. Aπό το http://www.online-press.gr/ Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί το τέλος μια σκοτεινής εποχής για τον ελληνικό έθνος και τη...
Aπό το http://www.online-press.gr/
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί το τέλος μια σκοτεινής εποχής για τον ελληνικό έθνος και την απαρχή μιας καινούριας, αυτής που για πολλούς ακόμα ζούμε στις μέρες μας. Η Επανάσταση μετά από αιματηρούς και ηρωικούς αγώνες έφερε την ελευθερία στον υπόδουλο για τέσσερις αιώνες ελληνικό πληθυσμό και σήμανε την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
Η απελευθέρωση ήρθε έπειτα από σκληρό και άνισο αιώνα αφού οι έλληνες επαναστάτες είχαν να αντιμετωπίσουν τόσο τον οργανωμένο από Γάλλους στρατό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και την αρχικά αρνητική...
συμπεριφορά των υπόλοιπων κρατών της Ευρώπης.
1453 - Η Πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
Στις 29 Μαΐου του 1453, η χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία καταλύεται από τους Οθωμανούς Τούρκους του Μωάμεθ του Β'. Ο τελευταίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πέφτει μαχόμενος στα τείχη της Κωνσταντινούπολης έπειτα από 2 περίπου μήνες σκληρής πολιορκίας. Τα επόμενα χρόνια οι Οθωμανοί κυριαρχούν σε όλο τον ελληνικό και βαλκανικό χώρο φτάνοντας μέχρι και την Βιέννη. Η πτώση της Κωνσταντινούπολης σηματοδότησε την έναρξη της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.
"[...]ήρθε άγγελος Κυρίου και τον άρπαξε και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω, κοντά στη Χρυσόπορτα. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί την ώρα να ’ρθει πάλι ο άγγελος να τον σηκώσει. [...]Μα, όταν είναι θέλημα Θεού, θα κατεβεί ο άγγελος στη σπηλιά και θα τον ξεμαρμαρώσει και θα του δώσει στο χέρι το σπαθί που είχε στη μάχη. Και θα σηκωθεί ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη από τη Χρυσόπορτα και, κυνηγώντας με τα φουσάτα του τους Τούρκους, θα τους διώξει ως την Κόκκινη Μηλιά"
Οι πρώτες προσπάθειες - Ο Ρήγας Φεραίος
Η επανάσταση του 1821 ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας των λόγιων σε ιδεολογικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Οι διανοούμενοι και έμποροι του παροικιακού ελληνισμού προσπάθησαν με μεταλαμπαδεύσουν στον υπόλοιπο λαό τις ιδέες όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στο κίνημα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Πρόδρομος της Επανάστασης και Πρωτομάστορας της ιδέας της απελευθέρωσης ήταν ο Ρήγας Φεραίος. Ο Αντώνιος Ζαγοραίος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα γεννήθηκε στο Βελεστίνο, τις αρχαίες Φερές, το 1757. Ο Ρήγας, γόνος εύπορης οικογένειας διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα από ιερέα του Βελεστίνου. Κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας έγινε δάσκαλος στην κοινότητα Κισσού Πηλίου.
Στην ηλικία των είκοσι ετών, ο Ρήγας σκότωσε στο Βελεστίνο έναν Τούρκο πρόκριτο, επειδή του είχε συμπεριφερθεί δεσποτικά, και κατέφυγε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου, όπου κατατάχθηκε στο σώμα των αρματολού θείου του Σπύρου Ζήρα. Αργότερα επισκέφθηκε το Άγιο Όρος ενώ το 1970 κατέφυγε στην Βιέννη καταζητούμενος από τους Τούρκους.
Εκεί τύπωσε τον Θούριο και την Χάρτα μοιράζοντας χιλιάδες επαναστατικά έντυπα στον ελληνισμό των βαλκανικών περιοχών. Μέσα στα έργα του συμπεριλαμβάνονται και τα : "Σχολείον των ντελικάτων Εραστών", το "Φυσικής απάνθισμα","Ηθικός Τρίπους","Το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας","Τα Δίκαια του ανθρώπου" καθώς και το "Νέος Ανάχαρσις".
Ο Ρήγας ήταν υπέρμαχος μιας "Βαλκανικής Ομοσπονδίας" και απέβλεπε στην απελευθέρωση και ενοποίηση όλων των Βαλκανικών λαών και φυσικά όλου του ελληνικού στοιχείου που ήταν διασκορπισμένο στην Ανατολή και τα ευρωπαϊκά κέντρα.
Στις 1 Δεκεμβρίου του 1797 ο Ρήγας θα συλληφθεί στην Τεργέστη από την Αυστριακή αστυνομία. Ο Ρήγας και οι εφτά συνεργάτες και φίλοι του παραδίδονται 9 μέρες αργότερα στον Σουλτάνοι και φυλακίζονται στον πύργο του Neboisa στο Βελιγράδι. Παρά τις εκκλήσεις πολλών φίλων του στον Σουλτάνο για απελευθέρωση του ο Ρήγας εκτελείται έπειτα από συνεχή βασανιστήρια, στις 24 Ιουνίου του 1798.
Λίγα χρόνια αργότερα ο Γάλλος ιστορικός Pouqeville (Πούκεβιλ) γράφει:"...Οι Έλληνες πολεμούσαν έχοντας στα χείλη τους τις τρομερές στροφές του Ρήγα..."
Καλά τα λες, ακριβώς όπως πριν από 30 χρόνια στο Δημοτικό, δεν έμαθες τίποτα καινούργιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ που είσαι σύγχρονος άνθρωπος (προοδευτικός) γιατί δεν λες τις απόψεις σου να μας φωτίσεις κι εμάς τους παλιούς
ΔιαγραφήΠΛΑΤΙΝΕΝΙΟ ΕΘΝΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΡΥΣΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ
ΑΝΙΚΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ.
ευχαριστουμε για την ενημέρωση, μεγάλε ρεπόρτερ
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεοδώρου Κολοκοτρώνη απομνημονεύματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυροτοθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα όπου ενικήσαμε, όπου ετελειώσαμε με καλό τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμε τρώγει κατάρες, αναθέματα. Ομοιάζομεν σαν να είναι εις ένα λιμένα πενήντα-εξήντα καράβια φορτωμένα, ένα από αυτά ξεκόβει, κάνει πανιά, πηγαίνει εις την δουλειά του με μεγάλη φορτούνα, με μεγάλο άνεμο, πηγαίνει, πουλεί, κερδίζει, γυρίζει οπίσω σώον. Τότε ακούς όλα τα επίλοιπα καράβια και λέγουν: «Ιδού άνθρωπος, ιδού παλληκάρια, ιδού φρόνιμος, και όχι σαν εμείς οπού καθόμεθα δειλοί, χαϊμένοι », και κατηγορούνται οι καπεταναίοι ως ανάξιοι. Αν δεν ευδοκιμούσε το καράβι, ήθελε ειπούν: «Μα τι τρελλός να σηκωθεί με τέτοια φορτούνα, με τέτοιο άνεμο, να χαθεί ο παλιάνθρωπος, επήρε τον κόσμο εις τον λαιμό του».
285. Η αρχηγία ενός στρατεύματος ελληνικού ήτον μία τυραννία, διατί έκαμνε και τον αρχηγό, και τον κριτή, και τον φροντιστή, και να του φεύγουν κάθε μέρα και πάλι να έρχονται. Να βαστάει ένα στρατόπεδο με ψέμματα, με κολακείες, με παραμύθια. Να του λείπουν και ζωοτροφίες και πολεμοφόδια, και να μην ακούν και να φωνάζει ο αρχηγός. Ενώ εις την Ευρώπη ο αρχιστράτηγος διατάττει τους στρατηγούς, οι στρατηγοί τους συνταγματάρχας, οι συνταγματάρχαι τους ταγματάρχας και ούτω καθεξής. Έκανε το σχέδιό του και εξεμπέρδευε. Να μου δώσει ο Βελιγκτών σαράντα χιλιάδες στράτευμα το εδιοιηκούσα, αλλ' αυτουνού να του δώσουν πεντακόσιους Έλληνας δεν ημπορούσε ούτε μία ώρα να τους διοικήσει. Κάθε Έλληνας είχε τα καπρίτσια του, το θεό του, και έπρεπε να κάμει δουλειά κανείς με αυτούς, άλλον να φοβερίζει, άλλον να κολακεύει, κατά τους ανθρώπους.
ΠΑΡΕΛΑΣΗ 1821
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΜΕΙΣ ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΩΝ ΕΝΤΙΜΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ...ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΦΑΓΑΝ "ΠΛΑΤΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡ ΚΟYΤΣΟΥΚΟΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ!!ΤΟΥΣ ΕΦΡΑΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΣΙΑ"!!
ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ ΔΙΩΞΕ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΝΤΟΥΣ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
11 % ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΡΟΣΤΑ!!
ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΠΑΣΟΚ 168 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΣΟΚ
ΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ
μη γραφετε τετοια αρθρα...βγαζουν φλυκτενες καποια ανθελληνικα σκουληκια γνωστου χωρου και θα παθουν κανενα εγκεφαλικο μερα που ειναι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλυτερα οι τουρκοι παρα ολοι αυτοι οι πουστιδες που κυβερνανε αυτον τον σκατοτοπο.
ΑπάντησηΔιαγραφή