλμησαν να την εφαρμόσουν. Είτε το θέλεις είτε όχι, η ΑΣΤΙΚΗ τάξη έδωσε ψωμί και ελευθερία στους λαούς. Οι "προλετάριοι" και η κωλοϊδεολογία σου τα μόνα πράγματα που "προσέφερε" στην ανθρωπότητα, είναι η φτώχεια, η πείνα, η εξαθλίωση, η ισοπέδωση και τα γκούλαγκ! Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο καπιταλισμός κάνει άνιση κατανομή του πλούτου, ενώ ο σοσιαλισμός και οι "Κεϋνσιανές" θεωρίες του, κάνουν ίση κατανομή της ΦΤΩΧΕΙΑΣ! Έχε επίσης υπόψη σου εσύ και οι όμοιοί σου, ότι κοινωνική πολιτική κάνει ένα κράτος που έχει ΛΕΦΤΑ! Όταν ΔΕΝ έχει λεφτά και κάνει κοινωνική πολιτική, τότε αυτό που κάνει είναι ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ. Και λεφτά ένα κράτος ΔΕΝ βγάζει παριστάνοντας τον έμπορο, τον βιομήχανο, τον επιχειρηματία, ή τον τραπεζίτη. Αυτές είναι δουλειές που ανήκουν σε ιδιώτες. Το κράτος πρέπει να είναι απλός εισοδηματίας που φορολογεί αυτές τις δραστηριότητες και φροντίζει ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ να τηρούνται κανόνες ανηλεούς ανταγωνισμού. Αυτά δεν είναι ιδεοληψίες όπως οι δικές σου, αλλά άπτονται της απλής λογικής. Και έχεις ακόμα το θράσος να επικαλείσαι τον Λένιν, έναν θλιβερό τυχοδιώκτη που χρηματοδότησε η κυβέρνηση του Γερμανού Κάϊζερ για να κάνει την "επανάσταση", που βασάνισε, εξόρισε, εξανδραπόδισε και εξόντωσε εκατομμύρια για να επιβάλλει μιαν ιδεολογία, που στην αρχή ακόμα και ο ίδιος, τι ειρωνεία, απεχθανόταν. Διάβασε τι έλεγε ο ίδιος στην αρχή για τους μπολσεβίκους και ίσως ξυπνήσεις. Αν και δεν το νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΟΛΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ, ΟΛΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ
    ΑΠΟ ΠΟΥΣΤΗ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ, ΠΟΥΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ω μεγάλε στοχαστή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Ρεηγκαν και η Θατσερ εκαναν τις ΗΠΑ και τη Μ.Βρετανια υπερδυναμεις???

    Τι αλλο θα ακουσουν τα αυτακια μας?

    Ο Ρεηγκαν εβαλε την ταφοπλακα στον Αμερικανικο λαο ασχετε.....
    Η ΗΠΑ εγινε υπερδυναμη με τη Βιομηχανικη Επανασταση. Εγινε υπερδυναμη γιατι υπηρχε καποτε ενας Εντισον και φυσικα ο μεγιστος Χενρυ Φορντ που εθεσε τα θεμελια του "welfare capitalism", αλλα και αλλοι μεγαλοι επιχειρηματιες που ειχαν σαν κυριο στοχο τους την παραγωγη προιοντων και υπηρεσιων χρησιμων στην κοινωνια και οχι στην αποκομιση τεραστιας περιουσιας απο την κερδοσκοπια οπως κανουν σημερα οι Σορος αυτου του κοσμου βασιζομενοι στο νεοφιλελευθερο μοντελο Ρεηγκαν.
    Ειναι υπερδυναμη γιατι καποτε ειχε πολυεθνικες οταν οι υπολοιπες χωρες ηταν ακομα στο μοντελο της οικογενειακης επιχειρησης....
    Ειναι υπερδυναμη γιατι σημερα στην εποχη της υψηλης τεχνολογιας εχει πολυεθνικες μεγαθηρια σαν την Microsoft, την Oracle, τη Cisco, την Apple του απιστευτου Steve Jobs και τη Google, που εξακολουθουν και παραγουν τεχνολογια χρησιμη και ολοενα και περισσοτερο προσιτη στο κοινωνικο συνολο.
    Το νεοφιλευθερο μοντελο οπως καταντησε μετα την εποχη Ρεηγκαν και οπως υποστηριζουν με λυσσα οι απανταχου κερδοσκοποι, που ανακαλυψαν οτι δε χρειαζεται να σκοτωνεται κανεις με το να παραγει αγαθα και υπηρεσιες, αλλα αρκει το να "εκμεταλλευεσαι" κερδοσκοπωντας το μαλακα, αποκομιζωντας τεραστια περιουσια χωρις ομως πραγματικη ουσια, παραγει μονο φτωχια, κοινωνικη ανισοτητα και εξαθλιωση.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ρε αρχιμαλακα 28/6 11.55μμ
    Στα τυφλα ματια σου οποιος υποστηριζει κεινσιανες πολιτικες ειναι μαρξιστης? Απο αυτο μονο φαινεσαι ποσο μαλακας εισαι!
    Αντε διαβασε κατι παραπανω μηπως καταλαβεις με τι κεινσιανες πολιτικες βγηκε απο την νεοφιλελευθερη κριση του 1929 και προσπαθει να βγει και τωρα η υπερδυναμη! ΗΠΑ τρομαρα σου...
    Και ριξε και μια ματια στο pdf που παρεμπεψα του Krougman (που να τον ξερουν οι δεξιοι μαλακες σαν εσενα) που δειχνει τι οδηγησε στην κριση και ποσο διευρυναν την οικονομικη ανισοτητα τα reagnanomics...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *