GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο επερχόμενος εφιάλτης του "δωρεάν"...

. Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος * Οι πάντες ομολογούν πως βρισκόμαστε σε μια εντελώς καινούργια εποχή. Σπάνια όμως σχολιαστές και δημόσια ...

.
Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος*

Οι πάντες ομολογούν πως βρισκόμαστε σε μια εντελώς καινούργια εποχή. Σπάνια όμως σχολιαστές και δημόσια πρόσωπα συνειδητοποιούν το ουσιαστικό νόημα μια τέτοιας διαπίστωσης. Τουλάχιστον οι αντιδράσεις απέναντι σε προβλήματα και ο τρόπος αντιμετώπισης της καθημερινότητας κάτι τέτοιο υποδηλώνει. Μέτρα από το χθές χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο.
Πριν από λίγες ημέρες προκάλεσε διεθνή αίσθηση μια αναφορά ενός έφηβου δόκιμου εργαζόμενου στην γνωστή τράπεζα Morgan Stanley. O Matthew Robson εκτοξεύθηκε άξαφνα στα ύψη της διεθνούς δημοσιότητας επειδή συγκέντρωσε σε μια κόλα χαρτί πράγματα αυτονόητα για παιδιά της ηλικίας του. Που όμως προφανώς εξακολουθούν να αποτελούν «άγνωστο έδαφος» ακόμη και για τους πιο φωτισμένους μεγάλους.
Η τράπεζα είχε ζητήσει από τον Robson να καταγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι συνομήλικοί του «καταναλώνουν» πληροφορίες. Η μαρτυρία του υπήρξε αποκαλυπτική. Τα παιδιά δεν...

διαβάζουν εφημερίδες. Γιατί είναι ογκώδεις, έχουν πολλά άχρηστα κείμενα και κοστίζουν χρήματα. Είναι ευκολότερη η συλλογή πληροφοριών μέσω του Ιντερνέτ, και πάμφθηνη. Ο καθένας μπορεί να λαμβάνει μηνύματα από τις διάφορες ιστοσελίδες (εφημερίδες, περιοδικά, κόμβοι ενημέρωσης) με τα νέα και τα θέματα που τον ενδιαφέρουν δίχως καθόλου κόστος.
Βλέπουν ελάχιστη τηλεόραση (εκτός ορισμένων σειρών σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους) διότι δεν ανέχονται τις διαφημίσεις και σπάνια προτιμούν να ακούν μουσική από το ραδιόφωνο γιατί δεν τους αρέσει κάποιος άλλος να διαλέγει γι αυτούς τα κομμάτια που θα ακούσουν. Προτιμούν να κατεβάζουν μουσική από το Ιντερνέτ, συνήθως δίχως και πάλι κόστος, αποθηκεύοντάς την σε κινούμενες δικές τους συσκευές (κινητά, I Pod).
Πηγαίνουν αρκετά στον κινηματογράφο, αν και πάλι το Διαδίκτυο τους προσφέρει ταινίες για δωρεάν κατέβασμα αν και φοβούνται αρκετά την ποιότητά τους και την ενδεχόμενη παρουσία ιών. Το Ιντερνέτ το χρησιμοποιούν κατ΄ αρχήν για διασκέδαση στο σπίτι (U-Tube, games) και επικοινωνία με τους φίλους τους (skype, messenger) ενώ για δουλειά (text downloading, history, Wikipedia, open source software) σχεδόν μόνο στο σχολείο (δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για τα ελληνικά σχολεία). Περιέργως περιφρονούν το Twitter προτιμώντας το Fcebook διότι δεν έχει κόστος το ανέβασμα των κειμένων και των μηνυμάτων τους.
Το χαρακτηριστικό των συνηθειών των νέων είναι η κατανάλωση προιόντων της ψηφιακής εποχής που κατά κύριο λόγο επιτρέπουν μεγάλο εύρος ατομικών επιλογών και που διατίθενται δωρεάν η σε πολύ χαμηλό κόστος. Η έκρηξη της διάθεσης προιόντων δωρεάν, και όχι μόνο μέσω του Διαδικτύου, αρχίζει να επεκτείνεται και στον υπόλοιπό πληθυσμό. Αυτό εξ’ άλλου είναι και το αντικείμενο της εξαιρετικής νέας δουλειάς του διευθυντή του κυβερνο-περιοδικού Wired, Chris Anderson. Στο βιβλίο του, Free: The Future of a Radical Price, περιγράφει τις διαστάσεις που σε όλα τα είδη σχεδόν εμπορικών συναλλαγών η έννοια του δωρεάν έχει αρχίσει να κυριαρχεί.
Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του στις παροχές προιόντων / υπηρεσιών που πληρώνονται από την διαφήμιση (τηλεόραση γενικής λήψης, κάποια έντυπα, ραδιόφωνο, εξειδικευμένες σελίδες στο Διαδίκτυο), στις έμμεσες επιδοτήσεις (πουλάς την σύνδεση - δίνεις δωρεάν την συσκευή, πουλάς την λεπίδα - δωρεάν ο μηχανισμός, πουλάς το αυτοκίνητο - δωρεάν τα έξτρα κλπ), στα λεγόμενα freemiums (κάποιοι πληρώνουν κάτι για την πρώτη έκδοση και διάθεση ενός προιόντος, ώστε η πλειοψηφία των υπολοίπων να το απολαμβάνει μετά ελεύθερα) και στις μη χρηματικές συναλλαγές (λ.χ. Wikipedia, ελεύθερα λογισμικά, ανοιχτά συστήματα ηλεκτρονικής πλοήγησης).
Είναι αυτονόητο πως η σταδιακή επικράτηση παρόμοιων συνηθειών θα επηρεάσει μεγάλους τομείς της κοινής μας ζωής. Η δραστική μείωση σε φορολογικά έσοδα, η αλλαγή συνηθειών σε μετακινήσεις και ωράρια απασχόλησης, η ενδεχόμενη δημιουργία ακόμη και ηλεκτρονικού χρήματος μη ανιχνεύσιμου από κρατικές υπηρεσίες και τόσα άλλα θα μεγαλώσουν τις εντάσεις πάνω σε ένα σύστημα υποχρεωμένο να συντηρεί παλιών συνηθειών υποχρεώσεις (δημόσια γραφειοκρατία, συγκοινωνίες, ελεγκτικοί μηχανισμοί εξαφανιζόμενων δραστηριοτήτων κλπ) με στήριγμα όμως ένα πληθυσμό που θα έχει διαφορετικές αντιλήψεις και επιλογές (βλ. λ.χ. το εξαιρετικό βιβλίο των John Palfrey και Urs Gasser, Born Digital: Understanding the First Generation of Digital Natives,(2009).
Η αντίφαση αναπόφευκτα θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα. Κυρίως όσο θα περνούν τα χρόνια και οι νέες γενιές θα ενηλικιωθούν και θα αναλάβουν υποχρεώσεις που θα τους είναι δύσκολο να καταλάβουν και να δεχθούν. Όπως λ.χ. σήμερα η περίπτωση ελεύθερων επαγγελματιών που πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για την εξασφάλιση δελτίου παροχής υπηρεσιών, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν έστω και ένα ευρώ σύνταξη από τον αρμόδιο φορέα. Θα περιμένουμε και πάλι να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, πριν σκεφθούμε σοβαρά για το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας;
* http://www.andrianopoulos.gr

14 σχόλια

  1. Αλήθεια κ.Ανδριανόπουλε,αρμόζει στό επιστημονικό σας επίπεδο καί
    στήν προσωπικότητά σας,νά αναρτάτε
    τά όποια επιστημονικά σας κείμενα/σκέψεις,σέ blogs,όπως τό
    παρόν καί σ΄ άλλα όμοια του????
    Έλεος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mpla mpla mpla δεν κουραστικες να παραπλανης τους υπηκοους(πολιτες)αυτης της αποικιας κυριε(φραγκικο)ανδριανοπουλε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω πλέον καμμία αμφιβολία. Μπίανουμε ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΠΟΧΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριοι της Κυβέρνησης σύμφωνα με το Σχέδιο σας για την αντιμετώπιση της καινούριας γρίπης, κάθε πολίτης που θα χρειαστεί γιατρό, θα πηγαίνει πρώτα σε ιδιώτη γιατρό, και μετά εάν το κρίνει αυτός σε νοσοκομείο.
    Πρώτον μήπως αυτό είναι προάγγελος πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας όπως την αντιλαμβάνεστε εσείς και για το μέλλον, και όχι Δημόσια Κέντρα Υγείας Αστικού ή Αγροτικού τύπου, και δεύτερον, εμένα και τον κάθε ασφαλισμένο, γιατί μας υποχρεώνετε να πάμε πρώτα σε ιδιώτη γιατρό, που θα τον πληρώσουμε από πενήντα έως εκατόν πενήντα ευρώ, που, και αν μας δώσει απόδειξη και την καταθέσομε στο ταμείο μου θα πάρουμε δεκαπέντε ευρώ; Θέλετε κάποιοι γιατροί να θησαυρίσουν;
    Και γιατί ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός να μην παίρνει τα στοιχεία και την υπογραφή του ανθρώπου που προσήλθε στο ιατρείο του, και με αυτά να πληρώνετε από τα ταμεία με το κρατικό τιμολόγιο; Ή από έναν Κεντρικό Οικονομικό Διαχειριστή για συντομία; Ακόμη και τα ΚΕΠ μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, συγκεντρώνοντας από γιατρούς δικαιολογητικά και αποστέλλοντας αυτά στον Κεντρικό Οικονομικό Διαχειριστή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ανδριανόπουλο καλά σας λέει ο 9:57 απορώ με την τόση υπομονή σας να βάζετε συνέχεια αναρτήσεις στον οχετό σχολίων του Press.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ... το ΄"τζάμπα" είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση.
    Κακώς οι κυβερνήσεις φορολογούν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι για να βρούν έσοδα : (γιατί πρέπει να φορολογείται η επικοινωνία και να πληρώνει το ρουσφετολογημένο αργόσχολο δημόσιο τομέά;, γιατί πρέπει η μετακίνηση (αυτοκίνητο να πληρώνει με την ίδια λογική).
    Ελπίζω αυτές οι "τζάμπα" γενιές όταν από νεολαία γίνουν "άρχουσα" και ελέγξουν τα κέντρα απόφασης, να μπορέσουν να ανατρέψουν όλα τα στραβά που επιβάλει η "συνήρηση" και το "κατεστημένο".
    Είδομεν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ξεστραβωθειτ και διαβστε αυτα που λεει ο 16χρονος .

    http://www.guardian.co.uk/business/2009/jul/13/teenage-media-habits-morgan-stanley

    http://www.guardian.co.uk/business/2009/jul/13/twitter-teenage-media-habits

    http://i.thisislondon.co.uk/i/pix/2009/07/TEENAGERS1.pdf.

    Τα συμπερασματα περί "δωρεαν" ειναι ασχετα με την εκθεση του "κωλόπαιδου" -ετσι λεμε εμεις τα 16χρονα- αλλα εχουν μια βαση -ακομα στην Ελλαδα καποιες υπηρεσιες πληρωνονται επειδη δεν εχουν καταλαβει πολλοι οτι μπορει να τις βρουν ΚΑΙ δωρεαν !!!

    Τελος το τι δεν θα παρουμε ευρω συνταξη ειναι μια πραγματικότητα που πολυ φοβαμαι οτι το ξερουν και τα 16χρονα αλλα εμεις κανουμε πως δεν ειναι αλήθεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ. Ανδριανόπουλε

    Τόσα χρόνια έχτε προσπαθήσει να δικαιολογήσετε την καταλήστευση της υπεραξίας της γής ,της εργασίας και του πλούτου των μη ανεπτηγμένων χωρών,από τα μεγάλα καπιταλιστικά τραστ των πολυεθνικών εταιρειών.

    Απότέλασμα εκκατομύρια άνρωποι πεθαίνουν στον πλανήτη μας από ασιτία ,από ασθένειες που θαμπορούσαν με ελάχιστο κόστος να θεραπευτούν.

    Γιατί δεν μα γράφετε μιά τέτοια ανάλυση για το διαρκές εγκλημα της υπερεκμετάλευσης ανθρώπων από την Παγκόσμια Ολιγαρχία των Πολυεθνικών Εταιρειών

    Κρίμα που μόνο επιχειρήματα για να δικαιολογούνται τα υπερκέρδη της Παγκόσμιας Ολιγαρχίας του Καπιταλισμού

    Καιρός να σκεφτούμε διαφορετικά έξω από τα κλισέ της σκέψης του 20 αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ροχαλα στο κολωγλυφτη των Εβραιων Ανδριανοπουλο, οπου τον παρετε ματι.

    Και μην ξεχανατε το Εβραιοπουσταριο/Σαγιαν, κλπ., κλπ. Blooper, Καρατζαφυρερ και αλλα τοπονυμια.
    Αυτο θελει γαμησι μετα μουσικης και βαρυτατο προστιμο.
    Αντε και μετα ριτε του και ροχαλα με φλοκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΩΩΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ! ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ, ΜΑΣ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ !!

    ΕΝΑΣ ΔΕΞΙΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΟΦΑΣΚΙΑ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. =




    Άειντε γαμηθείτε όλοι σας, εσείς οι δεξιοί.

    Δηλαδή τα κόμματα εξουσίας.

    Δηλαδή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

    Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος (που βουτήχτηκε στα ίδια σκατά)

    Ουστ από δω, ολετήρες της χώρας, διορισμένοι χαραμοφάηδες και λαμόγια.

    Άκηδες και Πάκηδες

    Ούστ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο εφιαλτης τουυ δωρεαν ειναι μαλλον η τζαμπα μαγκια που βλέπουμε στα σχόλια !!!
    γενικα στο νετ υπάρχει δωρεαν μετάδοση ΓΝΩΣΗΣ , γιατι δηλαδη η γνωση να ααγοραζεται??? Επισης μια εγκυκλοπεσεια μπορειν κσοστιζει 500€ , γιατι να μην ειναι δωρεαν η χαμηλου κόστους η προσβαση σε μια εγκυκλοπαίδεια??

    Η προσβαση στο "δωρεαν" δεν ειναι εντελως δωρεαν αφου θελει κόπο και ψαξιμο !!

    τελος τα δωρεαν λογισμικα φτιαχνονταια από κοινότητες ατομων που χρησιμοποιουν και εξελίσουν μια εφαρμογη . Φιατι να ειναι κακο καποιοι αγνωστοι να συνεργαζονται στο να φτιαξουν μαζι μια εφαρμογη. Θα ηταν καλυτερα να τσακωνονται ολη μερα για την αριστερα και την δεξια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΠΑΡΑΘΕΡΙΖΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑ Η ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΑΥΤΑ ΠΩΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΛΑΤΕΣ ΑΡΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑΣΑΣ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΕΣ ΦΑΦΛΑΤΑΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από διαπιστώσεις καλά πήγαμε σχετικά. Από προτάσεις πώς πάμε; Βέβαια λείπουν τα δυο βιβλία. Ίσως να είναι εκεί.



    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *