Το κοινοτικό οικολογικό σήμα... . Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση Κανονισμού για το κοινοτ...
.

Η απλοποίηση του σήματος, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αξιοπιστίας του και την αύξηση της αναγνωρισιμότητάς του, αναμένεται αφενός να κατευθύνουν τους καταναλωτές προς φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες, και αφετέρου να ωθήσουν τους παραγωγούς ή παρόχους υπηρεσιών να αποκτήσουν το σήμα προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να ενισχύσουν μʼ αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητά τους.
Τα κριτήρια χορήγησης οικολογικού σήματος θα είναι...
επιστημονικώς τεκμηριωμένα και θα λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής και όλες τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, τα κριτήρια θα καθορίζονται για κάθε κατηγορία προϊόντων ξεχωριστά μέσα σε διάστημα εννέα μηνών από την έναρξη των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης της Ε.Ε.
Βάσει του συμβιβασμού, προϊόντα που είναι καρκινογόνα, τοξικά ή επιβλαβή για το περιβάλλον δε θα μπορούν να φέρουν το οικολογικό σήμα. Όσον αφορά τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να εκπονήσει μελέτη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο για τη σκοπιμότητα θέσπισης αξιόπιστων κριτηρίων που να καλύπτουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις καθʼ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής αυτών των προϊόντων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη διευκόλυνση απόκτησης του σήματος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και των τελών καταχώρησης. Συγκεκριμένα, τα τέλη καταχώρησης θα κυμαίνονται από 200 έως 1200 ευρώ, ενώ ορίζεται ως ανώτατο όριο τα 600 ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 350 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, τα ετήσια τέλη θα ανέρχονται στα 1500 ευρώ, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε θα ξεπερνούν τα 750 ευρώ και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις τα 350 ευρώ.
Ο νέος Κανονισμός επιφέρει κάποιες περιορισμένες, δυστυχώς, βελτιώσεις και στον τομέα των δημόσιων προμηθειών. Ο δημόσιος τομέας των κρατών μελών της Ε.Ε. θα μπορεί να εξετάσει τη δυνατότητα ορισμού στόχων για την προμήθεια περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων. Τέλος, γίνεται πιο ευέλικτη η διαδικασία ελέγχου της συμμόρφωσης.
Θα έχει επιτυχία ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το γράφουν ανοιχτά: οικολογικά είναι εκείνα που πολεμούν αποκέντρωση-αυτάρκεια, γιατί έτσι αυτο-καταστρέφονται οι εγωμανείς "εκλεκτοί" οικολόγοι φαραώ, ρωμαίοι, μάγια, σταυροφόροι, αζτέκοι, τιτανικοί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα!