GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αριστερά κόμματα ή αριστερή κοινωνία;...

Γράφει ο Κώστας Λάμπος prodial21@gmail.com http://www.epithesh.blogspot.com/ Στις τελευταίες εκλογές πήραν μέρος είκοσιτρία κόμματα-εκλογικο...

Γράφει ο Κώστας Λάμπος
prodial21@gmail.com
http://www.epithesh.blogspot.com/

Στις τελευταίες εκλογές πήραν μέρος είκοσιτρία κόμματα-εκλογικοί συνδυασμοί και κάμποσοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε κάποιες επιμέρους εκλογικές περιφέρειες.
Σ’ αυτές τις εκλογές φέρεται πως δεν πήρε μέρος το 31,76 των ψηφοφόρων, ένας στους τρεις δηλαδή. Σε κάποιες μάλιστα περιοχές το ποσοστό των ψηφοφόρων ήταν πολύ μεγαλύτερο, ακόμα και πολύ πάνω από το 50%,[1] πράγμα που σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εμπιστεύεται πιά το καπιταλιστικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα και την πολιτική έκφρασή του, την αστική Δημοκρατία.
Όσον αφορά στο ιδεολογικό στίγμα των κομμάτων και σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις δύο κατατάσσονται στο χώρο της Κεντροδεξιάς-Δεξιάς, είναι δηλαδή φορείς της συντηρητικής και νεοσυντηρητικής ιδεολογίας, έντεκα χαρακτηρίζονται γραφικά και αταξινόμητα, ενώ δέκα κατατάσσονται στο χώρο του φάσματος Κεντροαριστερά-Αριστερά. Η δική μας ανάλυση θα περιοριστεί στις δυό κατηγορίες κομμάτων, στην κατηγορία των κομμάτων της Δεξιάς-Κεντροδεξιάς και...

στην κατηγορία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς-Αριστεράς. Μια απλή σύγκριση των δυνάμεων των δυό πολιτικών μπλοκ δείχνει:
· Πως οι δυνάμεις του Κεφαλαίου, της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης του μανιακού καπιταλισμού[2], εκφράζονται σταθερά με ένα μεγάλο κόμμα, που συσπειρώνει τις κοινωνικές επιρροές του, ως μονοκομματική Δεξιά και κατά περιόδους με ένα ακόμα μικρό συμπλήρωμά του που λειτουργεί ως ανάχωμα για τη μη διαρροή ψήφων προς το απέναντι «στρατόπεδο», σε αντίθεση με το απέναντι «στρατόπεδο» που εκφράζεται με πάρα πολλά «αριστερά» κόμματα, δηλαδή ως πολυκομματική Αριστερά πράγμα που λειτουργεί αποσυσπειρωτικά και προς όφελος φυσικά της δεξιάς πολιτικής και του Κεφαλαίου.
· Πως το μπλόκ των δυνάμεων που αυτοχαρακτηρίζονται αντιδεξιές, κεντροαριστερές και αριστερές δυνάμεις συγκεντρώνουν από το 1975 και δώθε, το 60-65% των Ελλήνων ψηφοφόρων, σε αντίθεση με το μπλόκ των δεξιών δυνάμεων που περιορίζεται μόλις στο 35-40%.
Προφανώς ο σκληρός πυρήνας του καπιταλιστικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος, η ντόπια ολιγαρχία δηλαδή, με την καθοδήγηση και με τη βοήθεια των κέντρων της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της εκάστοτε Ηγεμονίας, έχουν κάθε συμφέρον το «πολιτικό σύστημα» να λειτουργεί με αυτούς τους όρους και γι’ αυτό φροντίζουν με κάθε τρόπο αυτό να λειτουργεί στη βάση της μονοκομματικής Δεξιάς και της πολυκομματικής Αριστεράς
Προφανές είναι επίσης πως η πολυδιάσπαση και ο αλληλοσπαραγμός των δυνάμεων της όποιας αριστεράς ευνουχίζει την αριστερή πολιτική διάθεση της κοινωνικής πλειοψηφίας και μεταλλάσσει την Αριστερά σε διακοσμητικό στοιχείο του αστικοκαπιταλιστικού συστήματος και κατά συνέπεια σε δύναμη νομιμοποίησης και συντήρησης του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.
Προφανές είναι τέλος πως οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού, η εργαζόμενη ανθρωπότητα στο σύνολό της, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καλύτερο από τον δημιουργό της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, δηλαδή από το Κεφάλαιο, γι’ αυτό οφείλουν να πάψουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις για «πράσινες, ροζ ή κόκκινες οικονομίες και επαναστάσεις», για «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», για «νέες σοσιαλδημοκρατίες» και για «δικτατορίες του προλεταριάτου» χωρίς και ενάντια στο προλεταριάτο και για καλύτερες μέρες σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, η οποία σπέρνει πολέμους, ρύπους, Φόβο, πείνα και δυστυχία για το 9/10 του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγει πλούτο, χλιδή και ανθρωποφάγα εξουσία για το 1/10.
Η εργαζόμενη κοινωνία, οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού αντιλαμβάνονται πως μια Νέα, μια σύγχρονη Αριστερά είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από κάθε προηγούμενη φάση της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Αυτό όμως το ζήτημα της αναγκαιότητας μιας Νέας Αριστεράς μας βάζει το πρόβλημα της φύσης, του χαρακτήρα και της μορφής αυτής της Αριστεράς. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο αριστερό κόμμα που θα «οδηγεί», ως μια σύγχρονη «πρωτοπορία» και κάποια στιγμή θα «κυβερνά», δηλαδή θα εξουσιάζει την κοινωνία, ή μήπως χρειαζόμαστε μια αριστερή κοινωνία, δηλαδή μια Αριστερά που θα λειτουργεί ως καταλύτης αριστεροποίησης της κοινωνίας με προοπτική κάποια στιγμή η ίδια η αριστερή κοινωνία να καταργήσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και κάθε εξουσιαστικό ετεροπροσδιορισμό της και να εγκαθιδρύσει σχέσεις αυτοδιεύθυνσης της Εργασίας και αυτοπροσδιορισμού της κοινωνίας και της εργαζόμενης ανθρωπότητας, ανοίγοντας τους ορίζοντες, για την Άμεση Δημοκρατία, την Αταξική κοινωνία και τον Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό;
Αυτή όμως η Αριστερά για την κοινωνία και όχι για τον εαυτό της, η Αριστερά-Καταλύτης για τη σταδιακή ολοκλήρωση της διαμόρφωση μιας ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΌΜΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ δεν μπορεί να είναι προϊόν παρθενογένεσης[3], ούτε πολύ περισσότερο κατασκεύασμα κάποιων δυσαρεστημένων ή ριγμένων εξουσιομανών ηγετίσκων που φαντάζονται τους εαυτούς τους ως αυτόκλητους ηγέτες-σωτήρες της «εργατικής τάξης» και του παγκόσμιου προλεταριάτου, αλλά θα είναι δημιούργημα όσων σε ατομική ή σε συλλογική βάση εκλαϊκεύουν και διαδίδουν με κάθε μέσο και τρόπο και σε κάθε ευκαιρία τη γνώση των όρων για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των σημερινών δυνατοτήτων για την κοινωνική απελευθέρωση των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού
Να δημιουργήσουμε την γνήσια επαναστατική συνείδηση, πως πέρα από τον καθημερινό ασυμβίβαστο αγώνα για τη βελτίωση της άθλιας καθημερινότητας, της υγείας, της παιδείας κλπ. κλπ., η βιβλιοθήκη σε κάθε σπίτι, για την αναγκαία αυτομόρφωση που θα μας απαλλάσσει σταδιακά από τους σκοταδιστικούς και εξουσιαστικούς μύθους του καπιταλισμού, είναι το ίδιο αναγκαία με τις κατσαρόλες, την κουζίνα και το ψυγείο και σε κάθε περίπτωση περισσότερο αναγκαία από τη γηπεδολατρία και πολλά περιττά άμεσα ή διαρκή καταναλωτικά «αγαθά», στα οποία μας οδηγεί ένας καταστροφικός καταναλωτισμός για τον οποίο μας «εκπαιδεύει» αριστοτεχνικά από τα γεννοφάσκια μας το Κεφάλαιο. Ας ξεκινήσουμε, όπως κάθε μεγάλο ταξίδι, με το πρώτο μικρό βήμα. Με το διάβασμα, τη βιβλιοθήκη και τους κύκλους προβληματισμού και διαλόγου. Με τη γνώση, το νου και τη νέα συνείδηση, τα μόνα ακατανίκητα όπλα ενάντια στο σκοταδισμό των όποιων ιερατείων και σε κάθε μορφής εκμεταλλευτική εξουσία, τη μόνη εγγύηση πως δεν θα είναι «αγράμματη» και συνεπώς δεν θα πάει χαμένη και η επερχόμενη επανάσταση, αλλά θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στη Νέα Ελευθερία, στην Άμεση Δημοκρατία, στην Αταξική Κοινωνία και στον Οικουμενικό Ουμανιστικό Πολιτισμό[4].
[1] . Στη Φλώρινα, απείχε από τις κάλπες το 64,94% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.. Τα αμέσως μεγαλύτερα ποσοστά αποχής σημειώνονται σε Λέσβο (54,81%), Λακωνία (53,35%), Χίος (48,49%), Ευρυτανία (48,34%), Αρκαδία (47,60%), Σάμο (46,46%), Καστοριά (45,94%), Μεσσηνία (41,89%) και Θεσπρωτία (40,27%).
[2]. Βλέπε σχετικά, Λάμπος Κώστας, Αμερικανισμός και Παγκοσμιοποίηση. Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής, ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, Αθήνα 2009
[3] «Υπάρχει εν δυνάμει κοινωνική Αριστερά, διάχυτη σε όλη την κοινωνία και σε όλα τα κόμματα», Περιοδικό ΠΟΛΙΤΕΣ, τεύχος 3/Ιούνιος 2009, σελίδα 3.
[4]. Λάμπος Κώστας, Ο Ουμανισμός του 21ου αιώνα είναι ο δικός μας Ουμανισμός, http://infonewhumanism.blogspot.com/ και www.monthlyreview.gr

7 σχόλια

  1. Ρε μαλακες απο το 1981,δηλαδη σχεδον τρεις δεκαετιες κυβερνα η κεντροαριστερα με μικρα διαλειμματα και η κατασταση ειναι αυτη που ξερετε.
    Εμπρος λοιπον ρε νουμερα.Τι περιμενετε;Ο κρατικος μηχανισμος ειναι πασοκικος,οι εφημεριδες το ιδιο, ο προεδρος της Δημοκρατιας το ιδιο,η πλειοψηφια 60% το ιδιο και 195 βουλευτες.
    ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ;
    Aντε ρωτατε κανενα μεταναστη απο αυτους που αγαπατε να δειτε τι εστι σοσιαλισμος και αφηστε τις μπουρμπουληθρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πολυκατοικια φιλου μου, ο διαχειριστης ΕΚΛΕΒΕ τους αλλους για πανω απο δεκα χρονια.
    Καποτε αλλαξαν διαχειριστη και ανακαλυφθηκε το κενο ταμειο.
    Του εκαναν μηνυση και τα κλεμμενα ξαναμπηκαν στο ταμειο!
    ............
    Στο κρατος μας τωρα, παντα πληρωνα τις εισφορες μου και τις Φαπες μου (ΦΠΑ=Νταβατζιλικι του κρατους ισον με το 1/5 των συναλλαγων!!! γαμω το πατερα τους που τον ανακαλυψαν οι μουροχαυλοι για να παιρνουν αυτοι τους "μισθους" των 15000 ευρω το μηνα οι χοντροκολοι Ευρωβολευτες) και τους φορους μου και ολα.

    Καποια στιγμη μου ειπαν οτι τα χρηματα ΜΟΥ εχουν χαθει (=κλαπει...) και οτι θα πρεπει να δωσω περισσοτερα....
    Και εγω τους λεω πως θα τους δανειζα τα @ρχιδι@ μου, αλλα μου ειναι πολυτιμα για να τα σπαταλησω στις κολαρες τους, γι αυτο τους προτεινω να πανε να γαμηθουνε οικογενειακως (με τις πουτανες τις μαναδες και τους πατεραδες τους που γενναγαν τετοια ΦΙΔΙΑ) με κανενα εισαγομενο πακιστανο-ινδο-αιγυπτιο-ρουμανο-τουρκο-κουδρο-ιρανο-ιρακινο λαθρομεταναστη και να λιγοστεψουν τα 15000 Ευρωχιλιαρικακια που παιρνουν τωρα, γιατι απο εμενα να μη περιμενουν ουτε ενα σεντς!

    Υπαρχουν ιδιωτικες ασφαλιστικες εταιρειες π.χ. Αμερικη (αλλη πουτανα χωρα κι αυτη), Αγγλια (κουτσομπολα-κρατοχωριστρα) κλπ., για να κανω ασφαλιση συνταξης και υγειας και οι δουλειες μου θα ειναι ολες ΑΦΑΝΕΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ και σε ΜΕΤΡΗΤΑ που θα τα βγαζω ΕΞΩ σε αλλη γη σε αλλη μερη (που λεει και ο ποιητης / α ρε μεγαλε ποιητα Καβαφη, τωρα τοπιασα το βαθος του στιχου σου!)
    ΕΚΤΟΣ.....
    εκτος και αν τον λογο τον αναλαβει η δικαιοσυνη και δεσμευσει απο τους οποιους υπευθυνους διαχειριστες βουλευτες μας καθως και τους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ υπαλληλους (που με πραξεις η παραλειψεις τους εβλαψαν την Ελλαδα) την περιουσια τους και τους στειλει και μεσα
    (Η πρεπει να το κανει καμια τρομοκρατικη οργανωση;)


    Αλλα για να γινει αυτο ΠΡΩΤΑ πρεπει να γινει αρση βουλευτικης ασυλιας!

    Ο,τι ισχυει για την πολυκατοικια δεν πρεπει να ισχυσει και για την μεγαλυτερη πολυκατοικια -το κρατος μας;


    Ειμαστε στον τοιχο, δεν εχουμε τι αλλο να χασουσε....

    Ευχαριστω
    ΑΝΤΩΝΗΣ Ο
    επιχ/τιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η υποστήριξη της Ν.Δ., για το καλό της χώρας, πρέπει να γίνει με φειδώ και να μην θεωρηθεί δεδομένη.
    Στο κάτω κάτω ο Γιωργάκης τα έλεγε τα ψέματα δεν τα έλεγε ο Κ.Κ. Το πασόκ έγινε κυβέρνηση δεν έγινε η Ν.Δ.
    Αυτός δεν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, απλά θα τα πάρει από τους πλούσιους και θα τα δώσει στους φτωχούς; Τελικά οι πλούσιοι πήραν τα λεφτά στο εξωτερικό, ο Γιωργάκης πήρε την πρωθυπουργία και ο λαός έμεινε μόνος τους να αυτο-μουτζώνεται που έμεινε με το μουτζούρη ψηφίζοντας τον Πινόκιο.
    Ο Γιωργάκης δεν έλεγε ότι θα φέρει την αξιοκρατία; Πώς γίνεται όμως να έχουν πάρει ανώτατες κρατικές θέσεις 9 μέλη του πράσινου ΕΛΙΑΜΕΠ, τη στιγμή που έσtειλαν βιογραφικά πάνω από 23.000 μορφωμένοι Έλληνες;
    Ο Γιωργάκης δεν έλεγε ότι θα πατάξει την ανεργία; Μόλις σε ένα τετράμηνο η αναβλητικότητά του και οι παλινωδίες των υπουργών του έχουν ανεβάσει 50% τους ανέργους, που προβλέπονται να φτάσουν τους 850.000 μέχρι το τέλος του 2010.
    Έλεος Γιωργάκη, έχει αρχίσει και εξαντλείται η υπομονή του κόσμου με τους καθημερινούς θεατρινισμούς σου.
    (Κάποιος πρέπει να του πεί ότι αυτό το ανεβοκατέβασμα του δεξιού του χεριού δεν αποσπά την προσοχή μας από το σαθρό περιεχόμενο των λόγων του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΧΙ στα αριστερά κόμματα , και στην αριστερή κοινωνία ΝΑΙ στα μουσουλμανικά κόμματα και στην ισλαμική κοινωνία

    ( ο Πακιστανός πολυπολιτισμικός της διπλανής πόρτας η συνοικίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει πρασινοκοκκινομαυρομπλερόζ παιδιά ξεθυμάνετε με κομματικό φανατισμό και φαγωθείτε μεταξύ σας.
    Αυτό θέλουν τα Χεντς Φάντς και όσοι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν με τη βοήθεια των υπαλλήλων τους αχυρανθρώπων πολιτικών την επιστροφή στο μεσαίωνα.
    Μια αριστερή, δηλαδή, μια μορφωμένη-συνειδητή οργανωμένη κοινωνία θα ήταν εμπόδιο σ' αυτά τα σχέδια. Αυτό νομίζω πως μας λέει το παραπάνω άρθρο.
    Κάντε μια προσπάθεια να πείτε τη γνώμη σας γι' αυτό το θέμα, αντί να χυδαιολογείτε κρυβόμενοι πίσω από την ανωνυμία..., γιατί ο φασισμός ξανάρχεται και το φασισμό
    κάποιοι αγράμματοι φουκαράδες και ενίοτε κουκουκλοφόροι και μαυραγορίτες και όλοι οιξύπνιοι κεφαλαιοκράτες τον αγάπησαν, αλλά το φασίστα ουδείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι έγινε ρε κουτσαβάκια της πεντάρας, μόλις σας καλούν να σκεφτείτε υπέύθυνα σαν άνθρωποι που αντιλαμβάνοντε τη θέση τους και να πάρετε θέση στο διάλογο με επιχειρήματα, καταπίνατε τη γλώσσα σας και την κάμνετε με μικρά πηδηματάκια ?
    Πάρετε θέση λοιπόν,
    θέλετε μια κοινωνία χύμα να την πηδάει το κεφάλαιο, θέλετε μια αρμάθα από "αριστερά κόμματα" που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να νομιμοποιύν τη ληστεία του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, ή θέλετε μια ΑΡΙΣΤΕΡΗ , ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ που να υπερασπίζεται τον εαυτό της?
    Μπάτε λοιπόν στο χορό του διαλόγου για να γίνετε άνθρωποι, γιατί όσο αναμασάτε αυτά που σας λένε στο αυτί κάποιοι επιτήδιοι τόσο θα παραμένετε οπαδοί, τσιράκια και κουραδόμαγκες. Κάντε τα αφεντικά σας και τους υποβολείς σας να σας τρέμουν με το να σκέπτεσθε μόνοι σας με βάση το συμφέρον σας
    ανυπόταχτος εργάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

«ΑΚΕΦΑΛΗ» η Χεζμπολάχ! ΟΙ IDF ΣΚΟΤΩΣΑΝ και τον διάδοχο του Νασράλα...

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε απόψε ότι ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, ο οποίος αναμενόταν να γίνει ο επόμενος ηγέ...

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *