GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποκαθήλωση και Επιτάφιος Θρήνος...

Από το http://koukfamily.blogspot.com/ . Κορυφώνεται σήμερα το θείο δράμα. Σε κάθε γωνιά της γης, η Ορθοδοξία με κατάνυξη, ευλάβεια και συν...

Από το http://koukfamily.blogspot.com/
.
Κορυφώνεται σήμερα το θείο δράμα. Σε κάθε γωνιά της γης, η Ορθοδοξία με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή, βιώνει τα πάθη του Θεανθρώπου. Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες και παρακολουθούν την τελετή της αποκαθήλωσης. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή μέρα τού χρόνου. Ολημερίς χτυπά η καμπάνα πένθιμη.
Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του Εκκλησιαστικού έτους, με τις ακολουθίες της το λειτουργικό και υμνογραφικό πλούτο της. Το βράδυ, από άκρη σε άκρη της γης, οι Ελληνες, οι Ορθόδοξοι, ψάλλουν το "Ω γλυκύ μου έαρ", καθώς το πένθος κορυφώνεται. Κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολουθούν τις περιφορές των Επιταφίων, που...

είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια.
Η συγκίνηση κορυφώνεται , όταν μετά την περιφορά το σύνολο τού εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό διαβαίνοντας κάτω από τον Επιτάφιο, που στην επαρχία τον συγκρατούν ψηλά τα μόλις απολυθέντα από το στρατό παλληκάρια. Με τον τρόπον αυτό παίρνουν οι πιστοί την ευλογία που θα τους συντροφέψει μέχρι τού χρόνου. Καταβαίνουν έτσι και οι άνθρωποι, για μια στιγμή, στον τάφο τού Χριστού. Θάβονται μαζι του για να συναναστηθούν το επόμενο βράδυ.
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους . Σε πολλά χωριά οι χωρικοί δεν στρώνουν τραπέζι όλη μέρα παρά βάζουν στο τραπέζι ένα πιάτο με ξύδι όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται για να συμμεριστούν το Πάθος του Χριστού. Επειδή η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται η μέρα των νεκρών οι άνθρωποι ευπρεπίζουν τους τάφους γιατί πιστεύουν ότι με την Ανάσταση θα έρθουν από τον κάτω κόσμο οι νεκροί και πρέπει να βρουν τους τάφους τους περιποιημένους. Σύμφωνα με την παράδοση τη Μεγάλη Παρασκευή το ράψιμο και το κάρφωμα είναι δουλειές απαγορευμένες. Τα ρούχα που ράβονταν εκείνη την ημέρα θεωρούνταν κακότυχα καθώς πίστευαν ότι θα είχαν την τύχη των ρούχων του Χριστού.
Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας.
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την κορύφωση του θειου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή τα πτυσίματα, τα μαστιγώματα, τις κοροϊδίες, τους εξευτελισμούς, τα κτυπήματα, το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την Σταύρωση και τον θάνατο του Χριστού μας.
Ο Χριστός, αφού εμπαίχθηκε και βασανίσθηκε από τον ιουδαϊκό όχλο και τους Πραιτοριανούς του Πιλάτου, πορεύεται την «Οδό του Μαρτυρίου». Στον Γολγοθά σταυρώνεται σαν κακούργος, μαζί με τους δύο ληστές. «Γολγοθά» σημαίνει «κρανίου τόπος», κατά την παράδοση του κρανίου του Πρωτοπλάστου Αδάμ, που απεικονίζεται στη βάση του Σταυρού. Και στον Σταυρό ακόμη δέχεται τον ονειδισμό των στρατιωτών. Όταν θα πει «Διψώ», θα γευτεί χολή και ξίδι. Παρακαλεί τον Ουράνιο Πατέρα Του να συγχωρήσει τους σταυρωτές Του. Συγχωρεί τον Ευγνώμονα και μετανιωμένο Ληστή, ανοίγοντάς του τις πύλες του Παραδείσου.
Την ενάτη ώρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Είχε πει στον όφη ο Θεός: «Έχθραν θήσω αναμέσον σου και αναμέσον του σπέρματός σου και αναμέσον του σπέρματος αυτής (της γυναίκας). Αυτός σου τηρήσει την κεφαλήν, συ δε τηρήσεις αυτού πτέρναν». Τώρα ο διάβολος «πληγώνει την πτέρνα» του Υιού του Ανθρώπου, που θα βρεθεί στα βασίλεια του Άδη για τρεις μέρες. Κατόπιν όμως θα δεχτεί το θανάσιμο χτύπημα στην κεφαλή Του από τον Θεάνθρωπο που θα αναστηθεί. Η Εκκλησία βιώνει διαρκώς αυτήν την σταυροαναστάσιμη ατμόσφαιρα, το κλίμα της χαρμολύπης. Απ’ τη ζωηφόρο πλευρά Του ρέει αίμα και ύδωρ.
Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, ευσχήμων βουλευτής και ο κρυφός μαθητής, Νικόδημος παίρνουν άδεια απ’ τον Πιλάτο και κατεβάζουν το θείο Σώμα απ’ τον Σταυρό. Το αποθέτουν, με αρώματα και μύρα, τυλιγμένο με λευκό σεντόνι, στο κενό μνημείο του Ιωσήφ, «ο ην λελατομημένον εκ πέτρας».
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η κατ’ εξοχήν πένθιμη μέρα του έτους. Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν όλη τη μέρα πένθιμα (διπλοκαμπανιά). Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Παλιότερα, στα σπίτια της αγοράς κρεμούσαν μαύρα υφάσματα στα μπαλκόνια.
Το πρωί στους ναούς γίνεται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και αμέσως μετά ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Στο τέλος του Ευαγγελίου, ο ιερέας βγάζει τα καρφιά απ’ τον Εσταυρωμένο, κατεβάζει το Σώμα, το αποθέτει σε λευκό σεντόνι, το ραντίζει με «μύρα» (άρωμα), ευλογεί τον λαό και το τοποθετεί στην Αγ. Τράπεζα. Σε λίγη ώρα, λιτανεύει τον «αέρα» (ύφασμα) του Επιταφίου σε όλον το ναό και τοποθετεί πάνω στο ξύλινο κουβούκλιο. Ύστερα περνάνε όλοι οι Χριστιανοί να προσκυνήσουν τον επιτάφιο. Αρκετοί περνούν κάτω από το κουβούκλιο γονατιστοί, τρεις φορές σταυρωτά «για ευλογία». Στους περισσότερους ναούς το πρωί στολίζουν οι κοπέλες τον Επιτάφιο. Επίσης, η Μεγάλη Παρασκευή για τις νοικοκυρές είναι «αργία». Το μεσημεριανό φαγητό είναι χωρίς λάδι, πρόχειρο, συμμετέχοντας ενεργά στην Άκρα Ταπείνωση του Χριστού.
Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. Ο λαός ζει με κατάνυξη το θείο δράμα.

7 σχόλια

  1. ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεσημέρι Μεγάλης Παρασκευής
    «Μεγάλη» Παρασκευή, πλατεία αγίου Θωμά στο Γουδή. Θείο δράμα και παζάρι. Ο φτωχός ηλίθιος με τα γλυφιτζούρια το ποπ κορν και τα μπαγιάτικα καλαμπόκια. Πιό πέρα ο καράβλαχος με κάτι θλιβερούς λουκουμάδες και ίσως χαλβά Φαρσάλων. Σε δυό τρείς γωνίες σοφά ακροβολισμένοι κάτι ύποπτοι τύποι πουλάνε κεριά. Οι υποκριτές κωλοχριστιανοί μπαινοβγαίνουν στην εκκλησία ρίχνωντας ματιές μίσους στον άπλυτο ζητιάνο πούνε ξαπλωμένος στην είσοδο.
    Η καμπάνα χτυπάει κάθε 10 – 15 δευτερόλεπτα. Ο καριόλης που τη χτυπάει τόσο αφοσιωμένα βυθισμένος στην εγωιστική βεβαιότητα της αποστολής του δεν υποψιάζεται καν ότι βρίσκεται δίπλα σ’ ένα τεράστιο νοσοκομείο όπου αργοπεθαίνουν διάφοροι ηλίθιοι που ίσως, λέω ίσως, δεν θέλουν ν’ αφήσουν την τελευταία τους πνοή ακούγωντας την καμπάνα του αφοσιωμένου μαλάκα.
    Ο ανοιξιάτικος ήλιος τους κοροιδεύει όλους μαζί. Μας χλευάζει μέχρι ν’ αρχίσει κι αυτός ν’ αναρωτιέται τι δουλιά έχει εδώ, στη χώρα του κώλου, ν’ απλώνει τα χαμόγελά του σ’ αυτούς τούς απαίσιους σκοτεινούς αγέλαστους τύπους, αυτούς που όλη τη μέρα προσπαθούν να ξεσχίσουν ο ένας τις σάρκες του άλλου και μετά να πάνε στην εκκλησία. Αυτό το συνοθύλευμα από σκατά, το υπερήφανο ελληνικό λαό.
    Στο εσωτερικό της εκκλησίας σε υποδέχεται ένας κακότεχνος σκοτεινός βρώμικος τύπος με γένια. Αγιος Εφραίμ. Κατάμαυρος. Μιά γυναίκα του φιλάει τ’ αρχίδια. Κοιτάζω την όλη παράσταση και σκέφτομαι την απόλυτη κατάντια. Τον απόλυτο ξεπεσμό, τη παρακμή. Δυόμισυ χιλιάδες χρόνια μετά το Πλάτωνα τον Αριστοτέλη και όλους τους άλλους, σ’ αυτό το τόπο μιά γυναίκα φιλάει τ’ αρχίδια στο εικόνισμα ενός μαυριδερού τύπου. Τι θλίψη....
    Έξω πάλι. Εμφανίζεται ένας χωροφύλακας και οι λουκουμαδογλυφιτζουράδες συμμαζεύονται λίγο παίρνοντας το γνωστό δουλικό ύφος της πούστικης συστολής. Αλβανοί μπαμπάδες μαλώνουν τα παιδιά τους στα Ελληνικά. Παίζουν μπάλα έχοντας τέρμα το τοίχο της εκκλησίας γράφοντας στ’ αρχίδια τους το «θείο δράμα». Μοιάζουν τόσο συμπαθείς. χε, χε
    Αγέλαστες θεούσες με τα μάτια να στάζουν αίμα γεμάτα μίσος για τα μικρά κωλόπαιδα που παίζουν μπάλα. Ααααα !!! να έριχνε ο θεός φωτιά να τα καψει....!!
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι τα παιδιά μας να δούν την αλήθεια και να μην συνεχίσουν τις μαλακίες της Ιουδαϊκής μυθολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pasxa

    Εμεις είδαμε στην τηλεόραση στο επιτάφιο την Αννα τον Νομαρχη και τον δρ Κουτσουκο και κατι ξεχασμένους δεξιους βοζεμερκ (ελληνικο ειναι?)

    Γιωργο

    οπτικα και μονο ο δρ Κουτσουκος εχει μεγαλύτερη θεωρία και είναι πιο τηλεοπτικός και από Αννα και από άλλους, ασε του Πλεύρη του έριχνε δύο κεφάλια!!

    δεν του δίνεις καμια καλύτερη θέση μέρες που είναι αφού ο ανθρωπος αγωνιστηκε όσο κανένας άλλος για την ανοδό σου στην εξουσία!!

    Τηλεθεατής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. “Έως και δύο μισθούς χάνουν πάνω από 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι”

    Αυτο θα πει παλληκαρι. Περιμενε να κλεισουν οι υπηρεσιες, για να βγαλει το φετφα.
    Πως σε ειπαμε αγορι μου,
    θυμισε μου το ονοματακι σου,
    θελω να βγαλω κανενα βαφτιστηρι με το ονοματακι σου για να θυμουνται ολοι οτι η χωρα εφτιαξε γενναιους, αλλα εφτιαξε
    και κιοτηδες,
    χεστες,
    βλακομετρα,
    χαμαντρακια,
    καθυστερημενους
    και κωλογλυφτες.
    Η θυσια του Πασχα μαζυ με την εγκυκλιο του βλακα.
    Α, κατι ξεχασατε.
    Δεν αναβιωνετε το νομο περι δουλειας ?

    Η Ελλαδα θα ξεχρεωνε αν πουλαγε τα μισα απο τα παιδια της,
    αγαπητε συγχρονε Ηρωδη που αντι για βρεφη, σφαγιαζεις πτωχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άντε πάλι το θείο δράμα! ρε μήπως έχετε κάποιο θείο στη Δράμα και πιπιλάτε τα ίδια και τα ίδια; Ο Χριστούλης ήταν θεός, άρα ήξερε ότι θα αναστηθεί, το δράμα ήταν στημένο, σκηνοθετημένο... σαν αυτά που έκαναν οι (καταραμένοι) Έλληνες στα θέατρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέρετε ποιο είναι το μέρος που οι Έλληνες δείχνουν εντονότερα το θρησκευτικό τους συναίσθημα; Τα πρατήρια καυσίμων. Με το που βλέπουν την τιμή λένε “Χριστούλη μου”.

    Μιας και αναφερθήκαμε στον Κύριο, να ξέρετε ότι είναι ο μόνος που θα κάνει φέτος Πάσχα σε νησί με τις τιμές στα πλοία.
    Όχι γιατί Αυτός έχει λεφτά, αλλά επειδή αποδεδειγμένα περπατάει επί των κυμάτων και κάποια στιγμή θα φθάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *