Οι 9 απαραίτητες ριζικές αλλαγές... Γράφει ο Λάμπης Φίλης . Μία διαπίστωση διαχρονική: όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματ...
Γράφει ο Λάμπης Φίλης
.
Μία διαπίστωση διαχρονική: όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρησιμοποιούν τη παιδεία, (μιλούν για κατάργηση εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια) και το στρατό, (μείωση θητείας) για να επανακάμψουν! Είναι ένας ασφαλής τρόπος για να μαντέψεις ότι έρχονται εκλογές. Και το πιο σπουδαίο: Ανέξοδος τρόπος!
Η εμπειρία μου από τις σπουδές μου στις Η.Π.Α είναι ότι το λύκειο πρέπει να αποσυνδεθεί από την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούν αλλά μάλλον το εννοούν διαφορετικά, αν δούμε τις τελευταίες δηλώσεις των Βερέμη και Μπαμπινιώτη.
Βρέθηκα σε ένα περιβάλλον, όπου ποτέ...
δεν μου ζητήθηκε να δηλώσω τι θέλω να σπουδάσω. Παίρνοντας μαθήματα από διαφορετικές ομάδες μαθημάτων μου δόθηκε η ευκαιρία να “ανακαλύψω” αυτό που πρέπει να ακολουθήσω, αυτό που πραγματικά αγαπώ να κάνω! Τα μαθήματα είναι χωρισμένα σε “ομάδες”. Από αυτές τις ομάδες επιλέγεις μαθήματα. Μόλις συμπληρώσεις 12 μαθήματα από μία συγκεκριμένη ομάδα, έχεις αποκτήσει το πτυχίο της συγκεκριμένης ειδικότητας. Έτσι, έχοντας την υποχρέωση να συμπληρώσεις 42 περίπου μαθήματα για την απόκτηση του πτυχίου, έχεις τη δυνατότητα να συμπληρώσεις και 2η (συχνά) και 3η (πιο σπάνια) 12άδα και έτσι να έχεις πτυχίο σε 2 ή ακόμη και σε 3 πεδία. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πολυδύναμα πανεπιστήμια με όλες τις σχολές (!!) κάτι το οποίο στη χώρα μας το βλέπω δύσκολο να πραγματοποιείται!
Θυμάμαι τους μαθητές του λυκείου να γυρίζουν στο σπίτι τους και να τρέχουν στα γυμναστήρια και στα κολυμβητήρια να γυμναστούν. Τα βιβλία χρησιμοποιούνται μόνο στο σχολείο.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκπληξη που ένοιωσε ο καθηγητής της άλγεβρας στο πανεπιστήμιο που φοιτούσα, όταν του έδειξα το βιβλίο μαθηματικών που διδάσκεται στη 3η λυκείου στην Ελλάδα και του ανέφερα ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές διδάσκονται την ίδια ύλη! “Μα όλοι γίνονται μαθηματικοί στην Ελλάδα;” η αντίδρασή του!
Ακούγεται από τον πρόεδρο της επιτροπής, αρμόδιας για τις αλλαγές, ως μέτρο, η παρακολούθηση μαθημάτων και τα απογεύματα στη β’ και γ’ λυκείου για προετοιμασία για εισαγωγή στα πανεπιστήμια! Αν είναι δυνατόν! Υποστηρίζει δε, ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος και για καταπολέμηση της παραπαιδείας! Λες και αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η αναθεώρηση της θέσης του λυκείου στη μαθησιακή διαδικασία!! Ένα σύγχρονο λύκειο, με ριζική αλλαγή μαθημάτων και μείωση ύλης. Αυτά είναι τα μέσα που θα φέρουν εξάλειψη των φροντιστηρίων. Πρωταρχικός σκοπός του νέου λυκείου πρέπει να είναι η μείωση κατά πολύ των απαιτήσεων από τους μαθητές. Θέλει ένα λύκειο που δεν θα είναι ο προθάλαμος για τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο και από την άλλη ζητάει απογευματινά μαθήματα για προετοιμασία. Ζητάει από τον 15χρονο να αποφασίσει αν θέλει να πάει πανεπιστήμιο ή όχι.
Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια πρέπει να είναι αποκλειστικότητα των πανεπιστημιακών σχολών και μόνο! Ο πρώτος χρόνος στο πανεπιστήμιο θα είναι καθοριστικός για τη συνέχεια. Τότε ο 19χρονος, (ή και 20χρονος), πιο ώριμος, θα μπορέσει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή του, και δεν θα το επιβάλουν άλλοι! Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές, όπως:
1.Κατάργηση όλων των ρουσφετολογικών σχολών ανά την επικράτεια.
2.Δημιουργία 4-6 μεγάλων πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα όπου θα υπάρχουν όλες οι σχολές συγκεντρωμένες.
3.Δημιουργία τεχνολογικών σχολών μέσα στα πανεπιστήμια.
4.Εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές βάσει των επιδόσεων στο λύκειο (χαλαρές προϋποθέσεις) και “ξεκαθάρισμα” μέσα στις σχολές.
5.Αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και χορηγία bonus με διακριτούς τρόπους.
6.Δραστική μείωση της διδακτέας ύλης σε γυμνάσια, λύκεια.
7.Χρήση τεχνολογίας σε γυμνάσιο-λύκειο, ουσιώδης επαγγελματικός προσανατολισμός.
8.Συνεχής επιμόρφωση, ολοήμερα δημοτικά.
9. ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ!
Δεν γίνεται να ισχυριζόμαστε πως θέλουμε Παιδεία στην Ελλάδα χωρις τις σχετικές δαπάνες! Όταν αποφασίσουμε να δαπανήσουμε τα χρήματα που θα χρειαστούν να υλοποιηθούν οι στόχοι, τότε και μόνο τότε, θα έχουμε δικάιωμα στην έκφραση γνώμης και υποβολής προτάσεων. Και δε χρειάζεται να βρούμε από πρώτα το ποσοστό του προϋπολογισμού που θα απαιτηθεί. Εκείνο που χρειάζεται είναι να δηλώσουμε διατεθημένοι να δαπανήσουμε. Το πόσα είναι δευτερεύον, επειδή θα είναι ανοησία να καταρτίσουμε προγράμματα και μελέτες υποδομών χωρίς να είμαστε διατεθημένοι να τα υλοποιήσουμε επειδή δεν έχουμε πρόθεση κι να τα χρηματοδοτήσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κοπανιστός αέρας είναι εν επαρκεία προϊόν. Επομένως και χωρία ιδιαίτερο κόστος και ακατάλληλος για την Παιδεία!
ΙΜΜ
Πανεπιστημιακοί και οι δύο και από τις δηλώσεις τους φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και τι επακόλουθα θα έχουν αυτά που πετάνε σαν προτάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο υπάρχον σύστημα :
1. Είναι αξιοκρατικό και παρέχει ίσες ευκαιρίες (οι υψηλές βαθμολογίες- πρωτιές σε καλές σχολές αφορούν χαμηλά και μεσαία στρώματα κατά κανόνα).
2. Αδιάβλητο (σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα και μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο).
3. Μία κι έξω (χωρίς προπαρασκευαστικά και άλλες θολούρες και βλακείες πχ kindle).
4. Είναι το καταστάλαγμα μιας πορείας σχεδόν 40 χρόνων και όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις έγιναν για να το βελτιώσουν.
Η κατάργησή του με την ελαφρότητα που ανακοινώνονται προτάσεις σημαίνει περιπέτειες:
1.Όλοι θα ορμήσουν σε 10 σχολές (Ιατρική, Πολυτεχνείο, Νομική κλπ).
2.Θα γραφτεί κάποιος στο 1ο έτος της Ιατρικής και μετά από ένα χρόνο θα του πείς να πάει στα ΤΕΙ νοσηλευτικής Άρτας; Ή θα τον βάλεις να κάνει έναν επιπλέον χρόνο φροντιστήρια;
3.Πως θα ξεχωρίσεις τον μαθητή που είναι τούβλο (και σπουδάζει πχ κοινωνιολογία στο εξωτερικό) από αυτόν που είναι άριστος και περνάει με 19,700 μόρια στο Πολυτεχνείο ή την Ιατρική;
Αφήστε τις μεγαλοστομίες (κάποτε το 1981 ο Αντρέας στην Θεσσαλονίκη ανήγγειλε την κατάργηση των εξετάσεων (απάτη;)και είδε ότι δεν είναι εφικτό) και τα πειράματα και κάντε μικροβελτιώσεις στο ΥΠΑΡΧΟΝ σύστημα :
1.Mεγαλύτερη επιμέλεια στην επιλογή των θεμάτων.
2.Kαλίτερη επιτήρηση.
3.Δικλείδες αντικειμενικότητας στην βαθμολόγηση - βάση δεδομένων με αξιολόγηση των διορθωτών μόνο από τις αποκλίσεις- και απομάκρυνση αυτων που έχουν μεγάλες αποκλίσεις και πολλές αναβαθμολογήσεις.
4.Μικρή ελάφρυνση της εξεταστέας ύλης.
5.Αύξηση της δυσκολίας των ασκήσεων για να υπάρχει διαφοροποίηση των μαθητών με καλίτερο επίπεδο από εκείνους που μόνο διαβάζουν.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.
ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ (ΠΑΛΙΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ , ΟΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΜΠΑΙΝΕ -ΕΧΩ ΙΔΙΑΝ ΠΕΙΡΑ-).
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ είναι ένα παραμύθι των πανεπιστημιακών που θέλουν να κονομάνε με δήθεν έρευνες (τι έχουν βρει τόσα χρόνια; απολύτως τίποτα).
Για τις δαπάνες που αφορούν την μισθοδοσία όλων των κλάδων των εκπαιδευτικών και την κτιριακή υποδομή βεβαίως να αυξηθούν , όσο θα αυξηθούν και των υπολοίπων εργαζομένων στο δημόσιο (και μάλιστα που δουλεύουν πολλαπλάσια από τους εκπαιδευτικούς).
Κύριε Φίλη έχετε εμπειρίες από την διαμονή σας στις ΗΠΑ. Έχετε ακούσει εκεί τον ορο "πολιτικο κόστος"; Στην Ελλάδα δεν έχει τόσο σημασία τι προτείνεται όσο το πολιτικο κόστος του τι προτείνεται και οι 9 απαραίτητες ριζικές αλλαγές που αναφέρετε χωρίς αυτόν τον στοιχειώδη παράγοντα δεν μπορούν να αποτελέσουν ούτε αντικείμενο συζήτησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τον 1.01
ΑπάντησηΔιαγραφήλιγουλάκι άσχετος μου φαίνεσαι στα ζητήματα που θίγεις.
παράδειγμα
4. Είναι το καταστάλαγμα μιας πορείας σχεδόν 40 χρόνων και όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις έγιναν για να το βελτιώσουν.
αστειεύεσαι
Αν δεν έχεις περάσει συγκεκριμένα μαθήματα με βαθμό δεν σε δέχονται σαν φοιτητή ούτε και αν πληρώνης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερισσότερα χρήματα χρειάζονται αλλά όχι στις τσέπες που πάνε σήμερα.
Βρε πρασινοφρουροί χαζόπαιδα, για προσπαθείστε να μας εξηγήσετε γιατί δεν δέχθηκε ο απόφοιτος του πίκπα την πρόταση να γίνουν οι επόμενες εκλογές με το νόμο Παυλόπουλου που ευνοεί ιδιαίτερα το πρώτο κόμμα;
ΑπάντησηΔιαγραφή6 μήνες τώρα λέτε ότι είσαστε σίγουροι ότι θα είστε πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.
Αφού ο νόμος Παυλόπουλου ευνοεί το πρώτο κόμμα γιατί δεν τον δέχεστε λοιπόν;
Δύο είναι τα συμπεράσματα:
Πρώτο, με το βλακογιώργο στην ηγεσία σας δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να κερδίσετε (όσο και να σας βοηθούν ο Μπόμπολας, ο Λαμπράκης, ο Αλαφούζος, ο Κοντομηνάς, ο Κυριακού και ο Βρυώνης).
Δεύτερο, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε να παίζουν κάθε Σαββατοκύριακο είναι μαιμού, πάντα ήτανε.
Περαστικά στους φανατικούς πράσινους μουτζαχεντίν.
Πηγαίνετε για κάνα καφέ τώρα, να σκεφτείτε τί θα κάνετε στη μίζερη υπόλοιπη ζωή σας, τί θέλετε να γίνετε όταν μεγαλώσετε, και άλλα τέτοια.
Συμφωνώ και επαυξάνω. Ποιός από εμάς θυμάται ή του χρησίμευσαν ή εξειδικευμένες γνώσεις που απέκτησε σε Μαθηματικά ή Φυσική, ενώ ακολούθησε θεωρητικές σχολές;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι προτάσεις είναι πολύ σωστές. Δεν μπορώ να καταλάβω αν τελικά είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν έστω κάποια βασικά και στην Ελλάδα!
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΕ, ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Η ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΗ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΤΟ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙ, ΑΝ ΚΑ ΙΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟ ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΘΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΕΙ ΩΣ ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΑΦΕΝΤΕΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΚΟΛΛΕΓΙΑ (ΜΗΝ ΑΚΟΥΣΩ ΓΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΜΑΘΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ) ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΑΣ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΩΝ ΗΠΑ. ΒΕΒΑΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ, ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΕΚΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΨΑΓΜΕΝΑ, ΕΔΩ ΑΠΛΑ ΒΟΛΕΜΕΝΑ. ΒΕΒΑΙΑ, ΜΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΥΣ ΒΕΡΕΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΔΕΣ, ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ, ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΝΕΩΝ...
Το αξεπέραστο θέμα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις εξετάσεις είναι ο περιορισμένος αριθμός εισαγομένων ανα σχολή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς εξετάσεις όλοι οι υποψήφιοι θα κατευθυνθούν σε 10 το πολύ Σχολές (Πολιτικοί Μηχανικοί , Γιατροί , δικηγόροι , στρατιωτικοί , Δάσκαλοι , Αστυνομικοί και ελάχιστοι σε παραπλήσιες αυτών). Κανένας δεν θα δηλώσει ΤΕΙ και τις εκατοντάδες πανεπιστημιακές σχολές χωρίς επαγγελματική προοπτική.
Επομένως πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση και δεν μπορεί να είναι παρά με εξετάσεις (εναλλακτικοί τρόποι θα μπορούσαν να είναι : κλήρωση , ύψος , άλμα εις μήκος , διαγωνισμοί ομορφιάς κλπ που δεν κρίνονται δόκιμοι.)
Τα παρεπόμενα των εξετάσεων έχουν σχεδόν εξαντληθεί (πολλά- λίγα μαθήματα , εξεταστέα ύλη , να μετράει και μη ο βαθμός 1ης και 2ας Λυκείου , εξετάσεις στην 2α Λυκείου , Ασκήσεις εκτός ύλης , κατευθύνσεις κοκ) και μετά από προσπάθειες περίπου 30 και πλέον χρόνων καταλήξαμε σε ένα σύστημα που είναι το τρέχον.
Τώρα έρχονται οι θολούρες και τι προτείνουν;
Κατάργηση των εξετάσεων (τις είχε καταργήσει και ο Παπατζής το '81).
Πως θα ξεχωρίσουμε τον γκα γκά (αυτός που δεν του κόβει καθόλου) μαθητή από τον άριστο που και οι δύο θέλουν να μπούν στην Ιατρική Αθηνών πχ;
Μπορεί η Ελλάδα να βγάζει 100,000 γιατρούς και 50,000 μηχανικούς το χρόνο και να τους εντάσσει στην αγορά και να καταργήσει όλα τα ΤΕΙ και το 80% των Παν. Σχολών;
AN NAI OI ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ.
ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΟΥΝ ΜΕ
ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ GEORGE ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ).
φυσικα και το ελληνικο εκπαιδευτικο συστημα χρειαζετε να διωρθωθει,8α συμφωνησω με τον φιλο που εγραψε το αρθρο ειμαι στο εξωτερικο και βλεπω!τα παιδια στην ελλαδε ειναι ομηροι σε ενα εκπαιδεθτικο συστημα που τους περιοριζει την φαντασια και δεν τουσ επιτρεπει να ειναι διμιουργηκα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγιαιιτ να μην ειναι ελευθερα τα παιδια να ασχοληθουν με τα σπορ το απογευμα , να μπορουν να κανουν πραγματα με τουσ φιλους να συμμετεχουν σε καλλιτεχνικες δραστηριοτητες κ.λ.π.
Kυριοι,το εκπαιδευτικο μας συστημα ειναι παραλητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκουστε,οι πανελληνιες μπορει να ειναι αδιαβλητες αλλα εξισου αντεπαιδευτικες.Υλη Υλη Υλη.
Κουραστικα να ακουω εσας τους λιγοτερο η περισσοτερο γέρους να μιλατε για μας και το εκπαιδευτικο συστημα στο οποιο εμεις θα ειμαστε τα πειραματοζωα και εσεις θα σχολιαζετε με περισση φλυαρια.
Θα σας πω γεγογνοτα,οχι αρλουμπες.
Μπηκα το 2003 στη Νομικη Αθηνων νομιζοντας οτι αυτο θελω να κανω,αλλωστε δεν ειχα και το χρονο να σκεφτω τι θα ηθελα να ακολουθησω αφου απο το πρωι μεχρι το βραδυ ημουν στα φροντιστηρια.
Μπηκα λοιπον και τι αντικρυσα,καταληψεις επι καταληψεων,κομματα και γενικη αδιαφορια των παντων,εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων που επιβεβαιωνουν τον κανονα.
Υστερα απο 6 χρονια(2 χρονια καταληψεις)χρωσταω 1 μαθημα ενω θα επρεπε να τελειωσω στα 4 αντε 4,5 χρονια.
Εχω διαβασει απειρες ωρες μια απαρχεωμενη υλη και εχω ξοδεψει τα πιο δημιουργικα χρονια της ζωης μου σε ενα πανεπιστημιο το οποιο κατα πασα πιθανοτητα δεν θα προτιμουσα αν ειχα την ευκαιρια να διαπιστωσω τι πραγματικα θα ηθελα να σπουδασω.
Τωρα πλεον,ή θα κανω μια νεα αρχή μολις παρω το πτυχιο ή θα φυγω εξω ,αν μπορεσω να βρω καμμια υποτροφια.
Το εκπαιδευτικο μας καμαρι με εχει απογοητευσει πληρως οπως και αυτη η χωρα.
Η γενια σας εχει επισης αποτυχει.
Η δικη μας δεν υπαρχει και αν υπαρχει ειναι πληρως αποπροσανατολισμενη,εξ ου και τα τελευταια γεγονοτα.
Σωκρατης ο Αθηναιος