GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Βετεράνος της Ethio Jazz στην Αθήνα...

Από την Νίνα Τσιμπούλη Σε περιόδους οικονομικής κρίσης , δεν υπάρχουν μόνο αρνητικές πτυχές αλλά και θετικές. Μια από τις θετικές εκφάνσεις ...

Από την Νίνα Τσιμπούλη

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, δεν υπάρχουν μόνο αρνητικές πτυχές αλλά και θετικές. Μια από τις θετικές εκφάνσεις είναι ότι γίνεται ένα «ξεσκαρτάρισμα» στον χώρο της πολιτισμικής κουλτούρας, καθώς τελικά ανταπεξέρχονται στην κρίση και στη συνακόλουθη επιλεκτικότητα του κοινού θεάματα με ουσία και περιεχόμενο.
Έτσι το Σάββατο βράδυ, σε μια sold out συναυλία απολαύσαμε τον μεγάλο βιμπραφωνίστα και συνθέτη Mulatu Astatke. Σε ένα κατάμεστο Fuzz παρατηρούσε κανείς με έκπληξη ένα κοινό ετερόκλητο, καθώς έβλεπες την αφρόκρεμα της ακαδημαϊκής διανόησης {μεταξύ άλλων είδαμε τη Λένα Διβάνη αλλά και καθηγητές μας από το πανεπιστήμιο} να χορεύει μαζί με νέους που θα μπορούσαν να είναι φοιτητές τους και Αφρικανούς που ήρθαν να...

απολαύσουν το απαύγασμα της μοντερνοποίησης της παραδοσιακής τους μουσικής.
Μέσα σε ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο εθνογραφικών ηχοτοπίων, καθώς το βιμπράφωνο, τα κρουστά, αλλά και latin μουσικά όργανα όπως το κόνγκα και το μπόνγκο, του πολυτάλαντου πατέρα της ethio jazz, Μulatu Αstatke ερωτοτροπούν ασύστολα με τον συμπαντικά ηχοχρώματα και τις funk, soul και ψυχεδελικές αποχρώσεις της βρετανικής μπάντας Heliocentrics, δεν μπορείς να αντισταθείς σε μια ξέφρενη ρυθμική ένωση με την έθνικ ατμόσφαιρα. Αν και οι περισσότεροι γνώρισαν τον Mulatu Astatke μέσα από τη μουσική επένδυση της μελαγχολικής ταινίας “Broken Flowers” (2005) του Jim Jarmusch, ο ίδιος κουβαλάει ιστορία χρόνων όπου έχει αναδείξει μοναδικά την μουσική παράδοση της Αιθιοπίας μέσα από το πρίσμα του δυτικού αστικού πολιτισμού.
Ο εξηντάχρονος πλέον Αιθίοπας μουσουργός, ευτυχώς ξεπέρασε γρήγορα το παιδικό όνειρο να γίνει πολιτικός μηχανικός και ξεκίνησε τις σπουδές του πάνω στην Αρμονία στο Trinity College of Music της Αγγλίας , ενώ συνέχισε στο Berklee College of Music στη Βοστόνη, όπου ήταν ο πρώτος Αφρικανός φοιτητής στα χρονικά του πανεπιστημίου. Ως εκ τούτου οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις του από την club μουσική σκηνή του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης των ‘60s υπήρξαν καθοριστικές για τη διαμόρφωση του δικού του προσωπικού μουσικού στίγματος, που ακροβατεί μεταξύ της Αιθιοπικής jazz, της λεγόμενης Ethio Jazz όπως ο ίδιος την ονόμασε, και το Latin groove. Υπήρξε παραγωγός ιερών τεράτων της Αιθιοπικής μουσικής, όπως του Mahmoud Ahmed, ενώ η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε μετά τη συνεργασία του το 1971 με τον θρύλο της jazz Duke Ellington. Παράλληλα με τις αναρίθμητες συναυλίες του ανά τον κόσμο, το 2007 και το 2008 ολοκλήρωσε με επιτυχία υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Harvard, με αντικείμενο μοντερνοποιήσεις παραδοσιακών Αιθιοπικών μουσικών οργάνων. Στη συνέχεια βρέθηκε στο MIT ως επισκέπτης καθηγητής, ενώ μέχρι σήμερα επιτελεί χρέη συμβούλου του εργαστηρίου Media του MIT, αναφορικά με την μοντερνοποίηση του «Κραρ», ενός παραδοσιακού Αιθιοπικού μουσικού οργάνου.
Για σχεδόν μιάμιση ώρα, ο Mulatu Astatke και οι Heliocentrics μας ταξίδεψαν σε μια κολλεκτίβα παλιών τραγουδιών όπως το “Yèkèrmo Sèw”, “Yègellé Tezeta”, “Mulatu” και καινούργιων από τον τελευταίο δίσκο τους “Inspiration Information”, όπως το ανεβαστικό “Cha Cha”, με μοναδικές ερμηνευτικές αυτοσχέδιες πινελιές.
Στα αρνητικά της διοργάνωσης, υπό την σκέπη των “Θρι σιξτι” και της εταιρείας του γνωστού Δημήτρη Παπαϊωάννου, πρέπει να επισημάνω το γεγονός ότι θα ήθελα να δώ για περισσότερη ώρα τον Mulatu Astatke, καθώς ένιωσα ένα αίσθημα ανικανοποίητου στο τέλος της τόσο σύντομης συναυλίας, ενώ στα αρνητικά λόγω της περιόδου ισχνών αγελάδων που διανύουμε κατ’ εμέ συγκαταλέγεται η φοροδιαφυγή των μπαρ που υπήρχαν στο χώρο, καθώς για απόδειξη στα ποτά.. ούτε λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *